Viktminskning - KOMPLETT guide till effektiv och hållbar viktminskning (2023)

Skriven av Lisa Batten
Personlig tränare och kostcoach, Ph.D, CPT, PN1
03. apr 2023
viktminskning

Det kan finnas många anledningar till att du funderar på att påbörja ett viktminskningsprogram. Du kanske tycker att dina byxor börjar kännas lite trånga, saknar energi och pigghet i vardagen, och/eller så vill du i allmänhet leva hälsosammare.

Det första steget mot en hälsosam och varaktig viktminskning är att förstå vad som krävs för att gå ner i vikt. Det är först då som du kan få de bästa resultaten av din viktminskning.

I den här artikeln kan du läsa mer om vad du måste göra för att effektivt minska i vikt - och hålla vikten där nere! 

Dessutom lyfter vi fram några av de vanligaste fallgroparna och "misstagen" vid viktminskning. Kort sagt, du kommer att bli ordentligt förberedd för framtida viktminskning genom att fortsätta läsa.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

5 steg för dig som vill gå ner i vikt

Du bör alltid stanna upp och vara lite försiktig med att tänka på snabb viktminskning, eftersom det sällan leder till bestående resultat. Du är kanske själv en av alla dem som har hoppat på diverse dieter som utlovar snabba resultat, men som bygger på mer eller mindre extrema metoder. Ofta innebär dessa dieter att du under en period ska ligga på ett kaloriintag bra mycket lägre än normalt - men som snarare gränsar till svält och det du förlorar snarare än vikt är ditt humör, långsiktighet och hållbara livsstilsförändring.

Visst att du ofta ser snabba resultat i början, och kilona praktiskt taget rinner av dig, men i de allra flesta fall kommer du att lägga på dig kilona igen efter ett tag.

Det betyder dock inte att du helt ska undvika att tänka på snabb viktminskning när du vill tappa några extra kilon.

Det kan faktiskt vara ett riktigt bra sätt för att kickstarta din viktminskning och här alltså få en livsstilsförändring. Snabba resultat kan dessutom göra dig extra motiverad.

Vi rekommenderar dig att läsa våra fem tips för snabb viktminskning som också kan hjälpa dig att bibehålla den låga vikten.

Sätt upp ett mål för dig själv

Först och främst rekommenderar vi att du sätter upp ett mål. Och det bör vara realistiskt. För det ÄR svårt att gå ner i vikt, oavsett vilken diet du följer, hur mycket du minskar ditt kaloriintag, hur mycket du tränar osv.

Många upptäcker att deras viktminskning inte blir av eftersom de helt enkelt ger upp på vägen. Det handlar i hög grad om en förändring av livsstil och matvanor, och om du inte är förberedd på detta blir det svårt att uppnå och bibehålla vikten du minskar.

SE ÄVEN: Hur du håller dig motiverad under en viktminskning

Men! Ett mål kan hjälpa dig genom tuffa tider. Det ger dig något att se fram emot och sträva efter. Ditt mål kan vara allt från att vilja passa i vissa jeans igen, förlora X antal centimeter runt midjan, nå en viss vikt etc. Om det handlar om en stor viktnedgång rekommenderar vi även att du sätter upp några delmål också.

På så sätt vet du hela tiden varför du gör jobbet - vart du är på väg. Med delmål ökar chansen för att du inte tappar motivationen, även om det tar lite längre tid att nå ditt slutmål. Istället kommer du att nå ett nytt delmål med jämna mellanrum, vilket ger dig kraft och driv att fortsätta att jobba för att gå ner i vikt.

Håll dig på ett kaloriunderskott - ät mindre kalorier än du gör av med

Den gyllene regeln för att gå ner i vikt är att förbränna fler kalorier än du äter. Det är alltså det första man måste tänka på när man vill ändra sin livsstil.

Du kommer helt enkelt ingen vart om du intar fler kalorier än du förbränner under dagen - och om du äter mycket mer än din kropp behöver kommer du att gå upp i vikt istället.

Att räkna kalorier är en bra idé, åtminstone i början, för att få en känsla för hur mycket du egentligen äter vid varje måltid. Genom att få en uppfattning om hur mycket du faktiskt äter kan du få hjälp med att äta mindre mat/portioner än du normalt skulle göra. Du lär dig dessutom då vilka livsmedel som du kan äta för att optimera mättnaden på få kalorier.

LÄS ÄVEN: Så hittar du din idealvikt

Hur många kalorier kan jag äta?

Alla är olika och det måste man ta hänsyn till när man beräknar hur många kalorier man ska äta för att gå ner i vikt. Vissa människor behöver till exempel +2 000 kalorier och kan sedan sakta minska på dem, medan andra kan börja med endast 1500-1600 (eller lägre) kalorier per dag.

För att ligga på en stabil vikt behöver en genomsnittlig kvinna äta mellan 1 800 och 2 000 kalorier per dag - beroende på aktivitetsnivå.

Du kan använda en kaloriräknare för att få en ungefärlig siffra. Kalkylatorn räknar ut hur många kalorier du behöver utifrån din längd, vikt, kön, mål och andra faktorer. Det är ett bra hjälpmedel för viktminskning, eftersom du då kan ta reda på hur många färre kalorier du behöver äta för att uppnå din önskade vikt.

Du kan äta även om du är på diet

Observera att den beräknade mängden är det antal kalorier som du bör försöka inta under en dag för att uppnå bästa resultat. Det är givetvis viktigt att du inte överstiger denna nivå. Men! Du bör samtidigt inte äta ännu färre kalorier i hopp om att du ska nå en ännu lägre vikt.

Minskar du dina kalorier alltför mycket och drastiskt, så att du inte får tillräckligt med näring, i form av vitaminer och mineraler, samt energi, kan nämligen kroppen gå in i "självförsvar". I så fall kommer den att ta av dina muskler och hålla fast i fettet för överlevnad istället för att bränna fettet. Genom att kroppen går ner på sparlåga kommer du inte att gå ner i vikt som du vill, även om du äter få kalorier. 

Alltså, att äta mindre och mindre hela tiden är per se inget effektivt sätt för viktnedgång - utan känner du att din hunger bara ökar och ökar, kan ett bra tips vara att du börjar att äta mer. När du då ökar din mat ökar också din förbränning och kroppen kan tappa fett.

Nedan får du 6 tips för att hålla dig på rätt kaloriunderskott utan att behöva känna att du inte får äta någonting alls och mest gå runt hungrig:

  1. Ät flera gånger under dagen - din kropp mår bra av energi ungefär var tredje till fjärde timme. Du kan med fördel äta mellanmål mellan huvudmåltiderna.
  2. Ät mindre portioner vid måltiderna - det är särskilt bra att servera maten på en lite mindre tallrik, eftersom det får hjärnan att tro att du äter mer än vad du gör.
  3. Ät långsamt så att din kropp kan registrera att den är mätt - detta tar lite tid, runt en kvart.
  4. Ät de nyttiga sakerna först för att se till att du äter tillräckligt med grönsaker, och så blir du mätt på vägen. Därefter kan du äta kött och andra tillbehör.
  5. Ät mycket grönsaker vid varje måltid - de bidrar som sagt till mättnad på mindre kalorier och du behöver därför inte äta av mer kaloririka, näringsfattiga livsmedel. 
  6. Ät hälsosamma snacks om du är sugen. Det är svårt att hålla sig borta från sötsaker helt och hållet. Naturligtvis är det bäst att minimera sötsaker så mycket som möjligt, men att helt sluta med det kan leda till att du istället tröttnar på det torftiga levernet och slutar med din diet. Se istället till att hitta alternativ till det kaloririka, näringsfattiga lösgodiset och chipsen. Du kan till exempel äta en liten bit mörk choklad av hög kvalitet i stället för en flera rader mjölkchoklad, göra hemmagjorda rotfruktschips, göra dadelbollar eller äta frukt när du är sugen osv.

Följ en kostplan för viktminskning

En ordentlig kostplan kan vara ett bra sätt att minska kalorierna men samtidigt äta varierat och näringsrikt , eftersom det hindrar dig från att äta mer än du behöver.

En bra viktminskningsplan ser också till att du får i dig rätt mängd protein, fett och kolhydrater så att din kropp får de näringsämnen den behöver för att fungera optimalt.

Eftersom alla har olika preferenser, förutsättningar och mål som måste beaktas rekommenderar vi inte att du väljer första bästa kostplan på nätet. Hitta istället en kostplan som är skräddarsydd för dina behov.

Få hälsosamma recept för snabb viktminskning - fullt av vitaminer och mineraler

Just en skräddarsydd kostplan med varierande, nyttiga och inspirerande recept ser Arono till att du får. Arono ger dig tillgång till mer än 800 recept, uppdelade på dagens måltider, i form av frukost, lunch, middag och mellanmål.

Vissa recept innehåller få kalorier och bör betraktas som ett mellanmål, medan andra är utformade som huvudmål för att ge dig mat som innehåller rätt mängd protein, kolhydrater och fett. Arono hjälper dig att upprätthålla ett kaloriunderskott och garanterar en hälsosammare kost.

Vi rekommenderar att du tar en titt på våra 9 förslag på hälsosamma recept som du kan laga till middag.

Träningsprogram för viktminskning

Motion är en viktig del av en hälsosam viktnedgång. Du får faktiskt bäst resultat om du kombinerar kalorifattig mat med daglig motion. I allmänhet ger det också en sundare livsstil som har flera hälsofördelar som går bortom viktminskningen. Den ger endorfiner - alltså ett fantastiskt må-bra-hormon.

Det finns alltså flera fördelar med att prioritera motion. Regelbunden motion hjälper dig att öka din ämnesomsättning, bygga upp muskelmassa och ger dig generellt sett mer energi i ditt dagliga liv.

Som du kanske ser blir detta som en god cirkel. Ju mer muskelmassa du har, desto högre ämnesomsättning får du. Ju mer du tränar (till en viss gräns, såklart), desto mer energi får du. Sådär fortsätter det - så till slut går det mesta av sig självt! Summan av kardemumman är att du “bara” behöver hålla ut.

Kort sagt, motion gör att du förbränner fler kalorier eftersom kroppen använder mer energi när du är aktiv. När du förbränner mer kan du nå dina mål snabbare.

Mer rörelse/träning gör det också möjligt att äta mer några gånger i veckan om du föredrar det.

Du behöver inte få in träning varje dag

Samtidigt som träning och rörelse bidrar med massa fina fördelar vill vi vara snabba med att påpeka att det inte finns någon anledning att överdriva med massa extra träning - särskilt inte om du inte är van vid massa träning.

Det kan till och med faktiskt vara så att massa extra träning gör att din hunger kommer att öka, och risken finns att du då kommer att öka din mat och kaloriintag till en nivå som inte leder till viktnedgång och mindre fett. 

Du kan börja med att gå några promenader, som sedan kan bli längre och längre. Om du känner att du behöver mer kan du alltid cykla, springa eller gå till gymmet några gånger i veckan.

Oavsett vilken träning du väljer hjälper aktiviteten dig att förbränna mer kalorier och bygga upp muskelmassa i kroppen.

Egentligen är det såhär att det viktiga är egentligen inte vad du tränar - utan att du tränar. Eller okej, för att dra det ännu längre - tänk rörelse, och du har kommit en bra bit på väg!

Välj en specifik diet

Det finns en mängd olika dieter som alla lovar dig att du ska gå ner mycket i vikt på kort tid. Men finns det några av dem som verkligen fungerar? Det korta svaret är "ja", flera av de populära dieterna fungerar då du vill minska i vikt - så länge du håller dem under en tid. Så det är alltid med vissa förbehåll. Du måste följa kosten till punkt och pricka, utan avvikelser, och inte äta för mycket när du avbryter dieten. I sådana fall kommer du bara att öka i vikt igen. Sedan kan vi lyfta att det allra viktigaste är att du hittar en kosthållning som du gillar - för vi kan faktiskt avslöja att formulan bakom samtliga dieter är densamma: kaloriunderskott.

  • LCHF: Förkortningen står för "Low Carb High Fat" och namnet avslöjar ganska bra vad denna kosthållning handlar om. Du bör vid LCHF äta så få kolhydrater som möjligt, men se till att du äter nyttiga fetter. På dieten äter du huvudsakligen grönsaker, frukt, kött, naturliga fetter från nötter och feta mejeriprodukter, medan du håller dig borta från kolhydrater från bröd, stärkelse osv.
  • Paleodiet: Kallas även stenåldersdiet eller kort och gott Paleo. Kosthållningen består av att äta så naturligt som möjligt, som på stenåldern. Detta genom en, bokstavligen, god mängd magert kött, fisk, skaldjur, nyttiga fetter, ägg och grönsaker samt en del frukt. Det ingår därför inga “onödiga” kolhydrater i den här kosten, vilket gör att den på sätt och vis påminner lite om LCHF.
  • 5:2-kost: Med den här typen av kost ska du fasta två dagar i veckan, men äta normalt de övriga fem dagarna. De två fastedagarna bör fördelas över veckans dagar. Du behöver faktiskt inte fasta helt och hållet, utan det räcker att du håller dig under 500 kalorier under dessa dagar. Kosten är perfekt för dem som inte vill ändra sina rutiner för mycket, men som ändå vill se goda resultat. Det viktigaste med denna diet är dock att du inte överäter på de vanliga dagarna. Den kan också användas som en 6:1. 
  • Keto-diet: Keto-dieten syftar till att få dig i ett tillstånd av "ketogenes" - även känt som "ketos". I detta fall använder kroppen ketoner som energikälla. Dieten är något mer ‘extrem’ än LCHF och består av livsmedel med hög fetthalt och måttlig proteinhalt (dvs. mer fett än olika proteinkällor bör konsumeras på denna diet). Kolhydratintaget måste vara extremt lågt för att komma i keto-läge. Genom att äta mycket fett brukar man inte vara lika hungrig, som med en kost mer större andel kolhydrater t.ex.. 
  • Boost-kost: Boost-kost är en spännande kost som består av mycket kolhydrater, proteiner och hälsosamma fetter - mycket likt andra dieter. Skillnaden är dock att mängden kalorier som du konsumerar varierar kraftigt från dag till dag. Under en vecka har du två basdagar då du kan äta 1 400 kalorier och fyra boostdagar då du bara kan äta 800 kalorier. Den sista dagen i veckan är en fri dag, men du bör behålla samma principer för intag av mat. Kosthållningen bör upprepas 2 x 4 veckor med en vanlig vecka emellan. Att växla kaloriintaget så här bidrar till att kroppen inte hamnar på en platå, och du vet att är du hungrig under en boostdag, kommer du att få äta mer kommande dag. 
  • Juicekur: Vissa kallar detta för juicedetox, och samtidigt som det blir som en slags ‘rening’, vill vi påpeka att dina njurar och lever klarar av avgiftning alldeles utmärkt. Du väljer själv hur länge din juicekur ska pågå, kanske spelar hur hungrig du blir in, men den rekommenderas att pågå i ungefär tre dagar. Kuren hjälper till att ge dig en kickstart eftersom du inte äter vanliga måltider, som frukost och middag, under denna period. Du kan använda denna juicekur ensam eller innan du påbörjar en större förändring av din kost, eftersom den sätter fart på viktminskningen. Det viktigaste när du väljer en juicekur är att du bara konsumerar hälsosamma och näringsrika juicer - de bör inte vara fulla av socker etc., utan bara innehålla frukt och grönsaker.

Hitta den diet som passar dig och din viktminskning

De fem ovan nämnda dieterna är några av de mest populära och alla kan ge bra resultat om du följer dem som de är avsedda att följas. Alla dieter kan fungera, men det är som sagt viktigt att du funderar på vilken diet som är rätt för dig. Det är till exempel värt att fundera på om du överhuvudtaget klarar av att fasta eller om det bara kommer att leda till att du äter extra mycket på "normala" dagar. Om du är vegan bör du förmodligen inte heller välja paleokost.

Lägg därför lite tid på att läsa om de olika dieterna och välj den som bäst passar dina behov och preferenser. Om den dieten inte fungerar kan du alltid prova en annan.

Varför det inte är bra att gå ner mer än ett kilo i veckan

Som tidigare nämnts är det inte optimalt att ligga på ett alltför stort kaloriunderskott och gå ner alltför mycket och snabbt. Detta beror på att kroppen börjar ta energi från musklerna i stället för från överflödigt fett i kroppen. Dessutom kommer kroppen att gå in i ett slags försvarsläge och prioritera överlevnad framför fettförlust. Detta är således en riktigt dålig lösning när du försöker gå ner några av de extra kilona. Som man brukar säga - en genväg är ofta en senvåg

Bibehålla din viktminskning - uppnå en varaktig viktminskning

Det finns olika sätt att behålla din låga vikt viktminskningen, och hur du gör detta beror mycket på hur många kilo du har gått ner och vilken vikt du vill behålla.

I stort handlar det om att inte börja äta för många kalorier igen eller sluta träna när perioden med din diet/kostplan är över och du har nått ditt mål om hur många kilo du vill gå ner.

Om du gör det är det troligt att du kommer att öka i vikt igen - och det blir ingen hållbar viktminskning. I stället bör du långsamt övergå från kost- eller livsstilsförändringen till en mer normal och realistiskt hållbar vardag som du kan tänka dig att leva. På så sätt kan du drastiskt öka sannolikheten att du kan hålla vikten nere.

Om du har gått ner mycket i vikt bör du också se viktminskningen mer som en fullständig livsstilsförändring. Om du återgår till dina gamla matvanor och äter mycket av det kan du snabbt ta på dig kilona igen. Se därför till att du behåller de goda vanorna i stället för att falla tillbaka till de dåliga.

Oavsett om du följer en striktare kostplan under en viktminskningsperiod, eller är “på andra sidan” och nu vill hålla din låga vikt är “den magiska formeln” densamma - det handlar om att inte konsumera fler kalorier än du förbränner dagligen. Håll dig därför till hälsosamma livsmedel, ät med måtta och fortsätt att prioritera fysisk aktivitet även när dieten är över.

Bra och dåliga kostvanor under en livsstilsförändring

Så länge du vill gå ner i vikt eller ändra din livsstil helt och hållet måste du tänka på bra och dåliga vanor. Det är okej att ha några dåliga vanor, men de får aldrig bli utom din kontroll. Att till exempel äta chips och dricka läsk varje dag som kvällssnack fungerar inte, även om du fortsätter att ha goda matvanor resten av dagen. Detta kan leda till ett långt ifrån optimalt kaloriintag, vilket gör att du inte får ut lika mycket av att äta hälsosamt under resten av dagen. Å andra sidan kan ett litet gott snack en gång i veckan ge dig den motivation du behöver.

Det handlar alltså om balans i varje måltid, från frukost till mellanmål och i stort under hela dagen. Så länge du får en bra blandning av protein, fett och kolhydrater får din kropp den energi den behöver.

Sedan vill vi lyfta att skulle det råka bli ett snack för mycket är inte det hela världen - alla tar snedsteg, och det handlar om en helhet! Säg att du äter runt 30 måltider i veckan - då gör en eller två “sämre” inte mycket.

5 misstag under din viktminskning

I följande punkter kan du läsa några av de misstag under en viktminskning som leder till att man inte fullföljer eller lyckas behålla en hållbar viktminskning. Med andra ord är detta några allmänna "misstag" som människor som vill gå ner i vikt gör. Vi har varit inne på delar tidigare i texten - men lite upprepning och tydlighet skadar inte. Det är trots allt bäst att vara på den säkra sidan när det kommer till medvetenhet om vanliga fällor så att du inte själv hamnar i dem i samband med din viktminskning.

  1. Du försöker gå ner i vikt för snabbt: Detta är det största misstaget du kan göra. För att du ska kunna gå ner i vikt måste din kropp fortfarande få näring. Det är därför inte så smart att hålla ett för lågt kaloriunderskott, träna för mycket osv. Viktminskning är en process och behöver tid för att fungera - annars säger kroppen stopp.
  2. Du hoppar över måltider: Många hoppar över måltider när de försöker gå ner i vikt. Detta rekommenderas dock inte, eftersom regelbundna måltider gynnar ditt blodsocker, humör och mättnad - du behöver då inte panikhungrig och fatta sämre matbeslut under dagen. Det rekommenderas att du äter 5-6 måltider per dag, det vill säga att du äter en måltid (stor eller liten) var tredje eller fjärde timme. Se till att den mat du äter är välbalanserad med fett, protein och kolhydrater. Ett tips om du känner dig alltför hungrig är att äta mer proteinrik mat - det minskar hunger. Många hoppar över frukosten, men det rekommenderas inte heller, eftersom kroppen behöver energi på morgonen för att få en bra start på dagen.
  3. Du dricker inte tillräckligt med vatten: Vatten håller dig återfuktad och kan också hjälpa dig att känna dig mätt hela dagen. Ett optimalt vattenintag hindrar dig också från att konsumera sockerstinn juice, läsk, och andra drycker som innehåller mycket mer kalorier än du kanske tror.
  4. Du äter inte tillräckligt varierat: Visst är det hälsosamt att äta mycket grönsaker, men du behöver också andra livsmedel i din kost. Som nämnts tidigare i den här artikeln spelar protein, fett, kolhydrater, kostfibrer etc. också en roll för kroppens energinivåer. Och just det, när det kommer till grönsaker - sträva efter att äta enligt regnbågens färger.
  5. Du tränar för lite eller för mycket: Det är viktigt att vara aktiv, särskilt när du vill ändra din livsstil och gå ner i vikt. Att du äter mer näringsriktig mat i en livsstilsförändring eller diet är naturligtvis viktigt, men du måste också se till att du rör dig regelbundet för att få bästa möjliga resultat. Det behöver inte vara mycket mer än några promenader, cykelturer och så vidare - så länge du kommer upp ur soffan och ökar i muskelmassa. Kom också ihåg att inte överdriva träningen. Du riskerar bara att skada dig eller tröttna. Hitta en träningsform du tycker är rolig snarare än att bli för detaljfokuserad - det viktiga är att träningen blir av, och lagom är bäst!

Hur man uppnår en hälsosam viktminskning

I avsnitten ovan har vi redan gett några råd om hur man bäst uppnår och bibehåller viktnedgång. Men om du vill få det ännu tydligare kan du läsa vidare nedan. Vi ger dig en kort förklaring till vilka tre saker som verkligen behövs för att lyckas med en hälsosam och varaktig viktnedgång - med andra ord, vad som är viktigast när det gäller viktnedgång och en hälsosammare livsstil.

Dessa punkter här kan du återkomma till i tuffare tider!

Gör allt du kan för att hålla dig motiverad

Det viktigaste för att komma ihåg när du försöker gå ner i vikt är att vara motiverad. Till en början kommer du förmodligen att ha mycket motivation och driv för att göra jobbet, och motivationen kommer vidare att gynnas när du ser positiva resultat av ditt hårda arbete. En god cirkel!

Men... det är nästan oundvikligt att du genomgår en period då du inte går ner i vikt lika snabbt som du hade hoppats, och detta kan gå ut över din motivation. Att du möter lite motstånd gäller även om du håller dig till hälsosamma vanor. Det är viktigt att hålla motivationen uppe under den här tiden och fortsätta med din diet. Resultaten kommer att komma om du bara håller dig till det.

Det är lättare att hålla motivationen uppe om du tränar samtidigt som du begränsar ditt matintag. Regelbunden motion gör att du känner dig bättre i din kropp och ger dig mer energi i vardagen. Dessutom ökar det din ämnesomsättning och ger bättre resultat på lång sikt, eftersom du inte förlorar muskelmassa utan fett. Så håll fast vid träningen - även när det blir svårt!

Tänk på vad du äter (men det kommer snart att gå av sig självt)

Många säger att man inte ska banta om man vill gå ner några kilo. I stället bör du se det som en livsstilsförändring.

Det finns vissa sanningar som är förknippade med detta. Det är lättare att få olika vanor att sätta sig om du känner att det är realistiskt att de är här för att stanna. Kortsiktiga vanor leder till kortsiktiga resultat - och vi vill ju istället åt det hållbara!

Men även om du inte vill ändra hela din livsstil kan du bara vara mer uppmärksam på din kost under en viktminskning. Det krävs trots allt rätt mängd näringsämnen för att få i sig tillräckligt med mineraler och vitaminer från kosten, och de kommer inte av sig själv - åtminstone inte till en början innan vanorna har börjat sätta sig. Se därför till att hålla koll på ditt intag av kolhydrater, protein och fett genom att vara uppmärksam på vad du äter under dagen.

Att vara uppmärksam på vad du stoppar i munnen kan verkligen hjälpa dig att gå ner i vikt. Dina budord skulle kunna kretsa kring grön, naturlig och varierad mat.

Håll koll på ditt dagliga kaloriintag - hitta en bra balans

Förutom att vara uppmärksam på om du äter tillräckligt varierat under dagen måste du också tänka på om du faktiskt håller dig på ett kaloriunderskott. Det är det enda sättet att verkligen gå ner i vikt.

För att ha ett kaloriunderskott måste du äta sådan mat som totalt ger dig färre kalorier än vad din kropp förbränner under en dag. Genom att räkna kalorier kan du få en inblick i ditt dagliga intag så att du kan lyckas med en långsiktig viktminskning. Tänk dock på att lagom är bäst - ligg inte på ett för stort underskott. Här kan Aronos kostplaner hjälpa dig.

Spelar BMI en viktig roll?

Du har säkert hört att BMI säger något om din hälsa. Det gör det - i viss mån. Men du bör inte fokusera för mycket på en så pass förenklande siffra som BMI faktiskt är.

I många fall kan den ha helt fel om dig som person. Du kan till exempel mycket väl klassificeras som överviktig i ett sådant mått, även om du inte nödvändigtvis är överviktig. Detta beror på att BMI inte tar hänsyn till ben- och muskelmassa. Du bör sträva efter en låg fettprocent snarare än ett lågt BMI i sig.

SE ÄVEN: Beräkna din idealvikt

En snabb BMI-beräkning är en enkel beräkning av din längd och vikt, men det finns så många andra faktorer som spelar in. Därför rekommenderar vi inte att du lägger hela din själ och värde (såklart!) i ditt BMI. Det är bättre att se till att du har en helhetsbild över din utgångspunkt och målsättning. 


 

Vanliga frågor

Du går ner i vikt genom att konsumera färre kalorier än du förbränner under en dag. Det är dock fortfarande viktigt att du äter tillräckligt med mat och näringsämnen för att hålla kroppen igång.

Se bara till att du äter mindre än vad din kropp förbränner under en hel dag. Exakt hur många kalorier varierar från person till person. Läs mer om att beräkna kalorier här.

Det är viktigt att du äter färre kalorier under en längre tid. Det finns ingen mirakelkur som kan få dig att gå ner i vikt snabbare. Dessutom måste du vara försiktig så att du inte får ett för stort underskott.

Det är bäst att motionera 30 minuter varje dag, till exempel genom att gå en promenad. Dessutom bör du få upp pulsen under träningen. 2-3 gånger i veckan. Om du är van att träna kan du göra det oftare.