Gå ner i vikt snabbt " 10 effektiva tips för snabb viktminskning (2023)

Skriven av Lisa Batten
Personlig tränare och kostcoach, Ph.D, CPT, PN1
03. apr 2023

Det kan vara svårt att gå ner i vikt. Det är faktiskt väldigt svårt. Och många kämpar varje dag för att få en kropp som gör deras liv mer tillfredsställande. Problemet är att många människor inte vet hur man går ner i vikt.

Om du har ställt dig frågan: "Hur går man snabbt ner i vikt?" kan du få svaret i den här korta guiden. Det är möjligt att gå ner i vikt snabbt och samtidigt leva ett hälsosammare liv.

I den här guiden för att snabbt gå ner i vikt får du lära dig:

  • Grundläggande om kroppen och kosten
  • Varför du bör gå ner i vikt
  • Och hur du kan gå ner i vikt snabbt

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Hur går jag ner i vikt snabbt?

Vill du ha hjälp att gå ner i vikt snabbt? Det viktigaste är att hålla en bra kaloribalans, men följ med och läs våra 10 tips. De kommer att öka din viktnedgång och ge dig snabba resultat.

1: Kaloribalans - Få ett kaloriunderskott

Det enda sättet att gå ner i vikt är att förbränna fler kalorier än du tar in. Du kommer därför att uppnå resultat när du äter mindre totalt sett än tidigare. Du behöver dock inte svälta dig själv. I stället handlar det om att vara medveten om ditt dagliga kaloriintag och hur mycket din kropp faktiskt förbränner under en dag.

Det är en bra idé att använda en kaloriräknare eller ett liknande verktyg för att få en uppfattning om hur många kalorier du bör äta per dag. Vissa människor behöver äta +2 000 kalorier på grund av sin storlek, medan andra kan klara sig med mycket färre kalorier per dag. När du har en uppfattning om hur många kalorier du bör äta för att hålla din vikt kan du bättre anpassa dina måltider så att du i framtiden ligger X antal kalorier under - dvs. har ett kaloriunderskott.

Kom också ihåg att det inte räcker att ha ett kaloriunderskott under en dag eller två. Du måste hålla dig i ett kaloriunderskott under en viss tid för att det ska få effekt på din viktminskning.

Ordna maten på mindre tallrikar

Ett riktigt bra tips för att äta mindre vid varje måltid är att servera maten på mindre tallrikar. På så sätt verkar det inte som om du äter mindre portioner. Det är en metod som lurar hjärnan att tro att den får mer än vad den faktiskt får. Du kan också äta långsammare, eftersom det tar tid för hjärnan att registrera att den är mätt. Du ger den tid att registrera mättnad genom att tugga och äta långsammare.

2: Ät regelbundet

Om du vill gå ner i vikt snabbt är det inte optimalt att hoppa över måltider. Se istället till att du äter regelbundet för att hålla matsmältningssystemet och ämnesomsättningen igång hela tiden. Det rekommenderas att du äter ungefär var tredje till fjärde timme. Ät därför mer än en gång om dagen.

Du bör dock inte äta en huvudmåltid var tredje eller fjärde timme. Håll dig i stället till huvudmåltiderna frukost, lunch och middag - och mellanmål mellan dem. Det hjälper dig också att inte känna dig hungrig under dagen och att inte äta lika mycket vid huvudmåltiderna.

3: Ät protein om du vill gå ner i vikt snabbt

Det rekommenderas att du äter en god mängd protein om du vill gå ner i vikt snabbt. Detta beror på att en proteinrik kost kan hjälpa dig att känna dig mätt. På så sätt kan du minska på några av de "dåliga" kolhydraterna. Protein finns främst i animaliska produkter som kött, fisk, fjäderfä, ägg och mejeriprodukter. Du kan också hitta dem i vegetabiliska källor som ärtor, bönor, nötter, linser och grovt spannmål.

Ät ägg till frukost

Att äta ägg till frukost rekommenderas starkt när du försöker gå ner i vikt. Faktum är att flera studier visar att ägg som morgonmål påverkar din aptit, vilket innebär att du inom 36 timmar ofta konsumerar färre kalorier. Detta gäller även andra källor som är rika på protein. Prova lite skyr med müsli och ett ägg till frukost.

4: Ät rätt typ av fett och kolhydrater - och i rätt mängd.

Du behöver inte undvika fett och kolhydrater i sig - de är trots allt viktiga näringsämnen som kroppen behöver. Men du måste se till att du äter rätt typ av kolhydrater och fett och att du äter rätt mängd av dem. Hela din kost bör därför inte baseras på fett eller kolhydrater, utan på en bra blandning av protein, kolhydrater och fett.

Välj komplexa kolhydrater, eftersom de bryts ner långsammare i kroppen. Det är bättre för blodsockret och ger kroppen energi under längre tid. Håll dig också borta från sockerhaltiga produkter och tomma kalorier. Kom också ihåg att få i dig mycket kostfiber, som finns i fullkornsprodukter, rågbröd, havregryn, grova grönsaker, nötter och frön.

Dessutom bör du prioritera hälsosamma fetter. Det kan komma från nötter, frön, feta mejeriprodukter (t.ex. ost), fet fisk, olja, avokado osv. Kokosolja är också ett självklart val för matlagning, eftersom den minskar aptiten och är ett bättre alternativ än andra fetter.

5: Kostplan för att gå ner i vikt snabbt

Det kan vara bra att få hjälp med viktminskning om du behöver det. Det kan till exempel vara svårt att hitta rätt recept för varje måltid utan att maten blir tråkig. En skräddarsydd kostplan kan hjälpa dig med detta, eftersom du då får vägledning om vilken typ av mat du ska äta. Du får också inspiration till rätter med mycket grönsaker och optimalt protein-, fett- och kolhydratinnehåll.

En kostplan garanterar också att du är nöjd med den mat du äter. Samtidigt behöver du inte räkna kalorier på samma sätt, eftersom de flesta dieter anger hur många kalorier som finns i varje rätt.

6: Gå ner i vikt genom att dricka mycket vatten

Se vatten som din bästa vän när du vill gå ner i vikt. För det första håller du din kropp återfuktad, vilket gör att du inte blir sugen på andra typer av drycker på samma sätt. Ett regelbundet intag av vatten garanterar därför att du har lättare att hålla dig borta från t.ex. sockervatten, juice osv. Vatten hjälper också till att öka matsmältningen, så att du förbränner fler kalorier.

Dessutom bidrar vatten till att ge en mättnadskänsla. Om du vill gå ner i vikt mer effektivt kan du dricka 0,5 liter vatten 30 minuter före en måltid. Detta minskar din aptit, vilket gör det lättare för dig att äta mindre - och gå ner i vikt snabbare.

7: Hitta alternativ till ohälsosamma sötsaker

Vi kan alla drabbas av sug efter sötsaker, men om du vill gå ner i vikt snabbt ska du hålla dig borta från all ohälsosam och sockerhaltig mat så mycket som möjligt. Men vad gör du när suget eller suget efter snacks börjar? Du kan helt enkelt se till att du har alternativ till de ohälsosamma godisbitarna inom räckhåll. På så sätt kan du snabbt stoppa suget innan det tar överhanden.

Hälsosamma alternativ är frukt, nötter, en liten bit mörk choklad, skyr med müsli eller frukt, proteindrycker/bars osv. Dessutom finns det många protein- och sockerfria alternativ i snabbköpet som du kan överväga om de ovan nämnda alternativen inte räcker till. Se bara till att hålla ett öga på innehållet - och konsumera bara lite för att hålla dig inom "kalorigränsen".

8: Håll dig aktiv

Gå ner i vikt snabbt och effektivt genom att förbränna kalorier samtidigt som du konsumerar färre kalorier varje dag. Regelbunden motion är ett av de bästa tipsen vi kan ge dig om du vill ha snabba resultat i din viktminskning. Men innan du får panik är det bäst att vi säger det: det behöver inte vara intensiv styrketräning sju gånger i veckan.

Se i stället till att du rör på dig i ungefär 30 minuter varje dag. Det kan vara allt från en cykeltur, en promenad, ta trapporna i stället för hissen etc. Men vi rekommenderar nu också att du tränar för att öka hjärtfrekvensen minst två till tre gånger i veckan - t.ex.För om du tränar tillsammans med en hälsosammare kost kommer du definitivt att förlora överflödigt fett. Dessutom bygger du upp muskelmassa och ökar din ämnesomsättning ytterligare.

Motion är också bra för kropp och själ, eftersom det ger dig mer energi i vardagen. Det är också troligt att du blir mer motiverad i vardagen när du kan se bättre resultat av ditt hårda arbete. Om du håller dig till träningen är det till och med mer sannolikt att du går ner i vikt permanent.

9: Öka din ämnesomsättning med stark mat

Det rekommenderas att du äter kryddig mat om du vill öka din ämnesomsättning ytterligare - men med måtta. Så varje måltid behöver inte bestå av heta kryddor. Du kan använda chili, cayennepeppar, ingefära, gurkmeja, vitlök med mera i din matlagning. Alla dessa ingredienser ökar kroppens ämnesomsättning och minskar i viss mån din aptit.

10: Prioritera en god natts sömn

Nu kanske du tänker: "Vad har min sömn att göra med en snabb viktminskning?". Det visar sig att det faktiskt är ganska mycket. Det är lättare att hålla sig motiverad och motstå frestelser om du också sover gott. Det beror på att din kropp återhämtar sig under sömnen, så den har mer energi när den sover optimalt. Det är mer sannolikt att du återgår till dåliga vanor om du sover för lite eller dåligt. Vi kan därför bara rekommendera att du prioriterar din sömn.

Grunderna för viktminskning

Att snabbt gå ner i vikt är inte så komplicerat. Det är svårt, ja, men inte nödvändigtvis komplicerat. Det finns många studier på detta område, men det viktigaste för dig är egentligen att känna till din kaloribalans. Det vill säga att du inte bör konsumera fler kalorier än du förbränner, vilket nämndes i ett tidigare stycke. Och om du vet hur många kalorier du behöver per dag kan du helt enkelt äta lite mindre kalorier för att gå ner i vikt.

Men vad är kalorier?

Kalorier är termen för den energi som din kropp behöver. Kroppen behöver energi hela tiden eftersom kroppen gör mycket för att hålla dig igång och vid liv. Energin/kalorierna (förkortat KJ/kilojoules eller kcal) kommer från vår kost via näringsämnena protein, kolhydrater och fett. När du till exempel äter en biff, en grönsak, dricker mjölk osv. tillför du en viss mängd kalorier till din kropp. Du kan se det exakta antalet kalorier i alla typer av livsmedel.

Viktminskning = äta färre kalorier än du förbränner.

Om du vill gå ner i vikt snabbt måste du helt enkelt se till att du äter färre kalorier än din kropp förbränner. Du kan ta reda på hur många kalorier du behöver genom att använda en kaloriräknare på nätet, till exempel den här.

Hur mycket mindre ska du äta varje dag? Det är lite upp till dig. Vanligtvis rekommenderas att du äter cirka 500 kalorier mindre än det antal kalorier som din kropp behöver för att konsumera och förbränna. Detta beror på att 500 kalorier inte är för överväldigande för kroppen, men också på att du går ner i vikt relativt snabbt. Faktum är att 500 färre kalorier per dag leder till en viktminskning på ungefär ett halvt kilo per vecka.

Inte tillräckligt?

Som tur är finns det många bra kostalternativ som hjälper dig att gå ner i vikt snabbt och hälsosamt.

Gå ner i vikt snabbt med dessa dieter

Tycker du inte att ett halvt kilo i veckan är tillräckligt? Prova då en särskild diet i stället, eftersom de kan hjälpa dig att gå ner i vikt snabbt. Ofta handlar bantning om att äta få kolhydrater och samtidigt äta mycket grönsaker. Prova några av dessa dieter. Vem vet? Kanske är en av dem perfekt för dig:

  • LCHF: LCHF står för "Low Carb High Fat". Det innebär att du bör äta mycket få kolhydrater och mycket (hälsosamt) fett. När det sker kommer du att känna dig mätt längre och din kropp kommer att starta en otrolig förbränningsprocess.
  • 5:2-kost: Med 5:2-kost äter du normalt fem dagar i veckan och fastar de två sista dagarna. Under dessa fem dagar äter du helt enkelt det du normalt skulle äta utan att gå upp i vikt. Under fastedagarna får du inte äta mer än 500 kalorier.
  • Atkins-kost: Atkins-kost är en annan kost som fokuserar på ett högt fettintag. Skillnaden är dock att du måste gå igenom olika faser. Det smarta är att den första fasen kan leda till en viktminskning på 7 kilo på 2 veckor.
  • Dukan-dieten: Dukan-dieten kräver också att du organiserar ditt liv i fyra faser. Men i stället för att fokusera på fett handlar det om protein. Vissa människor har förlorat upp till 15 kilo på 8 veckor med denna diet.
  • Soppdiet: Soppdiet är för dem som inte vill äta kolhydrater, fett eller protein. Nej, den här dieten går helt enkelt ut på att ersätta det mesta av din kost med soppa, eftersom soppa är mycket kalorifattig.

Med allt detta sagt, varför ska du gå ner i vikt snabbt i första hand?

En av de största orsakerna till att viktnedgången misslyckas är att du inte går ner i vikt/ser resultat tillräckligt snabbt. Detta bidrar till att förstöra din motivation och gör att du är mer benägen att börja äta ohälsosamt igen, sluta träna etc. Därför kan det hjälpa om du ser snabba resultat på din egen kropp under den första tiden. Det får dig att vilja fortsätta att äta grönsaker, hålla nere ditt kaloriintag, gå på dagliga promenader osv.

På en mycket grundläggande nivå är det inte heller bra att leva ohälsosamt. En ohälsosam livsstil kan leda till många livsstilssjukdomar och om du inte tar hand om din kropp - och särskilt ditt hjärta - kan det få allvarliga konsekvenser i slutändan.

Men det värsta är att forskningen faktiskt visar att vi lever mer deprimerade om vi lever ohälsosamt. Att ändra din kost och gå ner i vikt snabbt kan inte komma fort nog, eftersom det också sannolikt kommer att ge dig tillbaka lite livslust - särskilt om du kämpar med övervikt.

Snabb viktminskning kontra livsstilsförändring

Gå ner i vikt snabbt med en livsstilsförändring! Vi säger inte detta för att lura dig att äta grönsaker resten av ditt liv - eller... Ja, i viss mån. För överlag innebär en livsstilsförändring till det bättre att du får mycket mer grönsaker och hälsosamma näringsämnen på din tallrik. Men det kommer också att leda till att du går ner i vikt snabbt i början. Som du har läst i råden ovan om hur man går ner i vikt snabbt är en del av råden inriktade på din kost. Och om du struntar i att äta hämtmat varje vecka och i stället fokuserar på att äta hälsosamt bör vikten börja gå ner.

Naturligtvis kan du återgå till din gamla livsstil när du har gått ner i vikt, men det rekommenderas att du istället tänker på livsstilsförändring från början. Sedan kan du alltid införa några (och ja, bara några få) av de "dåliga" vanorna samtidigt som du fortsätter att äta hälsosammare, motionera, dricka tillräckligt med vatten under dagen, sova gott på natten osv. Om du bara återgår till dina gamla mönster kommer du troligen att gå upp i vikt igen och då måste du bara börja med en ny "diet" senare. Snabb viktminskning är därför kopplad till en allmän livsstilsförändring.

Hur mycket kan du förlora på en vecka?

Det verkar inte finnas någon gräns för hur mycket du kan förlora på en vecka. Om du går på en rensnings-/avgiftningskost, t.ex. en juice- eller fastekost, kommer du förmodligen att gå ner några kilo på en vecka. Men räknas det om du får tillbaka dem ändå? Nej, inte riktigt. Satsa därför på en mer realistisk viktnedgångsplan där du går ner i vikt snabbt men kan behålla den efteråt.

Därför är det värt att sikta på en viktminskning på ett kilo i veckan.

Det är optimalt att sträva efter en viktnedgång på mellan 0,5 och 1 kg per vecka. Detta beror på att din kropp kan gå in i en form av "självförsvar" om du förlorar mycket mer. I ett sådant fall lagrar kroppen fett för att hålla sig motståndskraftig. Samtidigt börjar den använda kroppens muskler i stället för att använda överflödigt fett som energi. Det vill vi helst inte ha. För att gå ner i vikt snabbt och effektivt måste du alltså gå ner i vikt på rätt sätt - med högst ett kilo. Men hej! Det är också 4 kg på en månad.

Gå ner i vikt snabbt med Arono

Om du vill veta mer om hur du kan gå ner i vikt snabbt och hälsosamt kan du läsa vidare på Arono.dk. Här hittar du många bra guider om hur du kan gå ner i vikt snabbt. Du hittar också ett stort antal artiklar som hjälper dig med kost, motion och att hitta rätt balans.
Du kan registrera dig som användare och vår app skräddarsyr den optimala kostplanen för dig, så att du kan uppnå snabb viktminskning på dina egna villkor.

Få en kostnadsfri personlig kostplan!