Hur man går ner i vikt med en kaloriräknare

Skriven av Anne Christensen
Dietist 08. jun 2021

 

Det kan vara svårt att gå ner i vikt. Det är faktiskt mycket svårt. Så hårt att Nästan var tredje dansk kämpar med sin vikt på en nivå som gör att deras liv känns otillfredsställande.

Men som tur är är det inte så komplicerat att gå ner i vikt .

Tvärtom. Själva logiken bakom viktminskning är faktiskt mycket enkel. Du behöver bara känna till ditt kaloriintag och sedan kan du anpassa din kost efter det.

Men hur vet du hur mycket kalorier du tar in?

Svaret är en kaloriräknare.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Men först ska vi reda ut en sak: Vad är kalorier?

Kalorier är något som talar om kroppens behov, intag och konsumtion. Kalorier - eller kilojoule (KJ) - är ett mått på den energi som kroppen behöver för att utföra alla sina många funktioner.

Och dessa kalorier kommer från vår mat. När du till exempel äter ett ägg förbrukar du en viss mängd kalorier. Det antal kcal som anges på baksidan av varje livsmedel talar om hur mycket energi det aktuella livsmedlet bidrar med.

Du kan läsa mycket mer om kalorier i vår fullständiga guide här:

Vad kan du göra med denna kunskap?

Det är denna kunskap som ligger till grund för logiken bakom viktminskning.

Om du äter exakt lika många kalorier som du förbränner, ja, då kommer du att hålla din vikt i balans. Det betyder att du varken har gått upp eller ner i vikt.

Om du däremot äter färre kalorier än du förbränner, börjar din kropp bränna fett på kroppen. Och det betyder att du kommer att gå ner i vikt.

En kaloriräknare hjälper dig att gå ner i vikt.

Vad kan en kaloriräknare användas till?

En kaloriräknare ger dig en uppfattning om hur många kalorier du förbränner under en dag. När du känner till denna siffra är det bara att äta färre kalorier än denna siffra och du kommer att gå ner i vikt.

Det varierar från person till person hur många kalorier man behöver under en dag. Allt beror på kön, ålder, vikt, längd och aktivitetsnivå.

En kaloriräknare är en slags kalkylator som tar hänsyn till din individuella information och ger dig ett individuellt svar. Du kan själv beräkna ditt kaloriintag med hjälp av den ganska komplicerade Harris-Benedict-formeln.

Det är dock enklare att använda en app för kaloriräknare.

Så här hittar du den bästa appen för kaloriräkning

Du kan hitta många olika kaloriräknare på nätet. Men om du vill ha bästa möjliga resultat bör du använda en app för kaloriräknare.

Till exempel Lifesum, som helt enkelt registrerar allt du gör.

Eller kanske är du mer intresserad av den populära appen MyFitnessPal, som också har en kaloridatabas med över 3 miljoner olika livsmedel?

Oavsett vilken app för kaloriräkning du väljer att använda kommer den bara att hjälpa dig till ett hälsosammare liv.

En kostplan kan hjälpa dig

Men en kaloriräknare är bara ett första steg.

Nästa sak du måste göra är att sätta dig själv på en dietplan.

Kostplaner är otroligt populära i dag. Det beror inte bara på att man vill gå ner i vikt eller se bättre ut. Många väljer också att leva enligt en dietplan eftersom det ger livet en viss struktur.

På Arono.co.uk hittar du massor av artiklar och guider om kostplaner, och du kan också lära dig lite mer om förhållandet mellan din kropp och din kost. Du kan snabbt och enkelt registrera dig som användare och vår app skräddarsyr den perfekta kostplanen för dig så att du kan uppnå dina personliga mål.

Få en kostnadsfri personlig kostplan!