Hur du hittar din idealvikt

Skriven av Anne Christensen
Dietist 08. jun 2021

Tittar du ibland på dig själv i spegeln och tänker: "Jag önskar att jag var smalare"? Eller kanske tvärtom: "Om jag bara kunde gå upp några kilo"?

Då är du inte ensam.

Men i själva verket bör du ställa dig en tredje fråga:

"Hur mycket bör Vad ska jag väga?"

Det finns ett svar: din idealvikt.

I den här guiden får du veta vad idealvikt och BMI är och hur du kan beräkna din egen idealvikt.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Vad är en idealvikt?

Din idealvikt är - som namnet antyder - den specifika vikt som du borde väga. Det är dock inte en konstant siffra under hela livet. Det beror på längd, ålder, kön, kroppstyp och förhållandet mellan fett och muskler.

Du bör inte se din idealvikt som slutmålet. Vad du bara uppnå. I stället bör du se det som en riktlinje: Om du är långt ifrån din idealvikt bör du träna mer och äta hälsosammare mat. Om du är på god väg mot din idealvikt kan du slappna av mer.

Hur du beräknar din idealvikt

Det finns inte ett enda sätt att beräkna din idealvikt. Det finns faktiskt en hel del, vissa är mer komplicerade än andra. Vissa fokuserar enbart på förhållandet mellan midja och höfter, medan andra bara tittar på fettprocent. BMI är dock ett av de vanligaste sätten att beräkna din idealvikt. Du kan enkelt beräkna ditt BMI med Aronos BMI-kalkylator.

Ditt BMI: 24.1
 

BMI står för "Body Mass Index".och det är en formel som visar hur din kroppsvikt står i förhållande till din längd. Genom omfattande forskning har forskare faktiskt skapat exakta mått på vad en idealvikt bör vara. Detta innebär att du kan använda BMI för att kontrollera om du är underviktig, normalviktig eller överviktig enligt normerna.

Vad säger BMI om din (o)hälsa?

DR News har undersökt vad BMI faktiskt betyder för din hälsa. I videon förklarar seniorforskaren Jens-Christian Holm varför BMI inte alltid talar om hur hälsosam du är.
 

BMI är dock inte allt

Du bör dock vara medveten om att BMI bara är ett sätt att ta reda på din idealvikt. Och den kritiseras ofta för att vara för enkel.

För att få den bästa bilden av din idealvikt bör du kombinera en BMI-beräkning med en beräkning av din muskelmassa/fettprocent och fettfördelningen runt höfter och midja.

Vad är en hälsosam idealvikt?

Hälsorisken ökar bara något om den ligger några punkter från det optimala värdet. Det betyder att även om din vikt ligger +/- 6 kg från din idealvikt, ligger den fortfarande inom det optimala intervallet.

Nå din idealvikt
Prova en personlig dietplan - 100 % gratis!

Vad gör jag om jag ligger för lågt i förhållande till min idealvikt?

Om du ligger 5-8 kg under din idealvikt ska du inte öka din vikt med fet mat - det ökar bara din fettprocent. Istället bör du öka din muskelmassa. Det kan du göra genom att äta hälsosam mat och motionera så att musklerna aktiveras.

Vad gör jag om jag väger för mycket jämfört med min idealvikt?

Om ditt BMI är över 30, om du har låg muskelmassa och om du kan ha vissa livsstilssjukdomar, t.ex. typ 2-diabetes, bör du överväga att gå på diet..

Påverkar min kroppsform min idealvikt?

Din kroppsstruktur (dvs. ditt skelett) kan påverka din kroppsvikt med 6-8 %. Därför har de flesta beräkningar av idealvikten en inbyggd justering på +/- 8 %.

Finns det andra faktorer som påverkar min idealvikt?

Om du är rökare eller tidigare rökare bör ditt BMI vara något högre än för icke-rökare. Detta beror på att rökare löper risk att utveckla följdsjukdomar (t.ex. KOL). En före detta rökare har större chans att bekämpa en sjukdom om hans eller hennes kroppsvikt är överviktig eller normal snarare än underviktig.
Din idealvikt ökar också när du blir äldre. Äldre personer bör dock tänka på att de fortfarande måste kunna röra sig och vara mobila.

Lär dig mer om ett hälsosamt liv med Arono

Om du vill veta mer om hur du kan uppnå din idealvikt kan du läsa vidare på Arono.co.uk. Här hittar du massor av artiklar och guider som hjälper dig med kost, motion och den rätta balansen. Du kan också snabbt och enkelt registrera dig som användare och vår app skräddarsyr den perfekta kostplanen för dig för att du ska kunna gå ner i vikt - och i bästa fall nå din idealvikt.

Få en kostnadsfri personlig kostplan!

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis.

Vill du uppnå varaktig viktminskning? Klicka nedan och få en kostplan.

Få din gratis dietplan

Testa vår nya app

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis!

Få din gratis dietplan