Vad är en kaloriräknare?

Skriven av Anne Christensen
Dietist 12. maj 2021
 

Det har varit lite oklart i viktminskningsindustrin om det faktiskt behövs en kaloriräknare för att gå ner i vikt. För de veteraner och frekventa gymbesökare så kan de tyckas vara överflödigt, men för gemene man så krävs det oftast att man räknar kalorier för att nå sina önskade resultat. Listat nedan är en komplett guide för hur man räknar kalorier, appar som gör detta mycket enklare, och vad man kan förvänta sig utav dessa appar.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Varför är det viktigt att räkna kalorier?

Det finns flera anledningar till att räkna kalorier, och den absolut vanligaste anledningen till att göra det är för att reglera kroppsvikten. Om de enda som krävdes för att hålla koll på sin vikt var att bara äta snålt med kolhydrater, lite fett, och dra ner på de dåliga livsmedlen, då har alla kunnat gå ner i vikt utan att behöva anstränga sig särskilt mycket. Med det sagt, viktminskning beror mycket på vad man äter, hur mycket man förbränner, och i vissa fall vilka typer av makroämnen man konsumerar.

Om du söker viktminskning, då måste du förstå att din kropp använder en ekvation för att räkna ut hur mycket du behöver få dig (inte egentligen, men det är det enklaste sättet att beskriva det). Ett halvt kilo fett är ungefär 3500 kalorier. Om du äter så mycket kalorier för mycket, då går du ungefär upp ca 0.5kg i fett. Om du dock ligger på ett underskott av 3500 kalorier, då går du istället ner ca 0.5kg i fett. Detta är den grundläggande formeln för viktminskning. För att reglera kroppsvikten så är det träning och kost man ska hålla reda på.

Hur räknar man kalorier?

Att räkna kalorier har blivit enklare med tiden tack vare teknologi och utbildning. Förr i tiden, innan smartphonen existerade, då var man tvungen att hålla en journal av vad man åt, hur många portioner man tog, och hur stora dom var. Detta var en krävande uppgifter, men som tur är så har dagens teknologi underlättat detta oerhört.

Teknologin har utvecklats med en rasande fart, och det har lett till att räknandet av kalorier är enklare än någonsin. Med hjälp av smartphones så går det nu att scanna streckkoder eller söka på populära livsmedel i en app för att räkna kalorier. Med tanke på att dessa appar har blivit så populära för att räkna kalorier, så har flera utvecklare skapat olika typer och funktioner i sina egna appar. Listat nedan är några av de bästa apparna som du bör överväga om du ska börja räkna kalorier.

Topp 7 bästa kaloriräknarna

MyFitnessPal

Anses vara en av de bästa apparna som finns för att räkna kalorier, och MyFitnessPal har även en av de största databaserna med livsmedel. Som i princip alla andra smartphone kaloriräknare så kan man scanna streckkoderna av livsmedel eller skriva in namnet för att lägga till det i listan. Funktionaliteten är enkel, och man kan lägga till varje livsmedel i sin måltid så att man kan ha fullständig kontroll på vad man stoppar i sig. Denna kaloriräknare är gratis, men har även en version där man kan betala för att få till extra funktionalitet.

HealthyOut 

Nästa app räknar kalorier ut synpunkten av att äta ute på olika ställen. Många äter ute ett par gånger i veckan, och dessa mål är ofta inte ens med i uträkningen, eller i alla fall grovt underskattade, vilket istället kan leda till viktuppgång eller ett dåligt resultat. Kaloriräknaren är gratis för de grundläggande funktionerna, och det är ett bra alternativ om du äter ute ofta.

Lose It!

Nästa kaloriräknare är designad för övergripande syftet av viktminskning. När du skapar ditt konto får du skriva in dina viktminskningsmål, din längd, nuvarande vikt, ålder, och hur aktiv du är, och baserat på denna information så skapar den en plan för hur många kalorier du bör konsumera varje dag. Det bästa med den här appen är att den uppmuntrar dig att gå ner i vikt, och den erbjuder till och med motivation genom den gemenskap den erbjuder. Den är gratis att använda om man endast söker de grundläggande funktionerna, men den kostar ca 30kr/månad om du vill ha mer funktionalitet. 

MyNetDiary

Nästa kaloriräknare innehåller många bra funktioner som är tillgängliga i gratisversionen. MyNetDiary kaloriräknare håller reda på ditt intag, fitness, brända kalorier, och den erbjuder även bra feedback under hela viktminksningsresan. Den är gratis att använda, och det finns många bra funktioner, men om man verkligen är seriös med sin viktminskning så bör man överväga att uppdatera till den betalda versionen. Den erbjuder ytterligare funktionalitet som hjälper dig att nå dina mål.

Cron-O-Meter

En av de mest nedladdade kaloriräknarna är Cron-O-Meter. De erbjuder en stor databas av livsmedel som du kan lägga till i dina dagliga logg, och den är väldigt enkel att använda. Den genererar rapporter som hjälper dig att hålla koll på din konsumtion, och den erbjuder till och med ett diagram av hur mycket du konsumerar och förbränner. Det här är en bra app att använda om du vill gå ner i vikt, och de mest grundläggande funktionerna är gratis.

Noom Coach

Den sista appen på den här listan är för dom som vill ta viktminskningen till nästa steg. Ja, det är en kaloriräknare, men den ger dig också en specifikt mål varje dag som hjälper dig att nå dina slutgiltiga mål. Den här kaloriräknaren är så nära man kan komma en riktigt matcoach, och den erbjuder till och med gruppchattar som kan hjälpa dig när du har en jobbig period. Den är gratis att ladda ner och använda.

Hur man väljer den bästa kaloriräknaren för viktminskning

Att välja den bästa kaloriräknaren för viktminskning är något som kräver att du vet vad du vill ha ut av ditt träningsprogram. Om du söker en app som erbjuder grundläggande funktionalitet för kaloriberäkning, då är dessa gratisversionen ett bra alternativ. Om du dock behöver lite extra motivation och mer avancerade funktioner, då kanske de betalda versionerna är något för dig. När du gör ditt beslut bör du ha en aning om vad du vill ha ut av denna kaloriräknare för att göra ett bra beslut.

Att börja: Hur räknar man kalorier?

En kaloriräknare är ett bra sätt att hålla reda på vad du äter, hur mycket du förbränner, och ger dig viktig data genom hela ditt träningsprogram. Det enklaste sättet att använda en kaloriräknare är genom en smartphone-app. Det finns många olika appar att välja mellan, så att det finns en kaloriräknare som passar dig är nästan garanterat. Gratisversionerna är ett bra alternativ om du bara tänker hålla kolla på kalorierna, men om du söker mer avancerad funktionalitet så kan ett betalande program vara rätt för dig.

Få en skräddarsydd diet helt gratis

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis.

Vill du uppnå varaktig viktminskning? Klicka nedan och få en kostplan.

Få din gratis dietplan

Testa vår nya app

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis!

Få din gratis dietplan