Med Dukan-dieten går du ner i vikt snabbt och länge.

Skriven av Anne Christensen
Dietist 08. jun 2021

Om du drömmer om en smalare kropp är du inte ensam.

Allt fler väljer att banta eftersom det är ett snabbt sätt att gå ner i vikt. Det är också ett hälsosamt sätt att strukturera ditt liv.

Men hur hittar du den diet som passar dig bäst?

Du kan börja med att läsa vår ultimata guide till hälsosamma kostplaner här.

Om snabb viktminskning är ditt mål bör du definitivt prova Dukan-kosten.

Denna diet handlar om att organisera ditt liv i fyra faser. Under dessa fyra faser utsätter du din kropp för en varierad kost som är starkt inriktad på låga kolhydrater och högt proteininnehåll. Och den lovar permanent viktminskning.

Den här guiden är en genväg för att börja Dukan-kosten på rätt sätt.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Vad är Dukan-kosten egentligen?

Det är svårt att gå ner i vikt. Det råder ingen tvekan om det.

Det är därför så många människor kastar sig in i snabba dieter, men problemet är att dessa snabba dieter sällan är permanenta.

Dukan-dieten kommer att ändra på det.

Denna diet skapades av fransmannen Dr Pierre Dukan. Han har specialiserat sig på viktminskning hela sitt liv och har faktiskt arbetat med denna diet sedan 70-talet. Han inspirerades av en patient som på ett mirakulöst sätt lyckades gå ner i vikt när han bara åt kött - och inget annat.

Dukan har experimenterat med detta sedan dess, och sedan millennieskiftet har han fått allt fler anhängare som har haft goda resultat med Dukan-dieten.

Läs också om alkalisk kost

En trevlig historia. Men vad är egentligen en Dukan-kost?

Det är egentligen väldigt enkelt.

Du måste äta en stor mängd protein och en mycket liten mängd kolhydrater. I början äter du nästan bara kött. Det låter väldigt konstigt, särskilt som vi är vana vid att få höra att vi ska äta mycket grönsaker.

Men inte i Dukan-kosten.

Du måste organisera ditt liv kring fyra faser, varav de två första handlar om en proteinrik kost och de två sista om att stabilisera din kropp.

Vad händer när du bara äter proteiner?

I de fall där man har sett effekter har man endast sett positiva effekter. Vissa kvinnor har upplevt en viktminskning på upp till 15 kg på bara 8-10 veckor.

Hur kan detta vara möjligt?

En anledning är att protein ökar kroppens ämnesomsättning. Protein gör också att du känner dig mättare än kolhydrater och fett gör. Det betyder att du har mindre lust att äta för mycket.

Dessutom leder ett högt proteinintag också till en process som kallas glukoneogenes. Detta sker endast om du har ett lågt kolhydratinnehåll, eftersom kroppen då börjar omvandla protein till glukos - och den processen förbränner en hel del kalorier.

Läs också om LCHF-dieten

Hur Dukan-dieten fungerar

Det är inte bara mycket protein och få kolhydrater som är nyckeln till viktminskning.

Dukan-dieten går igenom fyra faser. De två första faserna handlar om viktminskning, medan de två sista faserna handlar om att bibehålla dina resultat. Längden på dessa faser beror på hur många kilo du vill gå ner i vikt.

Fas 1: Attackfasen
Den första fasen handlar om att gå ner i vikt. Den brukar vara mellan 1 och 7 dagar, men den kan lätt vara längre. 3-5 dagar bör dock räcka för att gå ner minst 5 kilo.

Du kan äta så mycket magert kött som du vill. Oändligt. Men inget annat. Högst en och en halv matsked havre per dag. Du bör också dricka 1,5 liter per dag och gå minst 20 minuter.

Fas 2: Den alternerande fasen
Denna fas kan pågå i upp till 12 månader. I den här fasen växlar du helt enkelt mellan en proteinrik kost ena dagen och protein och grönsaker nästa dag. Ät dock inte stärkelserika grönsaker.

Men du bör också äta två matskedar havre varje dag och träna 30 minuter om dagen.

Fas 3: Konsolideringsfasen
Nu kommer vi till den del där du måste upprätthålla och stabilisera din kropp. Längden på denna fas varierar mycket. Du måste lägga till 10 dagar till denna fas för varje kilo du har förlorat under de två föregående faserna.

Under den här fasen får du äta obegränsat med protein och grönsaker samt en liten mängd kolhydrater och fett. Ät enbart protein minst en gång i veckan. Varje dag ska du i sin tur äta 2,5 matskedar havre.

Fas 4: Stabiliseringsfasen
Detta är den sista fasen, och den bör egentligen bara vara permanent för resten av livet. I princip måste du följa samma regler som i den föregående fasen. Men du kan leva mer fritt här, så länge du inte börjar gå upp i vikt igen.

Den enda regeln du måste följa varje dag är att äta hela tre matskedar havre varje dag.

Så vad exakt kan du äta på Dukan-kosten?

"Hög proteinhalt" och "låg kolhydrathalt" är inte precis korrekta kostråd. Och det låter också begränsande.

Men oroa dig inte. På Dukan-kosten kan du faktiskt äta en mängd olika ingredienser och rätter. Och det är bara under de två första faserna som din kost är särskilt begränsad.

Om du letar efter en lista över vad du kan äta är den här webbplatsen en bra utgångspunkt.

Läs mer om hälsosamt liv på arono.co.uk

Om du vill veta mer om hur du kan leva ett hälsosamt liv kan du läsa vidare på arono.dk. Här hittar du massor av artiklar och guider som hjälper dig med kost, motion och balans. Du kan också snabbt och enkelt registrera dig som användare och vår app skräddarsyr den perfekta kostplanen för dig så att du kan uppnå dina personliga mål.

Få en kostnadsfri personlig kostplan!