Atkins diet lovar viktminskning och god mat

Skriven av Anne Christensen
Dietist 08. jun 2021
Atkins-dieten innebär att man äter mycket protein och fett och minskar på kolhydraterna.

Drömmer du om att gå ner i vikt på ett bra och hälsosamt sätt? Men du kan inte stå ut med tanken på att börja en diet, eftersom det förmodligen innebär hunger och tråkiga måltider?

Om du känner denna rädsla, oroa dig inte - det är helt normalt.

Men tänk om det faktiskt fanns ett coolt sätt att gå ner i vikt? Ett sätt där du måste äta ägg och bacon till frukost, till exempel. Och lax till lunch? Och en stor röd biff till middag?

Tänk om det fanns en sådan diet?

Och den kallades Atkins-dieten?

Då har du ett hälsosamt sätt att gå ner i vikt samtidigt som du äter (nästan) hur mycket du vill.

I den här guiden till Atkins-dieten får du lära dig:

 • Vad Atkins-dieten är
 • Hur du börjar på rätt fot
 • Och vilka livsmedel du kan och inte kan äta.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Vad är Atkins-dieten?

Atkins-dieten är uppkallad efter en kille som heter Atkins. Det är ingen överraskning.

Dr Robert Atkins utvecklade Atkins-dieten på 70-talet och den är mycket lik de dieter som kallas "LCHF". Grundtanken är att ett lågt intag av kolhydrater - och ett mycket högt intag av protein och fett - leder till många förbättringar i livet.

Och det finns faktiskt något i det.

Samma sak gäller för Atkins-dieten. Den här är särskilt viktig när det gäller viktminskning.

Vänta, hur kan mer fett leda till viktminskning?

Det smarta med Atkins-dieten är inte bara det höga fettintaget.

Det beror snarare på det låga intaget av kolhydrater.

När du äter så lite kolhydrater som möjligt i Atkins-kosten får du i stället fylla på med protein och nyttiga fetter. Och dessa bidrar till att minska din aptit, vilket innebär att du äter färre kalorier.

Om du följer en LCHF-kost kommer du också att märka att din kropp börjar utsöndra en biprodukt som kallas "ketoner". Din kropp kan använda detta som bränsle när den förbränner extra kroppsfett.

Och nya studier visar faktiskt att fett inte är så dåligt som vi har gjort det till. Du bör dock vara försiktig med vitt socker.

Vad händer när din kropp inte får kolhydrater

Normalt använder kroppen kolhydrater som energi, vilket är anledningen till att kolhydrater kallas "kroppens bränsle". När kroppen inte får tillräckligt med kolhydrater börjar den utsöndra en biprodukt som kallas ketoner. Dessa ketoner används som bränsle i stället för kolhydrater.

Det kallas ketos när kroppen har förstått hur den ska använda fett i stället för kolhydrater som energi.

Atkins-kostens 4 faser

Atkins-dieten skiljer sig från andra LCHF-dieter genom att den är uppdelad i fyra faser.

Fas 1: Introduktion

Till att börja med får du bara äta högst 20 gram kolhydrater per dag i två veckor. Och 20 gram är inte mycket.

Det betyder att du måste äta mat med mycket omättade fetter och proteiner. När du äntligen äter kolhydrater, se till att de kommer från grönsaker och sallad.

I det här skedet kickstartar du din kropp och du kan gå ner i vikt med upp till 7 kg. Så var beredd på att det kan vara överväldigande för din kropp.

2. Fas: viktminskning

I den här fasen ska du göra nästan samma sak som i den första fasen. Du kommer dock långsamt att börja lägga till mer kolhydrater i form av nötter, grönsaker och frukt.

Syftet med den här fasen är att ta reda på hur många kolhydrater du kan lägga till i din kost innan viktminskningen upphör igen.

3. Fas: före underhåll

När du har uppnått den viktnedgång du vill kan du börja lägga till lite mer kolhydrater i din kost. På så sätt kan du noggrant hitta den punkt där du varken går ner eller upp i vikt.

4. Fas: underhåll

Och som namnet antyder är den sista fasen också den som bör vara permanent. Det vill säga ditt idealtillstånd där du varken går ner eller upp i vikt. Här behöver du bara upprätthålla en hälsosam kost och viktbalans, och du kan äta så många kolhydrater som din kropp tillåter.

På det hela taget kan du se att Atkins-kosten är en slags "testdiet" där du kan ta reda på vad din kropp behöver i form av kolhydrater.

Men du kan också välja att använda denna diet för att bara gå ner i vikt snabbt. Om detta är ditt mål, håll dig bara till den första fasen. Detta rekommenderas dock inte, eftersom du vanligtvis kommer att ta på dig de förlorade kilona snabbt igen.

Vad MÅSTE du äta på Atkins-dieten?

Kött.

Inte bara kött. Men mest kött.

Atkins-dieten handlar om att få i sig fett och protein. Och det får du igenom:

 • Nöt- och griskött
 • Fjäderfä
 • Fet fisk - lax, makrill och sardiner
 • Ägg
 • Smör, yoghurt och ost
 • Mandlar, valnötter och solrosfrön
 • Goda oljor, t.ex. olivolja och avokadoolja.

Vad får man inte äta på Atkins-dieten?

Huvudprincipen för Atkins-dieten är:

"Ut med kolhydraterna och in med proteinet/fettet"

Men hur vet du vilka livsmedel som innehåller vad?

Generellt sett kan du följa dessa riktlinjer:

 • Socker: Detta är en självklarhet, men måste ändå nämnas. Socker är en kolhydrat och är därför sällan bra för någonting. Undvik framför allt kakor, godis, läsk och lemonad.
 • Transfetter: Även om fett en gång i tiden var en god vän av fett, var det bara "det goda fettet". Till exempel omättat fett. Undvik transfetter, som vanligtvis finns i bearbetade livsmedel och snabbmat.
 • Spannmål: Kolhydrater finns också främst i spannmål, så undvik livsmedel som innehåller vete, t.ex. bröd.
 • Ris: Liksom spannmål innehåller ris mycket kolhydrater.
 • Grönsaker och frukt: Kolhydrater finns inte bara i godis och bröd. Grönsaker och frukter innehåller också mycket kolhydrater - t.ex. morötter, potatis, bananer, äpplen och grapefrukt.

Kom ihåg kosttillskott om du inte får tillräckligt med näring genom kosten.

Det är viktigt att se till att du ger din kropp rätt mängd vitaminer och mineraler när du utesluter vissa livsmedel från din kost. Detta gäller även när du plötsligt börjar äta få kolhydrater, som i Atkins-kosten.

Du måste därför se till att du äter en kost som är rik på olika näringsämnen. Om du har svårt att få i dig rätt mängd, till exempel i den första fasen, kan du ta olika kosttillskott.

Dr Atkins rekommenderar till exempel att du tar en multivitamin med vitamin B och C samt elektrolyter som magnesium och kalcium. Du kan också ge din kropp mer fibrer genom att äta fröskal.

De goda sakerna med Atkins-dieten

Det är detta som gör Atkins-dieten så populär.

Till skillnad från många andra restriktiva dieter och kostplaner tillåter Atkins-dieten dig att äta läckra måltider med stora röda biffar, krispigt bacon, alla sorters ostar, färska avokados, smöriga omeletter och läckra laxmackor.

Det finns ingen gräns för hur mycket du kan äta av detta.

Du behöver inte räkna kalorier eller följa en särskild måltidsplan.

Du behöver bara undvika kolhydrater och sedan följa de fyra faserna.

Tappar du vikt med Atkins-dieten?

Som vi redan har nämnt kan du lätt gå ner i vikt med Atkins-dieten. Det är faktiskt troligt att du förlorar +5 kilo redan under den första fasen.

Därför kan man säga att Atkins-kosten är idealisk för personer som vill gå ner i vikt. Och som vill se resultat omedelbart.

Atkins-dieten är mycket lik andra LCHF-dieter. Du kan därför alltid börja med Atkins-kost och sedan gå över till en annan LCHF-kost när du har förlorat de första kilona.

Bieffekter/nackdelar med Atkins-dieten

Du kommer sannolikt att behöva ändra en stor del av din livsstil när du väljer att följa Atkins-kosten, oavsett om det bara är i 14 dagar eller under en längre period.

Det innebär också att du kan få ett antal biverkningar, eftersom din kropp behöver en viss tid för att anpassa sig till den nya kostplanen.

Följande biverkningar är vanliga när man byter kost till en lågkolhydratkost:

 • Utsöndrande andedräkt (luktar ofta aceton) - biverkningen går över efter ett tag.
 • Allmänt obehag, t.ex. trötthet, huvudvärk, koncentrationssvårigheter.
 • Förstoppning eller diarré
 • Trötthet i musklerna
 • Minskad aptit
 • Ökad törst

Dessutom kan du känna att Atkins-kosten är tråkig om du inte försöker vara lite kreativ med kosten och tänka utanför boxen när det gäller vilka livsmedel du får äta.

Underskatta inte heller det faktum att det tar lite tid att hålla koll på kolhydratinnehållet i alla livsmedel. Särskilt om du vill äta ute. Det är lite som att räkna kalorier.

Lär dig mer om ett hälsosamt liv med Arono

Om du vill veta mer om hur du kan leva ett hälsosamt liv kan du läsa vidare på Arono.co.uk. Här hittar du också många andra kostplaner och dieter som du kan följa, samt massor av artiklar som hjälper dig med kost och näring.

Du kan också snabbt och enkelt registrera dig som användare och vår app skräddarsyr den perfekta kostplanen för dig så att du kan uppnå dina personliga mål. Till exempel för att gå ner 10 kg.

Få en kostnadsfri personlig kostplan!

Kritik av Atkins-dieten

Tyvärr går det inte att komma runt det faktum att Dr Atkins diet har fått en del kritik. Det är just därför som andra lågkolhydratkoster har dykt upp under senare år. De liknar alla till viss del Robert Atkins diet, men med olika modifieringar så att de får mindre kritik.

Inte all kritik har bevisats eller motbevisats. Och det gemensamma för mycket av kritiken är att om man är medveten om nackdelarna med kosten innan man börjar kan man minska de flesta av dem.

Den största kritiken mot Atkins-dieten grundar sig på att den i viss mån strider mot de allmänna kostråden. Detta beror just på att kosthållningen rekommenderar att man ska skära bort majoriteten av kolhydrater. Flera av dessa innehåller viktiga näringsämnen som kroppen behöver.

Det leder oss till nästa kritik: att man inte får i sig rätt mängd näringsämnen om man följer Atkins-kosten under en längre tid. Det råder delade meningar om hur dåligt detta är, eftersom du helt enkelt kan ta kosttillskott.

Vissa studier pekar också på att det finns en ökad risk för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar om man följer Atkins-kosten under en längre tid. Detta har dock inte bevisats.

Vanliga frågor

Atkins-dieten innebär att man äter mycket protein och fett och minskar på kolhydraterna. Det är alltså en kost med låg kolhydrathalt och hög fetthalt som har många fördelar för kroppen.

Den första fasen introducerar din kropp till kosten, medan fas 2 och 3 låter dig lägga till lite extra kolhydrater i din kost. Fas 4 är tänkt att vara mer permanent. Läs mer i detalj om de fyra faserna i artikeln.

Atkins-dieten är idealisk för bantning eftersom ketostillståndet, som man uppnår när man inte äter kolhydrater, förbränner mycket fett. Det är också lätt att behålla den nya vikten om du håller dig till kosten.

Kort sagt bör du äta huvudsakligen fett och protein på Atkins-dieten, t.ex. kött, ägg, nötter, nyttiga fetter osv. I den här artikeln får du vägledning om vad du ska äta under Atkins-kostens fyra faser.