Hur en dietist hjälper dig att äta hälsosammare

Skriven av Anne Christensen
Dietist 08. jun 2021

Har du svårt att kontrollera din vikt? Eller kanske lider du av någon sjukdom eller åkomma som du bara inte kan hitta orsaken till?

Då kan svaret ligga i din kost!

Under de senaste decennierna har den medicinska världen sakta börjat förändras. Människor tittar mycket mer på vad som finns på deras tallrikar. Kosthållningen har en ganska stor betydelse för om du blir sjuk eller inte.

Och det är där en klinisk dietist kommer in i bilden!

I den här artikeln får du lära dig:

 • Vad en klinisk dietist är
 • Vem kan dra nytta av en
 • Var hittar du en dietist?
 • Typiska tips från dietister
 • Och hur en dietplan kan vara ett bra alternativ.
Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Vad är en dietist?

En dietist är kort sagt en person som kan hjälpa dig att äta hälsosammare och leva hälsosammare. En klinisk dietist är professionellt utbildad och kan arbeta för individen eller för samhället som helhet. De kan hjälpa dig med livsstilssjukdomar och dåliga vanor.

Och dietister kan berätta för dig - in i minsta detalj - hur du kan göra ditt liv bättre.

Du kan lita på danska dietister i Danmark, eftersom dietistutbildningen är en kandidatexamen för hälsovårdare och du behöver en licens för att praktisera i landet.

Vem kan dra nytta av en dietist?

Det korta svaret är att praktiskt taget alla kan dra nytta av att besöka en dietist.

Men när det gäller livsstilssjukdomar och viktnedgång är dietisterna särskilt nyttiga.

Om du lider av:

 • högt kolesterol
 • högt blodtryck
 • diabetes
 • allergier
 • gastrointestinala sjukdomar
 • skrumplever
 • Crohns sjukdom
 • och vissa typer av cancer

du bör gå till en dietist.

Många av dessa sjukdomar är kopplade till kosten, och särskilt om du är underviktig eller överviktig finns det en tydlig koppling.

Men du kan förstås också gå till en dietist om du bara kämpar med övervikt. Du får vanligtvis goda och långvariga resultat.

Hur arbetar en dietist i praktiken?

Den kliniska dietisten är en expert på kost och näring. Han/hon hjälper dig att utforma den rätta kostplanen med hänsyn till dina sjukdomar och preferenser.

Du kommer att få många frågor. Din längd? Din vikt? Vilka är dina problem? Vilka är dina mål? Vad bryr du dig om? Hur skulle du vilja bo?

Utifrån personliga samtal med dig hittar dietisten det bästa sättet för dig att leva det liv du drömmer om.

Gör dietisten mer än att prata?

Ja, det kan du ge dig på.

Men det personliga samtalet är nu det viktigaste. Dietisten kan inte tvinga dig att göra något. Du måste göra det hårda arbetet själv. Allt en dietist kan göra är att lägga upp en plan för dig.

Men dietisten sitter inte bara på sitt kontor hela dagen. En dietist kan komma hem till dig en gång i veckan eller en gång i månaden, beroende på vad du behöver. Han eller hon kommer att följa med i dina aktiviteter och du kommer alltid att ha en stödperson som kan motivera dig.

Var hittar man då en klinisk dietist?

Du kan hitta dietister över hela landet.

Här är några exempel på bra dietister:

Hitta en dietist i Århus:

 • Klinisk dietist Lykke Duvald Du hittar Lykke Duvald på Elkjærvej i Åbyhøj. Hennes specialområden är fetma och idrottsnäring.
 • Dietist & hälsovårdshus har flera dietister som du kan söka hjälp hos och som kan hjälpa dig med kostplaner för viktminskning.

Här hittar du dietister i Köpenhamn:

 • I Köpenhamn finns det nästan för många dietister för att nämna dem i den här artikeln. I stället kan du hitta en bra översikt över de olika metoderna här.

Här hittar du en dietist i Ålborg:

 • Min dietist Du hittar den på Annebergvej i norra delen av Ålborg. Dietisten Helle Brøcher har ett särskilt fokus på sportnäring och viktminskning.
 • Dietist Lone Bjerregaard Rosenkilde har en klinik på K. E. Færgemannsvej, och hon är professionell inom kostrådgivning och livsstilscoachning.

Här hittar du dietister i Odense:

 • På Hunderupvej hittar du dietist Mette Merlin Hustedsom kan hjälpa dig med vikt, kolesterol, blodtryck, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och mycket mer.
 • I Dietisthuset i Odense möter du Pernille Plougstrup och Louise Blaabjerg, som kan hjälpa dig med viktminskning, mag- och tarmproblem eller om du vill optimera din energinivå.

Men kom ihåg att detta bara är några få exempel. Du kan enkelt och snabbt hitta den dietist som passar dig bäst.

Det är bra och bra - men hur är det med att få upp pulsen?

Varför så mycket fokus på kost och inte på motion?

Ja, motion är också viktigt. Att få upp pulsen dagligen är viktigt för ett balanserat liv. National Health Service rekommenderar att du åtminstone gör övningar som motsvarande en 50-minuters cykeltur varje dag.

Men en hälsosam kost är ännu viktigare. Många experter anser att Etthälsosamt liv består till 75 procent av kost och 25 procent av motion. Kost kan alltså vara tre gånger viktigare än motion, vilket innebär att en kostplan kan vara det första stora steget mot ett hälsosammare liv.

Vad händer om du tar mediciner?

Om du tar någon form av medicinering behöver du inte oroa dig. En dietist känner till de mediciner du tar samt din sjukdom och situation. Detta gäller även homeopatiska läkemedel och naturläkemedel. Innan en dietist utarbetar en kostplan kan du vara säker på att allt har beaktats.

Om du är allergisk eller inte tål vissa livsmedel undviker den kliniska dietisten detta.

Här är några typiska tips från dietister

Vad kan du förvänta dig av en dietist?

Det varierar mycket från person till person och beroende på vad ditt mål är. Men de allra flesta dietister kan enas om dessa principer för att hjälpa dig att äta bättre:

 • Ät mycket protein: Proteiner är kroppens byggstenar. Proteiner är absolut nödvändiga för en stark och motståndskraftig kropp, så se till att du får i dig gott om proteiner vid varje måltid.
 • Ät frukt och grönsaker: Detta kommer förmodligen inte som en överraskning, men det tål att upprepas: se till att du äter frukt och grönsaker varje dag. Se till att få minst 6 stycken om dagen.
 • Ha minst fyra färger i maten: På din tallrik bör du alltid ha minst fyra naturliga färger. Det innebär att du bör tänka på att äta en varierad kost.
 • Ge efter för socker och snabbmat: Det kan låta väldigt paradoxalt, men det fungerar faktiskt! Om du lovar dig själv att bara äta godis eller snabbmat en gång i veckan, t.ex. på fredagskvällen, kan du fortfarande leva ett normalt liv med en hälsosam kost. En dietist predikar inte total avhållsamhet - det gör munkar.

En dietplan kan vara ett bra alternativ

En professionell klinisk dietist hjälper dig att äta hälsosamt och att klara av sjukdomen. Men du kan också hitta mycket hjälp på egen hand i en kostplan. Det finns en mängd olika kostplaner idag och du kommer säkert att hitta en som passar dig. Oavsett om du vill tappa några kilon eller stabilisera dina insulinnivåer, till exempel.

Du kan läsa mycket mer i vår omfattande guide till en hälsosam kost här.

Här är några av de bästa kostplanerna

Kostplaner har utvecklats under åren och blivit populära över hela världen. Här är några av dem som har gett bäst resultatresultat:

Låt Arono skräddarsy en dietplan

Har du inte tid att besöka en klinisk dietist? Låt sedan vår app skräddarsy en dietplan som uppfyller dina exakta behov!

Du kan snabbt och enkelt registrera dig som användare och sedan ange lite personlig information om dig själv och dina mål för en dietplan. Till exempel viktminskning.

Om du vill veta mer om hälsosam livsstil kan du läsa vidare på Arono.co.uk. Här hittar du artiklar, guider och annat som hjälper dig med kost, motion och balans.

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis.

Vill du uppnå varaktig viktminskning? Klicka nedan och få en kostplan.

Få din gratis dietplan

Testa vår nya app

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis!

Få din gratis dietplan