En Sense-kur är för dem som använder sunt förnuft.

Skriven av Anne Christensen
Dietist 08. jun 2021

Du känner säkert till den. Varje dag hör du om en ny mirakelkur som lovar smala kroppar, stora muskler, vackra midjor och mycket mer. Och de är alltid "otroligt enkla". Men hur kommer det sig att det alltid kommer ett nytt botemedel om de andra fungerar så bra?

Svaret ligger i att de alltid är för komplicerade och för lovande ändå.

Den moderna Sense-kuren kommer att göra slut på detta. Det handlar om sunt förnuft snarare än regler. Gör bara det som känns naturligt förnuftigt. Det finns inga snabba genvägar eller smarta knep. En Sense-kost handlar om naturliga och hälsosamma ingredienser, och därför handlar Sense-recept om att äta färre kolhydrater. Allt är i linje med sunt förnuft.

I den här artikeln får du lära dig:

  • Varför hunger är viktigt
  • Hur man sätter ihop en kostplan för Sense
  • Vilka mål du vill uppnå med Sense diet
Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Sense-dieten ger utrymme för hunger

Människokroppen är ett fantastiskt underverk. Den kan göra så mycket med så lite energi. Och den talar om för dig när den behöver mer. Det är också huvudtanken med Sense diet. Du måste känna när du är hungrig. Du ska bara äta det du behöver.

Ett sätt att uppmuntra detta är att hålla sig till tre måltider om dagen. Om du gör detta i två veckor lär du känna din egen hunger. Då kan du vara ärlig mot dig själv och fråga dig om du verkligen behöver den där extra måltiden. Efter två veckor har du också lärt dig hur du ska fördela din energi under dagen.

Skapa en måltidsplan för Sense

Som jag sa finns det inga fasta regler för en Sense diet. Det finns dock alltid några bra riktlinjer. Det är till exempel allmänt känt att hälsosam mat är bra för dig.

  • Därför innehåller typiska recept från Sense också mycket grönsaker, fisk och ägg.
  • Överskott av kolhydrater från pasta, bröd och ris ingår däremot inte i en Sense-kostplan.
  • Det är också klokt att fokusera på fett, men bara på det goda, t.ex. från olivolja, avokado och nötter.
  • Och slutligen, undvik all bearbetad mat, som snabbmat, färdigmat, förpackad mat och sådant som inte kan förvaras i många månader.

En kost för sense bör vara enkel, för då är det mer sannolikt att du inte hoppar av.

Använd händerna som vågar

När det gäller portionsstorlekar är det återigen sunt förnuft som gäller. Det ska inte vara alltför komplicerat att följa en Sense-kost, så det räcker med att mäta mängderna med ögon och händer. Det är logiskt att vi bara ska äta det vi faktiskt kan hålla i handen, och 3-4 handfull bör räcka för de flesta.

I en av Sense-böckerna finns det mål för vad en bra portion kan vara, men även här måste du själv komma fram till det. En bra idé om hur en måltid kan se ut är:

  • Två handfull grönsaker - till exempel morötter eller paprika i skivor.
  • En handfull protein - till exempel från fisk eller kyckling.
  • En handfull frukt - du kan äta ett äpple till efterrätt.

Det viktigaste med en Sense-kost är att du äter förnuftigt. Det betyder att du äter det som din kropp faktiskt behöver - när du känner dig hungrig.

Bygg dina måltider som lådor

Det är viktigt att bestämma hur mycket du vill äta. Och sedan accepterar du dig själv. Det är lätt att slå sig själv på fingrarna om du inte är tillräckligt mätt efter en måltid eller om du äter mer än planerat. Men det är ett skadligt sätt att tänka.

Tänk i stället på dina måltider som matlådor. Varje måltid är en låda som du öppnar, fyller och stänger igen. Ungefär fyra handfull mat räcker för att fylla lådan. Det suger om du överfyller lådan, men det är okej. Om några timmar öppnar du nästa låda och behöver inte tänka på den föregående. Det är ett helt enkelt och förnuftigt sätt att tänka, och det är naturligt för oss människor att förlåta oss själva - annars kommer vi aldrig någonstans.

Vad är målet med en Sense-kur?

Sense-kuren har utvecklats av Suzy Wengel, som är kostrådgivare och föreläsare. Hon skrev boken "Sense - slim with reason", och den kom från det faktum att typiska dieter fokuserar för mycket på regler. I stället handlar Sense diet om att göra det enkelt att leva ett hälsosamt liv. Även när du njuter av en god middag, umgås med vänner och festar på stan.

För att en Sense diet ska fungera måste du dock sätta upp realistiska mål. Om du vill bli smal är Sense-kosten något för dig. Men du måste också acceptera att du bara ska äta när du verkligen är hungrig. Och att du bara ska äta det du faktiskt behöver.

Sense hjälper dig att leva ett hälsosammare liv. Men det är inte det enda sättet. Här på Arono har vi samlat all den kunskap du behöver. Vi kan till och med sätta ihop en skräddarsydd kostplan för att hjälpa dig att bli bättre på vägen mot ditt mål.

Läs mer om hälsosamt liv på arono.co.uk

Om du vill veta mer om hur du kan leva ett hälsosamt liv kan du läsa vidare på arono.co.uk. Här hittar du massor av artiklar och guider som hjälper dig med kost, motion och balans. Du kan också snabbt och enkelt registrera dig som användare och vår app skräddarsyr den perfekta kostplanen för dig och din viktminskning.

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis.

Vill du uppnå varaktig viktminskning? Klicka nedan och få en kostplan.

Få din gratis dietplan

Testa vår nya app

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis!

Få din gratis dietplan