Vad är en dietist?

Skriven av Anne Christensen
Dietist 12. maj 2021
 

En av de svåraste delarna med att leva en balanserad livsstil är att äta hälsosamt, och det är därför en dietist är så värdefull. Registrerade dietister är proffs som kan hjälpa dig med massor när det gäller en hälsosam livsstil, mestadels runt måltider och livsmedel. Att äta hälsosamt är rekommenderat för alla som vill gå ner i vikt eller bara leva en hälsosam livsstil, men det är viktigt att man gör det på rätt sätt. Listat nedan är en guide av vad du behöver veta om dietister och hur dom kan hjälpa dig att planera en hälsosam livsstil. 

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Hur påverkar dieten hur kroppen ser ut?

Innan vi går in på vad en dietist kan göra för din hälsa så ska vi prata lite om vad en diet kan göra för att gå ner i vikt. Vissa påstår att om man vill gå ner i vikt så spelar dieten 70% roll, och aktivitet 30%, så det är verkligen viktigt att man konstruerar sin diet rätt för att gå ner några extra kilon.

Den diet du konsumerar spelar en stor roll för kroppsvikten. Om du är överviktig eller lider av fetma, då konsumerar du förmodligen fler kalorier än vad din kropp behöver. Av denna anledning så bör en reducering i det antal kalorier du konsumerar leda till att du går ner i vikt.

Utöver att dra ner på hur mycket du äter så är det viktigt att du får i dig rätt antal näringsämnen för att kroppen ska fungera som den ska. Av denna anledning så bör du överväga en kostplan som fokuserar på att göra din diet så effektiv som möjligt.

Vad är en dietist?

En dietist, oftast kallad en registrerad dietist, är ett hälsoproffs som ser till att du får en hälsosammare livsstil genom att implementera hälsosamma livsmedel. En dietist kan hjälpa till med många hälsorelaterade saker, men de fokuserar främst på viktminskning.

De flesta dietister är väldigt utbildade och har fått klara av svåra test för att kunna titulera sig licenserade dietister. Att de flesta är licenserade är viktigt med tanke på att de konsulterar om något så viktigt som hälsan, vilket betyder att det kan komma sidoeffekter också. Om du planerar att ta hjälp av en dietist i framtiden så bör du se till att dom har licens för det.

Anledningar till att konsultera en licensierad dietist

Det finns många sätt en licensierad dietist kan hjälpa dig med din viktminskning. Det känns logiskt att dom bara skulle kunna hjälpa dig med att planera ett bra kostschema, med de kan faktiskt mycket mer. Nedan kommer mer information om hur en dietist kan hjälpa dig.

Dom kan hjälpa dig med matallergier

En vanlig sak som dietister hjälper till med är att hjälpa dig att hitta en plan för hur du ska äta rätt, trots dina matallergier. Om du har testat ett viktminskningsprogram, men inte riktigt fått det att funka (du kanske känner dig uppblåst hela tiden), då kan det mycket väl vara för att din kropp inte riktigt tål det du äter. Dietister har utbildning för att hjälpa till att hitta en lösning på dessa problem, och kan därför ge råd på vad man ska äta istället.

Din diet fungerar inte

Viktminskning kan vara ett känsligt ämne för många, och om du har testat många dieter i det förflutna utan någon större framgång så kan det vara ett bra alternativ att testa att konsultera en dietist. Dietister kan hjälpa till med att skapa långsiktiga och framgångsrika planer som du har lättare att hålla fast vid. Många tenderar att direkt försöka med en fastande diet för att gå ner snabbt i vikt, och det är därför så många misslyckas med sina mål att gå ner i vikt.

Du är hungrig hela tiden

Om du har testat ett viktminskningsprogram och du känner att du är hungrig konstant, då kan det vara en bra idé att börja jobba tillsammans med en dietist. Att gå ner i vikt handlar inte om hur mycket du kan tortera din hjärna och mage; det handlar istället att ta bort lite av de överflöd som finns, samt att man fortfarande njuter av sitt liv. En dietist kan hjälpa dig att forma din diet så att du inte är hungrig hela tiden, samt att de livsmedel du konsumerar får en positivare effekt på kroppen.

Dina energinivåer är tömda

En av de värsta sidoeffekter av ett viktminskningsprogram är hur tömda dina energinivåer är. Detta är främst tack vare att man konsumerar mycket mindre än vanligt, vilket kan leda till att man känner sig yr, och att musklerna är trött. Om din diet gör att du är trött hela tiden, då bör du konsultera en dietist för att skapa en ny diet.

Problem med kolesterol

Utöver att söka hjälp för ett viktminskningsprogram så är det många som konsulterar en dietist om hur man sänker sina kolesterolvärden. Många som är överviktiga eller lider av fetma måste göra ändringar i sin diet för att sänka sina kolesterolvärden, och detta gör man genom dietära ändringar. Konsultera en dietist för att få mer information om ditt kolesterol.

Du behöver bättre näring för dina träningspass

Dina träningspass är viktiga för viktminskning, och även om din diet spelar en stor roll i din viktminskning så bör du ändå äta tillräckligt för att kunna träna ordentligt. Många som tränar mycket tar hjälp av en dietist för att förbättra sin träning, få större muskler, och för att få hjälp med att förbättra sina energinivåer. Överväg att konsultera en dietist om du vill få hjälp med att förbättra din energinivåer.

Du har ingen aning om hur du ska planera dina måltider för kommande veckan

En av de svåraste delarna med kosten är den planering som måste ske. Att planera kosten är viktigt för att göra rätt val vad gäller livsmedel, och om man inte har något plan så är det väldigt enkelt att man vänder sig mot snabbmat eller andra ohälsosamma val. Fråga en dietist om hur du ska planera dina mål under veckan för att nå dina mål.

Hur mycket kostar det att konsultera en dietist?

Om du behöver konsultera en dietist för att förbättra din hälsa och välmående så behöver du ha en uppfattning om vad det kostar. En licensierad dietist kommer att kosta någonstans mellan 500-1000kr för en konsultation eller besök. Det bästa med en dietist är att du inte behöver gå dit så ofta, utan det räcker ofta med ett fåtal besök för att få den information du behöver. Detta gör att en dietist är ett bra alternativ, speciellt om du funderar på andra lösningar också.

Vad man ska leta efter när man väljer dietist

Du bör vara noggrann när du väljer vilken dietist du vill jobba med. Man hittar dietister på gym, kliniker, online, och även på andra ställen. Det är väldigt enkelt att konsultera en dietist online, men då behöver du oftast ställa mer frågor för att få den information du vill ha fram.

När du hittar en dietist som du vill jobba med, då bör du fråga vilken typ av utbildning dom har, hur länge dom har jobbat med detta, och hur mycket erfarenhet dom har med viktminskning. När du har denna information så har du en bra grund för att göra ett bra beslut om personen är duktig eller inte.

Var försiktig när du söker efter den dietist du vill jobba med, det finns många där ute som försöker att få dig att anlita dom, trots att dom inte riktigt vet vad dom håller på med. Detta gäller speciellt online.

Slutsats om dietister

En licensierad dietist är ett proffs som är utbildad för att hjälpa dig med ditt välmående och att skapa en bra diet för dig. Dietister kan man hitta på sjukhus, gym, kliniker och online. Att ta hjälp av en dietist är ett bra alternativ för många, speciellt eftersom att dieten kan vara en av de svåraste delarna att bemästra när det gäller en hälsosam livsstil. När du söker efter en dietist, se då till att du får information om utbildning och erfarenhet; dietisten bör ha utbildning för att kunna hjälpa dig mot dina mål. Att hitta rätt val för dig kan absolut ge dig den boost du behöver för att lyckas med dina hälsosamma livsstil.

Få en skräddarsydd diet helt gratis

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis.

Vill du uppnå varaktig viktminskning? Klicka nedan och få en kostplan.

Få din gratis dietplan

Testa vår nya app

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis!

Få din gratis dietplan