Dieter → Här är de 10 bästa (Enkel och effektiv viktminskning)

Skriven av Lisa Batten
Personlig tränare och kostcoach, Ph.D, CPT, PN1
08. jun 2021
En blandning av motion och diet är nyckeln till viktminskning.

 

Ät rätt och gå ner i vikt! Det låter som en enkel lösning för att tappa överflödiga kilon. Men bantning är mycket mer än vad man tror. Det tar inte bara några dagar utan flera veckor att uppnå en effektiv diet.

I den här artikeln fokuserar vi på hur man gör en flerveckorsdiet som faktiskt fungerar. Så om du följer våra råd kommer du att se hur kilona försvinner. Och utan att ständigt känna sig hungrig, ha ett sug efter mat eller vilja kasta in handduken på vägen.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Hitta rätt kost för dig och din viktminskning

Innan vi går vidare till råd om hur man bantar effektivt vill vi presentera tre bra kostplaner. Dessa dieter bygger på flera av de principer som leder till snabb viktminskning, så de är definitivt värda att prova.

Fördelen med de tre nedanstående dieterna är också att du inte behöver svälta dig själv när du följer dem. Det gör det lättare att hålla sig till kosten.

Men om du inte känner att någon av de effektiva dieterna nedan är något för dig finns det som tur är många olika dieter att välja mellan - och du kan läsa om dem här på Arono.

Atkins-dieten

Man kan praktiskt taget kalla Atkins-dieten för förfadern till "lågkolhydratkost med hög fetthalt". Dr Atkins idé om att prioritera protein och fett framför kolhydrater har gett upphov till många andra dieter med en liknande strategi.

Atkins-dieten syftar dock inte till att helt eliminera kolhydrater - bara tills du tar reda på hur mycket din kropp kan "tolerera" innan den reagerar, till exempel genom att gå upp i vikt. Så du börjar med att äta få kolhydrater och sedan kan du långsamt lägga till fler kolhydrater, beroende på vad din kropp kan bryta ner.

Med Atkins-dieten följer du fyra faser genom vilka du kan uppnå viktminskning och hitta rätt balans mellan fett, protein och kolhydrater.

Dukan-dieten följer i stort sett principerna för Atkins-dieten, men med ännu större fokus på protein.

Keto-dieten

I denna diet, även kallad ketodiet eller ketosdiet, äter du mat med hög fetthalt och måttlig proteinhalt för att få kroppen att hamna i ett tillstånd som kallas "ketogenes" (eller helt enkelt "ketos").

I ett sådant tillstånd använder kroppen ketoner som energikälla. Det speciella med denna diet är att du äter mest fett. Du bör ha ett måttligt proteinintag och nästan helt undvika kolhydrater.

Keto-dieten är en enkel diet när du förstår dess principer, eftersom den i hög grad handlar om att eliminera kolhydrater från måltiderna. Detta kan dock vara svårt för personer som älskar bröd, pasta, ris osv.

LCHF-dieten

Målet med denna diet är "Low Carb High Fat". Det innebär att du bör äta få kolhydrater, men däremot bör du äta hälsosamma fetter i stora mängder. Denna kost är därför mycket lik Keto-dieten, men skillnaden är att du måste äta mer protein med LCHF-dieten - och att fettet inte behöver komma från vilken källa som helst.

Paleo-dieten

Paleo-dieten har mycket gemensamt med ovanstående dieter. Med den här kosten måste du också planera dina måltider utifrån en "Low Carb High Fat"-synvinkel.

Skillnaden är dock att kosten måste vara lite enklare i Paleo-dieten. Maten är tänkt att likna det som våra förfäder åt. Därför kallas kosten ibland för "stenåldersdiet".

Du bör alltså äta mycket kött från kor, grisar, kyckling, fisk etc. Dessutom bör du äta mycket grönsaker, men ett begränsat intag av frukt, nötter och ägg.

5:2-dieten

Denna diet kan genomföras på flera olika sätt, 5:2 eller 6:1 är förmodligen de mest populära och rekommenderade. Siffrorna anger hur många dagar du ska äta "normalt" och hur många dagar du ska fasta. Med 5:2-dieten "fastar" du två dagar i veckan och håller dig under 500 kalorier (så det finns inga dagar utan mat). De andra dagarna kan du äta "normalt", men ändå med tanke på att hålla dig inom det rekommenderade kaloriintaget för dig.

8-timmars diet

Många människor får i slutändan i sig för många kalorier eftersom måltiderna är utspridda över hela dagen. Du kan övervinna detta med 8-timmarsdieten (även kallad 8:16, 16:8, intermittent fastande, intermittent fastande).

Om du följer denna diet får du bara äta 8 timmar om dagen - du måste alltså fasta de resterande 16 timmarna.

Du väljer själv när de åtta timmarna börjar, men det är viktigt att de är kontinuerliga. Du kan till exempel välja att äta mellan kl. 10 och 18. Om du följer 8-timmarsdieten behöver du inte skära bort några livsmedel från din kost.

Rengöring / avgiftning

Det finns en mängd reningskurer, även kallade detoxer, som hjälper till att rensa kroppen. Flera av dem kan också sätta fart på viktminskningen - just för att du äter ersättningsmåltider eller skär ner kraftigt på ohälsosamma livsmedel under perioden.

Rengöringsdieter inkluderar juice-diet och olika måltidsersättningsdieter, t.ex. C9-dieten.

På juice-dieten dricker du bara juice under det valda antalet dagar, medan du på C9-dieten ersätter vissa måltider med måltidsersättningar och försöker generellt sett minska kaloriintaget. C9-dieten pågår i 9 dagar, medan juice-dieten kan pågå i mellan 1 och 10 dagar (det går att gå längre, men det rekommenderas inte!).

Soppdiet

Man kan hävda att soppdiet också är en form av avgiftningskost.

Vanligtvis följer du den i 7 dagar, men du kan göra det under längre eller kortare perioder, beroende på dina behov. När du följer denna diet får du bara äta soppa - förutom lite frukt.

Soppan måste också huvudsakligen bestå av grönsaker, så du kan njuta av tomatsoppa, potatisgrynssoppa, grönsakssoppa osv.

Sensekur

Sense-kosten är idealisk för personer som vill leva hälsosammare och kanske gå ner i vikt, men som inte vill ge upp alla läckra saker i vardagen.

När du planerar dina måltider enligt Sense-kosten ska du följa följande principer: två nävar grönsaker, en näve proteiner och en näve frukt.

Denna typ av kosthållning innebär också att onödiga kolhydrater utesluts. Sense-dieten bygger på principen att det ska vara så enkelt som möjligt.

FODMAP-dieten

Du bör prova FODMAP-dieten om du ofta har uppblåsthet och/eller andra magproblem. Denna diet kan "återställa" din tarmflora, så att din kropp kan göra motstånd på bästa sätt igen.

FODMAP-dieten är uppdelad i två faser. I den första fasen utesluter du alla livsmedel med hög halt av FODMAPs, inklusive mejeriprodukter, baljväxter, spannmål, sötningsmedel etc. I den andra fasen äter du långsamt mer och mer av olika FODMAP-livsmedel för att se vad din kropp kan smälta.

10 tips för effektiv bantning som hjälper dig att gå ner i vikt

Har du tidigare försökt banta eller förändra ditt liv utan att lyckas?

Om så är fallet har du förmodligen gjort något fel under processen. Tyvärr är det många som hoppar av eller tycker att det är svårt att följa "reglerna" för varje diet, och resultaten är inte särskilt betydande.

För att hjälpa dig på vägen mot en effektiv viktminskning som faktiskt håller i längden har vi nedan samlat 10 tips om hur du genomför en effektiv diet.

1) Ät färre kalorier än vanligt

Det är ingen hemlighet att du måste äta färre kalorier än du förbränner per dag för att gå ner i vikt. Det betyder också att du förmodligen behöver äta färre kalorier än du brukar göra.

Om du inte går ner i vikt just nu är det ett tecken på att du antingen äter rätt mängd kalorier för att hålla din kropp på samma vikt - eller att du äter för mycket om du går upp i vikt lite efter lite.

Det bästa rådet vi kan ge för att få en effektiv diet är därför universellt när det gäller viktminskning: ät färre kalorier.

Och detta bör inte bara gälla en dag, utan helst under en längre period. Du kommer snart att upptäcka att alla dieter arbetar för att du ska äta mindre under den tid du är på diet.

För att uppnå din önskade vikt kan du hålla koll på ditt intag genom att räkna kalorier. På så sätt fokuserar du inte bara på att äta hälsosam mat och följa hälsosamma recept, utan också på mängden kalorier.

Det beror på varje persons ämnesomsättning vad man faktiskt förbränner under en dag - och därför hur många kalorier man behöver lägga på sig när man går ner i vikt. Det är därför bra att kontrollera hur många kalorier (energi) din kropp förbränner innan du börjar.

2) Banta utan att vara hungrig

Vi kan säga att du ska äta färre kalorier än vanligt, men det betyder inte nödvändigtvis att du ska svälta dig själv när du bantar. Faktum är att en lyckad diet är en diet där du inte är hungrig. För när du inte går omkring hungrig är det lättare att hålla dig till din diet.

Det är därför viktigt att du väljer en kost där du kan äta tillräckligt med mat som mättar. Det är därför som dieter som LCHF och keto har blivit så populära, eftersom du får rätt kaloriintag utan att känna dig hungrig.

3) Ät flera gånger under dagen

Det rekommenderas särskilt att du sprider ut dina måltider över dagen. Flera dietister, personliga tränare, experter och andra rekommenderar att man äter fem till sex gånger om dagen med tre till fyra timmar mellan varje måltid.

Detta innebär att du äter tre huvudmåltider (frukost, lunch och middag) och två till tre mellanmål mellan huvudmåltiderna. Detta håller matsmältningen igång under hela dagen och ser till att du håller dig mätt och får i dig alla de näringsämnen som din kropp behöver.

Ät långsamt och hälsosamt först om det finns en variation på din tallrik.

På så sätt äter du tillräckligt med grönsaker och låter hjärnan registrera att den har blivit mättad vid varje måltid.

Du kan också "lura" hjärnan lite genom att servera maten på en mindre tallrik. Detta gör att måltiden ser ut som mer, vilket gör att hjärnan tror att den äter mer än vad den faktiskt gör.

4) Snabb diet med effektiv fettförbränning

För att säkerställa en effektiv bantning måste du upprätthålla en effektiv fettförbränning. Som vi nämnde i föregående avsnitt kan du göra detta genom att äta regelbundet, eftersom det håller matsmältningssystemet igång och blodsockernivåerna stabila - och därmed din ämnesomsättning.

Dessutom kan regelbunden motion, till exempel promenader eller löpning, hålla igång din ämnesomsättning.

Förbränningen kan också ökas genom att äta starka kryddor eller livsmedel. Lite chili, kryddor, vitlök, ingefära osv. kan hjälpa till att öka kroppens ämnesomsättning. Men överdriver inte - du kanske bara mår dåligt i stället.

Det rekommenderas också att du äter en stor mängd citrusfrukter för att få igång din ämnesomsättning (men håll dig ändå inom gränserna för fruktintaget).

Undvik att äta kolhydrater

Undvik dessutom att äta stora mängder kolhydrater, särskilt vitt bröd, vitt ris, pasta m.m. Dessa kolhydrater kallas snabba kolhydrater och är energikällor men lättsmälta. Det betyder att kroppen inte får i sig tillräckligt med kalorier från dem - de är alltså inte "bra kalorier".

Om du absolut måste äta kolhydrater, välj komplexa kolhydrater, som fullkornsbröd och -pasta, brunt ris, kikärter, tofu osv.

5) Prioritera proteinrika livsmedel

Vi har redan nämnt att en effektiv bantning innebär att du inte får vara hungrig. För att göra det måste du äta mer konsekventa livsmedel än bara grönsaker under hela dagen (även om de naturligtvis kan mätta).

Därför rekommenderas det att du äter mycket proteinrik mat. Det kan vara allt från kött, kyckling, skaldjur, ägg, mejeriprodukter osv.

Proteinmat, oavsett om den är animalisk eller vegetabilisk, ger en bra mättnadskänsla. Samtidigt hjälper proteiner till att bygga upp muskelmassa, vilket ger en bättre förbränning.

Kyckling är magert kött, vilket är anledningen till att många människor ofta inkluderar kyckling i sin lunch och middag när de försöker gå ner i vikt. Köttet ger en bra mättnadskänsla och därför kan du göra många olika hälsosamma recept med kyckling för att hålla det spännande.

Om du väljer andra typer av kött, t.ex. nötkött, griskött, lammkött etc., rekommenderar vi att du väljer kött med låg fetthalt, annars kan det bli "ohälsosamt" att äta kött.

Ägg är också en självklar proteinkälla - flera studier har faktiskt visat att om du äter ägg till frukost minskar din aptit under de kommande 36 timmarna.

6) Öka ditt intag av grönsaker

Det går nästan inte att få för många grönsaker - särskilt när du skär ner på kolhydrater. Det beror på att grönsaker är kalorifattiga men innehåller mycket vitaminer och mineraler.

Även om de innehåller få kalorier kan de få dig att känna dig mätt och se till att du inte blir sugen på lika mycket socker och snacks. Så ät gärna grönsaker när du vill gå ner i vikt!

Det rekommenderas att du växlar lite mellan de olika grönsakerna du äter. Prova något nytt då och då. På så sätt blir det inte för tråkigt och du kan vara säker på att du får i dig olika näringsämnen.

Det finns också vissa typer av grönsaker som du inte bör äta för mycket av varje dag, till exempel morötter, så det lönar sig att variera lite.

7) Gör en måltidsplan som du kan följa

En av de största anledningarna till att människor hoppar av en diet och inte går ner i vikt är att de tappar motivationen och energin under processen. Det tar trots allt några veckor att gå ner i vikt.

Vi kan rekommendera att du gör upp en särskild måltidsplan som du följer och ser till att du räknar kalorier.

På så sätt får du en viss struktur på kosten och ser till att du inte förbrukar för många kalorier i förhållande till din ämnesomsättning.

Den ger dig också en optimal överblick över ditt fett-, protein-, kolhydrat- och fiberintag, så att du kan se om du får i dig tillräckligt med olika näringsämnen.

Oavsett vad du förväntar dig av en måltidsplan kan du hitta mer information om kostplaner och vad som är idealiskt att äta när du vill följa en hälsosam kost i ett senare avsnitt, vilket kan ge dig inspiration för framtiden.

8) Ge dig själv möjlighet att äta mellanmål

Om du kan hitta ett sätt att hålla fingrarna borta från snacks när du är på diet är detta naturligtvis att föredra. Men det är väldigt svårt för de flesta människor. Och många avstår faktiskt från sin diet och från tanken på att gå ner i vikt eftersom de går ner i vikt på en dag. Men det behövs inte!

Det är mycket bättre att sätta sig upp på hästen igen direkt och fortsätta med den kost som du valt.

Vi säger inte att du ska kasta dig över glass och godis varenda dag för att hålla motivationen uppe. Det är inte bra för din vikt om du äter ohälsosam mat många gånger under bantningen.

Tänk i stället på hälsosamma alternativ som du kan äta när du blir sugen på socker.

Det kan handla om frukt, smaksatt vatten (utan socker och kalorier) eller olika nyttiga sötsaker. Men vad är hälsosamma sötsaker? Det kan vara nötter, torkad frukt, sockerfri glass, kakor, chips med låg fetthalt osv.

När du väl har bör du förstås inte äta den här typen av mellanmål varje dag i veckan, men de kan hjälpa dig att fortsätta om du får äta lite.

Men kom ihåg: allt med måtta. Överdriv inte - även om det är sockerfritt, fettsnålt osv.

9) Kom ihåg att dricka mycket vatten

Gå ner i vikt genom att dricka mycket vatten när du försöker banta. Vattnet håller dig återfuktad, får dig att vilja ha mindre andra drycker, håller igång din ämnesomsättning och får dig att känna dig mättare.

Man kan alltså säga att om du dricker mycket vatten när du bantar kan det hjälpa dig att gå ner i vikt, eftersom det hjälper dig att hålla dig borta från andra saker.

Många rekommenderar att man dricker ungefär 0,5 liter vatten före varje huvudmåltid, det vill säga frukost, lunch och middag. På så sätt känner du dig redan lite mätt, vilket innebär att du äter mindre vid måltiderna. Detta är ytterligare en sak som hjälper dig att förlora de extra kilona under flera veckor.

10) Låt dig inte luras av "hälsosamma" produkter

Överlag rekommenderar vi att du lagar din egen mat - från grunden. Det beror på att du får bättre kontroll över vad som faktiskt finns i maten, vilket gör det lättare att tappa överflödiga kilon när du bantar.

Många människor tar förhastat beslut om att köpa smoothies, sallader och så vidare utifrån. Men du måste vara försiktig. Det finns flera av dessa färdiga måltider som innehåller mer kalorier än vad som är bra.

Och även om produkten inte innehåller för många kalorier i sig kan innehållet av socker, kolhydrater, fett osv. vara för högt för vad du bör hålla dig till. Så var försiktig när du vill göra det lättare för dig själv - det kan få motsatt effekt.

Vad kan du äta när du bantar?

Du behöver faktiskt inte hålla dig borta från särskilt många livsmedel - bara de mest ohälsosamma. En effektiv bantning handlar faktiskt inte bara om grönsaker och vatten. Se i stället till att du får i dig många olika näringsämnen.

Behöver du inspiration till vad du ska ha i dina måltider när du vill gå ner i vikt? Om så är fallet, läs vidare i följande avsnitt:

Ät dessa livsmedel när du bantar

 • Kött, inklusive nötkött, griskött, lammkött, kyckling osv.
 • Fisk och skaldjur, helst fet fisk som lax, makrill, sill osv.
 • Mejeriprodukter, särskilt skyr, yoghurt, ost och andra proteinrika källor.
 • Grönsaker - i överflöd! Många olika sorter, och helst gröna, eftersom de är kalorisnåla.
 • Frukt med måtta (helst bara några bitar när du är sugen på något sött).
 • Hälsosamma fetter som nötter, olja, avokado, frön osv.

Håll dig borta från dessa livsmedel när du bantar

 • Vitt bröd
 • Pasta, ris och potatis - även om du kan äta små mängder grov pasta om du har svårt att hålla dig borta, eftersom denna typ av pasta innehåller mer fibrer och därför är nyttigare än vanlig pasta.
 • Godis, chips, glass, choklad osv.
 • Läskedrycker, lemonad och andra drycker med socker
 • För mycket frukt, eftersom det kan vara ohälsosamt i längden på grund av fruktsockerinnehållet.

Ovanstående livsmedel är bara exempel på vad som kan vara bra att äta under en diet. Det finns många andra bra och hälsosamma livsmedel som du kan äta när du försöker gå ner i vikt.

Frukost

Om du har tid att göra en omelett, stekt ägg, kokt ägg eller liknande till frukost kan det vara en bra idé. Ägg är mycket mättande och en bra proteinkälla. Ägg kan kombineras med lite knäckebröd eller rågbröd och lite grönsaker - och du har en riktigt god morgonmåltid.

Om du vill skynda på det hela kan du i stället välja en skål skyr med frukt och müsli (inte den sorten med mycket socker i!). Det är snabbt och enkelt och ger dig både fett och protein från morgonen.

Lunch

Lunchen ska vara stadig, men utan att du överäter. En god idé för en hälsosam lunch är en sallad med olika grönsaker och kyckling eller tonfisk. Du kan använda lite dressing om du vill, men den ska vara fettsnål.

Om du är mer intresserad av smörgåsar kan du använda en av dessa. Det bör dock helst vara grovt bröd, rågbröd eller knäckebröd - dvs. med mycket kostfibrer och komplexa kolhydrater. Den bör också innehålla sallad, grönsaker och magert kött.

Middag

Det finns ingen anledning att äta för mycket vid kvällsmålet. Om du äter regelbundet har du trots allt ätit en stor del av det du behöver äta under dagen.

Till middagen är det bra att inkludera en stor mängd grönsaker och kött i måltiden. Kanske till och med lite sås om du inte har ätit så mycket fett under dagen. Gör måltiden spännande genom att tillsätta en god mängd kryddor för att ge den lite smak.

Snacks

Det finns otroligt många alternativ när det gäller hälsosamma snacks. De är bara till för att stilla lite hunger och hålla igång matsmältningen.

Du kan välja följande till dina snacks:

 • Grönsaker - allt från morötter, broccoli, lite sallad, gurka etc. är optimalt.
 • Lite frukt (helst med lite grönt)
 • Nötter och frön
 • Knäckebröd med fettsnålt pålägg, keso, lax etc.
 • Smoothie
 • Skyr eller yoghurt

Mellanmålen bör innehålla mellan 50 och 150 kalorier. Mängden mellanmål beror på vad du väljer att äta.

Kostplan för effektiv bantning

Som tidigare nämnts rekommenderas det starkt att använda en dietplan när du vill banta (effektivt). Det kan vara svårt att hålla reda på exakt hur många kalorier du äter under dagen - om du inte väger all din mat.

Med en kostplan kan du snabbare få en överblick över ditt dagliga kaloriintag. Det gör det också lättare att fördela intaget mellan måltiderna, så att du inte äter för mycket vid middagen och för lite vid frukosten.

En fast diet innebär också att du inte behöver oroa dig för vad du ska laga till varje måltid varje dag. När allt kommer omkring behöver du bara följa det som kostplanen säger att du ska äta.

Faktum är att många människor tycker att en dietplan ger dem mer självförtroende att fullfölja sin diet, eftersom de har något att hålla sig till under processen.

Är det inte tråkigt att följa en dietplan?

Det går inte att förneka att du kommer att bli uttråkad av din dietplan - särskilt om du har valt att följa en dietplan som inte erbjuder så mycket variation. Vissa svär till exempel på att man går ner i vikt mest effektivt om man äter samma sak morgon, middag och kväll under hela perioden. Men som sagt, det blir tråkigt i längden.

Om du vill undvika en tråkig dietplan rekommenderar vi att du laddar ner Arono-appen till din enhet. Med den här appen får du tillgång till över 800 läckra recept, och du kan sedan enkelt komponera din framtida kostplan utifrån de rätter som du gillar. På så sätt blir dieten inte alls tråkig - kanske hittar du till och med en ny favoriträtt på Arono?

Träning och kosthållning

Du kanske tror att du enkelt kan banta och gå ner i vikt utan att träna. Det är sant att kaloriintaget är den största faktorn för viktnedgång, men motion spelar numera en avgörande roll - både konditionsträning och styrketräning.

Motion hjälper bland annat:

 1. Upprätthåller en god ämnesomsättning
 2. Bygger muskelmassa, vilket förbättrar ämnesomsättningen
 3. Gör att du kan nå dina mål snabbare
 4. Dra åt din kropp för att få ut ännu mer av din viktminskning.
 5. Ger dig mer energi i vardagen
 6. Håller dig motiverad att fortsätta banta

Regelbunden motion gör det dessutom möjligt att äta lite mer de dagar du tränar om du har svårt att hålla dig inom kalorigränsen.

Naturligtvis kan du också hålla dig till ditt kaloriintag och i stället tappa de extra kilona snabbare.

Träning flera gånger i veckan

Det är viktigt att vara aktiv i vardagen. Detta gäller oavsett om du vill gå ner i vikt eller inte. Men när du vill gå ner i vikt är motion ett måste. Det behöver dock inte vara varje dag i veckan. Att träna några gånger i veckan kan ha stor betydelse för din viktminskning.

Det är också upp till dig vilken typ av träning du vill göra. Föredrar du en rask promenad, en löprunda med en vän eller ett styrketräningspass på ditt lokala gym? Alla kan ha en positiv inverkan på din kropp, din inställning och din viktminskning.

Bibehållande av viktnedgång

Naturligtvis blir du otroligt glad över att se en viktnedgång när det är något som du har kämpat för att uppnå. Tyvärr kan man inte säga att det är en lyckad viktminskning om man inte kan behålla vikten efteråt. Många människor går ner i vikt men tar snabbt på sig vikten igen när de slutar banta. Sedan kan du börja om från början.

Därför måste du inte bara tänka på hur du ska tappa kilona nu, utan också på hur du ska hålla vikten när du väl har gått ner i vikt.

Vi rekommenderar särskilt att du inte återgår till dina tidigare vanor så fort du avslutar bantningen. Din kropp har trots allt vant sig vid att äta mindre, så det finns ingen anledning att fylla den med mat när bantningen har upphört.

Om du t.ex. har gått på en diet där ditt kolhydratintag var mycket lågt bör du inte börja äta vitt bröd, stora mängder socker osv. över en natt.

Om du gör drastiska förändringar från dag till dag kan det leda till att du mår dåligt och du kommer snart att känna att du går upp i vikt igen.

Tänk i termer av livsstilsförändring

Det låter verkligen irriterande att behöva tänka på en livsstilsförändring när du bara vill gå på en kort diet, men det är vad som krävs för att hålla vikten nere efter en viktnedgång.

Vi säger inte att du måste ändra hela din rutin som om du fortfarande skulle vara på diet resten av livet. Men du kan tillämpa några av råden från kosten i ditt dagliga liv i framtiden och göra en liten livsstilsförändring.

Det är till exempel bra att fortsätta träna även efter att bantningen är avslutad och att fortsätta äta mycket grönsaker och protein i samband med måltiderna. På så sätt blir du inte lika hungrig på snacks och det blir lättare att göra snacks till ett speciellt tillfälle snarare än en vardaglig företeelse.

Vanliga frågor

Det finns tre huvudorsaker till att du inte går ner i vikt: 1) du förbrukar fler kalorier än du förbränner, 2) du äter för lite, 3) du äter fel näringsämnen. Läs mer i artikeln.

Antalet kalorier beror på ditt mål, din nuvarande vikt och vilken diet du väljer. I allmänhet är det dock lämpligt att hålla sig cirka 500 kalorier under ditt normala intag.

Därför kan man inte säga att en eller två dieter är bättre än andra. Fördelarna varierar från person till person. Läs våra artiklar om du vill veta mer om bantning.

Du behöver inte träna, men det rekommenderas starkt. Regelbunden träning ger bland annat ökad motivation, ökad muskelmassa, högre ämnesomsättning och mer energi i vardagen.