På 8-timmars dieten kan du äta vad som helst - och gå ner i vikt

Skriven av Anne Christensen
Dietist 08. jun 2021

Bara ordet "diet" kan få många att rysa. Det beror förmodligen på att de flesta dieter är mycket restriktiva. De dikterar vad du får och inte får äta, och sedan måste du vanligtvis räkna kalorier också.

Men inte med 8-timmarsdieten. Här kan du äta vad du vill, och i så vilda mängder som du kan hantera. Och du kommer till och med att gå ner i vikt snabbt!

Läs mer om fördelarna med 8-timmarsdieten och hur du kan börja i den här artikeln.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Vad är 8-timmarsdieten?

8-timmarsdieten är också känd som 8:16-dieten, 16:8-dieten, intermittent fasta, intermittent fasta, intermittent fasta etc. Det kära barnet har många namn. Men oavsett vad du väljer att kalla dieten är det samma tillvägagångssätt.

Särskilt 8-timmarsdieten är långt ifrån ny och banbrytande. Den har faktiskt varit otroligt populär under en lång tid.

8-timmarsdieten är en fastediet - lite som 5:2-dieten. Den har dock en något annorlunda struktur än andra fastedieter. Det handlar inte om att fasta en hel dag eller flera dagar. Istället måste du fasta 16 timmar om dagen.

Det är väldigt enkelt: under 8 timmar kan du äta vad du vill och under de sista 16 timmarna måste du fasta. Du kan dock fortfarande dricka vatten, kaffe eller te.

Hur 8-timmarsdieten fungerar

Teorin bakom 8-timmarsdieten är att människokroppen egentligen inte är konstruerad för att äta hela tiden. När kroppen ständigt förses med energi och näringsämnen har den aldrig tid att reparera sig själv eller slappna av. Därför är det bäst att äta endast 8 timmar per dag i stället för att dela upp måltiderna på flera timmar.

Håll 16 timmars fasta

Du bestämmer själv när du äter och när du fastar. Det är bara viktigt att du bara äter 8 timmar i sträck per dag - och därför fastar under de resterande 16 timmarna.

Du kan till exempel säga att du får äta från klockan 10 på morgonen till klockan 18 på kvällen.

Generellt sett är det lättast om du kan skjuta upp frukosten till kl. 10.00, så att du kan äta lunch kl. 13.00 och middag kl. 18.00. På så sätt kan du äta alla dina måltider medan större delen av fastan sker medan du sover.

Det gör det lite lättare att hålla fast vid kosten eftersom du inte behöver avstå från mat för länge åt gången.

Hur du kommer igång med 8-timmarsdieten

8-timmarsdieten är inte lika komplicerad som många andra dieter.

Men det kräver lite förberedelser. Det kan nämligen bli en chock för kroppen om du plötsligt ändrar dina matvanor och din dygnsrytm.

I stället bör du börja långsamt. Välj tre dagar i veckan - till exempel måndag, onsdag och lördag - då du bara får äta i åtta timmar.

Du kan sedan successivt arbeta dig uppåt vecka för vecka. Ditt slutliga mål är att uppnå en daglig rytm där du bara äter 8 timmar om dagen.

Om du är otålig och vill komma igång snabbt kan du hoppa in direkt. Var dock beredd på att det kommer att krävas lite ryggrad i början och att du kan bli lite irriterad osv. medan din kropp vänjer sig vid att äta endast 8 timmar om dagen.

Är det hälsosamt att äta en 8-timmars diet?

Många människor tror felaktigt att fasta är farligt eller ohälsosamt. Detta är dock inte fallet. Det är inte onormalt att fasta, eftersom det har gjorts under hela mänsklighetens historia i praktiskt taget alla kulturer och religioner.

Och som du kommer att läsa mer om i avsnittet nedan kan det finnas flera fördelar och positiva effekter på kroppen när du inte matar den med mat hela tiden.

Man kan också hävda att just denna fasta är mer idealisk än andra, eftersom du bara behöver avstå från mat i 16 timmar. Så du kommer inte att känna dig alltför hungrig på den här kosten.

Det här är fördelarna med 8-timmarsdieten

Vi har nu konstaterat att 8-timmars diet inte är farlig eller ohälsosam för kroppen. Men vad är det som har gjort den så populär?

Ta reda på det här nedan, där vi ger dig en inblick i några av fördelarna med att bara äta i åtta timmar och fasta i de återstående 16 timmarna.

Vad ska jag äta under 8-timmars dieten?

Förutom de ovan nämnda fördelarna finns det ytterligare en sak som talar för att du ska prova denna diet: du kan äta vad du vill. Du behöver inte oroa dig för begränsningar av vad du får äta eller hur många kalorier du får äta. Under åtta timmar kan du bli galen.

Eller... låt oss säga att du kan bli galen i viss utsträckning. Du får inte mycket ut av fastan om du bara äter chips och socker under perioden.

Ät vad du vill - 8 timmars dietregler

I själva verket kan du äta vad du vill när du följer denna diet. Det rekommenderas dock att du ändå försöker äta en hälsosam och varierad kost - särskilt om du vill gå ner i vikt.

Ät tre huvudmåltider under 8 timmar. Om du blir hungrig mellan måltiderna ska du inte vara rädd för att äta ett mellanmål.

Det finns egentligen inte så många regler att följa när du väljer denna diet. Det beror på att det inte finns någon fastställd mängd kalorier som du måste hålla dig till eller att du bara får äta vissa livsmedel.

Du måste dock vara medveten om en regel: du får inte sprida ut timmarna. De åtta timmarna av fasta måste vara sammanhängande timmar.

Om du till exempel bestämmer dig för att fasta i 16 timmar mellan 18.00 och 10.00 kan du bara äta under de återstående 8 timmarna. Även om du missar en måltid kan du inte äta den senare.

Det betyder också att du inte kan skjuta upp den tidsperiod du vill fasta. Åtminstone inte utan att fasta en längre tid i taget. Därför måste du bestämma din fastatid i förväg så att den passar optimalt i ditt schema.

Dessa livsmedel är självklara att äta under fastan om du vill gå ner i vikt.

Som tidigare nämnts kan du äta vad du vill under denna fasta under de 8 timmar du inte fastar. Det rekommenderas dock att du fortfarande äter en hälsosam och varierad kost så att du får i dig rätt mängd näringsämnen under fastan.

Det är särskilt viktigt att få i sig en god mängd protein och komplexa kolhydrater så att du håller dig mätt länge. Du kan också välja följande livsmedel:

 • Grönsaker
 • Frukt
 • Magert kött
 • Fisk
 • Mejeriprodukter, helst fettsnåla
 • Nötter och frön i begränsade mängder
 • Fullkornsprodukter
 • Drick vatten, kaffe eller te för att upprätthålla vätskebalansen.

Du bör också dricka mycket vatten när du fastar. På så sätt får kroppen tillräckligt med vätska och du känner dig inte lika hungrig. Genom att dricka vatten förhindrar du också att huvudvärk och yrsel drabbar dig under fastan.

Du kan välja att dricka kaffe eller te under dagen - även under de timmar du fastar. Drick dock svart kaffe och helst grönt te utan socker eller mjölk.

8-timmarsdieten - fungerar den?

Den allmänna uppfattningen är att 8-timmarsdieten fungerar. Under och efter fasteperioden kommer du att se en effektiv förbättring av din energinivå, vilket innebär att du får mer energi i vardagen.

Dessutom kommer din allmänna hälsa att förbättras.

Du kommer förmodligen också snabbt att upptäcka att din kropp inte behöver så mycket mat som du tror. I själva verket leder 8-timmarsdieten vanligtvis till ett mer realistiskt förhållande till mat än vad du hade innan du började.

Det kan också göra det lättare för dig att bibehålla din viktnedgång. Det är alltså en självklar diet för dem som inte bara vill göra något bra för sitt utseende och sin hälsa, utan också vill bli av med lite överflödigt fett - och inte lägga på sig det igen!

Hur mycket kan du gå ner med 8-timmars diet?

För att uppnå viktminskning måste du ha ett kaloriunderskott. Och helst över en längre tidsperiod.

Det varierar alltså från person till person hur mycket viktnedgång du kommer att uppleva genom att följa 8-timmarsdieten. Detta beror till stor del på följande faktorer:

 • Hur länge du följer 8-timmarsdieten
 • Vad du äter under de tider då du får äta.
 • Hur mycket du väger innan du börjar banta
 • Din aktivitetsnivå under kursen

Alla ovanstående faktorer påverkar det genomsnittliga kaloriunderskottet som du kommer att ha under 8-timmarsdieten. Du kan därför förvänta dig att se resultat relativt snabbt om du väger bra, tränar regelbundet och äter hälsosamt i stället för att stoppa dig med skräpmat, godis och socker.

De flesta människor kommer dock att gå ner i vikt när de provar 8-timmarsdieten. Detta beror just på att du i allmänhet äter mindre eftersom du "bara" har ett 8-timmars ätfönster.

Låt Arono skräddarsy den perfekta kostplanen för dig

Om du drömmer om att gå ner i vikt är 8-timmarsdieten ett utmärkt val. Men du bör ändå ha rätt kostplan till hands så att du får i dig rätt näringsämnen, vitaminer och mineraler.

Arono kan hjälpa dig med det.

Du kan snabbt och enkelt registrera dig som användare och vår app skräddarsyr den perfekta kostplanen för dig för att uppnå viktminskning.

Få en kostnadsfri personlig kostplan!

Vanliga frågor

8-timmarsdieten är mycket enkel: du får bara äta under 8 timmar och måste därför fasta under de återstående 16 timmarna av dagen. På så sätt ackumulerar du dina måltider och låter din kropp bli hungrig.

En period av fasta kan ha positiva effekter på din hälsa, eftersom du låter din kropp regenerera sig själv. Det leder också till att den använder sig av fettdepåer för att få energi.

Som utgångspunkt är 8-timmarsdieten ett effektivt sätt att gå ner i vikt. Oavsett om du vill ha en stor eller en liten. Det beror just på att din livsstil och dina dåliga vanor förändras.

Du kan gå till gymmet när du följer denna diet. Du måste dock ta hänsyn till att din kropp inte har samma mängd energi. Försök att träna medan du har mat i magen.