Lätta och effektiva tips för viktminskning

Skriven av Anne Christensen
Dietist 12. maj 2021
 

Övervikt är en viktig fråga i Sverige, och viktminsknings-industrin försöker med allt för att du ska kunna nå dina mål. viktminskning är ett vanligt hälsomål för många vuxna, och varje år ger många allt, men når ändå inte riktigt till målet. Med det sagt, vad krävs det för att gå ner i vikt, behålla vikten, och leva hälsosamt resten av ditt liv? Fortsätt läsa för att se vad som krävs för att förlora de oönskade kilon, och några användbara tips för din framgång.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Varför är viktminskning så svårt?

Viktminskning är ett av de mest utmanande livsmål som vuxna står inför och det finns goda skäl till detta. När man tänker på hur och varför kroppen blev överviktig eller fet, bör det inte vara någon överraskning att val av livsstil har visat sig leda till att man får några oönskade kilon. Låt oss ta en närmare titt på varför viktminskning vanligtvis är en sådan tuff utmaning.

Snabblösningar

Det svåraste som vuxna kan höra är den objektiva sanningen att dom har gått upp i vikt. Dessutom är det svårt för vuxna att förstå att viktminskning måste ske, men när tankar blir till handling, så blir det tyvärr kämpigt. En av anledningarna till att vuxna kämpar med viktminskning är att många helt enkelt söker efter en snabblösning: att fixa problemet på en månad. Att förlora vikt borde rimligtvis ta ungefär lika lång tid som det tog att få den. När du försöker gå ner i vikt snabbt, så svarar din kropp fysiologiskt och förlusterna börjar sakta ner. Detta är en av de mest frustrerande aspekterna av viktminskning, och tyvärr händer det hela tiden.

Beteende kvarstår

Att ta ett dietpiller kan få dig att gå ner i vikt, men det varar inte länge. Idén med framgångsrik viktminskning är att du ändrar dina beteenden som ett sätt att förbättra dig själv på lång sikt. Det är därför en viktminskning som är långsam och gradvis fungerar bäst; Små förändringar kommer att ha störst effekt, och ditt beteende kommer att ändras så att du är redo att fatta hälsosamma beslut.

Hormoner

En av de största anledningarna till att viktminskning är en utmaning är de potentiella livssituationer som leder till stora mängder stresshormoner i blodet. Stresshormoner, i synnerhet kortisol, påverkar kraftigt vikten, och att hålla dessa under kontroll kan vara biljetten till din framgångsrika viktminskning.

Din träningsrutin räcker inte till

En annan utmaning med viktminskning är träning. Som en stor aktör i fettfördelningen kan träningsprogrammen vara vilseledande. Det är klart att någon övning är bättre än ingen alls, men din träningsrutin kanske inte är så utmanande eller intensiv som den bör vara. Det är därför personliga tränare kan vara en bra lösning.

Hur går man ner i vikt egentligen?

Det finns många teorier om hur man går ner i vikt, och den generella metoden för att bli av med vikt är att göra av med mer kalorier än man konsumerar. Men om viktminskning vore så enkelt så borde ju alla lyckas på första försöket. Viktminskningsprogram fokuserar mest på kost, men det är viktigt att ha balans i den dagliga livsstilen, bland annat för att undvika sedentära beteenden, och inkludera rikligt med frukt och grönsaker. Betrakta dessa som grundstenar för hur du kan gå ner i vikt, men mer kommer att diskuteras om dessa längre fram. Det är viktigt att förstå hur viktigt kaloriintag är:

Du kan enkelt mäta ditt kaloriintag med Able-appen.

Vanliga missuppfattningar om att gå ner i vikt

När du hoppar på ett viktminskningsprogram är det viktigt att förstå vilka myter du bör vara medveten om, så att du inte faller ner i samma fälla som alla andra. Låt oss ta en närmare titt på några av de vanligaste viktminskningsmyterna.

Fokusera bara på kalorier

En vanlig myt som vuxna befinner sig i är kalori-spelet. Många vuxna ser på de kalorier som förbrukas som den enda variabel som behövs för viktminskning. Det finns dock mer. Kalorier består av fetter, kolhydrater och protein, och att titta på hur många kalorier du får i dig är ett måste, men en annan viktig aspekt är att se vad dessa kalorier faktiskt är för något. Ett mål med 300 kalorier som är balanserad mellan de tre viktigaste näringsämnena kommer att ha en mycket bättre effekt än att konsumera 300 kalorier av bara fett eller bara kolhydrater. Du bör läsa på etiketterna och begrunda vad du faktiskt stoppar i dig.

Kolhydrater bör undvikas till varje pris

En annan vanlig myt med viktminskning är att kolhydrater inte är tillåtna överhuvudtaget. Att ta bort kolhydrater är inte bara farligt för din hälsa (det kan förändra din hormonbalans), men det kan även få dig att vilja ha kolhydrater mer än någonsin. Var kritiskt mot dieter som uppmuntrar nolltolerans mot kolhydrater, och begrunda noggrant om det faktiskt är värt att offra din hälsa för en möjligtvis snabbare viktminskning.

Att fasta sparar kalorier

Ett stort “nybörjarmisstag” som vuxna gör när man startar en diet är att hoppa över en måltid. Vanligtvis är denna måltid frukosten, och medan det en gång noterades att det är dagens viktigaste måltid, tycker många att den innehåller onödiga kalorier. När du vaknar på morgonen har din kropp precis stigit upp från ett viloläge, vilket innebär att du är hungrig. Din kropp kräver näringsämnen, och eftersom din hjärna vill ha dessa näringsämnen kan det leda dig till något fett och sött. Försök att implementera hälsosammare alternativ för att bekämpa denna vana, och ät en välbalanserad måltid som passar in i din måltidsplan.

Var försiktig med kosttillskott

Tillskottsindustrin har sett en stor ökning under det senaste decenniet, och viktminsknings världen har sett många produkter som hävdar att de hjälper till med viktminskning. Det är viktigt att du är medveten om vad dessa piller är, och vad de kan göra med din kropp. Många gamla viktminskningspiller fungerade så bra att pillerna också orsakade hjärtsjukdomar.

Nu när du har lite bakgrund om grunderna som krävs för att gå ner i vikt och för att hålla den, ta det då nästa nivå med följande tips nedan.

De vanligaste tipsen för att gå ner i vikt och behålla det

1. Hydrering

En av de viktigaste aspekterna i viktminskning är att förbli hydratiserad. Din kropps hydrering kan spela en viktig roll i din hormonreglering, vilket också kan påverka din kroppsvikt. Som ett resultat är det viktigt att förbli ordentligt hydratiserad under hela dagen för att cellerna ska kunna fungera som dom ska, vilket också hjälper till med dina energinivåer. Dessutom har studier visat att ökad vattenkonsumtion kan påverka hur mycket kalorier du konsumerar under varje måltid, så håll det i åtanke. Sikta på cirka åtta glas dagligen, eller cirka 2 liter för att förhindra att bli uttorkad.

2. 5 portioner av frukt och grönsaker

Ett bra tips när du vill gå ner i vikt är att äta bra mat. Kanske ett av de bästa sätten för att gå ner i vikt är att äta mer frukt och grönsaker under hela dagen, så att du undviker de dåliga vanorna som annars tar över ditt begär. Det finns några dieter som avskyr konsumtionen av frukt (för att skära ut allt socker från din kost), men frukt innehåller mindre fett, har mindre natrium och de har högre näringsdensitet jämfört med traditionella mellanmål eller garneringsmedel. Dessutom kan råa grönsaker erbjuda många näringsämnen till en kost låg på kalorier, vilket gör frukt och grönsaker till ett utmärkt val för viktminskning.

3. Undvik ostgarnering

En mycket vanlig praxis hos många vuxna är att konsumera ost i stora mängder. Ost innehåller protein och kalcium som förbättrar din benhälsa, men ost är i allmänhet hög på fett och kalorier. En ostgarnering kanske inte är en stor bov i dramat, men om man lägger ihop alla de små tjuvarna så blir det till en stor hög i slutändan. Av denna anledning kan borttagning av ostgarnering och liknande resultera i en förbättring vad gäller din viktminskning.

4. Konsumera mer fiberrika livsmedel

Fibrer är ett undervärderat näringsämne i den svenska kosten, och i allmänhet är den normala kosten i Sverige långt under rekommendationerna för fiberintag. Fibrer har dock en koppling till viktminskning. En ny studie visade att de som konsumerar kolhydrater som innehåller mycket fibrer gick ner i vikt, det betyder att en ökning av fibrer i din diet kan leda till viktminskning. Sikta på cirka 25 gram fibrer varje dag, och livsmedel med naturliga fibrer är ett av de bästa sätten för att nå dina mål.

5. Undvik att sitta längre än 60 minuter i sträck

Det bör inte vara en överraskning att stillasittande kan leda till viktökning. Stillasittande leder inte bara till viktökning, utan tillintetgör även dina insatser på gymmet. Många vuxna som tränar hårt på gymmet och följer upp det genom att sitta majoriteten av dagen (på jobbet) kan förvänta sig att deras insatser nästan ska vara förgäves. Att sitta stilla för mycket kan helt enkelt förstöra alla de fina insatser du lagt på gymmet tidigare. Sittande kan få dig att gå upp i vikt, men det kan också ta bort ditt hårda arbete.

6. Dra ner på saltet

Ett vanligt näringsämne som ofta förbises i vilken diet som helst är natrium. Natrium eller salt är en viktig mineral som används för att reglera metaboliska processer i kroppen. Dessutom är salt viktigt för ditt hjärtas funktion. Men för mycket salt i kosten kan bidra till viktökning och fetma. En ny studie visade en positiv koppling mellan mängden salt du konsumerar och ditt BMI, vilket innebär att de salt du konsumerar leder till högre BMI-värden. Om viktminskning är något du vill uppnå, sikta då på cirka 2500 milligram natrium varje dag för bästa resultat.

7. Dra ner på sockret

Socker har varit under hård granskning under en lång tid, och det av goda skäl. En överdriven konsumtionen av socker kan snabbt leda till viktökning, speciellt om du konsumerar mer än vad din kropp behöver. Med tanke på de flesta vuxna konsumerar stora mängder socker, så är det sannolikt att det är ett problem. När du äter ett näringsämne och din kropp inte behöver mer näringsämnen, lagras det bara för senare användning, vilket är fett. Kroppen kan lagra oändliga mängder fett som ett sätt att överleva extrem svält, men det här är inte längre någonting som den moderna eran kräver. Av denna anledning kan för mycket socker bidra till överflödigt fett. Minska din sockerkonsumtion så mycket som möjligt, och överväg att bara konsumera enkla sockerarter sparsamt.

8. Dra ner på fettet

Liksom sockret ovan är fett ett stort problem i den svenska kosten. Till att börja med kan en kost med mycket fett bidra till hjärtsjukdomar, förutom metaboliskt syndrom och högt blodtryck. Dessutom är fett ett näringsämne som innehåller nio kalorier per gram, vilket förtydligar hur mycket skada det kan göra. Av den anledningen är det viktigt att skära ner på ditt totala fettintag varje dag, om du vill förlora dina överflödiga kilon. Nya studier har visat att minskat fettintag i din kost kan leda till stora minskningar av kroppsvikt, så se till att införliva detta i din livsstil så snart som möjligt.

9. Laga dina måltider hemma.

En växande trend för många vuxna som vill äta hälsosammare och gå ner i vikt är att laga mat hemma. Att laga mat hemma är ett bra sätt att hålla koll på alla de ingredienser som läggs till i din måltid. Det finns ett antal matberedningsföretag vars syfte är att placera recept, ingredienser och alternativ i en liten låda och leverera den till din dörr. Sådan service kan hjälpa till att skära ner på den tid du spenderar i matbutiker, förbereda måltider, samt den tid det tar att söka på recept. Helt ärligt, denna tjänst är ett bättre alternativ än att beställa pizza.

10. Lägg ner halva din måltid i en box

Något som börjar bli populärare i dietvärlden är att äta ute på en restaurang. Tidigare så skulle de flesta som går på diet ha flockats till sallader för att hålla nere på kalorierna när de äter ute, men nu har en ny trend vuxit fram, fråga istället om en låda när maten serveras och packa ner halva måltiden direkt. Detta hjälper dig att skära ner på de totala kalorierna du äter ute på en restaurang och det kan hjälpa dig att undvika att konsumera mer än vad din kropp behöver.

11. Skaffa en Fitness Tracker

Fitness trackers är en viktig del i den tekniska eran för viktminskning. Användningen av fitness trackers hjälper dig att se hur mycket du rör dig under dagen. Vissa trackers mäter din hjärtfrekvens för att hjälpa dig att få bättre koll på din kaloribränning varje dag, så om du ännu inte skaffat någon, överväg då starkt att göra det. Det finns en hel del fitness trackers som du kan använda för att spåra dina energinivåer under dagen, och en av de bästa delarna är att många av dessa trackers har appar som tillåter dig att notera ditt intag av mat också.

12. Gå med i gruppträningar

En stor majoritet av gym erbjuder ett brett utbud av träningsklasser som utformade för att få dig att aktivt delta i en gruppträning. Med tanke på att lektionerna erbjuds på gymmet så kan du förvänta dig att det är en professionell tränare som leder passet, vilket innebär att du får precis det du söker efter. Hur mycket kalorier du förbränner beror såklart på vilken klass du går med i, men vanligtvis kommer en 30-45 minuters träningspass att förbränna runt 200-400 kalorier. Spinning tenderar att förbränna lite mer, men bli inte besviken om du inte förbränner de tusentals kalorier som dom påstår att passet ska förbränna, för den siffran är det inte riktigt alla som kommer upp till.

13. Ge högintensiv intervallträning ett försök

Högintensiv intervallträning har funnits i årtionden, men har vuxit i popularitet de senare åren. Intervallträning består av en kort tid då du utför högintensiv träning, följt av en liten stunds vila. De hjärtfrekvenstoppar tillsammans med små vilopauser har visat sig öka kaloriförbrukningen avsevärt jämfört med vanliga träningsmetoder, vilket innebär att du kan förbränna mer kalorier för dina ansträngningar. Dessa träningspass tenderar att vara ganska tuffa, och i allmänhet kräver det åtminstone att man är något tränad sedan tidigare för att denna träningsform ska vara säker.

14. Få bättre sömn

Sömn är den mest grundläggande saken som din kropp gör varje dag. Varje natt förbereder kroppen sig för sömn genom att frigöra hormonet melatonin, vilket är hormonet som är ansvarigt för att hjälpa dig att somna. Den kvalitet och mängd sömn kan spela en stor roll i din övergripande hälsa, och sömn kan kanske vara det bästa du kan göra för att gå ner i vikt. Studier har visat att den kvalitet och varaktighet på sömnen bidrar till viktminskning hos vuxna som är överviktiga eller lider av fetma. Sikta på cirka sju till nio timmars sömn varje natt för bästa resultat.

15. Rensa ditt skafferi eller kylskåp

Viktminskning uppnås bäst när du kan förhindra bakslag. Ett bakslag är något som kan uppstå efter en hård dag på kontoret, eller under stressiga perioder, vilket innebär att du måste eliminera alla frestelser inom räckhåll. Att städa ur ditt skafferi och kylskåp är ett av de bästa sätten att eliminera frestelser i ditt hem. Kasta alla småkakor, kakor, bakverk, glass och annat godis som du har undanstoppat för de stunder du vill belöna dig själv. Det kan vara utmanande att kasta bort mat du har köpt, men i slutändan kommer det att hjälpa dig att hålla dig frisk.

16. Välj lite mindre tallrikar

Det verkar dumt att välja en annan uppsättning av tallrikar för en måltid, men det är viktigt att ha rätt storlek på tallriken för varje enskild måltid. Mindre tallrikar har visat sig minska på portionernas storlekar, detta eftersom det vanligtvis får plats mindre mat på de mindre versionerna. Av den anledningen bör du välja mindre tallrikar, serveringsbrickor och skålar som ett sätt att lura ditt sinne i att tro att du äter mer mat än vad du faktiskt gör. Undvik dessutom att skära upp din mat innan du börjar äta, detta gör att det ser ut som det är mer på tallriken.

17. Drick mjölk innan du äter

Att njuta av ett glas mjölk är bra av många olika skäl, och det tillsatta kalciumet och proteinet hjälper dig att få i dig en bra mängd näring i din kropp. Dessutom kan ett glas mjölk ge en liten fördel om du söker viktminskning, speciellt om du dricker av ett glas innan du äter din middag. Ett fullt glas mjölk kan hjälpa mot hydrering, ger dig protein, samt näringsämnen och ger dig en känsla av mättnad. Om det känns som att du svälter innan du äter din middag, och i allmänhet överkonsumerar när du väl äter, då bör du testa det här. Ett glas mjölk gör att du förmodligen lägger lite mindre på tallriken.

18. Ät en måltid innan du går och handlar mat

Att åka till mataffären är något vi alla behöver göra. Oavsett hur mycket eller lite du hade planerat att köpa när du väl åkte dit, så kommer en tom mage göra att du handlar onödiga saker som du inte alls behöver. Av denna anledning bör du äta ett mellanmål eller äta en måltid precis innan du handlar i livsmedelsbutiker för att förhindra att du fattar dåliga val i butiken, och det bör hjälpa dig att spara lite pengar också.

19. Sluta köpa kaffe varje dag

Hur jobbigt det än är att säga det, så kan dina kaffevanor sakta ner din viktminskning. Kaféer finns för att erbjuda något gott, och med mycket koffein i. De flesta kaffebutiker lägger dock socker i dryckerna för att få dom att smaka bättre. Och det är inga små mängder socker dom tillägger. Regelbundna drycker av kaffe, te och andra blandade drycker kan innehålla över 100 kalorier, och dom innehåller ofta mycket socker. Om kaffe är något du behöver, brygg då ditt eget kaffe, det sparar du både kalorier och pengar på. Om du dock beställer ditt kaffe, beställ det då svart, och lägg sedan till vad du vill ha. Beställt alltid dina drycker utan socker, sötningsmedel eller tillsatser.

20. Vänta 15 minuter innan du fyller på tallriken igen

Matlagning hemma är en vanlig tradition bland familjer, och ett bra sätt att förhindra viktökning är att faktiskt se vad du äter. Att ta en extra gång kan eliminera dina hårda försök att gå ner i vikt. Ät bara den första portionen, och om du fortfarande är hungrig efteråt, ta då ett glas vatten och vänta 15 minuter. Att vänta den här stunden ger din hjärna lite tid att behandla det du just åt, och det kan spara dig massvis med kalorier som du annars hade ätit.

21. Ät inte framför TV: n

En intressant vana hos vuxna som har svårt att gå ner i vikt är att äta middag (eller någon måltid för den delen) framför TV: n. När du konsumerar mat framför TV: n är ditt sinne inte fokuserad på maten du äter, vilket innebär att du inte ens inser att du precis har konsumerat 500 kalorier. Detta kan snabbt få dig att vilja ha mer mat efter att du har avslutat din måltid, och det är ett snabbt sätt att förstöra din viktminskning. Om du för närvarande gillar att äta framför tv: n, överväga då att ändra den vanan. Att äta på matbordet med lite musik i bakgrunden kan bidra till att förbättra miljön, och det borde vara ett bra alternativ till TV: n för tillfället.

22. Ät mer protein

Det verkar som att en nyckel till att gå ner i vikt är att inkludera mer protein i din kost. Att konsumera protein som t.ex. finns i lax, kyckling och magert kött kan hjälpa till att fylla din mage och få dig att känna dig mätt längre. Dessutom har studier visat att måltider som innehåller cirka 25 till 30 gram magert protein kan bidra till att förbättra din aptit och även reglera din kroppsvikt. Lägg till mer protein för att hjälpa till med din viktminskning, och kom ihåg att lägga till lite mer magert kött till varje måltid du äter.

23. Bli smal med protein

En av de äldsta tricken i viktminskningsboken är att konsumera magert kött. Protein är ett viktigt element i din kost, och det är ofta även här man får i sig mycket fett. Mycket kött, särskilt rött kött, tenderar att ha synligt fett på dem. Skär då bort fettet med en kniv eller sax. Försök att köpa kött som har så lite fett som möjligt. Att skära ner på fett kan ta bort många oönskade kalorier från din kost, och därmed hjälpa dig med din viktminskning.

24. Kom ihåg måtta

Ett av de bästa sätten att gå ner i vikt är att endast äta med måtta. Att göra det är en av de svåraste delarna i en välbalanserad kostplan, och om du undviker allt som du brukade äta och längta efter, så är chansen att du kommer att ge upp förr eller senare. Det är därför okej att fuska lite, annars är chanserna stora att du lägger av. Se till att du belönar dig själv med en godsak ibland för att undvika att du faller ur helt och hållet.

25. Sluta dricka alkohol

Alkohol är något som de flesta svenskar dricker, och det finns alltid massor med anledningar till varför man ska göra det. Medan alkohol är ett sätt att lugna nerverna och slappna av efter en hård dag på kontoret, så kan det sakta men säkert förstöra dina viktminskningsplaner. Alkohol främjar fettbildningen i din kropp, så varje gång du dricker alkohol, så bygger du även fett. Alkohol sänker även dina hämningar vilket ökar chanserna för att du ska falla ur dina rutiner och planer. Sluta dricka alkohol om du är seriös med ditt viktminskningsprogram och se till att du gör det med måtta om du inte kan sluta helt.

26. Gå på en promenad med familjen varje kväll

Beroende på var du bor och vilken årstid det är så är en promenad med familjen något som går att genomföra varje kväll eller dag. Att gå på promenad är det absolut enklaste sättet att lägga till fysisk aktivitet i ditt liv, och det är ett utmärkt sätt att förhindra att du sitter hemma. 

Gå på en 30-minuters promenad varje kväll för att få en garanterad viktminskning, och ta gärna med dig hela familjen, inklusive hunden för att göra resan roligare. Om det regnar ute eller vädret inte är idealt för en promenad, ta då en promenad på ett löpband, gärna med lutning för bästa resultat.

27. Ta mindre portioner

Att ha kontroll på den portion man tar har varit ett problem i årtionden nu, och när det gäller viktminskning är det viktigt att ha veta hur mycket man ska ta. Studier har visat att ha kontroll på denna typ av aktivitet är viktigt när det gäller viktminskning, och ett bra sätt att göra det på är att fylla tallriken med livsmedel med få kalorier, samt att ta med måtta. Tallriken bör främst bestå av protein, en stor del grönsaker, och en mindre del av kolhydrater för bästa resultat. Att väga maten är ett bra sätt att se till att man inte tar för mycket.

28. Utöva yoga för att bekämpa stress

Yoga är känt för att både träna sinne och kropp, och är ett utmärkt sätt att lägga till balans i ditt dagliga liv. Stress är ett vanligt problem bland vuxna av många orsaker, och lyckligtvis kan yoga hjälpa till med dina dagliga stressnivåer. Vissa studier har visat att yoga är bra för att minska stress och ångest hos vuxna, vilket också kan ha en positiv effekt om man söker viktminskning. Ta del av yogakurserna på gymmet för att frigöra ditt sinne, arbeta med kroppen, och samtidigt röra dig mot dina viktminskningsmål.

29. Anlita en personlig tränare

Personliga tränare är experter på fitnessområdet. Om du är medlem på ett gym så har du sannolikt sett några personliga tränare gå runt där inne. Det främsta syftet för en tränare är att säkerställa att du får tillräckligt med träning i din session, men dom är också skickliga på att ta fram viktminskningsprogram. Många betalar gärna det extra priset för att få en tränare att designa en personlig träningsrutin åt dom, detta för att säkerställa att den träningsrutin dom utöver är effektivt mot deras mål. Av detta skäl kan en tränare som uppmuntrar dig att förlora de extra kilon du vill bli av med, hjälpa dig att uppfylla dina hälso- och fitnessmål.

30. Testa ett tyngdlyftningsprogram

Det sista tipsen för viktminskning är ett enkelt tips som många verkar förbise. Medan kardiovaskulär träning är något som de flesta vänder sig mot när de vill gå ner i vikt, verkar det som om tyngdlyftning är minst lika viktigt när det gäller att gå ner i vikt. Den extra muskelmassan som tyngdlyftning medför är viktigt för att lägga till bättre massa på kroppen. Muskelmassa är mer metaboliskt aktiva än fett, vilket innebär att din metabolism är högre när du har mer muskler. Implementera tyngdlyftning för att öka dina chanser att gå ner i vikt.

Så börjar du gå ner i vikt

Att gå ner i vikt är svårt, och många kämpar med det varje år för att få ett snyggare utseende och bli hälsosammare. En av de svåraste delarna med att gå ner i vikt är att faktiskt börja förlora vikten. Många som börjar ett viktminskningsprogram går faktiskt upp lite i vikt den första veckan. Detta tenderar att avskräcka många till den punkt att dom helt enkelt ger upp.

Sätt upp mål

Ett av de första sakerna man bör göra när man vill gå ner i vikt är att sätta upp mål. Att sätta upp mål, hur du ska uppnå dom, och stegen för hur du ska göra det är ett av de bästa sätten för att nå framgång. Ett gemensamt mål för viktminskning är att gå ner i vikt, men för att förbättra chanserna så bör du även specificera hur mycket och när det ska ske.

Beräkna dina kaloribehov

Nästa steg är att räkna ut hur mycket du behöver äta. Det finns många uppskattningar av vad du borde äta dagligen, och många av de appar som beräknar detta är korrekta. Om du vill spendera lite pengar så kan du hitta en lokal idrottsmedicinsk anläggning som utför basala metaboliska beräkningar, och få en professionell bedömning. När du väl vet vad du behöver äta för att bibehålla din vikt, kan du göra justeringar för att börja gå ner i vikt.

Träna dagligen

Träning är viktigt för ditt viktminskningsprogram, och om du inte riktigt vet vart du ska börja så kan det vara en bra idé att konsultera en personlig tränare. Förutom träning så kan den generella fysiska aktiviteten man får varje dag hjälpa till med viktminskningen. Du bör ägna minst 30 minuter varje dag till fysisk aktivitet, och promenader ett både ett roligt och enkelt sätt att hålla sig aktiv.

Börja tillsammans med en vän

Om du har en vän eller två som tycker om träning och är hälsosamma, så kan det vara en bra idé att följa deras fotspår. Om du även har någon vän som har liknande mål som dig så kan det vara idé att göra det tillsammans eftersom ni då kan motivera varandra. Att träna och banta med en vän är ett bra sätt att hålla varandra engagerade och i kontroll, och såklart är det roligare om man är flera när man gör saker.

Ta bort sockret

Ett sätt att förbättra din chans att gå ner i vikt är att skära ut alla former av tillsatt socker från din kost. Det innebär att man undviker mat som innehåller smaksättande socker. Undvik spannmål, kaffe, bröd, bakverk och andra livsmedel som har tillsatta sockerarter i dem. En bra substitution till dessa livsmedel är att lägga till färsk frukt och grönsaker, och även för att undvika socker i drycker. Även om det är en liten förändring i din kost, kan du få stor utdelningen beroende på hur din nuvarande situation ser ut.

 

Slutsats

Viktminskning är inte en lätt uppgift, och även om vissa ibland kan få det att framstå som enkelt, så finns det många aspekter i livet som kan sakta ner processen. Till att börja med finns det en mängd myter om viktminskning som helt enkelt inte stöds av vetenskapen. Att gå ner stora mängder av vikt på kort tid är i allmänhet inte något som kroppen reagerar bra på, och det brukar inte heller vara ett bra långsiktigt alternativ. Dessutom är kost och fitness-gimmicks kända för att försöka övertala dig till att köpa dig till garanterad framgång. När du söker efter viktminskningsprogram är det viktigt att veta vad som är säkert, vad som inte är det,och vad som är värt din tid och ansträngningar.

När du nu har möjlighet att filtrera ut bluffarna så borde du vara på rätt väg mot din önskade viktminskning. Med det sagt, listat ovan är 30 tips för att hjälpa dig att lyckas med dina viktminskningsplaner. Integrera tipsen ovan för att förbättra din effektivitet i viktminskningen, och försök att klura ut vad som fungerar tillsammans med din livsstil. Varje tips vi listar är bra för att nå viktminskning, men det är inte säkert att varje tips fungerar eller passar för varje person.

Att ha ett bra stödsystem,vänner och familj som hjälper dig med dina viktminskningsplaner är ett av de bästa sätten för att lyckas, och det är även mycket roligare då. Se till att du har roligt samtidigt som du jobbar för dina mål, och se till att målet är realistiska om du vill att du ska lyckas!

Få en skräddarsydd diet helt gratis

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis.

Vill du uppnå varaktig viktminskning? Klicka nedan och få en kostplan.

Få din gratis dietplan

Testa vår nya app

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis!

Få din gratis dietplan