Hur mycket kalorier innehåller egentligen öl?

Skriven av Anne Christensen
Dietist 12. maj 2021

 

Tänk dig en varm sommarkväll, du har precis slagit på grillen, och ska grilla tillsammans med din familj. Du har semester, och du känner verkligen hur du börjar slappna av i hela kroppen. Vad är det som fattas här? Jo, en öl! Ölen är en speciell dryck som konsumeras i hög grad av både män och kvinnor, även om männen kanske dominerar denna dryck en aning. Ölen är inte bara god, utan den får en att känna sig bekvämare, roligare och gör att hela livet blir mer njutbart. Men hur påverkar egentligen ölen din kropp, och hur många kalorier innehåller en öl? Nedan listar vi lite information om hur en öl påverkar kroppen, samt hur många kalorier som finns i dessa underbara drycker.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Hur påverkar egentligen öl våran kroppar?

Öl påverkar våra kroppar på många sätt. Det första och mest uppenbara är att det dämpar våra sinnen. Ju mer öl man dricker, desto mer dämpas också sinnet. När sinnena är dämpade så kan förmågan att avstå från vissa livsmedel vara väldigt mycket svårare, vilket kan leda till att man överkonsumerar onyttigt livsmedel under berusningen. Alkohol ökar även aptiten, vilket leder till att man känner sig hungrig trots att man faktiskt egentligen inte är det. Är det inte konstigt att trots att man konsumerar kalorier så blir man faktiskt bara hungrigare? Det är den effekten som alkohol kan ha på vår kropp, och det leder till att många går upp i vikt.

Hur mycket kalorier är det i öl?

Hur mycket kalorier det är i öl beror på ett flertal olika faktorer. Vilken alkoholhalt har den? Hur stor är ölen? Man brukar dock säga att en starköl (5,6%) på 40 cl innehåller ca 186 kalorier. Det är ganska mycket om man tänker på att den genomsnittliga människan ungefär ska få i sig ca 2000 kalorier per dag för att hålla vikten. Om man då dricker 5 starköl varje helg så betyder det att man får i sig ett överskott på nästan 1000 kalorier i veckan. Detta blir lite drygt 0,5 kg på en månad om man håller dessa rutiner. Det är många som lägger på sig extra vikt tack vare denna stora konsumtion av alkohol som svenskarna utsätter sig för. Man bör vara vaksam på detta och korrigera sin kost/träning efter detta, annars kan resultaten blir negativa för många personer. Man måste dock inte sluta upp med alkohol helt, utan det är nästan bättre att man bara korrigerar med mer träning i sådana fall. Mer om det hittar ska vi prata om lite längre ner i denna artikel.

Måste man sluta med alkohol för att gå ner i vikt?

Såklart att man inte måste sluta dricka alkohol eller öl bara för att gå ner i vikt. Man kan istället dra ner på konsumtionen eller öka mängden aktiviteter för att få en balans i energiflödet. Man måste dock vara noggrann med att räkna med de kalorier som ölen faktiskt bidrar med, annars är en viktuppgång farligt nära. Man bör räkna en normalstor öl som ca 200 kalorier (en 40 cl starköl (5,6%) innehåller 186 kalorier), detta eftersom att det är bra att ligga på rätt sida av kalorierna, det kan ju bara bli positivt om man räknar för mycket kalorier än för lite. Som tidigare nämnts i denna artikel så påverkar även alkohol aptiten, och det måste man också ta med i beräkning. Man äter ofta ganska mycket mer och onyttigare när man är berusad, och detta leder till att man får i sig fler kalorier än vad kroppen behöver, vilket i slutändan leder eller kan leda till att man går upp i vikt.

Slutsats

Öl är något som de flesta dricker, och jag tror att det är få som är villiga att ge upp det helt och hållet. Som sagt så är det inte ett krav att man lägger av med alkoholen om man vill gå ner i vikt, men det underlättar helt klart. Man bör dock ta med ölen i beräkning när man räknar hur många kalorier man konsumerar eftersom att ölen faktiskt är så rik på kalorier som den är. Dricker man t.ex. 5 starköl varje helg (som många gör, och mer därtill), så måste man ta med i beräkningen att man måste förbränna dessa utöver befintlig träning, om man inte är villig att dra ner på annan konsumtion av t.ex. måltider, men det är inget vi rekommenderar. Om du känner att du går upp i vikt trots att du inte äter för mycket, då kan alkoholen absolut vara en av bovarna i dramat. Överväg att dra ner på, eller i alla fall hålla koll på hur mycket öl du konsumerar om du vill undvika onödiga viktuppgångar.

Få en skräddarsydd diet helt gratis

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis.

Vill du uppnå varaktig viktminskning? Klicka nedan och få en kostplan.

Få din gratis dietplan

Testa vår nya app

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis!

Få din gratis dietplan