Plötslig viktökning? Se de 7 saker som du måste ändra!

Skriven av Lisa Batten
Personlig tränare och kostcoach, Ph.D, CPT, PN1
08. jun 2021

Har du gått upp i vikt men förstår inte vad det beror på? Om så är fallet, läs den här artikeln där vi förklarar vad som kan vara orsaken till din viktökning. Det kan bero på din livsstil eller på en sjukdom.

Men det finns ingen anledning till panik! Vi guidar dig även i hur du undviker att gå upp i vikt så att du lättare kan hålla vikten nere.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

7 orsaker till plötslig viktökning

Vi har nog alla varit med om det någon gång: du ställer dig på vågen och förväntar dig att du har gått ner i vikt (eller åtminstone är densamma som tidigare), men siffran på skärmen säger något helt annat. Du börjar undra vad som kan ha orsakat den plötsliga viktökningen.

I avsnitten nedan ger vi dig en inblick i 7 vanliga orsaker till plötslig viktökning. Det kan hjälpa dig att ta reda på var du har "gått fel".

1) Du förbrukar fler kalorier än du förbränner

Kort sagt går du upp i vikt eftersom du förbrukar fler kalorier än du förbränner under en dag. Och det kan ha gjort det under en längre tid. Detta beror på att du inte automatiskt ökar de 500 kcal du just överätat - precis som du inte förlorar 0,5 kg omedelbart när du skär ner på kosten.

Så det första du behöver göra är att titta på ditt dagliga kaloriintag om du upplever en snabb viktökning. Du kan använda en kaloriräknare/beräknare om du behöver hjälp med att hålla koll på ditt intag.

Jag går inte ner i vikt trots ett kaloriunderskott - vad ska jag göra?

Tappar du inte vikt trots att du upprätthåller ett optimalt kaloriunderskott? Det kan finnas flera orsaker till att du inte lyckas. För det första kanske du äter för lite. I ett sådant fall går kroppen in i en "defensiv position", vilket leder till att den lagrar fett och förbränner muskler. Detta är inte självklart när man försöker gå ner i vikt.

Du kan också äta för mycket av fel mat. I så fall bör du till exempel överväga att skära bort mer kolhydrater och i stället äta mer protein. Du måste också äta mycket grönsaker.

En annan orsak kan vara att du har problem med en eller flera av nedanstående orsaker. När du har ett kaloriunderskott kommer du inte att gå upp i vikt, men du kommer inte heller att gå ner i vikt.

2) Du har ökat din träning - och kanske tar ett kosttillskott.

Om du har börjat träna (eller tränar mer än tidigare) kan du ha fått mer muskelmassa. Muskler väger mindre än fett, men de väger ändå. Du kan ha gått upp i vikt eftersom du har fått mer muskelmassa.

En annan orsak kan vara att du tar olika kosttillskott som gör att du äter fler kalorier än du tror. Kosttillskott och ett högre proteinintag kan också ha en positiv effekt på muskelmassan.

3) Du äter för mycket salt

Det är inte bara socker och fett som är de stora bovarna. Salt kan också ha en negativ inverkan på din vikt och leda till att du går upp i vikt. Det beror på att salt binder vätska i kroppen, vilket kan leda till att du går upp i vikt under perioder. Du måste därför tänka på hur mycket salt du äter i vardagen, till exempel hur mycket du tillsätter i din mat.

Var medveten om att salt faktiskt är viktigt för kroppen eftersom det reglerar vätskebalansen och hjälper till att stabilisera nervsystemet. Du bör därför inte helt avstå från salt. Försök istället att minska ditt intag. Det rekommenderas att du konsumerar högst 5-6 gram salt per dag. Kravet är dock 1,5 gram salt, så du kan skära ner lite.

4) Du dricker för mycket alkohol

Alkohol innehåller otroligt många kalorier. En flaska vin kan till exempel innehålla 550 kalorier. Det är ungefär 1/3 till 1/4 av det rekommenderade kaloriintaget för en vuxen person (beroende på om du är man eller kvinna).

Du bör därför överväga att minska ditt alkoholintag om du går upp i vikt. Det är inte heller ovanligt att man går upp i vikt om man festar mycket.

5) Ditt tarmsystem är eftersatt

Det kan mycket väl finnas några kilo i din tarm som bara väntar på att få passera genom kroppen. Om du har problem med avföringen kan det leda till viktökning.

Om det bara är en kortare period då du inte går tillräckligt ofta på toaletten, kommer du att klara dig bra. Men om det är ett återkommande problem rekommenderar vi att du går till en läkare. Din läkare kan ge dig råd om laxermedel eller piller för att hjälpa dig med problemet.

6) Ditt preventivmedel påverkar din kropp

P-piller och minipiller kan leda till att du går upp i vikt när du börjar ta dem. Det är inte alla som går upp i vikt när de tar denna typ av preventivmedel, men det är en risk för många.

Viktökning menstruation

Din vikt kommer sannolikt att fluktuera fram till, under och efter din menstruation. Detta gäller oavsett om du använder preventivmedel eller inte. Det är långt ifrån onormalt, så det finns ingen anledning att få panik över denna typ av viktökning.

Viktökning kan också orsakas av att du äter lite mer ohälsosamt under menstruationen. Vissa människor upplever ett ökat sug efter socker under denna period.

7) Du är stressad

Du äter i allmänhet inte så bra när du är stressad. Detta beror på att du är mer benägen att äta ohälsosamma livsmedel och äta i större mängder. Det är också svårt att hålla sig borta från sötsaker när man är stressad.

Viktökning sker i klimakteriet

När kvinnor kommer i klimakteriet kan det få stora konsekvenser för deras hälsa och välbefinnande. Till exempel är värmevallningar, led- och muskelsmärtor, humörsvängningar och sömnsvårigheter några av de vanligaste problemen som uppstår under klimakteriet.

Många kommer dessutom att få en viktökning. Detta gäller naturligtvis inte alla, men det är en vanlig orsak till plötslig viktökning hos kvinnor i klimakteriet.

Typiska sjukdomar som kan leda till viktökning

Flera sjukdomar kan göra det lättare att gå upp i vikt eller orsaka plötslig viktökning. Vi rekommenderar att du kontaktar din läkare om du misstänker att en sjukdom orsakar din viktökning. I många fall räcker det nämligen inte att bara minska kaloriintaget.

Låg ämnesomsättning

Låg ämnesomsättning, även kallad hypotyreos, är en av de viktigaste orsakerna till viktökning. Tillståndet orsakas av bristande produktion av tyroxinhormon i sköldkörteln. Thyroxin används för att kontrollera ämnesomsättningen, dvs. omvandlingen av näringsämnen i kroppen.

Det är främst kvinnor som lider av låg ämnesomsättning, men även män kan drabbas. Var särskilt uppmärksam på följande symtom och be din läkare ta ett blodprov om du är osäker på om du har låg ämnesomsättning:

  • Trötthet och ökat sömnbehov
  • Skygghet
  • Torr hud och torrt hår
  • Trög mage

PCOS

PCOS står för polycystiskt äggstockssyndrom och kan leda till lättare viktökning. Symtom på PCOS är bland annat hormonella obalanser som missade eller korta menstruationer, onormal hårväxt, akne, infertilitet med mera.

Det är ett ganska vanligt tillstånd, men de flesta människor har bara en mild form av PCOS, så det orsakar inte alltför många problem i vardagen.

Olika cancerformer

Vissa cancerformer kan leda till uppblåsthet och viktuppgång. Detta orsakas till exempel av att vätska ansamlas i kroppen. Om du går upp mycket i vikt på ett ställe på kroppen kan det vara en bra idé att be din läkare om råd.

Hur man undviker viktökning

Det är svårt att ge en exakt lösning på hur du kan undvika att gå upp i vikt - förutom att se till att du förbränner lika många kalorier som du tar in. Men som du redan har läst finns det flera faktorer som spelar in vid plötslig viktuppgång.

Nedan följer några vardagliga åtgärder som kan hjälpa dig att leva en hälsosam livsstil utan att gå upp i vikt.

  • Ät regelbundet: Först och främst rekommenderas det att du äter regelbundet för att hålla suget efter mellanmål i schack. Det rekommenderas att äta tre huvudmåltider och två till tre mellanmål. Du bör äta ungefär var tredje till fjärde timme.
  • Ät dig mätt: Se till att du verkligen är mätt vid varje måltid, för att undvika att du äter för mycket. Ät mycket grönsaker till dina måltider. Tänk dessutom på balansen mellan protein, kolhydrater och fett, eftersom detta ger dig mer energi.
  • Var aktiv: Håll dig aktiv så att du inte går upp i vikt, även om du äter lite extra då och då. Regelbundna promenader, cykla till jobbet, springa, gå till gymmet etc. är alla bra idéer. Det är upp till dig hur mycket du vill göra, men fysisk aktivitet bidrar till en hälsosam livsstil.
  • Drick mycket vatten: vatten mättar och håller kroppen fuktig. Det är en typ av vätska som inte innehåller några kalorier, så du kan bara ta det.
  • Minskaalkoholintaget: Ett ökat alkoholintag kan leda till ökad vikt eftersom alkohol innehåller många kalorier. Det rekommenderas därför att du minskar ditt alkoholintag avsevärt.
  • Prata med din läkare: Det kan finnas många orsaker till viktökning, t.ex. sjukdom, stress, tarmproblem, preventivmedel osv. Vi rekommenderar därför att du pratar med din läkare om du upplever en viktökning som inte beror på vad du stoppar i munnen.

Undvik viktökning när du blir äldre

Naturligtvis bör du alltid vara medveten om din vikt så att du inte blir överviktig. Det är dock särskilt viktigt för äldre personer att undvika övervikt, eftersom detta kan leda till livshotande sjukdomar. Äldre människors ämnesomsättning är också långsammare, vilket gör det relativt lätt att gå upp i vikt när man blir äldre.

Äldre personer kan med fördel följa råden ovan för att undvika att gå upp i vikt. Dessutom rekommenderar vi att följande genomförs:

Håll din hjärna skarp

Du bör prioritera aktiviteter som stimulerar hjärnan. På så sätt kan du minska risken för minnesproblem. Läsning och olika strategiska spel, t.ex. schack, rekommenderas särskilt. Du kan också göra korsord eller sudoku.

Ät flavonoider

Flavonoider hjälper till att hålla vikten, eller till och med gå ner i vikt om du samtidigt har ett kaloriunderskott. Det lönar sig alltså att äta flavonoider varje dag. Det handlar bland annat om olika bär, som blåbär och jordgubbar, äpplen, broccoli och lök. En kopp te kan också vara full av flavonoider.

Kontrollera din hälsa regelbundet

Se till att kontrollera din hälsa regelbundet när du blir äldre. På så sätt kan du fånga upp eventuella problem tidigt så att de inte utvecklas till livshotande tillstånd.

Sitt inte stilla hela dagen

Det är viktigt att hålla hjärnan igång, men du bör ändå inte sitta still hela dagen. Hitta en promenadkompis för att få lite motion varje dag.

VANLIGA FRÅGOR

Varför går jag upp i vikt?

Det kan finnas flera orsaker till att du går upp i vikt. Du kan till exempel äta mer än du förbränner, vara sjuk, äta för mycket dålig mat osv. Läs mer i artikeln.

Hur undviker man att gå upp i vikt?

Du kan undvika att gå upp i vikt genom att äta färre kalorier än du förbränner per dag. Samtidigt bör du vara uppmärksam på om det finns något i din kost som binder fett och vätska. Detta kan leda till viktökning.

Varför går jag upp i vikt när jag tränar och äter hälsosamt?

Musklerna väger också, så de kan lätt vara orsaken till att du har gått upp i vikt. Dessutom kan du ha ett för stort kaloriunderskott eller äta saker som binder fett. Läs mer här.

Kan en sjukdom orsaka en plötslig viktökning?

Ja, flera sjukdomar kan leda till viktökning. Du kan läsa några exempel här i artikeln. Du bör alltid rådgöra med en läkare om viktökningen beror på en sjukdom.