Viktväktarna utvecklade en väg till viktminskning

Skriven av Anne Christensen
Dietist 12. maj 2021
 

Har du hört talas om viktväktarna? Känner du till deras metoder? Tror du att det låter som ett bra och effektivt sätt att gå ner i vikt? Läs om hur viktväktarna har hjälpt människor med sin viktminskning i många år och hur Able kan hjälpa dig idag!

Här kan du lära dig om viktväktarna och hur de hjälper människor med en hälsosam och bestående viktminskning. Du kan också läsa om bakgrunden av viktväktarna och deras amerikanska ursprung.

Förutom kunskap om viktväktarna, kan du läsa om hur Able hjälper dig med din viktminskning. De hjälper dig på samma sätt som viktväktarna – med lärande och stöd – så din viktminskning blir varaktig och bekväm!

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Vad är viktväktarna?

Weight Watchers är ett amerikanskt företag som hjälper sina kunder att gå ner i vikt. De kallar sig för Weight watchers.

Weight Watchers – vilket betyder viktväktarna om du översätter det till svenska – hjälper människor genom att ge dem tekniker för att ändra sitt tänkande om sig själv och sina matvanor. Dessutom hjälper de dem att hitta förnuftiga matvanor, liksom motion och aktivitet, som alla passar exakt för vad de hjälper.

Inte minst ger de mänskligt stöd så att kunderna kan ändra sin mentalitet mot diet och motion och slutligen uppnå varaktig viktminskning och välbefinnande!

Viktväktarna hjälper dig med poäng

Det sätt som viktväktarna hjälper dig är genom ett poängsystem.

All mat ges några punkter – baserat på deras innehåll av fett, protein, kolhydrater och fibrer. Hur många poäng maten får beror på hur hälsosam den är. Ju hälsosammare maten, desto färre poäng får de.

På samma sätt, baserat på deras storlek, ålder, vikt och fysisk aktivitet får de enskilda personerna också några poäng som de då måste äta för.

Kvinnan bakom Viktväktarna

Viktväktarna startades för snart 55 år sedan – 1963 – av Jean Nidetch, som dog i 2015.

Hon var en amerikansk entreprenör som kämpade med fetma själv tills hon gick med på en diet från en dietklinik. Här fann hon sin svaghet och förlorade ca 10 kilo.

Efter hennes viktminskning och hennes självförverkligande kontaktade hon flera av hennes överviktiga vänner och började en form av stödgrupp som senare utvecklades till möten flera gånger i veckan – så konceptet “viktväktarna” skapades.

Slutligen grundade hon på sina möten och egen viktminskning en organisation som hon kallade Weight Watchers. Här var huvudmålet en varaktig viktminskning med stöd i form av möten och lärande om mat, och det här är också hur vi känner till begreppet och namnet idag. Organisationen heter Weight Watchers på engelska och viktväktarna på svenska.

Viktväktarna idag

År 1978 såldes viktväktarna till H. J. Heinz Company, men Jean Nidetch stannade kvar som konsult för organisationen.

Idag har viktväktarna 1,1 miljoner medlemmar, och dessa medlemmar deltar i omkring 32 000 viktväktar-möten runt om i världen. Mötena hålls av cirka 8 800 ledare, som alla har uppnått en viktminskning och har lyckats behålla den.

Exempel på viktminskning från viktväktarna

På viktväktarnas amerikanska webbplats hittar du många exempel på vanliga människor som har förändrat sin uppfattning om livet och deras kostvanor med hjälp av viktväktarna.

Det finns bland annat en man som uppnått viktminskning genom att springa, och det har hjälpt honom att hålla sig frisk och hälsosam samtidigt som han har kul.

Dessutom finns det en kvinna som, efter att ha tappat hoppet, har börjat tro på sig själv och som nu känner att det inte finns något hon inte kan uppnå.

En annan kvinna hade förlorat hoppet och har nu blivit en modell för sina barn, som hon alltid drömt om att vara.

Viktväktarna har arbetat för dem – de har alla förlorat många kilo och är idag glada och nöjda, både för deras viktminskning och för deras liv.

Varför fungerar viktväktarna?

Du kanske sitter och tänkerr: Varför fungerar viktväktarna så bra? Vad gör de? Och ska det hjälpa mig?

Svaret är: JA!

Konceptet för viktväktarna fungerar eftersom de inte bara fokuserar på mat, träning eller hjälp från andra – de kombinerar helt enkelt allt och de gör det så enkelt som möjligt.

Viktväktarna har varit en icke-dömande och intim organisation trots sin stora framgång, vilket gör det tilltalande och att alla känner sig välkomna.

Deras punktsystem är enkelt och förståeligt, och det är vad de flesta söker när de vill gå ner i vikt.

Stöd är vägen framåt!

Viktväktarna stödjer dig hela vägen och förändrar hela tanken om mat, din uppfattning om mat och träning och hur du bor. De hjälper dig att äta hälsosamt, men på ett sätt som passar din vardag. På samma sätt med träning.

Inte minst accepterar de din bakgrund och din anledningen till att du vill gå ner i vikt – om det beror på att du vill kunna ha en speciellt byxstorlek, eller om du vill må bättre eller om det är för att du har vill leka mer och bättre med dina barn.

Så med rätt stöd kan mirakel hända!

Able och Viktväktarna

Able kan användas på samma sätt som viktväktarna. Här får du ett enkelt och effektivt sätt att gå ner i vikt genom att använda dietplaner, träningsprogram samt information om mat, motion och viktminskning. På det här sättet kan du gå ner i vikt och leva friskt och ha en lyckligare och hälsosammare vardag.

Vad är Able?

Able är en app som vill göra dig klokare om hälsa och näring och göra det lättare för dig att förstå.

Vi hjälper dig på ett sätt som passar bara DIG! Vi tror att alla är olika och att detta måste beaktas. Därför skräddarsyr vi kostplaner som passar dig och hur du lever ditt liv.

Able hjälper dig att gå ner i vikt och leva bra, även om det kan tyckas ohanterligt – inte bara för att gå ner i vikt, utan också för att hitta den rätta för dig. Able vill ändra det. Vi tror att en hälsosammare värld är en bättre värld.

Hur fungerar Able?

Able fungerar på samma sätt som viktväktarna. Istället för ett poängsystem är det en app som hjälper dig med din viktminskning.

Allt du behöver göra är att ladda ner vår app – Able – och registera dig själv som användare. Då behöver du ange lite information om dig själv så att vi kan beräkna ditt energibehov (baserat på ditt jämviktsintag). Du kan då informera om din livsstil och eventuella allergier. Slutligen beräknar vi en dietplan för dig och du kan börja jobba mot ditt mål!

Able stödjer dig i din viktminskning!

Om du vill ha hjälp att gå ner i vikt på ett fint och effektivt sätt och uppnå en varaktig viktminskning, läs vidare på Able.dk. Här hittar du många artiklar och guider som hjälper dig med kost, motion och god balans.

Du kan också snabbt och enkelt registrera dig som användare, och då kommer vår app att skräddarsy den perfekta dietplanen för dig för att uppnå dina personliga mål – och hjälpa dig hela vägen till framgång!

Få en skräddarsydd diet helt gratis

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis.

Vill du uppnå varaktig viktminskning? Klicka nedan och få en kostplan.

Få din gratis dietplan

Testa vår nya app

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis!

Få din gratis dietplan