Fetma: Allt du behöver veta

Skriven av Anne Christensen
Dietist 12. maj 2021
 

Fetma har varit ett stigande hälsoproblem under de senaste decenniet, och det verkar som att detta problem är ganska vanligt hos vuxna människor. Nuvarande siffror visar att varannan svensk lider av övervikt, vilket betyder att en stor del av befolkningen är i riskzonen vad gäller en rad av hälsorisker.

Även om fetma är ett stort problem hos vuxna så verkar det som att siffrorna börjar att avta. Informationen nedan är en guide för fetma, hur man definierar den, vanliga sätt att mäta den, och vilka steg man kan ta för att bli av med det.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Vad är fetma?

Fetma är ett tillstånd då din kropp bär runt på för mycket fett. Att ha för mycket fett kan leda till många hälsoproblem och sjukdomar, och det är därför de på senaste tiden har börjats klassa som en sjukdom.

Eftersom att fetma är en sjukdomar så är många hälsoproblem associerade med det. T.ex. hjärtsjukdomar, cancer, diabetes, hypertoni och andra kända anledningar till varför fetma är så viktigt att bli av med.

Hur definierar man fetma?

Det finns olika sätt att definiera fetma, och även om det är enkelt att se om man har överflöd av fett så är det bättre att göra mätningar.

Body mass index eller BMI är ett vanligt sätt att bedöma balansen mellan din längd och vikt. Låt oss ta en närmare titt på vilka olika kategorier det finns inom BMI, och hur fetma passar in där.

Normal

Det normala spannet för BMI är generellt sett där man vill vara för optimal hälsa. Inom detta spann ligger man om man har ett värde mellan 18.5 och 24.0, så att nå detta spann kan vara ett bra sätt för att avgöra hur mycket vikt du borde bli av med i ditt viktminskningsprogram.

Övervikt

Nästa nivå är övervikt. Detta spann har vissa fördelar när det gäller hälsan, och vissa äldre vuxna ligger med fördel i denna kategori. För att bli kategoriserad som övervikt ska ditt BMI ligga någonstans mellan 25 och 29.9.

Fetma I

Det finns några olika kategorier för fetma att lägga märke till. Första kategori är Fetma I, eller låg fetma. För att falla inom denna kategori så ska man ha ett BMI på 30 till 34.9.

Fetma II

Denna kategori är värre än den första kategorin för fetma, och med denna kategori så kommer ofta ett flertal hälsoproblem eller sjukdomar. För att passa in i denna kategori så ska man ha ett BMI mellan 35 och 39.9.

Fetma III

Tekniskt sett så anses detta vara sjuklig fetma, och att ligga inom fetma III är väldigt farligt för din hälsa. För att anses lida av sjuklig fetma så ska man ha ett BMI på minst 40 eller högre.

Vad är vanliga metoder för att definiera fetma?

En av de vanligaste sätten att definiera fetma är genom att använda en BMI-karta. Det finns dock vissa nackdelar med att använda en sådan karta. Till att börja med, BMI kollar bara på längd och vikt, och gör sedan en bedömning av det.

BMI tar inte heller i beräkning hur mycket fett och muskler man har på kroppen, vilket kan skapa problem. Med det sagt, det är viktigt att man är exakt när man ska mäta hur överviktig man är, och en av de bästa sätten att göra detta är att faktiskt mäta kroppens fettnivåer.

Populära metoder för att mäta kroppsfett

Att mäta kroppsfett är viktigt för att mäta vilken nivå av fetma man är i, om man då lider av fetma. Listat nedan är några vanliga metoder för att mäta kroppsfett, samt en kort beskrivning av varje metod.

Fettmätare

Den första metoden för att mäta ditt kroppsfett är att uppskatta den totala mängden fett från ett fåtal ställen på kroppen. Fettmätar-metoden är en av de enklaste och billigaste teknikerna som finns, men det kräver en viss expertis från den person som utför mätningen. Se dock detta som ett rättvisande medel för att mäta din kroppsfettprocent.

Bioelektrisk impedans

Nästa metod för att mäta sin kroppsfettprocent är med hjälp av en svag ström. Hittas oftast på vanliga vågar eller handhållna enheter, och denna bioelektriska impedans skickar en liten ström genom din kropp för att mäta impedansen under sin resa. Det är en rättvisande metod för att mäta kroppsfettprocent, och det är att bra alternativ att ha hemma.

Vattenförskjutning

Vattenförskjutning var en gång i tiden ansedd att vara det bästa alternativ för att mäta kroppsfett, och det är fortfarande idag ett bra alternativ. Denna metod går ut på att sänka ner kroppen i vatten, samt att andas ut alla luft från lungorna utan att man får in något vatten i kroppen. Det är en svår uppgift att få ut alla luft från lungorna, men det är ett väldigt säkert sätt att mäta kroppsfett. Denna metod används dock inte så ofta längre.

BOD POD

En metod som bara blir mer och mer populärt för att mäta kroppsfett är genom en BOD POD. En BOD POD mäter din kroppsvikt, kroppsmassa samt hur mycket fett man har. Detta är ett bra alternativ om det gym man går till har detta, och se till att du använder det ofta i sådana fall för att hålla koll på dina framsteg.

DEXA  

Den sista metoden för att mäta sitt kroppsfett är med en DEXA skanning. DEXA eller dual-energy X-ray absorptiometry, är ansett att vara det absolut bästa alternativet för att mäta kroppsmassa. Det ger en komplett beskrivning av densiteten i benen, kroppsfett, muskelmassa och mer. DEXA är kanske ansedd att vara det bästa alternativet, men tyvärr så är det inget som de flesta har tillgång till eftersom det kräver att en doktor ordinerar det.

Hur man definierar olika kategorier av kroppsfett

Nu när du har information om vad fetma är, hur man mäter det, och hur man mäter sitt kroppsfett, så ska du få reda på vad dina mätningar betyder.

Det är skillnader mellan män och kvinnor när det gäller kroppsfett. Det finns olika kategorier man kan hamna i när man fått reda på sitt värde. Om vi börjar med män så är allt mellan 6-13% i en atletisk kategori. Allting under 6% är nödvändigt för att man ska överleva. Om man är vältränad så har man mellan 14-17% kroppsfett. Allting mellan 18-25% är acceptabelt, och allting över denna siffra är ansett att vara övervikt.

Kvinnor har generellt sett mer fett med tanke på att de ska bära/burit ett barn. Samma kategorier går att använda till kvinnor, men värdena är aningen annorlunda. Atleter faller inom 14-20%, och allting under 14% är nödvändigt för överlevnad. Nästa kategori är vältränad, och då har man en fettprocent på 21-24%. En acceptabel fettprocent är allting mellan 25-31% och allting över anses att vara övervikt.

Är jag överviktig, eller lider jag av fetma?

En av de vanligaste saker man vill veta när man mäter sitt kroppsfett är om man överviktig eller lider av fetma. Använd informationen ovan för att göra ett bra beslut. Om du använder BMI för att avgöra om du är överviktig eller inte, tänk då på att BMI inte mäter fettprocent. Överväg istället att göra en komplett analys av ditt kroppsfett för att få en bättre idé om vart du ligger till.

Olika sätt att bekämpa fetma

Det finns flera saker man kan göra för att bekämpa fetma. Om du tycker att du har för mycket fett på kroppen, eller om ditt BMI är för högt, överväg då några av dessa tips för att bekämpa det.

Drick mer vatten

Ett sätt att förhindra och bekämpa fetma är förhindra överkonsumtion. Att dricka mycket vatten före en måltid kan hjälpa till att fylla magen, och därmed spara in på lite kalorier. Att man inte är uttorkad kan även hjälpa till att främja hormonerna som reglerar hunger.

Högintensiv intervallträning

En viktig del för att bekämpa och förhindra övervikt är att träning regelbundet. Högintensiv intervallträning är en av de mest effektiva sätten att träna på, och det kan reducera fett från kroppen om man utför det korrekt.

Undvik att sitta ner

Ta bara korta pauser då du sitter ner under dagen, detta för att undvika att man sitter ner alldeles för länge. Att sitta ner främjar lagringen av fett, och att ta korta pauser kan hjälpa till att förhindra detta.

Dagliga promenader

Att promenera är ett roligt och enkelt sätt att förbränna kalorier, och att undvika att sitta ner för länge. Ta dagliga promenader runt ditt kvarter för att förbränna lite extra kalorier, och sikta på 10,000 steg för bästa resultat.

Undvik alkohol

Ett viktigt sätt att förhindra eller bekämpa fetma är genom att undvika alkohol. Alkohol främjar fettinlagringen in din kropp, precis som när man sitter ner, och detta är varför det är viktigt att undvika det i ett viktminskningsprogram.

Få en skräddarsydd diet helt gratis

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis.

Vill du uppnå varaktig viktminskning? Klicka nedan och få en kostplan.

Få din gratis dietplan

Testa vår nya app

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis!

Få din gratis dietplan