Magfett: tappa magfett på ett hälsosamt och enkelt sätt

Skriven av Anne Christensen
Dietist 08. jun 2021
kvinnans hand med fett i magen

Om du är överviktig eller bara allmänt missnöjd med ditt utseende är du bara en av många. Det kan vara en svår uppgift att tappa de extra kilona. Mycket tuff.

Särskilt när det gäller magfett. Du har säkert frågat dig själv: "Hur förlorar man magfett?", och det med goda skäl, för att förlora magfett är faktiskt en av de tuffaste striderna du kan ta dig an.

Men visste du att magfett inte nödvändigtvis har något att göra med resten av din hälsa? Att man kan ha ett hälsosamt BMI och ändå ha ohälsosamt magfett?

Den är bra, och i den här guiden får du lära dig:

  • Vad magfett är
  • Varför magen fett är så besvärlig
  • Och hur du kan förlora fett i magen

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Vad är magfett?

Bukfett är något som vi alla har.

Magfett är helt normalt, även för de mest vältränade. Den kan finnas precis under huden, men den kan också finnas djupare inne i kroppen, runt viktiga organ.

Men det är också här som problemet kan uppstå. Om du har för mycket av detta djupa fett kan det innebära potentiella risker för din hälsa, till exempel högt blodtryck och diabetes. Därför kan extra fokus på fettförbränning runt magen för många människor ha en positiv effekt på hälsan.

Vem som helst kan ha för mycket fett i magen

Problemet är att du kan vara tillräckligt hälsosam och ändå ha farligt magfett.

En mycket smal person kan ha för mycket fett, för i så fall skulle han eller hon kallas "tunnfett". Och du får "magert fett" - eller bara "fett med mycket magfett" - antingen genom att äta fel eller genom att vara för inaktiv.

Även om du har ett BMI som ligger inom normerna bör du ändå titta på din fettprocent . Ett bra BMI innebär inte nödvändigtvis en frisk kropp.

När ska du oroa dig för magfett?

Du kan beräkna din fettprocent genom att känna till ditt BMI, men det finns faktiskt ett enklare sätt att ta reda på om du har för mycket fett på magen.

(Det vill säga om du inte kan besvära dig med att besöka din läkare för en skanning.)

Du kan helt enkelt ta ett måttband och mäta dig själv runt midjan - precis vid naveln. Om du är en man bör du inte mäta mer än 100 centimeter. Om du är kvinna ska figuren vara högst 90 centimeter.

Studier visar att om du har för mycket fett runt magen löper du större risk att drabbas av olika hjärt- och kärlproblem, utveckla diabetes osv.

10 orsaker till att du inte förlorar fett i magen

Har du aktivt försökt att tappa fett i magen utan att lyckas? Om så är fallet kanske du kämpar för att få bukt med en eller flera av nedanstående vanor.

Vi kan dock säga att det finns hopp. Genom att vara medveten om vad du gör fel är det lättare att göra verkliga förändringar i din livsstil.

Så läs igenom följande avsnitt och fundera på hur du kan eliminera dessa problematiska vanor om du vill gå ner i vikt och platta ut magen.

1) Du äter inte en varierad och hälsosam kost.

Vårt matintag har (tyvärr) en stor inverkan på vår hälsa och vår kroppsform. Först och främst måste du ta en kritisk titt på din kost - äter du verkligen en varierad kost? Prioriterar du hälsosamma livsmedel? Är din portionsstorlek idealisk?

Om du kan nicka "ja" till det, är du redan på god väg att förlora överflödigt magfett.

Men om inte, är det här du ska börja. Du kommer inte långt med din träning om du inte ser till att du äter rätt. Du måste se till att du får en bra mängd näring i dina måltider.

Det finns en missuppfattning om att du ska hålla dig borta från allt fett i din kost. Men din kropp gynnas av hälsosamma fetter, som olivolja, avokado, fet fisk, nötter med mera.

2) Du äter för mycket kolhydrater

Kroppen behöver kolhydrater, så du behöver inte vara helt kolhydratfientlig. Du bör dock främst hålla dig till produkter som innehåller kostfibrer snarare än socker eller stärkelse.

Detta beror på att kostfibrer ger en bättre mättnadskänsla. Samtidigt behöver kroppen mer energi för att bryta ner komplexa kolhydrater. Så även om du är mätt längre, kommer du att förbränna mer om du äter produkter med komplexa kolhydrater i stället för enkla kolhydrater.

Du måste till exempel hålla dig borta från vitt bröd, pasta, ris, potatis, socker osv. om du försöker gå ner i mage och vikt.

3) Du gör inte tillräckligt med fysisk aktivitet i ditt dagliga liv.

Träning och kost är de två faktorer som avgör om du går ner i vikt och lyckas bränna magfett. Du bör därför inte underskatta vikten av regelbunden motion för din hälsa och för att få en platt mage.

Kom ihåg att nästan alla former av träning är idealiska - det gäller bara att hålla sig sysselsatt och förbränna fett.

Om du inte vill/kan göra hårda styrke- eller konditionsträningar under långa perioder går det också bra att gå, springa eller cykla. Det är till exempel en bra idé att byta ut bilen mot cykeln när du åker till och från jobbet. Träning med måttlig intensitet kan ha en positiv effekt för att strama upp magen och bryta ner magfettet.

Du bör vara aktiv cirka 30 minuter per dag. Men om du vill gå ner i vikt samtidigt som du tränar för att få en platt mage ska du se till att inkludera vissa specifika övningar.

Läs vår artikel om enkla övningar för hemmaträning

4) Du gör inte rätt övningar för att bränna magfett

Förutom att du inte tränar tillräckligt mycket kan du också göra fel övningar. Det är inte så att några av övningarna i ditt träningsprogram är helt och hållet "fel", det är bara det att de inte hjälper dig att bränna magfett.

Du vill till exempel se till att du hittar övningar som får upp pulsen så att du förbränner fler kalorier. Du bör också välja övningar som aktiverar dina magmuskler för att bli av med fett. Övningar som dessa hjälper dig också att bygga ett sexpack - särskilt om du tränar alla delar av magen.

Naturligtvis måste du också träna andra muskelgrupper för att komma i bättre form.

5) Du sover inte tillräckligt (eller tillräckligt bra) på natten.

Om du har sömnproblem eller helt enkelt inte prioriterar tillräckligt med sömn kan det vara extra svårt för dig att tappa magfettet.

Detta beror på att kroppen återhämtar sig under sömnen, så bristande sömn kan leda till att du får lite energi eller överskott av energi. I sådana fall är det lättare att äta bearbetad mat och snacks.

Gör det till en prioritet att få minst 7-8 timmars sömn varje natt.

6) Du äter dina måltider för snabbt

Du kommer inte närmare målet att få en platt mage om du äter för snabbt vid måltiderna. För det första är det troligt att du äter för mycket eftersom du inte känner dig mätt.

Dessutom tuggar du inte maten ordentligt, vilket gör det svårare för kroppen att bryta ner den efteråt. Att äta för snabbt kan också leda till magsmärtor.

7) Du dricker inte tillräckligt med vatten under dagen.

Det är otroligt viktigt att dricka mycket vatten. Det kan låta konstigt att det skulle hjälpa mot magfett, men det gör det.

När du dricker vatten håller du din kropp återfuktad så att den är i bästa skick. Dessutom ger vatten en känsla av mättnad, särskilt om du dricker vatten strax före en måltid.

Ofta känner du dig törstig snarare än hungrig. Försök därför att dricka ett glas vatten innan du äter snacks - det kan vara så att vattnet är vad din kropp egentligen vill ha.

8) Du är ur balans

Om du är stressad, orolig, inte har någon energi på dagen, inte kontrollerar ditt blodsocker osv. kan detta också påverka din kropp och göra det svårt att tappa fett runt magen eller få en platt mage.

Så det första steget är att skapa mer balans i ditt dagliga liv. På så sätt får du mer energi och kan koncentrera dig bättre på att träna, förbränna fler kalorier, hålla dig borta från sötsaker osv.

9) Du äter mer än vad som är bra

Låt oss ta tjuren vid hornen: du kan ha för mycket fett på magen eftersom du äter en kombination av ohälsosamma livsmedel. Och högst upp på listan står förmodligen snacks.

Om du har svårt att hålla dig borta från chips, godis, sockerhaltiga drycker och liknande kan du äta hur hälsosamt som helst vid måltiderna, men ändå märka att du inte förlorar magfett - eller åtminstone inte får en platt mage.

Du måste därför minska mängden mellanmål som du äter. Försök att ersätta chips och godis med en handfull nötter, grönsaksstavar eller lite frukt om du inte kan äta helt och hållet mindre.

För mycket ohälsosam mat ökar också risken för diabetes. Och det är något man bör undvika.

10) Du dricker för mycket alkohol

En av de största bovarna när det gäller att gå upp i vikt och kämpa för att få en platt mage är alkohol.

Ett glas då och då är naturligtvis bra. Men det är väldigt många kalorier i alkohol. Du måste alltså motionera mycket för att bränna kalorierna från alkoholen och förlora magfett.

Så minska alkoholen om du vill ha en platt mage.

Hur man blir av med överflödigt magfett

Är måttbandet lite för högt? Som nämnts är dålig kost och för lite aktivitet stora bovar när det gäller magfett.

Båda kan åtgärdas och nedan förklaras hur.

Det här är den kost som du ska följa för att bli av med magfett och få en platt mage.

En hälsosammare kost leder helt enkelt till ett hälsosammare liv. Du kan läsa mycket mer om hälsosam kost och viktminskning här. Men det finns några principer som du kan följa om du vill fokusera på att förlora magfett:

  • Inget socker: Socker är en av de största bovarna. Socker är dåligt. Men socker är också dåligt för magen, eftersom fruktos kan leda till stora mängder magfett. Så om du vill förlora fett i magen måste du säga adjö till godis och kolsyrade drycker.
  • Ät färre brödbitar: "snabba kolhydrater", som de som finns i vitt bröd. Fokusera istället på fiberrika livsmedel.
  • Få mer protein: När du äter mat med mycket protein äter du automatiskt mindre kolhydrater och mindre fett. Du blir mätt längre. Och man har faktiskt funnit en koppling mellan protein och mindre magfett.

Spring till en platt mage

Förutom kost spelar motion också en stor roll.

Det kan dock vara mycket svårt att komma igång med träningen på rätt sätt. Särskilt om du tror att du måste träna dagligen.

Som tur är är det inte så komplicerat. Du behöver faktiskt bara springa i 30-45 minuter tre gånger i veckan. Dessutom har forskning visat att daglig/vecka motion kan bidra till att förhindra att ditt magfett kommer tillbaka i framtiden.

Hjälper magövningar mot bukfettet?

Ja och nej.

Eftersom det inte går att göra punktvikter på det sättet kan du inte bara träna magmusklerna och gå ner i vikt där. Det är tyvärr inte så kroppen fungerar.

Å andra sidan kan magövningar vara till nytta på ett annat sätt. Du kommer inte att bränna fett på magen i sig, men du kommer att göra dina muskler mer tonade och därmed mer synliga. Och det kan vara till stor hjälp i estetiskt hänseende.

Splittrade magmuskler kan göra det svårt att bli av med magfettet och bygga upp muskler runt magen.

Var medveten om att vissa människor kan drabbas av vad som kallas "delade magmuskler", latin: rectus diastasis.

Detta är ett tillstånd där det finns "luckor" mellan magmusklerna. I ett sådant fall hjälper inte regelbundna magmuskler till att träna bort fettet - istället kan klassiska magövningar för raka magmuskler leda till att magen blir mer synlig.

Spaltade magmuskler är särskilt vanliga hos gravida och överviktiga kvinnor.

Kontrollera om du lider av delade magmuskler genom att följa instruktionerna i den här videon.

Låt Arono skräddarsy den perfekta kostplanen för dig

Om du drömmer om att bli av med magfettet bör du också ha rätt måltidsplan till hands.

Arono kan hjälpa dig med det.

Du kan snabbt och enkelt registrera dig som användare och vår app skräddarsyr den perfekta kostplanen för dig, så att du kan uppnå ditt personliga mål att förlora magfett - och uppnå viktminskning om du vill det också.

På Arono.co.uk kan du också läsa mycket mer om hur du kan leva ett hälsosamt liv. Du kommer att hitta många andra dieter och kostplaner att prova - så sätt igång!

Få en kostnadsfri personlig kostplan!

Vanliga frågor

Ät och träna dig till en platt mage. Du måste sluta med ohälsosamma matvanor och röra på dig genom att träna regelbundet. Läs allt om hur du får en platt mage i artikeln.

Det räcker inte att göra magmuskler för att träna magen. Du måste också göra dig av med fett genom att bygga muskler och få upp pulsen. På så sätt bränner din kropp lättare fett.

Flera faktorer spelar in när det gäller att förlora magfett. Du måste till exempel äta hälsosamt, träna och bygga muskler, dricka mycket vatten, vara balanserad osv.

För mycket fett i magen påverkar din hälsa. Det ökar till exempel risken för diabetes och belastar dina inre organ. Det är viktigt att vara fysiskt aktiv och äta hälsosamt för att bekämpa magfett.

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis.

Vill du uppnå varaktig viktminskning? Klicka nedan och få en kostplan.

Få din gratis dietplan

Testa vår nya app

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis!

Få din gratis dietplan