Hur en glutenfri kost kan leda till ett hälsosammare liv

Skriven av Anne Christensen
Dietist 08. jun 2021

Gluten och glutenallergi är något som är nästan omöjligt att undvika i dag. Stormarknaderna svämmar över av glutenfri mat, var och varannan artikel i veckopressen handlar om glutenfri kost och i USA är hela den amerikanska 30 % av befolkningen har börjat minska på gluten.

Ändå är det få som vet vad gluten är. Och vilka för- och nackdelar en glutenfri kost har.

Men du kommer att lära dig i den här artikeln att vi tittar på:

 • Vad gluten är
 • Varför du bör överväga glutenfri mat
 • Och hur du kan skapa en glutenfri kost.
Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Vad är gluten egentligen?

En glutenfri kost är - ingen överraskning - en kost där du aktivt väljer att minska på gluten. Eller att undvika gluten helt och hållet.

Men vad är gluten?

Gluten är ett protein. Eller faktiskt en hel familj av proteiner. Proteiner spelar en viktig roll i vår kost och i våra kroppar, och du får protein från många olika typer av livsmedel - inte bara från kött.

Gluten har också en roll att spela i kosten, men om det är en bra eller dålig roll är en fråga som diskuteras i dag.

Vilken roll spelar gluten?

Man kan undra varför glutenfri kost är så populär, när det så att säga handlar om att utesluta ett helt naturligt näringsämne.

Men det beror på att gluten inte är en så framträdande roll. I själva verket bidrar gluten inte mycket mer än lite energi till våra kroppar. Å andra sidan är det gluten som får till exempel bröd att gå upp. Och det är gluten som gör brödet krispigt och gott.

Så gluten i sig bidrar inte till mycket annat än lite extra energi och estetik - å andra sidan tyder vissa studier på att gluten faktiskt kan ha en negativ effekt på kroppen.

Det är därför som vissa människor väljer bort gluten.

Även om gluten är ett helt naturligt näringsämne som finns i många sädesslag, Allt fler människor börjar faktiskt äta glutenfritt.

Detta beror främst på två saker:

 • Vissa människor lider av glutenallergi och helt enkelt inte kan smälta gluten ordentligt
 • Vissa väljer bort gluten eftersom flera studier har visat att glutenfri kost i allmänhet är ett hälsosammare val.

I takt med att glutenfri mat uppmärksammas mer och mer kommer allt fler alternativ till gluten att finnas tillgängliga i stormarknaderna. Och det leder sedan till mer fokus, och så vidare och så vidare.

Vad är glutenallergi?

"Glutenallergi" är faktiskt ett felaktigt ord att använda.

I stället borde vi kalla det "glutenintolerans". som laktosintolerans - eller det mer korrekta ordet "celiaki". När man lider av denna sjukdom är man nämligen överkänslig mot proteiner som finns i vissa spannmål.

Om du äter mat som innehåller gluten utlöses en lokal reaktion i tunntarmen. Denna reaktion kan leda till en betydande minskning av kroppens förmåga att ta upp andra näringsämnen.

Omkring 5 000 danskar har fått diagnosen glutenintolerans. Det uppskattas dock att Tio gånger så många lider av sjukdomen utan att veta om det.

Varför är glutenfri kost hälsosammare?

Om endast cirka 50 000 danskar lider av glutenintolerans, varför läggs då fler och fler glutenfria produkter till?

Det beror på att en glutenfri kost faktiskt är ganska hälsosam.

Den mat som vanligtvis innehåller gluten är också vanligtvis den mat som inte bidrar med så mycket näring. Så om du väljer att sluta äta all mat som innehåller gluten måste du hitta alternativ. Och dessa alternativ kommer med största sannolikhet att vara mycket hälsosammare.

Istället för vitt bröd kan du välja fullkornsbröd. När det gäller mjöl kan du välja något som faktiskt innehåller mycket mer protein, fibrer och vitaminer - det kan till exempel vara quinoamjöl eller mandelmjöl.

Forskning har visat att gluten inte är bra för din kropp.

Men det är inte bara hälsosammare alternativ som lockar så många att välja glutenfritt.

Det finns också forskning som visar att gluten kan ha vissa negativa effekter.

En studie till exempel, har gjort en koppling mellan glutenhaltig mat och somlider av irritabel tarm. En annan studie har visat att gluten också kan bidra till inflammation i kroppen.

Betydande förbättringar har också setts hos personer som lider av Alzheimers sjukdom och epilepsi, efter att ha börjat äta glutenfri kost.

Frågan är alltså hur man kommer igång med en glutenfri kost?

Du hittar gluten i dessa livsmedel

Lyckligtvis är det inte så svårt att prova glutenfri mat. Det är faktiskt så enkelt som det bara kan vara: allt du behöver göra är att utesluta alla livsmedel som innehåller gluten!

Det kan dock vara svårt att börja med en glutenfri kost eftersom en stor del av vår mat innehåller detta protein. Gluten kommer huvudsakligen från följande livsmedel:

 • Vetemjöl
 • Durumvete
 • Grahammjöl
 • Rågmjöl
 • Rågkorn
 • Havregrynsgröt
 • Bulgur
 • Couscous
 • Spelt

Men gluten kan också gömma sig i de märkligaste livsmedlen, som dessa:

 • Rostad lök
 • Fryst pizza
 • Matlagningsgrädde
 • Glass
 • Fylld choklad
 • Gelébönor
 • Kakao
 • Öl

Därför måste du aktivt se till innehållet i maten och vara villig att kompromissa.

Hur du gör din kost glutenfri

Att börja äta glutenfritt kan vara ett stort steg. Men det går att göra!

Det kräver bara att du är villig att kostförändring. En kostomläggning handlar om att kritiskt granska den mat du äter varje dag. Du får reda på om du får i dig rätt näringsämnen och rätt mängd kalorier.. Sedan ändrar du dina matvanor.

Du kan välja att söka professionell hjälp från en dietist.

En dietist är en person som kan hjälpa dig att äta och leva hälsosammare. Du får veta hur du kan göra ditt liv mer hälsosamt och du får också en konkret kostplanför att göra din kostförändring så enkel som möjligt.

Naturligtvis kan du också ändra din kost utan annan hjälp än den du hittar på nätet - till exempel på Arono.dk.

Prova dessa glutenfria recept

Om du vill äta glutenfri kost kan du antingen välja bort alla glutenhaltiga livsmedel eller hitta alternativ. Och det finns gott om dem. Det finns i stort sett ett glutenfritt alternativ till allting numera.

Därför är det inte så svårt att laga mat enligt glutenfria recept.

Det finns massor av glutenfria recept på nätet och här är några bra ställen att börja på:

 • På den amerikanska webbplatsen Hälsa.com De har vanligtvis en vetenskapligt baserad inställning till kost och du kan hitta en del goda glutenfria recept där.
 • Om du letar efter en mer informell inställning till mat, kan kändiskocken Jamie Oliver har också några goda förslag
 • På den danska scenen är det inte heller svårt att hitta bra alternativ. MadforLivet matblogg anser att "glutenfri mat behöver inte vara torr och tråkig. Med rätt ingredienser, några tekniker och bra recept kan det bli helt fantastiskt."

Läs mer om hälsosamt liv på Arono.com

Om du är nyfiken på att lära dig mer om glutenfri kost och hur kroppen fungerar kan du läsa vidare på Arono.dk.

Du kan bland annat lära dig hur du kan sätta ihop en dietplan som passar just dig.. Och vi har massor av artiklar och guider som hjälper dig att gå ner i vikt, bygga muskler och äta bra.

Det bästa av allt är att du kan registrera dig som användare och vår app skräddarsyr den perfekta kostplanen - till exempel en glutenfri kost.

Få en kostnadsfri personlig dietplan!

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis.

Vill du uppnå varaktig viktminskning? Klicka nedan och få en kostplan.

Få din gratis dietplan

Testa vår nya app

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis!

Få din gratis dietplan