Laktosintolerans - Hur man blir frisk utan laktos

Skriven av Anne Christensen
Dietist 08. jun 2021

Har du ibland ont i magen efter att ha ätit något? Du menar, riktigt illa? Så illa att du måste springa till toaletten så fort som möjligt för att dina tarmar har bestämt sig för att svika dig på värsta möjliga sätt?

Om du ofta upplever detta kan du äta något som du inte tål. Och detta "något" kan vara exakt det som miljontals människor runt om i världen inte heller kan tolerera:

Laktos.

Om du lider av laktosintolerans kan du läsa den här guiden och lära dig mer:

 • Vad laktosintolerans är
 • Varför laktos kan vara farligt
 • Om du lider av laktosintolerans
 • Och hur du kan leva utan laktos

Du kan också snabbt registrera dig som användare och vår app skräddarsyr den perfekta kostplanen för dig så att du kan uppnå dina personliga mål - som att undvika laktos.

Skaffa en laktosfri kostplan
Få tillgång till massor av laktosfria recept - 100 % gratis

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Vad är laktosintolerans?

Laktosintolerans är ett begrepp som används mycket i dag. Nästan lika mycket som glutenfritt. Men det är inte alla som vet vad det egentligen betyder - eller om de själva lider av laktosintolerans.

Laktosintolerans innebär helt enkelt att din kropp inte kan "tolerera" laktos. Att den helt enkelt inte kan smälta laktos och att detta kan leda till obehag - t.ex. diarré.

Men innan vi kommer så långt, låt oss först klargöra vad laktos är.

Vad är laktos?

Laktos är en viss typ av socker som finns i mjölk. För att laktos ska kunna smälta måste du ha enzymet laktas i dina tarmar. Detta enzym bryter ner laktosen till mindre delar - inklusive glukos - och detta blir sedan den energi som kroppen behöver för att hålla igång.

Men du kan också få denna energi från många andra ställen.. Det är en av anledningarna till att så många Många människor är skeptiska till mejeriprodukter.eftersom de inte ser någon bra anledning att dricka mjölk, till exempel.

Vad är problemet med laktos?

Det finns alltså inga problem med laktos.

Laktos är en naturlig del av den kemiska sammansättningen i vissa livsmedel - precis som proteiner och fibrer.

Problemet är att alla inte kan smälta laktos på samma sätt.

Vissa tarmar kan helt enkelt inte producera det enzym som behövs för att bryta ner laktos. Det betyder att en del av laktosen kommer att vandra vidare genom tarmsystemet och börja utvecklas i olyckliga riktningar.

Varför laktos är farligt

Om du lider av laktosintolerans innebär det att du inte kan smälta mjölkprodukter.

Och det kan leda till mycket obehagliga problem. Laktosintolerans är inte livshotande i sig, men den kan orsaka otroliga magbesvär.

Typiska symtom på laktosintolerans är:

 • Uppblåsthet
 • Kramper i magen
 • Kräkningar
 • Diarré

Även om laktosintolerans inte är livshotande är laktos fortfarande ett allvarligt problem för dem som inte tål det.

Hur du testar dig själv för laktosintolerans

Det kan vara svårt att avgöra om din kropp kan smälta laktos ordentligt.

Särskilt eftersom vi lever i en tid då det har blivit modernt att köpa laktosfria produkter. Detta kan ha en negativ effekt, som många människor felaktigt kan troatt laktos är dåligt för kroppen.

Du kan dock testa dig själv och ta reda på om du är laktosintolerant. Välj helt enkelt att undvika mejeriprodukter under några veckor. Inför sedan långsamt laktos i din kropp igen och om du märker symtom som är förknippade med laktos, bör du nog börja ompröva din kost.

Naturligtvis kan du också få ett mer exakt blodprov av din läkare.

Varför lider vissa människor av laktosintolerans?

Laktosintolerans är inget ovanligt problem.

Faktum är att upp till 250 000 personer i Danmark lider av laktosintolerans.. Orsaken till detta problematiska förhållande till laktos kan bero på många saker.

Ibland kan laktosintolerans uppstå efter en sjukdom, till exempel influensa. Andra gånger kan det vara en bieffekt av en tarmoperation. Och sedan finns det helt enkelt många människor som föds med det eller som utvecklar det i unga år eftersom laktosintolerans finns i familjen.

Laktosintolerans är inte samma sak som mjölkallergi.

Många människor tror felaktigt att de lider av mjölkallergi snarare än laktosintolerans.

Det finns dock en stor skillnad mellan de två. Laktosintolerans är dåligt - men i viss mån. Här är diarré förmodligen det värsta scenariot.

Mjölkallergi är dåligt - mycket dåligt.

Vid mjölkallergi är man allergisk mot mjölk. Eller snarare det särskilda protein som finns i mjölk. Och som många andra typer av allergier är symptomen svåra:

 • Smärta i magen
 • Diarré
 • Klåda
 • Yrsel
 • Svullnad i halsen
 • Andningssvårigheter

Ett mycket mindre antal danskar lider dock av mjölkallergi. Endast cirka 2 % av de danska barnen utvecklar mjölkallergi. Om du är osäker på om du har en mjölkallergi bör du gå till din läkare och ta ett blodprov.

Vad ska du göra om du inte tål laktos?

Det korta svaret är att undvika laktos.

Hur mycket eller hur lite du tål kan dock variera. Vissa personer är laktosintoleranta men kan ändå smälta små mängder laktos. Särskilt om mejeriprodukter konsumeras tillsammans med andra livsmedel.

Men om du har svår laktosintolerans bör du undvika alla mejeriprodukter. Detta är dock inte den sämsta nyheten, för som tur är finns det gott om alternativ i dag.

Hur man sätter ihop en laktosfri kost

Om du inte kan leva utan ditt dagliga glas mjölk kan du alltid dricka laktosfri mjölk. Du skulle förmodligen inte ens märka om din kompis bytte ut ditt glas mjölk mot ett laktosfritt alternativ.

Men det finns andra sätt att få i sig kalcium och D-vitamin. Du kan sätta ihop en laktosfri kost som särskilt innehåller följande livsmedel:

 • Grönkål
 • Broccoli
 • Bönor
 • Tofu
 • Mandlar
 • Ägg
 • Lever
 • Makrill, tonfisk och lax

Vad ska du undvika om du vill undvika laktos?

Laktos är ett naturligt socker som finns i mejeriprodukter. Om du lider av laktosintolerans bör du därför undvika dessa livsmedel:

 • Mjölk
 • Smör
 • Mjölkpulver
 • De flesta bageriprodukter
 • Choklad

Du bör alltid kunna se på baksidan av ett livsmedel om det innehåller mjölk eller laktos.

Du kan göra dessa rätter utan laktos i dem

Att leva laktosfritt borde inte vara något problem.

I själva verket är det tvärtom. I dag kan du hitta hundratals laktosfria produkter, och du kan också enkelt laga läckra rätter som aldrig har varit i närheten av mjölk.

Det krävs inte mycket mer än en snabb sökning på Google och du har ett hav av recept till hands. På webbplatser från Jamie Oliver till BBC hittar du goda idéer till rätter för dem som lider av laktosintolerans. Du kan också hitta många recept på denna danska receptwebbplats.

Behöver du mjölk överhuvudtaget?

Det är faktiskt mycket lättare idag att hitta laktosfria produkter och bra alternativ till mjölk. Det beror på att fler och fler människor väljer bort mejeriprodukter eftersom de tror, att människor som sådana inte behöver mjölk.

Men är detta sant? Svaret är både ja och nej.

Rent ut sagt behöver man inte dricka mjölk som sådan. Mjölk är en bra källa till kalcium, D-vitamin och protein - men det är många andra livsmedel också. Du kan alltså lätt sätta ihop en bra och varierad kost och ändå få i dig de näringsämnen du behöver.

Är laktos och mjölk dåligt för din kropp?

I ett annat dike ligger de som tror att mjölk är direkt skadligt för människokroppen.

Att vi helt enkelt inte är gjorda för att dricka mjölk. Detta argument följs vanligtvis av det populära argumentet att "människan är det enda däggdjuret på jorden som dricker mjölk från andra däggdjur".

Vissa tror till exempel att mjölk kan vara en orsak till cancer. Detta har inte bevisats.

Andra tror att mjölk och laktos leder till svagare ben. Det har inte heller bevisats.

På det hela taget finns det ingen anledning att vara rädd för mjölk - om du inte är laktosintolerant eller lider av mjölkallergi.

Lär dig mer om kost och hälsa med Arono

Om du vill veta mer om hur du kan sammansätta den bästa kosten - eventuellt laktosfri - kan du läsa följande vår kompletta guide till en dietplan här.

Arono.co.uk är dessutom fullt av artiklar och guider som hjälper dig att gå ner i vikt, leva hälsosammare och äta bra.

Du kan också snabbt registrera dig som användare och vår app skräddarsyr den perfekta kostplanen för dig så att du kan uppnå dina personliga mål, t.ex. att undvika laktos.

Skaffa en laktosfri kostplan
Få tillgång till massor av laktosfria recept - 100 % gratis

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis.

Vill du uppnå varaktig viktminskning? Klicka nedan och få en kostplan.

Få din gratis dietplan

Testa vår nya app

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis!

Få din gratis dietplan