Är en diet det bästa sättet för att gå ner i vikt?

Skriven av Anne Christensen
Dietist 12. maj 2021
 

En balanserad och hälsosam diet är viktigt för att behålla vikten och för att hålla kroppen i trim. För många verkar det dock som att en diet är något som anses vara tufft och nästan som tortyr.

Det kan dock tyckas vara en smula överdrivet då en diet ofta inte ens är i närheten av det här, och en diet kan faktiskt ha mycket bra att erbjuda. Informationen nedan är ansedd att vara en komplett guide vad gäller dieter, och ger många exempel på vilka dieter som finns, och vilka som är bäst för att gå ner i vikt.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Dieting 101

Innan man börjar på en ny diet så är det viktigt att förstå vad det innebär, och vilka effekter det har på kroppen. Till att börja med, din diet (eller mat som du nuvarande äter) är ett sätt för dig att tillföra kroppen den energi som behövs för att vara effektiva genom hela dagen. Det verkar som att många dieter är olika varandra, och tack vare det så finns det nästan oändligt med kombinationer som man kan använda för att reglera vikten.

Det finns dock några aspekter med din diet som du måste följa noggrant om du vill ha en bra förståelse för hur du ska reglera din kroppsvikt så bra som möjligt. Om du är normalvikt eller vältränad så kommer du säkert inte att ha några problem med dieter överlag.

Generellt sett kan man säga att om man bara äter vad kroppen behöver, och att man förbränner det man måste, då kommer man varken gå upp eller ner i vikt.

Om man dock är överviktig eller lider av fetma enligt BMI-standarden, så kommer man att ha lite att jobba på under sina dieter. Om du är överviktig och behöver förlora vikt för att komma ner till en normal nivå av kroppsvikt, då bör du överväga att byta eller göra ändringar i din diet. Det är ju tack vare din diet som du är överviktig eller lider av fetma, så den kommer även att spela en stor roll för att ta dig ner till normalvikt. 

Ta den här informationen på rätt sätt och för vad den är, men informationen nedan bör hjälpa dig att få lite nyttigt information innan du börjar din resa mot viktminskning.

Vad är fördelarna med en diet?

Det finns massor av olika anledningar att hoppa på en diet, speciellt om kroppsvikt är något man vill förändra. Listat nedan är några av de stora fördelarna med att gå på en diet, och vad man kan förvänta sig om man testar en diet.

Mer fibrer

En av fördelarna med att gå på en diet är att man förmodligen får i sig mer fibrer än vad man fick innan. Fibrer är viktiga när det gäller att rensa och rengöra tarmarna, och de hjälper till att göra maten mer mättande, vilket ju gör att man blir mätt snabbare. Fibrer kan man hitta i de flesta frukter eller grönsaker, nötter, och fullkornsprodukter, och de kan hjälpa dig mot vägen till en bra hälsa. De flesta vuxna möter inte de rekommenderade dagliga intagen för fibrer, så det är en klar fördel med att gå på en diet.

Livsmedel med mycket näringsämnen

Utöver att man får i sig mer fibrer så tenderar dieter att förespråka livsmedel som är rika på näringsämnen, vilket betyder att man får i sig bra mat, men samtidigt få kalorier. De bästa och mest näringsrika livsmedel man förbrukar är frukt och grönsaker, så se till att lägga till dessa i din diet.

Viktminskning

Att gå på en diet kan absolut leda till viktminskningen, och det är faktiskt den främsta anledningen till att man startar en diet från första början. Att gå på en diet är en väldigt vanlig metod som många använder för att gå ner eller bibehålla vikten, och det är absolut ett av de bästa sätten man kan göra det på. Det finns många olika dieter att välja mellan, och många av dom är skapade för att man ska gå ner i vikt och nå sina mål. Mer information om dessa dieter hittar du nedan.

Blodtryck

En av de vanligaste problemen för svenskar är blodtryck. Anledningen till detta är bland annat fetma, användning av tobak, för lite träning samt dieter som innehåller mycket natrium. Med detta i åtanke så är många dieter inriktade på att konsumera så lite natrium som möjligt, mer kalium, mindre fett, och mer näringsrika livsmedel som främjar hälsan på olika sätt, och förhoppningsvis förbättrar blodtrycket och även andra aspekter.

Självförtroende

Det har pratats mycket om att dieter kan förstöra ens självförtroende, men det är absolut bara en negativ spinn på ämnet. När en diet fungerar effektivt så borde kroppen borde se och fungera annorlunda, vilket snarare borde öka självförtroendet. Om du har läst att dieter är dåligt för självförtroendet, ta då en titt på ämnet från ett annat perspektiv och inse att framgång snarare känns underbar, och snarare höjer självförtroendet. 

De bästa 7 dieterna som faktiskt fungerar

1. Paleo dieten

Paleo dieten anses vara en av de vanligaste dieterna som finns, och i denna diet så äter man på samma sätt som ursprungsbefolkningen gjorde. Teorin bakom den här dieten är att sjukdomar börjar introduceras när världen började konsumera spannmål. Paleo dieten förespråkar absolut inga spannmål, livsmedel som har odlats, eller inte heller någon mat som blivit behandlad på något sätt. Många testar denna diet för att gå ner i vikt och för att förbränna mer fett. Om du vill ha en mer detaljerad beskrivning av vad paleo är så kan du kolla här.

2. Keto dieten

Precis som med paleo dieten så är keto dieten designad för att förändra hur kroppen använder sin energi så att man kan maximera sin förbränning av kalorier. Denna diet medför många bra hälsofördelar, och barn med epilepsi kan gynnas starkt av denna diet, men den främsta anledningen till att testa denna diet är om man vill gå ner i vikt. Denna diet förespråkar stora mängder fett och inga kolhydrater eller socker. Om man äter på det här sättet så går kroppen in i ett ketogeniskt tillstånd, vilket är när kroppen använder fett istället för socker för att få energi. Keto dieten är effektiv om man är ute efter viktminskning, och om man vill läsa mer så hittar man en komplett guide här.

3. Atkins dieten

atkins dieten är en av de vanligaste metoder som används för viktminskning, och den har varit populär i flera decennier. Denna diet, speciellt Atkins20, är designad för att gå ner i vikt i fyra olika steg. Varje steg är utformat för att ändra hur du äter, och därmed gå ner i vikt. Det första steget av atkins dieten är oftast de mest utmanande, då de kräver att man endast är 25 gram av kolhydrater per dag. När viktminskningen är synlig, då går man vidare till steg två och tre där man återigen får äta kolhydrater. Steg fyra är det sista steget i atkins dieten, och det steget varar för resten av livet. I det här steget så får man äter mer kolhydrater än i de förra stegen, men man får inte äta mer än 100 gram per dag.

4. Jenny Craig

En av de första dieterna som blev populär under 90-talet är Jenny Craig dieten. Denna diet består av förpackade mål, och dessa mål består vanligtvis av 55% kolhydrater, och 20-25% protein och fett. Utöver förpackade mål så består Jenny Craig dieten utav en poängsystem som är utformat för att man ska ha kontroll, på ett roligt sätt. Vissa livsmedel i Jenny Craig dieten innehåller noll poäng, och dessa livsmedel får man då äta hur mycket man vill. En av de bästa fördelarna med den här dieten är att den inte har några restriktioner; man kan äta vad man vill så länge man följer sina poängplan.

5. Militära dieten

Namnet antyder att denna diet har skapats av militären, men så är inte fallet. Den militära dieten är en diet som förespråkar ungefär 5 kg viktnedgång på en vecka, vilket gör att denna diet är en av de bästa om man vill gå ner i vikt snabbt. Den består av tre dagar då man har restriktioner i sin konsumtion, följt av 4 dagar då man äter normalt. De restriktioner man har är att man bara får konsumera ungefär 1000-1300 kalorier, men det beror på hur mycket kroppen behöver. De fyra dagar av vanliga normal konsumtion borde vara utformad enligt en kost som uppmuntrar återhållsamhet, vilket betyder att man inte får äta hur mycket man vill här bara för att man inte har några restriktioner. Den här dieten är svår att hålla under längre tid, men ta gärna en titt på några av de bra tips och information som finns om den.

6. Medelhavsdieten

Medelhavsdieten började som en diet som skulle främja hjärtats hälsa, och den skulle användas om man hade risk för hjärtsjukdomar. Medelhavsdieten har sedan dess fått uppmärksamhet för sin förmåga att främja viktminskning. Medelhavsdieten förespråkar hälsosamma livsmedel så mycket som möjligt, och man får även äta nötter, frön, och dricka rött vin. Precis, rött vin är en del av den här dieten, och de kan faktiskt hjälpa kroppen genom att tillföra den de viktiga flavonoiderna. Om man följer medelhavsdieten så kan man hjälpa kroppen av ta bort dåliga kalorier från sin livsstil, och istället lägga till livsmedel som är rika på näringsämnen.

 

7. DASH dieten

Den sista dieten vi listar här är DASH dieten. Denna diet skapades för att tygla högt blodtryck. Från början så var denna diet tänkt för att man effektivt skulle förminska mängden natrium man konsumerar, och därmed främja hjärtats hälsa. Numera är dock dieten främst inriktad mot viktminskning, detta eftersom att hypertoni och viktminskning är associerade med varandra. Denna diet förespråkar hälsosamma snacks så mycket som möjligt, samt tre mål per dag. Det finns massor med information om DASH dieten, och många väljer denna diet som ett sätt att gå ner i vikt.

Vilken är den bästa dieten för viktminskning?

Det finns många olika saker du bör kolla på när du letar efter en diet inriktad på viktminskning. Även om viktminskning är det stora målet, så är det även viktigt att du inte får tillbaka den också. Med det sagt så bör man kolla på vad varje diet har att erbjuda, och sedan göra ett beslut efter om det är en långvarig lösning, eller bara en snabblösning.

Om du söker långvarig viktminskning, då bör du leta efter en diet som förespråkar just det. Uppmuntrar den till att ta bort vissa livsmedel eller att konsumera få kalorier? Om ja, då är det förmodligen en kortvarig lösning. De dieter som är inriktad på långvariga lösningar tenderar ofta att förespråka en väldigt blygsam minskning av kalorier, men den ska också ha en plan för hur en långvarig lösning skapas. Med det sagt så är Atkins dieten en av de dieter som är inriktad på långvariga resultat.

Vilken är den bästa dieten för snabb viktminskning?

I motsats till långsam viktminskning så tenderar många att vilja ha snabba resultat, och de tror sedan att när vikten väl är borta så kommer även deras rutiner att göra det också. Många dieterna förespråkar och är utformade för att ge snabba resultat, och de flesta av dessa har väldigt specifika regler som man måste följa.

De dieter som är inriktade på snabba lösningar brukar ofta ha restriktioner av hur många kalorier man får äta, samt utesluter ofta vissa matgrupper helt och hållet. Vanliga dieter som verkar snabbt är den militära dieten och fastande dieterna, båda resulterar ofta i stora viktminskningar på kort tid. Viktigt att tänka på är att även om dessa fungerar bra, samt att man faktiskt går ner mycket i vikt, så är det många som får tillbaka vikten lika snabbt igen. Detta brukar kallas jojo-effekten, och det har faktiskt motsatta effekter av det man faktiskt vill uppnå. 

Slutsats om dieter som fungerar

När du väljer den bästa viktminskningsdieten för dig, då är det viktigt att du kollar igenom all information så att det inte blir ett förhastat beslut. Som skrivits ovan så vill man ofta olika, vissa vill ha långvariga lösningar, medan andra bara vill ha snabba resultat. Tänk på vad du verkligen vill, och välj sedan den diet som passar det bäst. Informationen ovan är är främst inriktad på den övergripande hälsan, samtidigt som man får information om vad som finns där ute. Grunda noggrant innan du väljer vilken diet som du tycker passar dig bäst.

Få en skräddarsydd diet helt gratis

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis.

Vill du uppnå varaktig viktminskning? Klicka nedan och få en kostplan.

Få din gratis dietplan

Testa vår nya app

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis!

Få din gratis dietplan