Hur kan en keto diet påverka din hälsa?

Skriven av Anne Christensen
Dietist 12. maj 2021
 

 

Ketodieten är en nykomling och omfattande måltidsplan som är utformad för att förbättra hälsan, energinivåerna, samt för att gå ner i vikt. Populariteten växer för denna diet, och det finns mycket information att presentera. Se informationen nedan som en guide för keto dieten, och allting du behöver veta om den.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Fetma i Sverige

Så mycket som varannan människa anses lida av fetma eller övervikt i Sverige, och siffran bara ökar och ökar. Stillasittande tillsammans med en sämre kost har lett till att dessa siffror ökat markant under de senaste åren. Det börjar bli mer och mer populärt att testa olika dieter, och det kommer nya dieter hela tiden. Att gå på en diet kan hjälpa med att kontrollera vikten, samt att leva en mer balanserad och hälsosam livsstil.

Standard dieter

Viktminskningsinsdustin är ett blomstrande område och varje år introduceras nya produkter, dieter och program som mest effektiva för att hjälpa människor att gå ner i vikt.
Medan det är en väldigt populär insdustri, så hoppar folk på dieter och träningsprogram bara för att misslyckas halvvägs in i året och ger upp. Det här är en av orsakerna till varför det  går så bra för viktminskningsindustrin och det är även därför man ofta har frustrationer med att gå ner i vikt.

Många dieter funkar inte av olika anledningar. En av dom vanligaste är att dieterna inte är lång livade eftersom dom inte är genomförbara under en längre tid. Det innebär att många stannar på dieten i en månad eller två för att sen falla tillbaka till gamla vanor. Av just den här anledningen är det viktigt att hitta en diet som uppmuntrar och även ger resultat efter en längre tid. Keto-dieten är en diet som uppmuntrar lång tids resultat eftersom den funkar genom att ändra ens vanor under en längre tid. Låt oss kolla närmare på Keto-dieten och hur en typisk plan ser ut.

Keto diet

En keto diet är känd för att vara väldigt nutritionstillåtande. Den uppmuntrar till fettrik och kolhydratfattig mat, och på så sätt framkallar vissa psykologiska reaktioner i kroppen. Den primära processen som kroppen framkallar med den här kosten är ketos, vilket kan ha några olika betydelser. Det kommer stå mer om det senare men låt oss först ta en titt på grunderna, vad man kan äta när man är på den här dieten.

Dieten har några restriktioner, men överlag är restriktionerna det som gör dieten unik och effektiv. Låt oss kolla på vad det är för restriktioner och vad som är tillåtet att äta.

Vad kan man äta när man använder sig av en Keto diet?

Kött

En av dom primära sakerna man kan äta är mat som är rik på protein. Eftersom den här dieten uppmuntrar till proteinrik mat varje dag ska man överväga att dra nytta av magert kött som lamm, lax, hälleflundra, ägg och kyckling. Dieten uppmuntrar till mer fett än vad standarddieten gör, men det är ändå viktigt att välja magra proteinkällor och att man undviker friterat kött.

Grönsaker

Medan keto-dieten föreslår att man helst avstår från kolhydrater finns det dock utrymme för färska grönsaker. Hur som helst är det vissa grönsaker man ska äta och andra man ska undvika (se nedanför) Ät gärna broccoli, blomkål och andra grönsaker som inte växer under jorden, så som rotfrukter.

Mejeriprodukter

Det verkar som att många dieter undviker mejeriprodukter, och det är oftast på grund av fetthalten. Keto-dieten uppmuntrar till mejeriprodukter med hög fetthalt, vilket är tvärt emot dom traditionella viktminskningsmetoderna. Produkter som ost, grädde och smör uppmuntras i dieten eftersom det får en att känna sig mätt fortare. Men man ska tänka på att äta måttligt för att reglera mängden kalorier man får i sig.

Nötter

En av de viktigaste delarna i Keto-dieten är hälsosamma fetter. Intaget av hälsosamma fetter gör att man får i sig en stor mängd omgea-3 fetter, vilket är associerat med ett hälsosamt hjärta. Av den här anledningen ska man överväga att äta mandel, valnötter, macademianötter, solrosfrön, chiafrön, cashewnötter osv. Om man vill minska sitt kaloriintag ska man hålla koll på hur mycket nötter och frön man äter för att hålla nere kaloriintaget. 

Oljor

Matlagning hemma brukar kräva att man använder olika oljor för att höja smakupplevelsen och för att förhindra att maten bränner fast. Kokosolja är att föredra men också dressingar med hög fetthalt till salladen och andra omega-3 rika oljor som druvkärneolja och olivolja.

Några sötningsmedel är ok

Tanken med Keto-dieten är att förändra sina vanor för att kunna undvika socker och kolhydrater. Av den här anledningen ska man överväga att undvika sötningsmedel om man kan, men annars finns det vissa som är okej t ex. Stevia, erytritol och några andra. Men om man använder sig av Keto-dieten för att gå ner i vikt är det bästa att träna att försöka ändra sina vanor för att kunna undvika sötningsmedel helt och hållet.

Vad ska man inte äta när man går efter Keto-dieten?

Nu när man har lite information på vad man kan äta är det dags att fokusera på det man inte ska äta. Ta en titt på några av de vanligaste livsmedel som man behöver undvika att äta.

Socker

Den största anledningen till att börja på Keto-dieten är att forsla ut socker och kolhydrater ur kosten. Det här betyder att det första man behöver göra är att sluta äta socker. För att kunna göra det ska man överväga att äta mat utan tillsatt socker i för att komma undan sötningsmedlen eftersom de oftast är mycket starkare än socker och kan öka önskan att vilja ha mer av det. Hoppa över att tillsätta honung, sötningsmedel, sirap, agave nektar, sukros, glukos eller någon annan sockervariant för att få bäst resultat.

Spannmål

Många dieter uppmanar att man ska sluta äta spannmål eftersom dom räknas som kolhydrater. Men med den här dieten ska man undvika majs, flingor, havre, ris, pasta och annan mat med spannmål i och mjöl.

Frukt

Något som många inte vill sluta äta är frukt. Det är inte tillåtet i Keto-dieten eftersom det innehåller en hög halt av fruktos, som är en stark form av socker. Man kommer få stå över sina favoriter så som äpplen, apelsiner, nektariner, bananer och vindruvor.

Grönsaker

Som vi skrev tidigare, är grönsaker som växer över jord tillåtna, men inte dom som växer under jord. Dessa grönsaker kallas ofta för rotfrukter och den mest populära är potatis. Överväg att avstå från potatis, brödrot, betor, lök, morötter och rädisor.

Vad är ketoner?

Keto-dieten är mestadels inriktad på att kroppen är mest effektiv när den bränner rätt sorts energi under dagen. Kroppen är van att använda sig av sockret som små energikällor och generellt sätt fett. Därför stimulerar keto-dieten att bygga ketonkroppar i kroppen som ett sätt att göra kroppen effektivare.

Ketonkroppar är resutatet av när kroppen ändrar energikälla. När det inte finns så mycket socker att ta energi från växlar kroppen om och tar energi från fett. Det är viktigt att uppnå ketos när man är på den här dieten för att kunna lyckas med dietplanen.

Keto-måltidsplan

Det finns några olika varianter av keto-dieten som man kan hoppa på, men standard versionen skiljer sig från andra dieter i hur nutritionstillåtande den är. Låt oss titta på hur mycket man kommer behöva äta varje dag för att ha en komplett keto-måltidsplan.

Protein

Som vi sa förut är ska den största näringskällan vara protein och man ska se till att man får i sig tillräckliga mängder av det. Proteinintaget ska stå för cirka 25 procent av sitt dagliga kaloriintag. Det menas med att om man dagligen får i sig 2000 kalorier med måltidsplanen bör man då få i sig 125 gram protein. Om man följer det med en lättåtkomplig applikation kan man lätt se ens exakta proteinintag.

Kolhydrater

Den näst största näringskällan man ska rikta in sig på är kolhydrater. Som vi skrev tidigare uppmanar keto-dieten så lite som möjligt i det här området, men man behöver lite av det för hälsans skull. Med det sagt ska man sikta på att det ska vara cirka 5 procent av det totala kaloriintaget. Det menas med att om man dagligen får i sig 2000 kalorier med måltidsplanen bör man då få i sig cirka 25 gram kolhydrater. Det här är det svåraste för dom som först börjar med måltidsplanen, så gör ditt bästa när du försöker.

Fetter

Den sista primära näringskällan är fetter och är den matgrupp som utgör din måltidsplan. Keto måltidsplanen föreslår att cirka 70 procent av kalorierna man får i sig ska vara av fett. Det menas med att om man dagligen får i sig 2000 kalorier med måltidsplanen bör man då få i sig cirka 156 gram fett. En av de svåraste sakerna att ge upp med keto måltidsplanen är kolhydraterna, men många har också svårigheter med så här mycket fett i dieten just för att man blir så mätt av det.

Keto-Diet Meny

Nu när man vet vad man behöver veta om keto-dieten är det dags att hitta en keto-meny som funkar för en. Några säger att keto-dieten är för sträng och att det är svårt att hitta saker man kan äta, men sanningen är den att det finns rätt mycket att äta. Överväg recepten under för att kanske hitta något som fångar ens intresse.

Instant Pot Deviled Eggs

Det här är en traditionell rätt som serveras vid högtider så skäm bort dom som önskar. Receptet är bara att följa som det är och behöver inte ändras på, det är bara att börja med måltidsmenyn som leder dig i rätt riktning.

Jalapeno Popper Pizza

Vänta lite nu, pizza? Borde inte det här vara otillåtet eftersom det förmodligen innehåller kolhydrater? Inte nödvändigtvis eftersom den här pizzan är bakad med mandelmjöl. Det är ett jättebra substitut att baka med mandelmjöl för flera av ens favoriträtter och är perfekt när man har sin keto-måltidsplan. Hitta recept här.

Sök runt

Ärligt talat, listan kan bli lång när man letar efter keto-dietvänliga måltider. För att förenkla ens önskan för att hitta god mat ta en titt här och hitta 50 keto-recept som kan platsa i din meny när det är dags att starta dieten. Med lite kreativitet kan man laga vilken mat som helst och njuta.

Vad är hälsofördelarna med Keto-dieten?

Keto-dieten är populär för vad den kan göra för ens hälsa och välmående, vikt, energinivåer vilket är nästa område vi tar upp. Näst listade är potentiella hälsofördelar som keto-dieten och måltidsplanerna bringar.

Epilepsi

Epilepsi som innebär kramper är ett tillstånd som drabbar barn och några vuxna. Ett möjligt behandlingsalternativ för dom som är drabbade av kramper och av epilepsi är att gå på Keto-dieten. Det finns mycket till varför detta är ett bra alternativ men det verkar som att det har med hur kroppen använder bränslet (kalorierna). Överväg att tala med din doktor om Keto-dieten om du är drabbad av kramper eller epilepsi.

Cancer

Det borde vara känt att det inte finns något botemedel för cancer och att din doktor borde bestämma din behandling om du har cancer, men det är lite lovande att keto-dieten förebygger spridning av vissa maligniteter. Överväg att tala med din doktor om Keto-dieten om du har cancer.

Hjärthälsa

Med en diet med högt fettinnehåll känns det som att hjärtat skulle bli negativt påverkat. Hur som helst är keto-dieten lovande för att vara en hjärtskyddande diet. Kanske är det de höga omega-3 innehållet som skyddar hjärtat? Oavsett anledning, om man är intresserad av ett potentiellt skydd av ens hjärta, tala med din doktor om Keto-dieten. 

Mental hälso boost

Parkinsons och Alzheimerssjukdom är två av dom mest vanliga åkommorna hos äldre vuxna. Medan det inte finns någon orsak till åkommorna verkar det som att en keto-diet är potentiell för dessa sjukdomar. Om du eller någon du känner har denna åkomma eller har risk för att få den, överväg att diskutera om keto-dieten med en doktor. 

Amyotrofisk lateral skleros

Den här sjukdomen kallas vanligtvis för ALS, eller Lou Gehrig’s sjukdom och är en framåtskridande sjukdom som drabbar nervssystemet som gör att musklerna blir svaga. Sjukdomen är dödlig och det finns inget botemedel. Det finns vissa lovord om keto-diet och ALS, men forskningen är luddig. Överväg att tala med din doktor om Keto-dieten om ALS är något som drabbar din hälsa.

Viktnedgång

Den överlägset största anledningen till att folk går på en keto-diet är för att gå ner i vikt. Studier har visat att keto-dieten kan signifikant minska fett över hela kroppen och ens BMI-värde för överviktiga personer. Därtill kan den här dieten leda till förbättringar i triglycerider, dåligt kolesterol och bättre blodsockernivåer, för att inte tala om ökning av goda kolesterolnivåer. Överväg keto-dieten om du strävar efter likande fördelar och hälsobooster. 

Slutsats

Keto-dieten är en mycket effektiv och otraditionell diet och har varit på tal dom senaste åren. Känd för sina extremt höga mängder med fett och små mängder med kolhydrater, så har keto-dieten använts av individer som velat gått ner i vikt och slutat äta socker för gott.

Hälsovårdsindustrin har varit inblandad i forskningen av Keto-dieten för vissa sjukdomar som epilepsi, cancer, hjärtsjukdom, mentala hälsoproblem och ALS. Medan dieten kan ha vissa fördelar i dessa sjukdomar är det viktigt att hålla sig till dieten om den hjälper till med viktminskning eller någon av dessa sjukdomar. Att hoppa ombord på Keto-dieten och att stanna kvar på dieten är det bästa för att få resultaten du vill ha, vilket betyder att man ska hitta recept som gör att ens livsstil ändras obemärkligt är viktigt. Överväg några av de listade recepten och källorna för att hitta fler smakfulla recept.

Få en skräddarsydd diet helt gratis

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis.

Vill du uppnå varaktig viktminskning? Klicka nedan och få en kostplan.

Få din gratis dietplan

Testa vår nya app

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis!

Få din gratis dietplan