Varför kontrollerar man hur många kalorier man äter i ett viktminskningsprogram?

Skriven av Anne Christensen
Dietist 12. maj 2021
 

En av de mest diskuterade aspekter i ett viktminskningsprogram är kalorier. Kalorier är de grundläggande mått av energi i livsmedel, och de är nödvändiga för att man ska överleva. Men den siffra av energi man behöver varje dag beror på en rad av olika faktorer, t.ex. ens nivå av fysisk aktivitet, vilket yrke man har, och vilken kroppsstorlek man har. Listat nedan är några viktiga saker att veta om kalorier, och på vilket sätt de påverkar din hälsa.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Kaloridefinition: Vad är en kalori?

Den mest grundläggande definitionen av vad en kalori är att den är ett mått på värme, och att det är den mängd energi som krävs för att öka en gram av vatten med en grad celsius. Det här är den definition av vad en kalori är som man främst hittar, men det är mer ett mått som används inom vetenskapsvärlden snarare än i livsmedelsindustrin.

Livsmedelsetiketter ger information om den totala mängd kalorier man konsumerar, och man får då en någorlunda uppfattning om hur mycket energi man stoppar in i kroppen. Efter att man ätit så bör man även bli varmare också.

Hur avgörs hur många kalorier som är i livsmedel?

När du läser en etikett på livsmedel så får man information om hur mycket kalorier den innehåller. Antalet kalorier beror på hur många/mycket näringsämnen som finns i livsmedlet. Dessa näringsämnen är bland annat fett, kolhydrater och protein, och dessa näringsämnen bidrar med kalorier. Låt oss undersöka detta lite närmare.

Fetter

De första näringsämne som oftast är på etiketterna är fett. Fett är den primära energikälla i kroppen, och man hittar detta näringsämne i både animalistiska och plantbaserade källor. Fetter innehåller mycket kalorier, en gram av fett innehåller ungefär 9 kalorier. Många som försöker att gå ner i vikt går ofta på dieter som innehåller lågt med fett, detta för att se till att de får ett underskott av kalorier, men det finns många olika sätt att se på hur man går ner i vikt på bästa sätt.

Kolhydrater

Nästa näringsämne som finns på etiketten är kolhydrater. Kolhydrater är inte riktigt lika rika på kalorier som fett, men de är de absolut vanligaste näringsämnet i livsmedel. Detta näringsämne hittar man i spannmål, frukter, grönsaker, socker och mycket mer. En gram av kolhydrater innehåller ungefär 4 kalorier, vilket gör att detta ämne innehåller mindre än fett, men skillnaden är att det är väldigt enkelt att äta för mycket kolhydrater. Den vanliga dieten där man konsumerar 2000 kalorier föreslår att man bör äta ungefär 200-300 gram kolhydrater per dag, vilket betyder 800-1200 kalorier. Men de flesta dieter innehåller mycket mer kolhydrater än detta, och det är en av anledningarna till att så många kämpar med vikten. Dieter som förespråkar snålt med kolhydrater är populära inom viktminskningsindustrin, och dessa dieter kan vara riktigt effektiva.

Protein 

De sista näringsämne i livsmedel som tillför kalorier är protein. Protein är egentligen ingen primär källa av energi, de konsumeras egentligen för att reparera och bygga celler. Utan detta näringsämne så fungerar inte kroppen. En gram av protein innehåller ca 4 kalorier, vilket är nästan identiskt med kolhydrater.

Varför måste vi räkna kalorier?

En av de mest vanliga metoder i dieter nuförtiden är att räkna kalorier. Man får i sig kalorier så fort man konsumerar någon av ovanstående näringsämnen. Man borde försöka att reglera så att man endast äter så mycket som kroppen behöver, annars går man upp eller ner i vikt. Många svenskar har svårt för, eller räknar inte kalorier alls, och det är därför varannan svensk numera är överviktig eller lider av fetma.

Om jag äter för mycket kalorier, blir jag då fet?

Att räkna kalorier är en av de absolut viktigaste delar när det gäller att hålla koll på vikten. Den övergripande ekvationen för kroppens vikt är: kalorier in – kalorier ut blir ett underskott eller överskott som antingen tas, eller läggs till på kroppen.

När du äter mer kalorier än vad kroppen behöver, så sparar kroppen denna energi i form av fett. Om du under lång sikt äter mer kalorier än vad du förbränner, då kommer du att gå upp i vikt. Om du äter mycket mer än vad du behöver, då kommer du att gå upp mycket i vikt.

Hur mycket kalorier förbränner jag under dagen?

Att konsumera för mycket kalorier leder till att man går upp i vikt, men hur mycket kalorier man förbränner beror på många faktorer. Hur hög ämnesomsättning man har, hur mycket man aktiverar kroppen och mycket mer spelar en stor roll när det gäller förbränning av kalorier. Ämnesomsättningen är hur mycket kalorier din kropp behöver för att få kroppen att utföra sina grundläggande funktioner. Ju högre ens ämnesomsättning är, desto troligare är det att man har definierade muskler och är mer vältränad.

Hur gammal man är spelar en stor roll på hur snabb ämnesomsättning man har, och denna siffra blir vanligtvis mindre ju äldre man blir. De antal kalorier man förbränner kommer förmodligen att variera från år till år, och siffran är förmodligen inte samma som din bästa väns. Den medelsnitteliga ämnesomsättningen för män och kvinnor är någonstans mellan 1200 till 2400 kalorier per dag.

Hur många kalorier förbränner jag genom träning?

Det finns många olika sätt att använda de kalorier man konsumerar på ett sätt att reglera kroppsvikts-ekvationen. Listat nedan är några av de vanligaste metoderna för att förbränna kalorier.

Cykling

Cykling är en njutbar aktivitet som många ägnar sig åt för att komma i bättre form, men även för att ta del av naturen. Cykling är inte bara kul, utan cykling förbränner även mycket kalorier. En vuxen som väger ungefär 70 kg kommer att förbränna 500 kalorier av ungefär en timmes cykling. Om man cyklar väldigt intensivt eller väldigt länge, så finns det inga gränser för hur mycket man kan förbränna, förutom att man såklart ska kunna hålla ut. Många ägnar sig åt cykling eftersom att det är ett roligt sätt att träna och förbränna kalorier på.

Löpning

Löpning är en av de vanligaste former av träning som man ägnar sig åt för att förbränna energi. Till att börja med så är löpning den mest krävande aktiviteten för kroppen, och den framkallar en fysiologisk förändring som ger dig bra resultat. Hur mycket man förbränner under en löprunda beror på hur långt man springer, hur snabbt, hur intensivt, vilken typ av terräng det är och mycket mer. Det enklaste sättet att beräkna hur mycket man förbränner under en löprunda är att använda en kalkylator som denna.

Tyngdlyftning

En annan vanlig träningsform är tyngdlyftning, men det är vanligtvis inte den man vänder sig mot om man söker viktminskning. Tyngdlyftning är viktigt för att bygga muskler, vilket kan förbättra ämnesomsättningen och därmed hjälpa dig att förbränna mer kalorier under dagen. Man förbränner dock inte i närheten av lika mycket kalorier under ett sådant träningspass som om man jämför med cykling eller löpning.

Fungerar dieter med lågt kaloriantal för viktminskning?

Nu när du förstår mer om kalorier in och kalorier ut, då borde du ha skaffat dig en bra uppfattning om vad som krävs för att gå ner i vikt. Det är vanligt att man väljer en diet låg på kalorier för att förbränna mer energi. Viktminskningen går mycket snabbare om den energi man förbränner är större än hur mycket kalorier man konsumerar. Dieter låga på kalorier är effektiva metoder för viktminskning, och de borde absolut användas för just detta syfte. Om man dock tänkt att gå ner mycket i vikt så bör man konsultera en expert eftersom att kroppen tenderar att vänja sig vid dessa dieter genom att sänka ämnesomsättningen.

Vilka dieter som är låga på kalorier borde jag testa?

Det finns många dieter som är skapade för att dra ner kaloriintaget och därmed främja viktminskningen. Några av de vanligaste dieterna är Atkins, Keto, Paleo, Militära, Diabetes dieten och många fler. Dessa dieter vill oftast att man accelererar sin viktminskning genom att dra ner på de näringsämnen som har tagit dig till problemet från första början. Många av dessa dieter förespråkar att man ska dra ner på kolhydrater samt öka intaget av protein och fett, och därmed förbränna fett och kroppsvikt.

Sammanfattning om kalorier

När det gäller maten man äter, och den energi man förbrukar under dagen, så gäller det att hålla koll på vad man stoppar i sig. En kalori är ett mått som ofta används inom vetenskapsvärlden, men vi använder den som ett sätt att beskriva den mängd energi som finns i livsmedel. Den totala mängd kalorier man får i sig beror på hur mycket näringsämnen man konsumerar, t.ex. fett, kolhydrater och protein. Generellt sett så kan man säga att dieter med mycket fett eller kolhydrater skapar viktökning under en längre tid, och det är viktigt att man kollar vad man stoppar i kroppen varje dag. Att kontrollera hur mycket man stoppar i sig är viktigt för att reglera kroppsvikten, men den nivå av fysisk aktivitet som man ägnar sig åt spelar också en stor roll. Testa konditionsträningarna ovan för att börja förbränna mer kalorier. Alla de listade träningsformerna kan hjälpa dig att förbränna mer än vad du äter, och därmed se till att du går ner i vikt. Överväg även att testa någon av dieterna för att dra ner på kaloriintaget och därmed öka chanserna att du lyckas med dina mål.

Få en skräddarsydd diet helt gratis

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis.

Vill du uppnå varaktig viktminskning? Klicka nedan och få en kostplan.

Få din gratis dietplan

Testa vår nya app

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis!

Få din gratis dietplan