Motivation för viktminskning - 7 tips för en hållbar och effektiv viktminskning

Skriven av Anne Christensen
Dietist 08. jun 2021

Motivation är viktigt för att uppnå en hållbar viktminskning. Hur bra vi är på att upprätthålla denna motivation och hur vi reagerar om den plötsligt försvinner under processen varierar dock från person till person.

I den här guiden får du veta hur du kan behålla din motivation och nå dina mål. Vi hjälper dig också att nå ditt mål även om du tappar motivationen på vägen. Kort sagt hjälper vi dig att uppnå en hälsosam och varaktig viktminskning.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Hur kan du uppnå dina mål?

Tycker du att det är svårt att nå dina mål när du väl har bestämt dig för att gå ner i vikt? Det kan finnas många faktorer som spelar in. Men det handlar om att vara motiverad och hålla fast vid hälsosamma vanor över tid.

I avsnitten nedan kan du läsa mer om hur du steg för steg kan förbättra din utgångspunkt för att nå dina viktminskningsmål.

1: Sätt upp delmål - det hjälper dig att nå ditt mål.

Först och främst är det viktigt att du inte bara sätter upp ett övergripande mål, utan också några delmål. På så sätt kan du uppleva små segrar när du arbetar mot ditt mål. Det ger dig mer motivation eftersom du kommer att uppleva framgång och resultat längs hela vägen.

Det kan ta ett tag att gå ner 5, 10, 20 kilo osv., så ett delmål ger dig motivation att fortsätta, eftersom du känner att du faktiskt rör dig mot ditt slutmål.

Vi rekommenderar att du är realistisk i ditt val av delmål. Det bör ju vara sådana som du faktiskt kan uppnå. Naturligtvis ska det inte vara ett så enkelt mål att du når det på en dag - det skulle förmodligen ha motsatt effekt än att ge mer motivation. Exempel på delmål kan vara: X antal kilo på en månad, X cm i midjan inom en viss tidsperiod, att du sätter dig som mål att springa 5 km, att du alltid går 10 000 steg per dag osv.

Det är upp till dig att bestämma vilka delmål du vill sätta upp, men det rekommenderas att målet förändras något i stället för att alltid handla om ytterligare viktnedgång.

Det finns trots allt många andra aspekter av viktnedgång än att bara förlora kilon - till exempel att få en mindre mage, bli mer vältränad, komma i bättre form osv.

2: Lägg lite tid på att läsa på om viktnedgång

Du kommer att nå längst i din viktminskning om du verkligen förstår principerna bakom viktminskning. Därför lönar det sig att lägga lite tid på internet eller med huvudet i en bok för att förstå vad som krävs för att genomföra en hälsosam viktminskning.

Där får du förmodligen goda råd om viktnedgång och hur du bäst tar hand om din kropp på vägen dit.

Vi har skrivit ett antal artiklar om hälsosam viktminskning som du kan inspireras av om du vill veta mer. Du hittar dem alla på den här sidan.

3: Motivation får dig att komma igång - men inte dit

Det finns framför allt en sak som är viktig att förstå när du först ställer frågan "hur går jag ner i vikt?" - och är villig att ändra din livsstil.

Det är den motivationen som kan få dig att börja din viktminskning, men den kommer åtminstone att försvinna ibland under processen.

Därför kan du inte enbart förlita dig på motivation för att gå ner i vikt. Det finns känslor bakom motivationen, och dessa varierar från dag till dag.

Du måste därför hitta ett sätt att fortsätta äta hälsosamt och vara aktiv när du saknar motivation att fortsätta.

Du måste också veta att det är okej att tappa motivationen ibland - det viktiga är att inte ge upp! Så håll dig till en hälsosam kost och följ olika tips för att hålla nere ditt kaloriintag, även om du inte är motiverad att lägga all din energi på viktminskning. Och om du har en fuskdag då och då, sätt dig bara upp på hästen igen.

Det lönar sig aldrig att avbryta hela livsstilsförändringen bara för att din inre eller yttre motivation är svag under en tid.

4: Släpp bantningstanken - tänk i stället på livsstilsförändring

Ett råd som ständigt återkommer är att släppa tanken på bantning och i stället se beslutet som en livsstilsförändring. Det beror på att du då inte behöver vara motiverad att gå ner i vikt varje dag, utan bara när du börjar förändra din livsstil.

När du väl har infört en hälsosam kost och en ny livsstil i din vardag kommer det inte att kännas lika frestande att "gå tillbaka" till ditt gamla liv.

Se även våra rekommendationer för kostplaner här

Bantning kan också vara bra för att få dig att börja gå ner i vikt och ge dig motivation för viktnedgång, men om du sedan äter samma mängder och typ av mat kommer du troligen att lägga på dig all vikt igen.

Det finns också en större tendens att ge upp när man bantar, eftersom det helt enkelt är för svårt att fortsätta när motivationen att gå ner i vikt försvinner.

5: Tänk på vad du äter

Kosten spelar stor roll när det gäller att gå ner i vikt. Allt handlar om de kalorier du förbrukar under dagen. Ditt dagliga intag bör vara lägre än vad din kropp förbränner. Därför börjar du först se en viktförändring när du minskar antalet kalorier som du tillför kroppen genom din kost.

Vi hänvisar dig tillbaka till punkt 2 i den här guiden. Du vill nämligen lära dig de hälsosamma matvanor som krävs för att hålla ett kaloriunderskott. Svälta dig till exempel inte och ät inte samma mat varje dag.

Det kräver en varierad och hälsosam kost med en fin balans mellan fett-, kolhydrat- och proteinintag för att se till att din kropp får optimal energi och att matsmältningssystemet fungerar.

6: Träna flera gånger i veckan

Regelbunden motion är ett utmärkt sätt att bibehålla motivationen för viktminskning. Överlag ger motion dig mer energi och kan hjälpa dig att vända negativa känslor till glädje och positivitet. Du kommer snart att börja känna dig friskare och som om du har mer kontroll över ditt liv. Träning hjälper också till att hålla igång din ämnesomsättning, så att du kan bränna mer fett samtidigt som du bygger muskler.

Träningstips:

  • Överdriv inte - låt istället din kropp långsamt anpassa sig till belastningen och frekvensen för att få bästa resultat.
  • Träna så att du får upp pulsen åtminstone några gånger i veckan.
  • Hitta en typ av träning som du tycker om att göra. Om du till exempel hatar att cykla eller springa, hitta en träningsform som passar dig bättre.
  • Rör på dig varje dag - det kan vara en promenad, en cykeltur osv. Kom ihåg att detta skiljer sig från din faktiska träning.
  • Hitta en träningskompis - det motiverar dig att gå ut genom dörren och gör träningen roligare.

7: Ta hjälp utifrån om du behöver det

Har du tappat motivationen för att nå ditt mål? Kanske kämpar du för att hitta tid att laga mat och äta hälsosam mat? Kan du inte komma på spännande mat att äta? Eller kanske ser du inga resultat av träningen? Oavsett varför du tappar motivationen att förändra ditt liv och hålla fast vid din viktminskning, tveka inte att kontakta någon som kan hjälpa dig.

Om du till exempel har svårt att hålla dig i ett kaloriunderskott eller om du inte lyckas tillräckligt bra med din träning, kontakta en dietist eller personlig tränare.

Om det inte är realistiskt för dig att handla hälsosam mat varje dag, eller om du inte har tid att laga all mat från grunden utan att kompromissa med andra saker i ditt liv, kan du överväga att använda hälsosamma måltidskit.

På så sätt slipper du en del av arbetet men äter ändå hälsosamt. Om du behöver mer råd om hur du väljer hälsosamma måltider som kan leda till viktminskning kan du titta på olika recept på nätet eller använda en diet- och viktminskningsapp.

SE ÄVEN: Så här får du en personlig kostplan

Saknar du motivation för viktnedgång?

Om du saknar motivation för viktminskning blir det lättare att falla tillbaka till dåliga vanor. För många kommer livet eller känslor i vägen, även om man har de bästa avsikterna att gå ner i vikt. Och om du inte lyckas hela tiden kan det skada din motivation att gå ner i vikt.

Det är dock viktigt att hålla fast vid motivationen, förstå den och vara medveten om att den inte behöver finnas där hela tiden.

Varför är motivation det viktigaste verktyget för viktminskning?

Motivation är ett viktigt verktyg i kampen mot de extra kilona - kanske till och med det viktigaste. Men varför? Först och främst hjälper motivation oss att ändra vår livsstil. Utan den skulle vi kanske inte slänga chokladen och ta cykeln till och från jobbet - eller göra andra saker för att gå ner i vikt, förstås.

När vi känner oss motiverade är vi mentalt förberedda på att ändra vår livsstil, gå på diet osv. Det är därför lättare att ändra vanor, leva hälsosammare och hålla sig borta från ohälsosamma livsmedel när du är motiverad att göra det. Problemet är att motivationen sällan är långvarig.

De flesta människor tar ett steg åt sidan och släpper tanken på viktnedgång eftersom de tappar motivationen någon gång under viktnedgångsprocessen. Då får man ofta känslan av att det är lika bra att ge upp.

Verklig motivation gör skillnad

Det finns skillnader i motivation. I många fall är det ett flyktigt tillstånd/känsla eftersom du tänker mer på vad du vill undvika än vad du vill arbeta för. Du tror till exempel att du vill undvika att gå upp i vikt, undvika fet mat osv. Men för att uppnå rätt motivation är det viktigt att fokusera på vad du vill uppnå.

Då fungerar motivationen som en drivkraft och det blir lättare att hålla sig motiverad, även om det blir svårt med tiden.

Viljestyrka och självdisciplin är inte verklig motivation.

Du kommer långt med viljestyrka och självdisciplin eftersom det hindrar dig från att ge upp eller ge efter för dina önskningar när dina känslor påverkas. Men det kan vara svårt att upprätthålla en hög nivå av viljestyrka och självdisciplin under hela livet. Och som tidigare nämnts är det okej att ge efter ibland.

Viljestyrka och självdisciplin i samband med viktnedgång är bra att ha, men de kan inte ersätta verklig motivation för att förändra livet/livsstilen.

Motivation för en hållbar viktminskning - varför är det viktigt?

Det kan vara lätt att gå ner i vikt, men hur uppnår du en viktnedgång som håller hela livet? Följ först och främst råden ovan om hur du behåller motivationen för viktnedgång. Se dessutom till att du inte helt och hållet släpper din nya livsstil när du har gått ner den vikt du vill gå ner.

Du kan bara bibehålla en hållbar viktminskning om du fortsätter att tänka på vad du stoppar i munnen och är aktiv i vardagen. Det är också det bästa sättet att undvika övervikt och för hög fettprocent i kroppen.

Så i slutändan handlar det inte bara om att gå ner i vikt eller om motivation för att gå ner i vikt, utan om att du faktiskt är villig att införa en annan livsstil.

VANLIGA FRÅGOR

Hur behåller jag motivationen att gå ner i vikt?

Först och främst måste du inse att du kommer att tappa motivationen någon gång - och det är okej. Den kommer dock tillbaka om du sätter upp delmål och fortsätter att arbeta, även om du inte är motiverad.

Vem ska jag kontakta om jag vill ha hjälp med viktminskning?

Det är lätt att kontakta en personlig tränare eller dietist om du behöver hjälp med att komma igång med din nya livsstil. Du kan också hitta inspiration genom olika appar och webbplatser.

Hur du blir motiverad att gå ner i vikt och förändra ditt liv

Din motivation måste komma från dig själv. Och du behåller din motivation bäst om du fokuserar på alla positiva saker snarare än på det du vill undvika. Tänk på målet snarare än på var du kommer ifrån.

Vad gör jag om min motivation inte fungerar?

Sedan fortsätter du. Ingen får ge upp! Detta gäller även om du kommer att avvika något från kost- och träningsplanen . Du måste bara sätta dig upp på hästen igen.