Hur går du ner i vikt - och hur håller du den nere?

Skriven av Anne Christensen
Dietist 08. jun 2021

Tänker du ofta: Hur gör man det? Hur går du ner i vikt? Försöker du ständigt gå ner i vikt? Verkar det omöjligt och är du på väg att ge upp? Gör inte det! Viktminskning är hårt arbete, men det lönar sig också i längden. Även om det kan verka svårt är det faktiskt enklare än du tror. Lösningen är att förbränna mer än du tar in.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Hur går man då ner i vikt?

Att förbränna mer än du tar in innebär egentligen bara att du förbränner fler kalorier under dagen än du hinner äta. Om du kan göra detta kommer du att uppnå viktminskning.

Eftersom du faktiskt förbränner kalorier även om du inte gör någonting, behöver du naturligtvis inte förbränna 1 500 kalorier på en dag för att gå ner i vikt om det är vad du har ätit.

Hur mycket du förbränner när du inte gör någonting beror på ditt kön, hur mycket du väger och vad du gör varje dag (läs mer om hur du kan öka din viktminskning nedan). Om du till exempel är en man som väger 70 kilo förbränner du cirka 100 kalorier i timmen när du sitter ner - ganska vilt!

Få hjälp att gå ner i vikt

Om du vill gå ner i vikt ska du räkna ut hur många kalorier du förbränner under en dag och sedan se till att du äter mindre än du förbränner.

Om du inte klarar av att räkna ut det själv finns det många sätt att få hjälp - en näringsläkare kan till exempel hjälpa dig att räkna ut hur mycket du behöver äta och förbränna för att gå ner i vikt. Arono kan också hjälpa dig att göra en kostplan, och du kan också läsa många artiklar om hur du gör det - läs mer om det nedan.

12 livsmedel som verkligen ökar din viktminskning

 • Nötter
 • Kokosolja
 • Grapefrukt
 • Fisk
 • Kött
 • Rött vin (med måtta!)
 • Kaffe (även med måtta!)
 • Grönt te
 • Kryddig mat
 • Vatten
 • Ägg
 • Bönor

Maten du äter är verkligen avgörande för om du går ner i vikt. Se därför till att du äter en hälsosam och varierad kost i din kamp mot kilona. Det är den enkla guiden för att gå ner i vikt.

Det finns dock många livsmedel som faktiskt ökar din ämnesomsättning ännu mer - grapefrukt, grönt te och mycket protein i synnerhet kan göra stor skillnad för hur många kilo du förlorar.

2 träningsformer som verkligen ökar din viktminskning

 • Löpning (intervall)
 • Styrketräning

Träning är mycket viktigt för att upprätthålla en hälsosam kropp och det hjälper definitivt till att göra din viktminskning bättre, hälsosammare och ger snabbare resultat!

Om du springer förbränner du många kalorier och denna träningsform är därför utmärkt för att gå ner i vikt. Särskilt intervallkörning kan öka din förbränning eftersom du hela tiden ökar intensiteten i träningen.

På samma sätt kan du öka din ämnesomsättning genom att styrketräna några gånger i veckan - och du får också en fin tonad kropp, så sätt fart! Om du inte kan börja springa kan du också förbränna kalorier genom att gå eller börja cykla.

Kaloriintag för dig

Som sagt, ditt dagliga kaloriintag beror på många saker: Vilket kön du har, hur gammal du är, vad du gör dagligen, hur mycket du väger och inte minst om du vill gå ner i vikt, gå upp i vikt eller behålla vikten.

Om du vill hålla vikten nere rekommenderas att du som kvinna konsumerar cirka 1500- 2000 kalorier per dag, medan du som man rekommenderas att konsumera 2500-3000 kalorier per dag.

Om du vill gå ner i vikt bör du naturligtvis äta färre kalorier än vad som rekommenderas - men inte för alltid. När du har nått din önskade vikt bör du äta motsvarande ditt jämviktsintag för att bibehålla din nya vikt. Kom ihåg att hälsan alltid är det viktigaste.

Kostplanen är vägen framåt

Ett bra sätt att säkerställa viktnedgång är att planera vad du ska äta och när du ska träna! För det första kan du använda en dietplan. En kostplan är ett schema över vad du kan äta under din diet. Kostplanen ser till att du bara äter det antal kalorier som du får äta per dag, och på så sätt går du ner i vikt!

Arono kan hjälpa dig

Tänker du fortfarande: Hur går man ner i vikt? Och är det inte lite krångligt att göra det själv? Då kan Arono hjälpa dig! Om du vill ha hjälp att gå ner i vikt och komma i form kan du läsa vidare på Arono.dk. Här hittar du många artiklar och guider som hjälper dig med kost, motion och rätt balans.

Du kan också snabbt och enkelt registrera dig som användare och vår app skräddarsyr den perfekta kostplanen för dig för att uppnå dina personliga mål - precis som du vill ha det.