Få hjälp av en nutritionist för en hälsosam viktminskning

Skriven av Anne Christensen
Dietist 08. jun 2021

Vill du gå ner i vikt? Tycker du att det är svårt att äta en hälsosam och varierad kost? Tycker du att det är svårt att veta hur mycket eller hur lite du kan äta? Eller har du bara fått en dålig vana och har svårt att ändra den? Oroa dig inte! En kostrådgivare kan hjälpa dig med detta och kommer utan tvekan att göra ditt liv enklare och bättre.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Vad är en nutritionist?

En nutritionist är en person som är utbildad inom hälsa, kost och motion. Dietisten kan hjälpa dig att komma tillbaka på rätt spår om du har fastnat i några dåliga vanor och du inte känner att din egen eller dina närståendes hjälp är tillräcklig.

De känner till hälsa, kost och motion - inte bara på amatörnivå, utan de är helt enkelt utbildade inom området.

En del av deras utbildning är kunskaper i anatomi (människokroppens inre), fysiologi (människokroppens funktion) och sjukdomslära, så de vet garanterat vad de pratar om. De är också utbildade för att hålla sig uppdaterade om den senaste forskningen på hälsoområdet.

Vad kan en nutritionist göra?

Om du vill hjälper dig att gå ner i vikt, du kan gå till en näringsexpert. Detta är en bra idé om du är fast i dina egna (dåliga) vanor och rutiner, eller om du inte tror att du kan hjälpa dig själv tillräckligt bra.

En nutritionist kan hjälpa dig med allt från viktminskning till viktökning och allmän hälsokunskap. Näringsexperten kommer troligen att börja med att titta på din kost. På så sätt hjälper de dig att ändra dina dåliga vanor så att du kan leva ett hälsosamt och varierat liv på ett sätt som passar dig. Sedan hjälper de dig att få mer motion i vardagen.

De kommer att hjälpa dig genom att lyssna på vad du behöver, men samtidigt hjälpa dig på vägen mot en hälsosammare och bättre livsstil.

5 goda skäl att gå till en kostrådgivare

 • Du får mänskligt stöd
 • Du får en uppdaterad kunskap om hälsa
 • Du får hjälp att ändra dina matvanor
 • Hjälpa dig att välja rätt (hälsosam) kost
 • Du får hjälp med en livsstilsförändring

Vad gör det för dig och din livsstil att gå till en kostrådgivare?

Om du funderar på att söka hjälp av en näringsläkare, gör det absolut!

Oavsett hur det går, kommer du att komma ut på andra sidan med en uppdaterad kunskap om vad hälsa egentligen är. Den hjälper dig att göra rätt val i din vardag. Även om den är full av stress, barn, arbete, relationer, dåliga tider eller annat.

En kostrådgivare hjälper dig inte bara med din kost utan ger dig också mänskligt stöd. De hjälper dig att se vad du gör fel i vardagen och vad du kan ändra. I slutändan kommer du att vara uppdaterad om din egen hälsa och du kommer att finna dig själv mitt i en helt ny och hälsosammare livsstil.

Det är varken pinsamt eller dåligt att uppsöka en näringsläkare.

Det är inte alltid lätt att äta hälsosamma och varierade måltider och få tillräckligt med motion - särskilt inte när man är upptagen eller mår dåligt. Men i de flesta fall hjälper en kostrådgivare dig att inse att en bättre livsstil gör dig nöjdare och lyckligare.

I en värld full av frestelser är det inte svårt att förstå varför man faller för dem. En dietist kommer också att förstå detta fullt ut. Av samma skäl ska du inte heller känna att det är pinsamt eller dåligt att söka upp en kostrådgivare.

Det betyder inte att du har gett upp. Tvärtom visar det att du är stark och har insett att du måste göra något åt din livsstil. Inte minst visar det att du är villig att göra något för att bli bättre och friskare.

Olika människor har olika behov

En kostrådgivare pratar med dig och lyssnar på dig, och inte minst accepterar han eller hon att olika människor behöver olika saker. De kommer att hjälpa dig på vägen mot en bättre och hälsosammare livsstil som bygger på DIG.

När du väl har träffat en dietist och pratat med dem kommer du utan tvekan att komma ut på andra sidan med en mer positiv syn på viktminskning, viktökning och/eller ett hälsosammare liv.

De finns till för att hjälpa dig att nå dina mål och göra dig till en gladare och friskare person.

Kan en nutritionist hjälpa mig om jag är kroniskt sjuk?

Det korta svaret är - JA.

Det är inte bara en önskan om viktnedgång eller viktökning som kan vara ett bra skäl att söka en nutritionist. Om du har en sjukdom (kanske en av de sjukdomar som nämns i nästa avsnitt) kan det vara en bra idé att prata med en dietist, oavsett hur du hanterar sjukdomen.

De vet vilken kost som kan hjälpa dig att må bättre och/eller komplettera en specialkost med den medicin du tar eller den kurs du följer.

Kost kan ha en positiv effekt på dessa 8 sjukdomar

 • Högt kolesterol
 • Högt blodtryck
 • Diabetes
 • Allergier
 • Gastrointestinala sjukdomar
 • Cirros
 • Crohns sjukdom
 • Vissa typer av cancer

Varför är det viktigt att leva hälsosamt?

Etthälsosamt liv gör livet bättre.

Att äta en hälsosam och varierad kost är viktigt för ditt välbefinnande. Även om det kan vara svårt att göra om du har hamnat i en dålig spiral är det värt det i slutändan. Av samma skäl kan det vara bra att ta en pratstund med en kostrådgivare för att bli frisk. För det är vad det handlar om.

Om du äter hälsosamt får du mer energi och ork, du blir gladare och ditt hår, dina naglar och dina ben blir starkare. Listan kan göras lång. Inte minst smakar godis och ohälsosam mat mycket bättre när du ger dig själv tillåtelse att äta det då och då!

Är motion också viktigt?

Förutom att tänka på vad du stoppar i munnen är det viktigt att motionera.

Det är viktigt att få upp pulsen dagligen, oavsett om du gör det genom att springa, cykla, träna, hoppa, hoppa eller något annat.

National Health Service rekommenderar att du tränar på ett eller annat sätt 60 minuter per dag.

En hälsosam kost är dock ännu viktigare. Många experter anser att ett hälsosamt liv består till 75 % av kost och 25 % av motion.. Träning spelar alltså en stor roll, och kosten spelar en ännu större roll.

Var kan jag hitta en näringsläkare?

Här kan du hitta en näringsläkare i Köpenhamn:

Här kan du hitta en näringsläkare i Århus:

Här kan du hitta en näringsläkare i Aalborg:

Här kan du hitta en näringsläkare i Odense:

Vad kan jag förvänta mig om jag träffar en näringsläkare?

Det är svårt att säga exakt vad en kostrådgivare kan göra för dig. Det beror mycket på deras sätt att göra saker och ting, och naturligtvis beror det framför allt på vad du vill få ut av besöket. Detta är dock några typiska råd som en dietist ger dig:

 • Du måste äta mycket protein: Protein är mycket viktigt för dig och det är det som ger dig en stark och motståndskraftig kropp. Se till att du äter proteiner vid varje måltid. Det kan vara allt från kött till linser, bönor och grönsaker.
 • Du måste äta frukt och grönsaker: Se till att du äter sex fruktstycken varje dag och ät mycket grönsaker till varje måltid.
 • Du bör ha minst fyra färger i din mat: På din tallrik bör du alltid ha minst fyra naturliga färger. Det innebär att du bör tänka på att äta en varierad kost.
 • Tillåt dig att äta socker och snabbmat ibland: Även om socker och snabbmat inte är bra för dig, kom ihåg att du inte hjälper dig själv om du utesluter det helt från din kost. Då kommer du bara att börja om med nya dieter hela tiden om du känner att du har gett upp när du rör vid något ohälsosamt. Du kan till exempel säga till dig själv att du får äta socker och snabbmat en gång i veckan. Då har du alltid något att se fram emot.

Arono hjälper dig att bli en digital näringsexpert

Om du konsulterar en professionell näringsexpert hjälper de dig på vägen mot en hälsosam och bättre livsstil. Men det finns också något du kan göra själv. Om du till exempel gör en dietplan gör du det mycket lättare för dig själv. Det kan vara svårt att hitta en dietplan eftersom det finns många på nätet, men på Arono kan du hitta en dietplan som passar dig på ett enkelt och tydligt sätt.

Du kan läsa mer i vår omfattande guide till en hälsosam kost här.

Om du vill ha hjälp med att gå ner i vikt, gå upp i vikt eller något annat kan du läsa vidare på Arono.com. Här hittar du många artiklar och guider som hjälper dig med kost, motion och balans.

Du kan också snabbt och enkelt registrera dig som användare och vår app skräddarsyr den perfekta kostplanen för dig för att uppnå dina personliga mål - precis som du vill ha det.

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis.

Vill du uppnå varaktig viktminskning? Klicka nedan och få en kostplan.

Få din gratis dietplan

Testa vår nya app

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis!

Få din gratis dietplan