6 hälsosamma recept för frukost

Skriven av Anne Christensen
Dietist 08. jun 2021

Det är viktigt att börja dagen med en hälsosam frukost för att hålla dig mätt och energisk fram till lunch. I den här artikeln ger vi dig ett urval av 6 hälsosamma och läckra frukostrecept som är lätta att göra.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Frukost: dagens viktigaste måltid?

Du har säkert ofta hört att frukosten är dagens viktigaste måltid och att det är viktigt att börja dagen på en sund och bra grund. Men är det verkligen sant? Och är det ohälsosamt att hoppa över frukosten? Vetenskapen har faktiskt inte kunnat ge något slutgiltigt svar.

"Vi vet inte säkert om det är hälsosamt eller ohälsosamt att hoppa över frukosten. Generellt sett är vår kunskap om de hälsofrämjande effekterna av antalet dagliga måltider osäker", säger Allan Vaag, överläkare och klinisk professor vid Köpenhamns universitet, till Videnskab.dk.

Detta stöds också av Lesli Hingstrup Larsen, docent vid institutionen för fysisk utbildning och näringslära vid Köpenhamns universitet, som säger till Videnskab.dk: "De frukoststudier som har gjorts pekar i olika riktningar".

Kan du gå ner i vikt om du hoppar över frukosten?

Du kanske har trott att du helt enkelt kan hoppa över frukosten om du vill gå ner i vikt, men tyvärr är det inte så enkelt att gå ner i vikt. Faktum är att flera studier visar att det kan ha motsatt effekt att hoppa över frukosten. Om du hoppar över frukosten är du mer benägen att äta för mycket senare på dagen, och det slutar med att du äter fler kalorier.

En ny studie från Köpenhamns universitet visar dock att det inte har någon effekt på din viktminskning om du äter frukost eller inte. Enligt studien är det därför mest vettigt att äta frukost om du känner för det. Denamerikanska forskaren John Swartzbergsråd är: "Om du är hungrig på morgonen och fungerar bättre efter frukost bör du definitivt göra det. Om du inte vill äta frukost kan du vänta tills du är hungrig, lunchtid går bra."

Hälsosamma frukostrecept

För att en frukost ska vara hälsosam är det viktigt att antalet kalorier är begränsat, eftersom det är det som gör att du går upp i vikt. Men det är också viktigt att du är mätt så att du inte känner ett behov av att äta för mycket senare under dagen. På den här listan hittar du recept på frukostar som både mättar och har ett begränsat antal kalorier.

5 hälsosamma frukostidéer

1. Lätt chia-gröt med kokos och mango

Den här läckra chiagrynsgröt är perfekt för dig som har en hektisk vardag - den behöver göras kvällen innan. Själva gröten är smaksatt med kokos och vanilj och toppad med färsk mango och blåbär.

2. Sockerfria våfflor med blåbär

Har du ett sött sinne och vill börja morgonen med en söt frukost utan dåligt samvete? Då är de här sockerfria våfflorna definitivt rätt recept. Toppa våfflorna med blåbär eller din favoritfrukt.

3. Smoothie bowl med blåbär och banan

Du har förmodligen sett dessa vackra smoothie bowls överallt på nätet. Men de är inte bara fotovänliga, de smakar också fantastiskt. Den här smoothiebowlen är gjord på en bas av bär och banan och toppad med kiwi och gojibär.

4. Havregrynsgröt på mandelmjölk med färska blåbär.

Havregrynsgröt är en gammal klassiker som du förmodligen har smakat fler gånger än du kan räkna. Men har du provat den här moderna versionen? Känn receptet och krydda din gröt med kanel, chiafrön och mandelmjölk för en ännu bättre smak.

5. Bovetepannkakor med blåbär

De här pannkakorna är gjorda med bovetemjöl och har inget tillsatt socker. De är därför ett hälsosammare alternativ till de annars ohälsosamma frukostpannkakor som du kan göra. Toppa dina pannkakor med färsk frukt för att ge dem mer smak.

6. Grön smoothie med avokado

Den här gröna smoothien har inte bara en fin färg, utan smakar också jättebra. Missta dig inte på den gröna färgen - smoothien innehåller banan, ananas och vindruvor som ger den en söt och härlig smak.

Vill du ha fler hälsosamma frukostrecept?

Vill du ha ännu fler hälsosamma frukostrecept? Då bör du ladda ner Aronos-appen som ger dig tillgång till över 900 hälsosamma och goda recept som är lätta att laga. Appen ger dig också tillgång till en dietplan med enkla måltider som är skräddarsydda för dig och dina behov.

Få en kostnadsfri personlig kostplan!