Betydelsen av BMR vid viktminskning

Skriven av Anne Christensen
Dietist 12. maj 2021
 

En av de bästa aspekterna med att bränna kalorier är att man gör det utan att ens försöka, detta är tack vare BMR och ämnesomsättningen. Din “basal metabolic rate”, mest känd som BMR, är en av de största aspekter i ditt liv vad gäller förbränning, och att göda denna BMR är viktigt för viktminskning samt för att bibehålla hälsan. Listat nedan är en komplett guide för BMR samt några fundamentala aspekter av denna vitala process i din kropp.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Vad är BMR?

Om du har läst någon information om viktminskning överhuvudtaget, då är chansen stor att du har läst lite angående din ämnesomsättning. Din ämnesomsättningen är en sammanställning av alla dina processer i kroppen. Dessa processer involverar att förbränna kalorier för att underhålla kroppens cellfunktioner, för andningen, tuggande, stå upp, och i princip allting som håller dig vid liv.

BMR är alltså den totala mängd av kalorier, eller energi som kroppen använder för att underhålla det absolut minimala med din hälsa. BMR är dina ämnesomsättning, och det är vad du ska äta varje dag för att behålla din vikt. Man får dock inte blanda ihop BMR med RMR.

Vad är skillnaden mellan BMR och RMR?

Det är en grundläggande skillnad mellan BMR och RMR. BMR är designad för att underhålla det absolut minimala med din hälsa, och det är vad som krävs för att hålla dig vid liv. Med tanke på hur viktigt detta är så bör absolut konsumera så här mycket kalorier för att behålla din hälsa.

Om du dock är ute efter viktminskning, då måste du känna till RMR, vilket är din ämnesomsättning för viktminskning. Din RMR är den hastighet för vilket du bränner kalorier i ett vilotillstånd, eller när du t.ex. sover. RMR tar din BMR i beräkning, samt några andra aspekter också. Om du vill gå ner i vikt så måste du följa din RMR.

Hur viktig är din BMR?

Det absolut viktigaste med din BMR är din övergripande hälsa. Om du skulle bli allvarligt sjuk och inte kan ta hand om dig själv, då är det möjligt att sjukhuset ger dig kalorier för att behålla din hälsa. Det finns ingen viktigare ämnesomsättningen är denna, så tänk på det när du väljer vilket träningsprogram du vill följa.

BMR är viktigt för din hälsa och välmående, men du borde överväga vad din RMR kan göra för viktminskning. Om viktminskning är något som du vill åt, då måste du möta denna siffra eller ligga lägre än den för att skapa ett kaloriunderskott.

Hur påverkar en diet din BMR?

Att gå på en diet är en av de vanligaste åtgärder man tar för viktminskning, och vissa påstår att viktminskning till 70% beror på vad man äter. När man går på en diet så förändras dock ens ämnesomsättning. Din BMR bör dock inte påverkas av att du går på en diet eftersom att kroppen justerar sig så mycket den kan för att hålla dig vid liv.

Även om BMR oftast inte blir påverkad så påverkas RMR mycket av vilken diet man väljer. Om du sänker ditt kaloriintag drastiskt, och denna siffra är mycket lägre än ditt RMR, så kommer kroppen att svara med att dra ner på sina behov av vila. Detta betyder att även att du drar ner på kalorierna för att gå ner i vikt, så kommer kroppen svara genom att dra ner på sitt vilovärde. När din RMR sjunker så påverkas ditt viktminskningsprogram, och detta är en av de stora anledningarna till att man fallerar med sitt viktminskningsprogram.

Jämförelse av olika ämnesomsättningar

När det gäller vilken typ av ämnesomsättning man har så verkar det som att det är många olika faktorer som påverkar. Till att börja med så spelar ålder en stor roll när det gäller hur effektivt man förbränner kalorier. Längd, vikt, benstruktur, muskelmassa och diet spelar viktiga roller i hur effektiv ämnesomsättningen är. Av denna anledningen bör du vara medveten om de olika nivåer av ämnesomsättning som finns.

Låg ämnesomsättning

Det är många som upplever att de har en långsam ämnesomsättning, och det finns många olika faktorer som påverkar detta. Om du är relativt ung, tränar regelbundet samt äter med måtta, men fortfarande går upp i vikt, då är det möjligt att du har en långsam eller låg ämnesomsättning. Ibland kan detta vara tack vare problem med sköldkörteln, och om du känner att du går upp i vikt utan någon egentlig anledning så bör du konsultera en doktor för att få mer information.

Vanlig ämnesomsättning

Om du är som de flesta andra vuxna så är din ämnesomsättning förmodligen förutsägbar, och därmed vanlig. Det är inget fel att vara i denna grupp, och det finns många fördelar med att ha vanlig ämnesomsättning. Om du regelbunden äter de kalorier du behöver, samt tränar regelbundet, utan att gå upp i vikt, då har du förmodligen vanlig ämnesomsättning. Om du faller inom denna grupp så bör du kunna förutsäga dina RMR genom att använda någon av de olika kalkylatorer som finns för RMR.

Hög ämnesomsättning

I motsats till de som har förutsägbara och underpresterande ämnesomsättningar, så har de med hög ämnesomsättning alla medel i världen för att gå ner i vikt snabbt. De med hög ämnesomsättning är ofta tonåringar och de som verkar kunna äta vad som helst utan att gå upp i vikt. Detta är inte alltid en bra sak eftersom att hög ämnesomsättning kan betyda att man har något hälsorelaterat problem, och det är därför det är viktigt att man konsulterar en doktor om man märker att detta pågår under en lång tid.

Känna till sin ämnesomsättning

Nu när du har den informationen du behöver om de olika ämnesomsättningar som finns, så borde du kunna räkna ut din egen. Det finns kalkylatorer online som är till för att ge dig information om din RMR, och detta värde innehåller oftast inte den fysiska aktivitet du genomför under dagen. Om din kaloriräknare säger att ditt värde är högre än denna siffra så bör du inte bli nervös, det är bara tack vare din fysiska aktivitet.

Testa gärna en av de kalkylatorer vi listar ovan. Dessa kalkylatorer kommer att från efter din ålder, kön, vikt och längd. Vissa vill även att man ska skriva in hjärtslag och andra värden, men generellt sett så är det bara grunderna som behövs. Du kan få reda på din RMR genom att besöka specialiserade kliniker som utför sportmätningar, så överväg detta om du vill ha hjälp från proffs.

Informationen ovan beskriver två primära delar av din ämnesomsättning. din BMR i nödvändig för att kunna vara vid liv, och att äta tillräckligt för att möta denna siffra är nödvändigt. RMR å andra sidan är den siffra som påverkar din kroppsvikt. Om man vill gå ner i vikt så bör man äta mindre än denna siffra för att få bästa resultat.

Få en skräddarsydd diet helt gratis

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis.

Vill du uppnå varaktig viktminskning? Klicka nedan och få en kostplan.

Få din gratis dietplan

Testa vår nya app

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis!

Få din gratis dietplan