De bästa livsmedlen för fettförbränning

Skriven av Anne Christensen
Dietist 12. maj 2021
 

viktminskning är mycket enklare när fettförbrännande mat konsumeras på rätt tid. Att bränna fett är viktigt för en framgångsrik viktminskning, och att välja rätt livsmedel kan göra stor skillnad. Listat nedan är några aspekter av viktminskning som man måste tänka på, detta eftersom att fettbrännande livsmedel kan göra en stor skillnad för viktminskningen.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Hur man förbränner fett för viktminskning

Att bränna fett för viktminskning är en av nycklarna till en hälsosam livsstil. Att förbränna fett och hålla det borta är dock en av de mest utmanande aspekter i ett viktminskningsprogram. Fett är en kaloririk massa som man sparas i oändlighet på kroppen, och det är på det sättet som fetma skapas.

Om du vill bränna fett, då är det viktigt att man vet hur man gör det. Den traditionella metoden för att förbränna fett är att sätta restriktioner på hur mycket kalorier man konsumerar, samt att utöva lågintensiva aktiviteter i flera timmar på gymmet. Detta alternativ är fortfarande ett fungerande alternativ, men de flesta har inte tid eller ork till att göra detta varje dag.

Av denna anledning har många olika typer av träningar framkommit den senaste tiden, och måste visat lovande tecken i viktminskningsindustrin.

Fettförbrännande träningar

Innan vi pratar om vilka livsmedel som förbränner fett så ska vi prata lite om hur man förbättrar sina chanser genom träning. Listat nedan är några träningar som du kan implementera för att göra dina aktiviteter mer effektiva.

Tyngdlyftning – Fettförbrännare

Det är väldigt vanligt att man tänker att tyngdlyftning ska göra att man blir bulkig, samt att man går upp i vikt. Det är dock inte allt det gör. Konsistent resistans-träning är nödvändigt för att bygga muskler och välmående, och det gör även att man blir lean. Ett tufft träningspass där man lyfter vikter kan göra att kaloriförbränningen fortsätter ett bra tag efter man är klar med träningspasset. Tyngdlyftning kan skapa mer fettförbränning om kroppen vilar i 39 timmar, vilket gör att detta blir en väldigt lång fettförbrännande träning. Träna tyngdlyftning minst 3 gånger i veckan för bästa resultat.

Promenader

Ett promenad-program är något som har funnits inom viktminskningsindustrin i flera decennier. Det är en lågintensiv träning som man kan genomföra varje dag. En snabb promenad som får hjärtat att pumpa varje dag lägger bara till några hundra steg på stegräknaren, men den gör väldigt mycket för ditt kroppsfett. Att ta en promenad förhindrar att man sitter ner för länge, vilket betyder att man förbränner fett samt undviker att skapa det, vilket är en win-win situation.

HIIT

En träningsmetod som har revolutionerat hur man tränar är HIIT. HIIT, som egentligen betyder högintensiv intervallträning, är en av de bästa sätten att förbränna fett och leana ut kroppen på en kort tid. Under dessa träningspass så använder kroppen nästan sin maximala kapacitet under en kort tid, följt av en kort stunds vila. Denna högintensiva träning kan leda till en bra förbränning av fett på en mycket kort tid. Överväg att testa HIIT på gymmet, gärna tillsammans med personlig tränare, för att förbättra förbränningen av fett.

Fettförbrännande livsmedel för viktminskning

Överväg nedanstående fettförbrännande livsmedel som en guide till att hjälpa dig göra bra beslut, och därmed öka chanserna att du lyckas med ditt viktminskningsprogram.

Kyckling 

Ansedd att vara en av de bästa proteinkällor som finns, och kyckling kan hjälpa till med att förbättra fettförbränningen. Eftersom att detta kött är laddat med protein så använder kroppen massa energi för att bryta ner proteinet till aminosyror, vilket man inte kan få från en protein smoothie. Ät kyckling några gånger i veckan för att öka antalet fettförbrännande livsmedel som du äter.

Havre

En av de vanligaste alternativen för frukost är havregröt. Detta populära alternativ är ansett att vara en av de mest hälsosamma valen man kan göra, och det finns bra anledning till det. Till att börja med, havregröt har inget fett överhuvudtaget. Havre är kolhydrat som är svår att bryta ner, vilket betyder att kroppen spenderar mycket tid och möda på att bryta ner kolhydraterna till användbart socker i kroppen.

Linser 

Linser är en av de mest hälsosamma livsmedel som finns. En normal portion innehåller ungefär 16 gram fullkorns fiber, och de ser inte bara till att du blir mätt, utan hjälper även till vid fettförbränningen. Överväg att äta lite linser till lunch för att stilla din aptit, samt för att förbättra förbränningen av energi.

Grönt te

Tekniskt sett så är detta inte ett livsmedel, men grönt te är bra av många anledningar. De är främst känt för sin riklighet på antioxidanter, men grönt te kan även hjälpa till med att förbättra ämnesomsättningen. Även om förbättringen är liten så kan det hjälpa till med fettförbränningen. Drick en kopp av grönt te för att ytterligare förbättra din viktminskningsplan.

Cayenne Peppar

Om du tycker om denna starka peppar så borde du läsa vidare. Cayenne peppar är känt för sin kryddiga smak som går att använda i många olika rätter, men den börjar även bli känd för sin förmåga att reducera fett. Att lägga till lite cayenne peppar till dina recept kan hjälpa till med att förbränna fett, detta eftersom att denna krydda hjälper till att förbättra ämnesomsättningen. Tänk på att mycket av denna peppar inte nödvändigtvis ger större resultat än små mängder, så det räcker absolut att vara sparsam med pepparn för att få bra resultat.

Bladrika grönsaker

Det sista livsmedlet vi listar är det som de flesta vänder sig till när de börjar en diet. Bladrika grönsaker som spenat, grönkål, mangold, broccoli och sallad kan alla hjälpa till med fettförbränningen. Ät en hälsosamma sallad till lunch, bestående av bladrika grönsaker, och skippa gärna dressingen för bästa resultat.

Livsmedel att undvika

Det finns några livsmedel som man bör undvika om man vill få bort fett från kroppen. Om du vill vara framgångsrik med ditt viktminskningsprogram, ta då bort jordnötssmör från din kost. Det finns vissa källor som påstår att jordnötssmör är nyttigt, men det är faktiskt fullt av fett, saturerat fett, och det kan även skapa inflammationer i din kropp.

Utöver att ta bort jordnötssmöret så borde du även undvika de värsta mejeriprodukterna, livsmedel med tillsatt socker, extra saker i ditt kaffe, samt onödiga dressingar på pastan och salladen

Ibland kan lite extra tanke på den mat man konsumerar vara det bästa sättet att förbränna fett, och även om sallad kanske är ett nyttigt alternativ, så gör dressingen att det blir ett riktigt dåligt ett för din viktminskningsplan.

Slutsats om livsmedel som fettförbrännare

Att hitta fettförbrännande livsmedel kan vara ett bra sätt att höja chanserna för en framgångsrik viktminskning. Listan ovan är en bra början för hälsosamma alternativ som du kan konsumera för din viktminskningsplan. Gör hälsosamma val med livsmedel likt de vi listat ovan.

Försök att undvika livsmedel som i det gömda lägger till fett på kroppen, och därmed förhindrar viktminskning trots att det verkade som ett nyttigt alternativ. Implementera även träning som är designade för att reducera fett på ett effektivt sätt. Träningarna ovan är en bra början, men om du behöver med hjälp så bör du ta hjälp från en personlig tränare.

Få en skräddarsydd diet helt gratis

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis.

Vill du uppnå varaktig viktminskning? Klicka nedan och få en kostplan.

Få din gratis dietplan

Testa vår nya app

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis!

Få din gratis dietplan