Hur din midja hjälper dig till ett hälsosammare liv

Skriven av Anne Christensen
Dietist 08. jun 2021

Du måste ha ett öga för detaljer.

Eller snarare: Du måste ha ett öga för midjan.

Din midja säger mer om din hälsa än du kanske tror. Det är oerhört viktigt att känna till ditt midjemått, eftersom för mycket fett i magen kan leda till ett antal sjukdomar.

I den här snabbguiden får du veta vad ditt midjemått säger om dig, hur du mäter det och hur du kan bli av med ditt magfett.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Vad är ett midjemått?

Ett midjemått är ett sätt att ta reda på hur frisk du är.

Det finns många olika sätt att mäta din hälsa. En av de mest populära är BMI-beräkningen, eftersom den kan visa om du är normalviktig, underviktig eller överviktig.

Problemet med BMI är att det inte talar om var på kroppen fettet sitter. Det har en stor inverkan. Om mycket av ditt fett sitter runt midjan kan det utgöra en allvarlig risk.

Det är därför du bör mäta din midja!

Hur du mäter din midjeomkrets

Som tur är är det inte svårt att mäta din midja. Allt du behöver är ett måttband för att mäta din midja korrekt.

  • Stå med benen lite isär och andas lugnt.
  • Placera måttbandet horisontellt mellan det nedersta revbenet och höftbenets överkant.
  • Ta en avslappnad utandning - så att du inte blåser upp eller in magen.
  • Mät sedan midjemåttet innan du andas in igen.
  • Kom ihåg att inte dra åt tejpen för mycket eller hålla den för löst.

Du bör inte mäta efter naveln, eftersom det inte är säkert att naveln ligger i mitten. Du får därför ett missvisande mått om du använder naveln som referenspunkt. I stället är det viktigt att hitta mittpunkten mellan det nedre revbenet och den övre delen av höftbenet.

Det är också möjligt att mäta midja-höftförhållandet, där du beräknar midjan och sedan höften för att sätta dem i relation till varandra. Detta är uppenbart om du har breda höfter.

Hur skulle du vilja ha din midja?

Precis som för BMI finns det specifika siffror för vad din midja bör vara. Du bör prioritera att ha ett normalt midjemått, annars kan det få konsekvenser för din hälsa.

Vi bör dock nämna att vissa personer kan avvika något från riktlinjerna nedan för en hälsosam midja. Detta gäller särskilt för personer som är särskilt långa, både män och kvinnor, eftersom deras midja kan vara något större än vad som rekommenderas.

Midjemått kvinnor

För kvinnor är ett normalt midjemått under 80 cm, och om du överstiger 88 cm är du allvarligt överviktig. I ett sådant fall bör du reagera omedelbart och göra en livsstilsförändring för att bli av med en överdimensionerad midja. Många kvinnor upplever en ohälsosam äppelform när de har en så stor midja.

Om din midja är mellan 80 och 88 cm bör du också vara uppmärksam. Då är du måttligt överviktig och har en måttligt ökad risk för följdsjukdomar.

Midjemått män

För män är det normala midjeomfånget mindre än 94 cm, medan svår fetma är mer än 102 cm. Risken för sjukdom ökar om du befinner dig mellan dessa två siffror, så försök att minska ditt mål för hela livet.

Och vad händer om din midja ligger i kategorin "kraftigt överviktig"?

Riskerna med en för hög midja

När du har för högt midjemått ökar risken för att du ska drabbas av samsjuklighet. Detta beror på att din fettfördelning huvudsakligen har placerat sig runt magen, vilket skapar en hög risk för ett antal livsstilssjukdomar.

Dessa sjukdomar kan vara:

  • Högt blodtryck
  • Kardiovaskulär sjukdom
  • Diabetes

Du kan faktiskt oftast se att din midja är för hög utan att mäta den alls. Om du har den så kallade "äppelformen", dvs. att du har en utbuktning vid magen, är det inget bra tecken. Då har du för mycket fett i magen och det kan vara svårt att bli av med det.

Lyckligtvis finns det ett sätt att bli av med detta magfett och göra din midja mindre.

Du bör inte heller vara underviktig

Vi bör också skynda oss att nämna att det inte heller är optimalt att vara för smal. Det är inte så att ju smalare du är desto friskare blir du. Eftersom det också finns en ökad risk för livsstilssjukdomar/samorbiditeter om man har för smal midja/väger för lite.

Därför bör du prioritera att hålla dig inom vad som anses vara en "normalvikt".

Hur du gör din midja mindre

Du måste både äta och träna för att få en mindre midja. Det beror på att magfett uppstår antingen genom att du äter för ohälsosamt eller är för inaktiv - eller både och.

Du bör äta en kost som ger dig 500 färre kalorier per dag än vad din kropp normalt behöver. På så sätt får du ett optimalt kaloriunderskott för att kunna gå ner i vikt. Du förlorar ungefär 0,5 kg per vecka.

Sedan måste du undvika socker, undvika snabba kolhydrater och öka ditt proteinintag.

Utöver det kan du göra några enkla magövningar. Inte för att du kan "slå" ditt magfett isolerat, utan för att en tränad mage kan bidra till att förhindra att magfettet kommer tillbaka någon gång.

Beräkna ditt jämviktsintag

Om du vill vara säker på att du har ett optimalt kaloriunderskott beräknar du först ditt jämviktsintag. Detta kan du göra med hjälp av Aronos-kalkylatorn, som du hittar här.

Kalkylatorn ger dig en mer exakt bild av hur många kalorier din kropp förbränner under en vanlig dag än många andra formler. Från detta antal kalorier ska du dra av 500 kcal. Om du är mycket aktiv kan du dock få ett kaloriunderskott utan att äta mindre.

Träna för en sundare midja

Det går inte att komma runt det faktum att du bör vara mer fysiskt aktiv om du har ett högt BMI (Body Mass Index) och/eller om måttbandet visar på en för bred midja. Det är klart att du kommer långt med att äta hälsosamt, men för att hålla hela kroppen frisk är det också viktigt att använda den i vardagen.

Det är bäst att börja med att säga att det inte går att upptäcka tåg. Så du bör inte bara fokusera på din midja. I stället bör du göra både konditions- och styrketräningsövningar för att öka din kondition och muskelmassa. Det ger också en bättre förbränning.

Forskning visar att praktiskt taget alla former av motion är bra när det gäller ökad hälsa och viktminskning. Så om du inte är så mycket för gym kan du nöja dig med en promenad. En rask promenad kan lätt minska risken för överbelastning av hjärta och lungor, samtidigt som du kan gå ner i vikt.

Få en skräddarsydd dietplan mot magfett

Om du vill veta mer om hur du kan göra din midja smalare kan du läsa vidare på Arono.co.uk. Här hittar du många artiklar och guider som hjälper dig med kost, motion och rätt balans.

Du kan också snabbt och enkelt registrera dig som användare och vår app skräddarsyr en hälsosam och läcker kostplan för att du ska kunna uppnå dina personliga mål - till exempel en smalare midja.

Få en kostnadsfri personlig kostplan!

Vanliga frågor

Midjemåttet tas med ett måttband mitt emellan det nedersta revbenet och höftbenets överkant. Den ska inte mätas efter naveln. Kom ihåg att inte blåsa upp eller in - kontrollera din andning lugnt och sansat.

WHO rekommenderar att midjan ska vara under 80 cm för kvinnor och 94 cm för män. Då är du frisk, eftersom fettet inte är koncentrerat kring magen. Ett högre midjemått är inte hälsosamt.

Ja, det kan det. Det är därför som din midjeomkrets också säger något om din hälsa. Eftersom du löper en ökad risk för livsstilssjukdomar, som hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes, om du har för mycket magfett.

BMI ger sällan en realistisk bild av din hälsa, eftersom siffran inte tar hänsyn till ett antal faktorer. Du bör därför välja midjemåttet, eftersom det tar hänsyn till var fettet sitter på kroppen.

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis.

Vill du uppnå varaktig viktminskning? Klicka nedan och få en kostplan.

Få din gratis dietplan

Testa vår nya app

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis!

Få din gratis dietplan