Med Dukan dieten förlorar du fett snabbt och långvarigt

Skriven av Anne Christensen
Dietist 13. maj 2021
 

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Om du drömmer om en smalare kropp, så är du verkligen inte ensam.

Fler och fler människor väljer att testa en diet eftersom det är ett snabbt sätt att gå ner i vikt. Och det är också ett hälsosamt sätt att strukturera ditt liv.

Men hur hittar du den diet som passar dig bäst?

Tja, du kan börja med att läsa vår ultimata guide till hälsosamma dietplaner här.

Om en snabb viktminskning är ditt mål så borde du definitivt prova Dukan dieten.

Denna diet handlar om att dela upp ditt liv i 4 faser. I dessa fyra faser utsätter du din kropp för en något varierad diet, som i stor utsträckning är inriktad på få kolhydrater och riktigt många proteiner. Och sedan garanterar den permanent viktminskning.

Den här guiden är din genväg till hur du startar Dukan dieten på ett bra sätt.

Så vad exakt är Dukan dieten?

Det är svårt att gå ner i vikt. Ingen tvekan om det.

Det är därför som många testar snabba viktminskningsdieter, men problemet är att dessa snabba dieter sällan är permanenta.

Dukan dieten kommer att ändra på det.

Denna diet är skapad av fransmannen Dr. Pierre Dukan. Han har specialiserat sig på viktminskning hela sitt liv, och han har faktiskt arbetat med denna diet sedan 70-talet. Han blev inspirerad av en patient som kunde går ner i vikt så länge han bara åt kött – och inget annat.

Dukan har sedan dess experimenterat med detta, och efter 2000-talet har han vunnit fler och fler supportrar, som har haft bra resultat med Dukan dieten.

Trevlig historia. Men hur ser en Dukan diet ut?

Det är verkligen väldigt enkelt.

Du måste konsumera en stor mängd protein och en mycket låg mängd kolhydrater. I själva verket bör du i början nästan bara äta kött. Det låter väldigt konstigt, särskilt eftersom att vi är vana vid att man ska äta massor av grönsaker.

Men inte i Dukan dieten

Du måste organisera ditt liv efter 4 faser, där de två första handlar om en proteinrik diet, varefter de två sista handlar om att stabilisera din kropp.

Vad händer när du bara äter proteiner?

Där man har sett effekter, har endast positiva effekter uppfattats. Vissa kvinnor har upplevt viktminskning på upp till 15 kg på bara 8-10 veckor.

Och hur kan det vara så?

Detta beror dels på det faktum att proteiner utlöser metabolismen i kroppen. Och sedan ger protein dig också en känsla av att du är mer mätt än vad kolhydrater och fett gör. Det betyder att du inte riktigt har samma begär att äta för mycket.

Dessutom kommer ett högt intag av proteiner också att leda till en process som kallas “glukoneogenes”. Det händer bara om det finns ett lågt antal kolhydrater, för då börjar kroppen att omvandla proteiner till glukos – och den processen förbränner många kalorier.

Hur Dukan dieten fungerar

Det är inte bara massor av proteiner och få kolhydrater som är nyckeln till viktminskning.

Du måste genomgå fyra faser i Dukan dieten. De två första faserna handlar om viktminskning, medan de två sista handlar om att bevara resultatet. Längden av dessa faser beror helt på hur många kilo du vill förlora.

Fas 1: Attackfasen

Den första fasen handlar om att gå ner i vikt. Den brukar vara mellan 1 och 7 dagar, men den kan enkelt vara längre. 3-5 dagar ska räcka för att gå ner minst 5 kilo.

Du kan äta så mycket magert kött som du vill. Hur mycket du vill. Men inget annat. Inte mer än en och en halv matsked havre om dagen. Och då måste du också dricka 1,5 liter om dagen och gå i minst 20 minuter.

Fas 2: Växelfasen

Denna fas kan vara upp till 12 månader. I denna fas måste du bara byta mellan att äta proteinrik kost en dag, och sedan protein och grönsaker den andra dagen. Men inga grönsaker med mycket stärkelse.

Här måste du dock äta två matskedar havre varje dag, och du bör träna 30 minuter om dagen.

Fas 3: Konsolideringsfasen

Nu kommer vi till den del där du måste behålla och stabilisera din kropp. Längden på denna fas kan variera stort. Du måste förlänga denna fas med 10 dagar för varje kilo du förlorade i de två föregående faser.

I detta skede behöver du äta oändliga mängder protein och grönsaker, och även lite kolhydrat och fett. Minst en gång i veckan bör du bara äta protein. Varje dag bör du å andra sidan äta 2,5 matskedar havre.

Fas 4: Stabiliseringsfasen

Det här är sista fasen, och det borde pågå under resten av ditt liv. Här måste du i princip följa samma regler som i föregående fas. Men du kan enkelt leva mer fritt här så länge du bara inte börjar gå upp i vikt igen.

Den enda regel som du bör följa varje dag är att äta tre hela matskedar av havre.

Så vad ska du äta under Dukan dieten?

“Proteinrik mat” och “få kolhydrater” är kanske inte en så rolig dietplan. Och då låter det också ganska restriktivt.

Men oroa dig inte. I Dukan dieten kan du faktiskt äta många olika ingredienser och rätter. Och det är bara i de 2 första faserna som din diet är riktigt begränsad.

Om du letar efter en lista över vad kan måste äta så är den här hemsidan ett bra exempel.

Få en skräddarsydd diet helt gratis

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis.

Vill du uppnå varaktig viktminskning? Klicka nedan och få en kostplan.

Få din gratis dietplan

Testa vår nya app

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis!

Få din gratis dietplan