Ägg innehåller färre kalorier än du tror

Skriven av Anne Christensen
Dietist 08. jun 2021

Det är inte för inte som du hittar ägg i praktiskt taget alla kost- och bantningsplaner. Ägg är en fantastisk ingrediens som innehåller otroligt många näringsämnen.

Och ägg är faktiskt ganska kalorisnåla.

Oavsett om du vill behålla en hälsosam viktbalans, få större biceps eller kasta några kilo är ägg en viktig del av din kost. Det beror på att ägg innehåller hälsosamma proteiner, bra fetter och massor av vitaminer och mineraler. Å andra sidan finns det nästan inga kolhydrater i ägg.

Kaloriinnehållet i ägg varierar något beroende på storlek, men en bra uppskattning är cirka 72 kcal.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Men först och främst, vad är "kalorier"?

Kalorier (kcal) är något som talar om kroppens behov, intag och konsumtion. Det är ett annat ord för den energi som kroppen behöver för att utföra alla sina många funktioner. Kroppen förbrukar ständigt kalorier eftersom den alltid gör något.

Kalorierna kommer från maten. När du till exempel äter ett ägg tar du in en viss mängd kalorier. Du kan ta reda på hur mycket det är genom att titta på baksidan av varje livsmedel. Här hittar du en tabell som visar hur mycket energi ett visst livsmedel bidrar med. Du kan läsa mycket mer om kalorier i vår detaljerade guide:

Vad är ägg gjorda av? Och finns det många kalorier i ägg?

Som sagt, det finns en liten skillnad i äggens storlek och därmed i energiinnehållet per ägg. Du kan hitta stora ägg på 50 gram, jätteägg på 63 gram och mycket små ägg på 38 gram. Men om du tar ett genomsnittligt ägg på 50 gram, så är Näringsinnehållet i ett ägg skulle vara följande:

  • 71,5 kcal (299 kJ)
  • 44,7 kcal från fett
  • 25,2 kcal från proteiner
  • 1,6 kcal från kolhydrater

Dessutom finns det även fettlösliga vitaminer som A, D och E. Det är dock framför allt B2 och B12 som du får mest av i ett ägg. Mineraler är bland annat kalcium, järn och natrium. Och naturligtvis kolesterol, som ägg innehåller 211 mg.

Äggvita och äggula

I ett ägg finns det mesta av fettet, vitaminerna, mineralerna och kolesterolet i äggulan. Denna del står också för cirka 55 av kalorierna, vilket gör äggulan till den mest näringsrika delen. Å andra sidan finns det nästan inget fett i äggvita, men mycket protein..

Olika kalorier i olika beredningar

Hur du tillagar dina ägg spelar stor roll. Antalet kalorier i ägg kan öka eller minska dramatiskt, så du måste vara medveten om dina kostmål.

Ett hårdkokt ägg innehåller vanligtvis 70 kalorier, vilket gör det till det mest kalorisnåla alternativet.

I äggröra är det dock en rejäl ökning, eftersom du kan få så mycket som 90-100 kalorier i ägg här. Detta beror dock på tillagningsprocessen. När du använder oljor eller smör eller tillsätter mjölk, till exempel, tillför du naturligtvis extra kalorier.

Fördelar med att äta ägg

Ett typiskt kaloriintag under en dag kan vara cirka 2 500 kalorier. Detta innebär att ägg utgör en mycket liten del av dina dagliga kalorier. Ägg innehåller dock många goda proteiner, fetter, mineraler och vitaminer.

Äggens näringsvärde kan leda till:

- – Bättre muskeluppbyggnad och underhåll: Proteinerna i ägg är av så god kvalitet att nästan allt kan tas upp och användas av kroppen.

- – Förbättrat minne och hjärnaktivitet: Kolin, en B-vitamin, har visat sig ha en positiv effekt på neurologiska processer i hjärnan.

Hur många ägg per dag kan du egentligen äta?

Det finns dock en nackdel med ägg. Som tidigare nämnts innehåller ett genomsnittligt ägg 211 mg kolesterol. Och det är inte så bra. Det farliga med kolesterol är att det kan täppa till blodkärlen. Det innebär att du riskerar att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar eller till och med få en stroke.

Det är dock inte säkert att äggets effekt på kolesterolnivåerna är känd. Man har länge trott att för många ägg är ohälsosamt, men ny forskning visar att det inte är så enkelt. Vissa studier visar faktiskt att ja, Ägg höjer kolesterolet - men bara det "goda kolesterolet".

Så för personer som inte redan har problem med kolesterol bör ägg inte utgöra någon fara. Här kan du läsa mer om vad kolesterol betyder för kroppen.

Så om du ska ge en uppskattning av hur många ägg du kan äta per dag är upp till 3 ägg en bra uppskattning.

Lär dig mer om ett hälsosamt liv

Om du vill veta mer om hur du kan leva ett hälsosamt liv kan du läsa vidare på arono.co.uk. Här hittar du massor av artiklar och guider som hjälper dig med kost, motion och balans.

Du kan också snabbt registrera dig som användare och vår app skräddarsyr en personlig kostplan för dig för att uppnå dina personliga mål - som att gå ner i vikt.

Få en kostnadsfri personlig kostplan!

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis.

Vill du uppnå varaktig viktminskning? Klicka nedan och få en kostplan.

Få din gratis dietplan

Testa vår nya app

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis!

Få din gratis dietplan