KJ till kcal - Hur du håller reda på din vikt
Den här guiden ger dig en enkel översikt över dessa begrepp kopplade till energi, samt en matematisk beräkning som gör att du kan omvandla “kilojoule/KJ" till "kilokalorier/kcal" och vice versa. För att förstå allt lite mer kommer vi dessutom att ange några exempel på varför det är viktigt att ha koll på kcal och kilojoule.
Hur konverterar jag 1 kcal till KJ och vice versa?
Innan vi går närmare in på vad kilokalorier/kcal är och vad kilojoule/KJ är ska vi faktiskt börja med att berätta hur du konverterar enheterna. Om du vill konvertera kilojoules/KJ till kilokalorier/kcal är det faktiskt mycket enkelt! Du behöver mest bara hålla koll på lite decimaler (hint: 4,184). För att konvertera kilokalorier/kcal till kilojoules/KJ multiplicerar du alltså 1 kcal med 4,184.
1 kcal = 4,184 KJ/kilojoules
För att konvertera kilojoule till kalorier multiplicerar du 1 KJ med 0,239.
1 kilojoule/KJ = 0,239 kcal.
Du kan enkelt konvertera kcal till kilojoules/KJ med Aronos kalkylator. Det enda du behöver göra är att ange det mått på energi du har (kcal eller kilojoules). Sedan, tryck på knappen och kalkylatorn sköter allt som har med decimaler hit och dit!
Få en kostnadsfri personlig dietplan!
Vad betyder "kcal"?
Kort sagt är både "kilojoules/KJ" och "kilokalorier/kcal" termer för energin i kosten.
Kcal står för kilokalori. Många människor använder ordet "kalorier", snarare än kilokalori, i dagligt tal mening. Ska man dock vara väldigt noggrann och korrekt, är just den korrekta termen faktiskt kilokalori/kcal.
En kilokalori är den mängd värme som krävs för att värma 1 g vatten 1 °C (från 14,5 till 15,5 grader). Detta gör att vi med kalorier kan beskriva både den energin vi förbrukar (motion) och den energin vi konsumerar (mat). Om du vill veta mer om energin i maten och kilokalorier/kcal läs vår djupgående guide här där vi går igenom detta och ger olika exempel på olika livsmedel och aktiviteter kopplade till kcal (ja du ser, i detta exempel används kcal framför kilojoules)
Kilo betyder 1000, vilket innebär att 1 "kcal" är detsamma som 1000 "cal".
Du kan ta reda på hur många kalorier din mat innehåller genom att titta på informationen på baksidan av produkten. På de allra flesta förpackningar finns där en tabell som listar antal kalorier totalt, och vad dessa kalorier utgörs av. Det finns tre energigivande ämnen, så kallade makronutrienter, som var och en bidrar med energi. Det ser ut såhär:
-
1 gram protein innehåller 4 kcal.
-
1 gram kolhydrater innehåller 4 kcal.
-
Ett gram fett innehåller 9 kcal.
Detta innebär till exempel att fett alltså är energirikare, och du kan äta mindre mängder av det för samma antal kalorier protein eller kolhydrater.
Vad betyder “kilojoule/KJ”?
Så, vad betyder “KJ”? Varför finns det också en enhet som kallas "KJ"? Det beror på att kalorier faktiskt inte är den korrekta termen som används inom fysiken. Kalorier hör snarare till fitnessvärlden.
"KJ" är en förkortning för "kilojoules". En joule är den mängd energi som krävs för att lyfta 1 kg 10 cm. Precis som för kcal motsvarar 1 KJ 1000 joule. Man kan givetvis räkna på hur makronutrienterna i maten ser ut när det kommer till KJ, och det är såhär:
-
1 gram protein innehåller 17 KJ
-
1 gram kolhydrater innehåller 17 KJ
-
Ett gram fett innehåller 37 KJ
Du kanske fortfarande tycker att det känns lite överflödigt med två termer för samma sak och mest ställer dig undrande: Vad betyder allt detta? Ska vi vara ärliga sagt spelar det mindre roll om man använder den ena eller den andra termen. Det viktiga är hur du använder dessa enheter i praktiken.
Vad kan jag göra med denna kunskap?
Att känna till kilokalorier och kilojoule är det första steget på vägen mot att få kontroll över din vikt. Nu kan du konvertera från KJ till kcal, och är helt klart på god väg.
Som vi sa ovan, när du rör dig förbrukar du kalorier, och när du äter mat konsumerar du kalorier. För att hålla din vikt behöver förbrukning och intag vara i balans. På samma sätt gäller:
Energiförbrukning > enerrgiintag = viktnedgång
Energiförbrukning < enerrgiintag = viktuppgång
Så, äter du mindre än du gör av med går du ner i vikt, och äter du mer än du gör av med omvandlas dessa kalorier till fett och lagras i kroppen. Du kan läsa mer om detta i vår guide om kalorier här.