KJ till kcal - Hur du håller reda på din vikt

Skriven av Anne Christensen
Dietist 08. jun 2021

KJ til kcalOm du - som så många andra - kämpar dagligen för att hålla en bra viktbalans måste du känna till begreppen "KJ" och "kcal". Många vet inte vad de står för, hur man räknar om från KJ till kcal eller hur man använder dem på ett smart sätt.

Den här guiden ger dig en enkel översikt och en matematisk beräkning som omvandlar "KJ" till "kcal" och vice versa.

Hur konverterar jag "kcal" till "KJ" och vice versa?

Det är mycket enkelt. För att konvertera kcal till KJ multiplicerar du 1 kcal med 4,184.

1 kcal = 4,184 KJ.

För att konvertera KJ till kcal multiplicerar du 1 KJ med 0,239.

1 KJ = 0,239 kcal.

Du kan enkelt konvertera Kcal till KJ med Aronos kalkylator.

konvertera

kj till

kcal{{KJ_till_KALKALKULATOR}}Kcal till kj{{KCAL_till_KJ_CALCULATOR}}

Få en kostnadsfri personlig dietplan!

Vad betyder "kcal"?

Kort sagt är både "KJ" och "kcal" termer för energin i kosten i förhållande till näring.

Kcal står för kilokalori. Många människor använder ordet "kalorier" i samma mening, men den korrekta termen är faktiskt kilokalori när man talar om kost och motion.

En kalori är den mängd värme som krävs för att värma 1 g vatten till 1 °C. Med andra ord beskriver kalorier både den mängd energi vi använder (motion) och den mängd energi vi konsumerar (mat). Om du vill veta mer om kalorier Läs vår djupgående guide här.

Kilo betyder 1000, vilket innebär att 1 "kcal" är detsamma som 1000 "cal".

Du kan ta reda på hur många kalorier din mat innehåller genom att titta på informationen på baksidan av produkten. Annars kan du också komma ihåg det:

  • 1 gram protein innehåller 4 kcal.
  • 1 gram kolhydrater innehåller 4 kcal.
  • Ett gram fett innehåller 9 kcal.

Vad betyder då "KJ"?

Varför finns det då också en enhet som kallas "KJ"? Det beror på att kalorier faktiskt inte är den korrekta termen som används inom fysiken. Kalorier hör snarare till fitnessvärlden.

"KJ" är en förkortning för "kilojoules". En joule är den mängd energi som krävs för att lyfta 1 kg 10 cm. Precis som för kcal motsvarar 1 KJ 1000 joule.

  • 1 gram protein innehåller 17 KJ.
  • 1 gram kolhydrater innehåller 17 KJ.
  • Ett gram fett innehåller 37 KJ.

Vad betyder allt detta? Uppriktigt sagt spelar det ingen roll om man använder den ena eller den andra termen. Det viktiga är hur du använder dessa enheter i praktiken.

Vad kan jag göra med denna kunskap?

Att känna till kilokalorier och kilojoule är det första steget på vägen mot att få kontroll över din vikt. Nu kan du konvertera från KJ till kcal.

När du rör dig förbrukar du kalorier, och när du äter mat förbrukar du kalorier. Det betyder att om ditt intag och din konsumtion är desamma kommer du varken att gå upp eller ner i vikt.

Men om du äter mer än du förbränner, omvandlas dessa kalorier till fett och lagras i kroppen. Du kan läsa mer om detta i vår guide om kalorier här..

Få en kostnadsfri personlig kostplan!