Den totala mängden kalorier i ris

Skriven av Anne Christensen
Dietist 12. maj 2021

Mängden kalorier i ris är en av de största anledningarna till att vuxna väljer att äta detta populära spannmål. Ris är ett av de äldsta spannmål som finns, och ett av våra mest hälsosamma livsmedel. Om ditt mål är viktminskning, så bör din kropp reagera bra mot detta speciella spannmål. Se information nedan som en guide för kalorier i ris, och de näringsämnen de innehåller.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Näringsinformation om ris

  • Fett  

Ris är egentligen ingen bra källa till fett, men beredningen av detta spannmål bestämmer i stor utsträckning fettinnehållet. Detta betyder att ris tekniskt sett inte håller fett naturligt, men en vanlig portion innehåller lite mindre än 2 gram, vilket är väldigt lite.

  • Protein 

Eftersom att ris är spannmål, så innehåller det även protein. En normal portion innehåller ungefär 5 gram protein, vilket är tillräckligt för att möta kroppens krav för olika processer. Vissa produkter av proteinpulver är baserade på ris, men de är oftast vegan-alternativ.

  • Kolhydrater 

De största näringsämnet i ris är kolhydrater. Ris är spannmål, och är ansett som ett hälsosamt alternativ för kolhydrater. En normal portion innehåller ungefär 45 gram kolhydrater, vilket gör detta till ett kolhydratrikt val. Av dessa 45 gram, är ungefär 4 gram av fibrer, vilket hjälper dig att känna dig mätt, samt att förbättra din magsmältning. Om du är på en kolhydratsfattig diet, så är kanske inte ris det bästa alternativet, men kan dock hjälpa dig mot ditt viktminskningsmål.

  • Mangan 

Ett av de mest rikliga näringsämnet i ris är  mangan. Denna mineral är ansedd att vara en kritisk komponent för benbildning, din hys hälsa, samt för att reglera glukosen i blodet. En normal portion av kokat ris innehåller nästan 80% av ditt rekommenderade dagliga intag av mangan, vilket betyder att ris är en utmärkt källa till denna mineral.

  • Natrium  

Ett av de mest överkonsumerade näringsämnena är natrium. De flesta spannmål är fullproppade med natrium, vilket kan skapa problem i din kropp. Som tur är ris ett av få spannmål som innehåller små mängder natrium. En normal portion innehåller endast ungefär 10 milligram av natrium, vilket är en försumlig mängd.

Mängden kalorier i ris

En normal portion av ris innehåller ungefär 200 kalorier. Majoriteten av dessa kalorier är från kolhydrater. Om du går på en diet som kräver väldigt få kalorier, så kanske ris inte är det bästa valet. Om du dock söker ett livsmedel som innehåller lite fett, och ganska lite kalorier, så är ris ett bra val.

Vad är skillnaden mellan brunt och vitt ris?

Förutom att färgen skiljer sig, så finns det även andra mindre skillnader i de olika sorters ris som finns. Generellt sätt så är det bästa valet för din hälsa att äta mat som inte är behandlad, utan den ska vara så naturlig som möjligt. Med det sagt, så kan konsumtion av brunt ris ha sina fördelar.

Skillnaden mellan brunt och vitt ris är liten, och brunt ris är den naturliga skepnaden av detta populära spannmål. Den vita varianten är normalt sätt behandlad på något sätt. Vitt ris har fått sitt yttre hölje borttaget (känt som skalet). Borttagningen av detta yttre hölje, gör vitt ris till ett lite mindre hälsosamt val. Låt oss ta en närmare titt på hälsofördelarna mellan de två valen.

Vilket ris är bäst för hälsan, vitt eller brunt?

Det är normalt sett en skillnad hälsomässigt mellan vitt och brunt ris. Brunt ris innehåller oftast mer fibrer, mer naturliga näringsämnen, och bryts ner långsammare, vilket resulterar i ett långsamt frigörande av näringsämnen in i ditt blod. Med det sagt, vitt ris är vanligtvis värre för blodsockernivån, och om du kollar på näringsvärdena, så bör du överväga att konsumera mer brunt snarare än vitt ris.L

Är kalorierna i ris bra för viktminskning?

Ett av de bästa alternativen för viktminskning är att konsumera mat som är kalorifattig, näringsrik och mättande. Brunt ris passar denna beskrivning eftersom de innehåller rikligt med fibrer, rikligt med näringsämnen och endast 200 kalorier per måltid. Överväg att äta brunt ris för att få bästa resultat, och försök att äta vitt ris så lite som möjligt.

Tankar om kalorier i ris

Ris är ett av de äldsta och vanligaste spannmålen i världen, och det verkar som att äta mer av det leder till utmärkta hälsofördelar. En av hälsofördelarna du kan förvänta dig genom att äta ris är viktminskning, trots att livsmedel med mycket kolhydrater normalt sätt inte är ett bra val. Om viktminskning är ditt mål, så bör du överväga att äta en måltid brunt ris varje dag för att se till att ditt mål blir verklighet.

Få en skräddarsydd diet helt gratis

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis.

Vill du uppnå varaktig viktminskning? Klicka nedan och få en kostplan.

Få din gratis dietplan

Testa vår nya app

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis!

Få din gratis dietplan