Matematik-kuren hjälper dig att gå ner i vikt på ett enkelt sätt

Skriven av Anne Christensen
Dietist 08. jun 2021

Drömmer du om att gå ner i vikt? Har du hört talas om många kostplaner och är du lite förvirrad över vilken du ska välja? Tycker du att det är förvirrande att ständigt behöva tänka på om det du stoppar i munnen är hälsosamt eller ohälsosamt?

Då är matematikkuren lösningen för dig!

Att gå ner i vikt behöver inte vara så begränsande. Med en enkel mattekost ger mattekuren dig allt detta. Och du behöver inte ens ändra mycket i ditt dagliga liv. Nedan kan du läsa mer om mattekost, hur den fungerar och hur du kan använda den för att gå ner i vikt.

Du kan också lära dig hur du kan göra det ännu enklare för dig själv med en app som är speciellt utformad för mattekost.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Vad är Maths Cure?

Maths Diet är en matematisk diet där du inte behöver ändra dina matvanor särskilt mycket, så det är mycket lätt att hantera. Du kan äta som vanligt och ändå gå ner i vikt. Du behöver alltså inte begränsa dig eller räkna kalorier. Vad du i stället ska göra är att äta mindre portioner - storleken på dessa portioner beror på hur mycket du vill gå ner i vikt.

Matematikdieten innebär att du väger maten du äter och sedan äter färre gram än vad din kropp förbränner. På så sätt går du garanterat ner i vikt oavsett vad du äter (även om det förstås fortfarande är viktigt att äta en hälsosam och varierad kost ).

Ett enkelt och lätthanterligt sätt att gå ner i vikt

Matematikdieten handlar om att gå ner i vikt genom att äta - och dricka - mindre än du förbränner. Kosten baseras på hur mycket maten väger, inte hur många kalorier du äter.

En av svårigheterna med att gå ner i vikt kan vara att det är svårt att ge upp de mer ohälsosamma livsmedlen, så du ger upp innan du hinner. Och även om du kanske inte känner att du äter lika mycket av de ohälsosamma sakerna kan det ändå leda till viktökning om du inte är försiktig. Om du inte vet vilka livsmedel som får dig att gå upp i vikt kan du också göra det. Omvänt kan du äta en hälsosam och varierad kost, men äta för mycket av de hälsosamma livsmedlen.

Det är här som den matematiska kosten kommer in.

Det enkla och befriande med mattekosten är att du inte alls behöver ge upp dina vanor och sluta äta det du gillar - oavsett om det är pizza, sallad eller något annat. Så länge du väger din mat och ser till att du inte äter mer än vad du får, kommer du att gå ner i vikt!

Hur man går ner i vikt med mattekost

Om du vill använda mattekost för att gå ner i vikt behöver du som sagt inte äta någon särskild mat, du behöver inte undvika någon särskild mat och du behöver inte försöka äta mindre av den mat du gillar.

Börja istället med att bestämma hur mycket du vill gå ner och hur länge du vill lägga ner det.

Väg dig därefter varje morgon. Väg dig sedan varje kväll innan du äter din sista måltid. Sedan måste du räkna ut hur stor skillnaden är mellan vad du vägde på morgonen och vad du väger på kvällen. Skillnaden i vikt (den kan vara allt från 900 g till 3 kg) är hur mycket mat du behöver äta per dag för att hålla vikten nere.

Om du drar av ett visst antal gram från skillnaden i vikt - det antal gram som du vill gå ner på en dag - går du automatiskt ner i vikt.

Det kan inte vara enklare!

Ett exempel på matematisk diet

Om du till exempel vill gå ner 5 kilo på 31 dagar delar du de 5 kilona med 31 dagar och får fram det antal gram som du måste dra av från din skillnad i vikt för att gå ner i vikt.

Om du väger 79 kg på morgonen och 80 kg på kvällen är din viktskillnad 1 kg (1000 g).

5 dividerat med 31 är ungefär 161 gram. Du behöver alltså äta 1000 g minus 161 g = 839 g per dag. Om du gör detta kommer du att förlora 161 gram per dag och 5 kilo på en månad.

Hur fungerar mattekosten?

1. Väg dig på morgonen

2. Väg dig på kvällen före den sista måltiden.

3. Hitta skillnaden

4. Bestäm dig för hur mycket du vill förlora.

5. Bestäm hur lång tid du vill ägna åt din viktminskning.

6. Räkna ut hur mycket du behöver gå ner per dag för att uppnå den viktminskning du villha.

7. Ät som vanligt !

8. Men se alltid till att du äter en hälsosam och varierad kost och motionerar regelbundet - bara för din skull.

Vad är det som gör mattekosten speciell?

Det speciella med mattekost är att du inte behöver tänka så mycket på vilken mat du äter, vilket gör det mycket mer realistiskt att gå ner i vikt.

Det är också en annan metod än att räkna kalorier eller ta reda på hur många kalorier det finns i det du äter.

Istället väger du dig själv och det du äter, så det handlar om gram i stället för kalorier.

Hur kan det vara så enkelt att gå ner i vikt?

Du kanske undrar hur det kan vara så enkelt att gå ner i vikt och om det överhuvudtaget fungerar - men det gör det! Uppfinnaren av den matematiska kuren garanterar det.

Maths Cure uppfanns av Jakob Stoustrup, som är professor vid Aalborgs universitet. Som en del av sin forskning i regleringsteori uppfann han botemedlet och testade det på sig själv. Med hjälp av mattekost gick han ner 7 kilo på en månad och lyckades hålla vikten nere efteråt.

Han är alltså ett levande bevis på att mattekost fungerar för ändamålet. Han visar också att man med denna metod kan hålla vikten - något som annars kan vara svårt när man har gått på diet och antingen ätit små portioner eller ätit andra livsmedel än man normalt skulle ha gjort.

Kom ihåg hälsosam mat och dryck

Det som är bra med mattekost är att om du äter mer ohälsosamt än hälsosamt ibland, kommer det inte att förstöra kosthållningen eller din viktnedgång. Detta gör dieten idealisk för personer som har svårt att lägga sötsaker och fet mat på hyllan under en längre tid, eller kanske för alltid.

Det är dock viktigt att komma ihåg att äta en hälsosam och varierad kost. Kroppen mår mycket bättre av att äta livsmedel som är nyttiga för den, och det är viktigt att få i sig proteiner, goda fetter, frukt och grönsaker.

Det är också viktigt att komma ihåg att söta drycker som cola, lemonad och juice räknas som en del av kosten. I slutändan är vatten alltid det bästa att dricka.

Maths cure som app

Maths Cure finns nu även som app. Detta gör konceptet ännu enklare att hantera, eftersom det ger dig feedback så att du kan kontrollera din kroppsvikt.

Allt appen kräver är att du mäter din kroppsvikt, dvs. väger dig själv, och att du mäter vikten av dina måltider, dvs. väger din mat varje dag. I gengäld kommer din vikt att följa ett fördefinierat mål med matematisk precision dag för dag. Allt du behöver - förutom appen - är en badrumsvåg och en köksvåg. Kom ihåg att det är mycket viktigt att du hittar en badrumsvåg och en köksvåg som mäter exakt. Ju mer exakt vågen är, desto mer kan du räkna med en säker viktminskning.

Arono kan hjälpa dig att gå ner i vikt

Om du vill veta mer om hur du kan leva hälsosamt när du följer mattekost och efteråt kan du läsa vidare på Arono.dk. Här hittar du många artiklar och guider som hjälper dig med kost, motion och rätt balans.

Du kan också snabbt och enkelt registrera dig som användare och vår app skräddarsyr den perfekta kostplanen för dig för att uppnå dina personliga mål - till exempel att gå ner i vikt som en del av mattekosten och sedan hålla vikten.

Få en kostnadsfri personlig kostplan!