Hur mycket kalorier är det i äpplen?

Skriven av Anne Christensen
Dietist 13. maj 2021
 

Den totala mängden av kalorier i äpplen är något som gör att många väljer det som ett hälsosamt alternativ till snacks. Ett äpple om dagen håller doktorn borta är ett talesätt definitivt lever upp till sitt rykte.  Äpplen innehåller stora mängder med näringsämnen som skyddar och främjar din hälsa och välmående. Nedan finner du allt som du behöver veta om äpplen, och hur de främjar din hälsa och välmående.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Näringsinformaton av kalorier

Äpplen är bland den vanligaste frukten som konsumeras, och dess popularitet växer stadigt samtidigt som övervikt håller på att bli vanligare än någonsin. Med det sagt, äpplen innehåller massor med näringsämnen som kan hjälpa dig att hålla dig hälsosam.

Fett 

Eftersom att äpple är en frukt så innehåller de inte så mycket fett. Ett normalt äpple innehåller cirka en gram fett. Om din diet säger att du ska undvika fett så är äpple absolut ett bra alternativ.

Protein 

Likt fett som listas ovan så innehåller äpplen väldigt små mängder protein. Ett äpple innehåller mindre än ett gram protein, vilket gör detta till ett dåligt val om det är protein du är ute efter.

Kolhydrater

Äpplen består av 99% kolhydrater, och så är även fallet med de flesta frukter. Ett normalt äpple innehåller ca 20-25 gram kolhydrater. Med tanke på den lilla siffra det faktiskt är, så är äpplen ett bra alternativ för dom som håller koll på vikten. Av det 20-25 gram kolhydraters som finns i ett äpple, så kommer en stort majoritet från socker. Äpplen innehåller nästan 20 gram fruktos, vilket är ganska högt om du försöker att eliminera socker från din diet.

Fibrer

En av de mest underskattade delarna med att äta ett äpple är den mängd fibrer man får i sig. Ett vanligt äpple innehåller mer än 4 gram fibrer, vilket gör det här till ett bra och hälsosamt alternativ för fibrer. En vuxen person bör sikta på runt 25 gram fibrer per dag; en siffra som de flesta inte ens kommer i närheten av.

Vitamin C

Det sista näringsämne vi ska prata om är vitamin C.  Äpplen ses vanligtvis som en god källa till vitamin C. Ett normalt äpple innehåller vanligtvis runt 10% av ditt rekommenderade dagliga intag av vitamin C, så detta bör absolut ses som ett bra alternativ för vitamin C.

Hur mycket kalorier det finns i äpplen

Nu när du vet vilka näringsämnen som tillsammans skapar ett äpple, så borde du kunna bilda en uppfattning om hur mycket kalorier ett äpple innehåller.  Till en början så innehåller ett vanligt äpple ungefär 20-25 gram kolhydrater, vilket man direkt kan omvandla till 80-100 kalorier. Man ska dock se äpplen som ett lågkalori-alternativ, och något som är bra för din hälsa.

Kalorier i äpplen: Hälsofördelarna

Hydrering

En av de bästa fördelarna med att äta någon frukt överhuvudtaget är att man blir hydrerad.  Äpplen innehåller till och med extra mycket vatten, detta eftersom att de består utav ca 90% vatten. Att ha fått i sig tillräckligt med vatten spelar en stor roll när det gäller att reglera dina hungerhormoner, och det kan förhindra att du äter för mycket. Ät gärna ett äpple när du känner dig sugen på något, det kommer att ge dig många fördelar.

Reglera ditt blodsocker

Vänta lite, består inte äpplen till stor del av socker? Jo det stämmer, men att konsumera socker är inte alltid dåligt för ditt blodsocker. Det verkar faktiskt som att äpplen kan hjälpa dig att hålla nere dina blodsockernivåer, vilket betyder att din kropp kan förbättra sin insulina tillverkning. Om du måste hålla koll på ditt blodsocker så är äpplen absolut ett bra alternativ.

Minskad risk för stroke

Det verkar som att konsumtion av äpplen minskar risken för stroke. Undersökningar har visat att konsumtion av äpplen är associerat med minskad risk för hjärtsjukdomar, eller stroke. Stroke är ett stort problem, och den diet man förtär spelar en stor roll för den risk man utsätts för.

Bättre koll på vikten, och bra för viktminskning

En av de bästa fördelarna med att äta äpplen är de fördelar de medför gentemot din kroppsvikt. Äpplen börjar mer och mer bli ett alternativ till chips, pommes och andra liknande livsmedel man hittar i snabbmatsrestauranger. Denna frukt kan hjälpa dig att hålla kontroll på din kroppsvikt, och den kan hjälpa dig med dina viktminskningsplaner.

Reducerad risk för cancer

En av de bästa anledningarna till att äta äpplen är för att få i sig de phytonutrients de innehåller. De röda äpplena är speciellt bra för att få i sig dessa. Dessa är kända för att reducera risken för cancer, och främjar även dina hälsa på andra sätt också. För att få bästa resultat bör du konsumera ekologiska äpplen.

Förbättrad hy

De sista fördelar vi tänker lista här är de som de gör mot ditt största organ på hela kroppen. Din hy är ansedd att vara det största organet på kroppen, vilket betyder att det är viktigt att ta hand om det. Ett sätt att förbättra din hy är att konsumera mer vitamin C, det är de som bygger de kollagen som bidrar till en hälsosam hy. Äpplen innehåller ungefär 10% av det rekommenderade dagliga intaget av vitamin C, så det är absolut en bra början.

Roliga sätt att implementera äpplen i din kost

Det finns många olika sätt att lägga till äpplen i din kost. Det enklaste sättet är att helt enkelt konsumera dom som ett snack-alternativ. Att äta ett äpple som innehåller 0 fett, och bara innehåller 100 kalorier är verkligen ett bra alternativ när det gäller snacks.

Utöver att äta dom på ovanstående sätt, så går det även utmärkt att ha dom som en sidorätt. Det går utmärkt att lägga till de som sidorätt till nästan vilken måltid som helst, och det spelar ingen roll om det är frukost, lunch eller middag. Ett annat utmärkt alternativ är att blanda ner lite äpple i salladen, och det blir även riktigt gott.

Många olika desserter kräver även att man implementerar färska äpplen av olika anledningar, det kan vara för att förbättra smaken, göra smaken lite sötare, eller att lägga till mättnad. Vem tycker inte om äpplepaj eller någon annan dessert med äpplen i? Det bästa med att implementera äpplen i din kost är att dom innehåller mindre kalorier än många andra alternativ. Detta betyder att dessa underbara livsmedel inte håller dig tillbaka lika mycket som andra alternativ när det gäller dina viktminskningsmål.

Slutsats om kalorier i äpplen

En av de bästa aspekter med äpplen är de få kalorier de innehåller.  De är inte bara lågt på kalorier, utan är även fullproppade med vitamin C, fibrer, och innehåller även kalium som ser till att hjärtat fungerar som det ska. Ett normalt äpple innehåller ungefär 80-100 kalorier, vilket gör det till ett utmärkt val vad gäller snacks, dessert eller en sidorätt. Man bör sikta på att äta ett äpple per dag för att dra nytta av dess hälsofördelar.

Få en skräddarsydd diet helt gratis

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis.

Vill du uppnå varaktig viktminskning? Klicka nedan och få en kostplan.

Få din gratis dietplan

Testa vår nya app

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis!

Få din gratis dietplan