"Varför går jag inte ner i vikt?": här är svaret

Skriven av Anne Christensen
Dietist 08. jun 2021

Du frågar dig ofta: "Varför går jag inte ner i vikt?" Är du trött på att springa i en oändlig cykel av bantning, förbud och för lite motion? Blir din självkänsla allt sämre och vill du göra något åt det snart?

Du är inte ensam. Många människor kämpar med kilona, och även om det är lättare sagt än gjort kan det finnas flera orsaker till att du inte går ner i vikt. Läs nedan för att ta reda på hur du kanske fortfarande kämpar med din vikt och vad du kan göra åt det!

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Varför går jag inte ner i vikt?

Det kan finnas många orsaker till att du inte går ner i vikt. Det kan vara svårt att gå ner i vikt eftersom du helt enkelt måste ändra många av dina vanor. Du kanske måste vänja dig vid att inte äta sötsaker, och du kanske måste ge dig själv tid att träna. Det är obevekligt - men till slut kommer du att vara glad att du gjorde det! Inte bara för att du går ner i vikt, utan för att ditt liv utan tvekan kommer att förbättras.

Om du undrar varför du inte går ner i vikt, kan det här vara några av orsakerna:

9 orsaker till att du inte går ner i vikt

 • Du äter för mycket
  Det är ett helt rättvist skäl - alla kan ha perioder då de äter för mycket, men i slutändan är det mycket troligt att ditt misslyckande med att gå ner i vikt beror på att du äter för mycket.
 • Du äter för lite - och slutar med att äta för mycket.
  Om du vill gå ner i vikt hjälper det inte att svälta dig själv. Om du vill gå ner i vikt ska du äta mindre, men inte så lite att du börjar äta mycket på kvällen!
 • Du äter fel
  Ät inte snabbmat, vitt bröd, godis och chips. Ät i stället rågbröd, brunt ris, fullkornspasta, nötter, grönsaker, magert kött, oljor och fisk.

 • Du tränar inte tillräckligt mycket
  Du behöver inte träna två timmar varje dag för att gå ner i vikt - ta en långpromenad, cykla till jobbet eller jogga i stället. Så länge du gör det!
 • Du sover för lite
  Sömn är det viktigaste av allt - se till att du får 7-8 timmars sömn varje natt.
 • Du är stressad
  Meditation och mindfulness kan vara en bra idé. Eller ta en vecka ledigt - det kommer att gynna dig i slutändan.
 • Du bantar hela tiden
  Regel nummer ett är att leva ett hälsosamt och varierat liv och träna en timme varje dag - viktminskningen kommer att komma.
 • Du dricker för många söta drycker
  Vatten, vatten, vatten - och mer vatten! Och ibland ett glas rött vin.

Vad kan jag göra för att gå ner i vikt?

Du kan göra många saker! För det första måste du vara helt och hållet engagerad i projektet - det är det viktigaste. Då kan du titta på några av dessa orsaker och fråga dig själv om det kan vara därför du inte går ner i vikt.

Då kan du till exempel göra en kostdagbok så att du kan se vad du äter. Det ger dig en bra överblick.

Slutligen kan du göra en kostplan för att se till att du inte får för få eller för många kalorier och se till att du tränar varje dag. Om du är osäker på hur du ska göra kan du faktiskt ladda ner en app för kostplanering som hjälper dig - som Arono!

Läs mer om vad en dietplan kan göra för dig!

Arono kan hjälpa dig

Om du vill ha hjälp med att gå ner i vikt och komma i form kan du läsa vidare på Arono.co.uk. Här hittar du många artiklar och guider som hjälper dig med kost, motion och balans.

Du kan också snabbt och enkelt registrera dig som användare och vår app kommer att skapa en bra personlig dietplan för dig så att du kan uppnå ditt viktminskningsmål - på det sätt som du vill ha det.

Få en kostnadsfri personlig kostplan!