Vad är symptomen på järnbrist?

Skriven av Anne Christensen
Dietist 12. maj 2021

Järnbrist är ett tillstånd då din kropp saknar denna väldigt viktiga mineral. Näringsbrist är ovanligt, förutom i dieter där viktnedgång är målet. Det finns många dieter där viktnedgång är målet, som leder till vissa brister som ett resultat av restriktioner i dieten. Innehållet nedan är utformat för att informera om järnbrist, och vad du kan förvänta dig om du misstänker att du saknar detta näringsämne.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Vad är järnbrist?

Att ha järnbrist betyder att den diet du äter inte är tillräckligt rik på järn, som är ett spårämne. Du kanske misstänker att du har järnbrist, men för att vara säker, så måste ett blodprov tas för att säkerställa det. Om så är fallet kan din hälsa påverkas på ett flertal sätt. Den vanligaste orsaken till järnbrist är diet, nedan kan du läsa om några vanliga fall där risken för järnbrist är hög.

Hur får man järnbrist?

Man kan få järnbrist av ett flertal olika anledningar. Det vanligaste sättet att ha järnbrist (detta gäller samtliga näringsämnen) är dock genom diet. Många dieter och viktminskningsguider uppmanar restriktioner av vissa livsmedel, och när man går på en diet under en längre tid, så riskerar man näringsbrist.

Andra vanliga orsaker till järnbrist är t.ex. vissa medicinska tillstånd. Om din diet innehåller tillräckligt med järn, men du ändå har näringsbrist, så kan det vara något som orsaker det. Vissa tarmsjukdomar, graviditeter och blodförluster är vanliga sätt att få järnbrist i blodet.

Symptom för järnbrist

Som vid alla näringsbrister, så kan du förvänta dig ett flertal symptom som hjälper dig att förstå att något inte står rätt till. Nedan finns en lista med vanliga symptom på järnbrist, och om du misstänker att så är fallet, så borde du ta kontakt med en läkare.

  • Andnöd

Om du kämpar med att klara av dina normala aktiviteter, kan det betyda att du har andtäppa, som ett resultat av järnbrist. Järn är viktigt för att binda syre till dina blodceller, och när du har låga järnnivåer kan det betyda att dina celler inte får tillräckligt med syre. När dina celler inte får rätt mängd syre kan det leda till andnöd. 

  • Utmattning

Ett av de vanligaste symptomen på järnbrist är ovanlig utmattning. Eftersom att det är normalt att man är utmattad regelbundet (t.ex. tack vare jobb eller för lite sömn) så är det många som inte lägger märke till det här symptomet. Se till att övervaka din utmattning och se till att få tillräckligt med sömn för att se om din utmattning försvinner.

  • Hjärtklappning 

Ett annat vanligt symptom på järnbrist är hjärtklappning, eller hårda hjärtslag. Dessa hjärtslag är inte inom ramen av det normala, och kan även tyda på andra hjärtfel. Om du har tydliga hjärtklappningar och misstänker att du har järnbrist så bör du konsultera en läkare.

  • Restless Leg Syndrome

Intressant nog lider 1 av 4 person med restless leg syndrome av järnbrist. Detta tillstånd, som gör det omöjligt för dina ben att slappna av, förekommer oftast på kvällen och kan leda till att dina sömnrutiner rubbas. Överväg att konsultera en läkare om du har restless leg syndrome och misstänker att du lider av järnbrist. 

Mat som innehåller mycket järn

Trots att järnbrist generellt sätt kan återställa sig genom järnrik diet, så bör du överväga att äta mat som har speciellt mycket av detta näringsämne. Låt oss ta en närmare titt på några av de livsmedel som är väldigt järnrika.

  • Biff

Om du har järnbrist så är det viktigt att hitta livsmedel som hjälper till att höja ditt intag av det ta näringsämne. Biff är en bra källa till järn, och en normal portion innehåller 25% av ditt rekommenderade dagliga intag av järn.  

  • Choklad

Som om du behövde ytterligare en anledning till att njuta av choklad… men om du har järnbrist så bör du faktiskt överväga att äta mer mörk choklad. 30 gram choklad innehåller ungefär 20% av ditt rekommenderade dagliga intag av järn, så ät hur mycket du vill.

  • Sojabönor

Ett av de bästa alternativen för att öka järnmängden i din diet är sojabönor. En normal portion av sojabönor innehåller nästan 50% av ditt rekommenderade dagliga intag av järn, och gör det därmed till ett utmärkt val. Om du blandar sojabönor med biff, så ökar du mängden järn i din diet, med en endaste måltid.

  • Spenat  

Det sista livsmedlet på den här listan är spenat. Spenat är en superfood som innehåller få kalorier och rikligt med näringsämnen, och är ett av de bästa alternativen om du har järnbrist.

En portion med spenat innehåller nästan 40% av ditt rekommenderade dagliga intag av järn, vilket gör det till ett utmärkt val.

När du ska söka läkarvård

Om du misstänker att du har järnbrist, så är det väldigt viktigt att du lägger märke till symptomen. Om du känner dig utmattad, så rodnar din hud, eller om du bara känner dig dålig, så kan det bero på en allvarlig näringsbrist. Om du misstänker att du har järnbrist, så bör du konsultera din läkare för bästa resultat. Du kommer troligtvis få gå på en undersökning för att kunna säkerställa att du lider av brist av detta viktiga näringsämne. Utöver det bör du överväga att lägga till eller öka den mängd livsmedel som innehåller järn. Se listan tidigare i artikeln för att få bra tips över vad du kan äta för att öka ditt järnintag.

Få en skräddarsydd diet helt gratis

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis.

Vill du uppnå varaktig viktminskning? Klicka nedan och få en kostplan.

Få din gratis dietplan

Testa vår nya app

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis!

Få din gratis dietplan