Vilka är symtomen på vitamin B12-brist?

Skriven av Anne Christensen
Dietist 12. maj 2021
 

När du går efter en viktminskningsplan, så riskerar du att utveckla en vitamin B12 brist. En vitamin B12-brist är ett vanligt tillstånd som påverkar ett stort antal människor av olika anledningar, och när tillståndet börjar, så kan det orsaka noterbara tecken och symtom på din hälsa.

Informationen nedan är avsedd att vara en allmän guide för vitamin B12 och när man ska misstänka en brist. Om du känner att du har vitamin B12-brist bör du rådgöra med din läkare.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Vad är syftet med vitamin B12?

Vitamin B12 spelar en viktig roll på din hälsa och välbefinnande. Det är nödvändigt för den övergripande hälsan hos dina blodkroppar, inklusive skapandet av dessa celler. Dessutom spelar de en roll i bildandet av dina gener, och de har också en roll i ditt neurologiska system. Vitamin B12 är väldigt viktig för din hälsa och välbefinnande.

Vilka är symtomen på en vitamin B12-brist?

För att veta om du har en vitamin B12-brist är det viktigt att veta vilka symptom som är vanliga att få. Medan symptomen varierar för varje person, kan något av de listade symptomen nedan inträffa när som helst när du har vitamin B12-brist.

Trötthet

Ett av de första symptomen som man märker när man har en vitamin B12-brist är trötthet. Många vuxna upplever detta symptom under hela arbetsveckan som en följd av mental utmattning och sömnbrist, men om dina sömnmönster är bra, så kan ditt symptom bero på en B12-brist.

Andfådd

Ett mycket vanligt symptom på vitamin B12-brist är andfåddhet. Om du märker att du blir mer andfådd än vanligt under dina vanliga dagliga aktiviteter kan det bero på en B12-brist. Rådgör med din läkare om du märker att du blir noterbart mer andfådd av dina dagliga aktiviteter.

Suddig syn

Eftersom vitamin B12 spelar en roll i hur ditt nervsystem fungerar, kan en brist på denna vitamin spela ett spratt på din syn. Ett vanligt symptom på vitamin B12-brist är att du får suddig syn, vilket man ofta märker ganska snabbt. Om du märker några tydliga synproblem bör du rådgöra med din läkare, eftersom det kan vara ett tecken på ett allvarligare tillstånd.

Blek hudfärg

Ett vanligt symptom på vitamin B12-brist är att man blir blek. Som en följd av en minskning av tillverkning av de röda blodkropparna, så kan hudfärgen upplevas som blekare än vanligt, och i vissa fall något gul. Om du märker att huden är blekare än vanligt, och du känner att du kan ha en brist, så ska du rådfråga din läkare.

Vilka livsmedel innehåller mycket vitamin B12?

Nu när du har information om vilka symtom som kan uppkomma om man har  vitamin B12-brist, borde du ha en bra uppfattning om vilka livsmedel du kan äta för att hjälpa till att omvandla tillståndet. Låt oss titta närmare på några av de vanligaste livsmedel som innehåller vitamin B12.

Lax

En av de bästa alternativen som du kan äta för vitamin B12-brist är lax. Lax är populärt att konsumera för de nyttiga fetter de innehåller, men lax är också en bra källa till vitamin B12. En portion av lax innehåller mer än 200 procent av ditt rekommenderade dagliga intag av vitamin B12.

Sardiner

Ett annat skaldjurs-alternativ som du bör överväga när du saknar vitamin B12 är sardiner. En normal portion av detta ovanliga livsmedel innehåller mer än tre gånger av ditt dagliga behov av vitamin B12, vilket gör det till en utmärkt källa.

Lamm

Medan skaldjur tenderar att vara det bästa alternativet för att få i sig vitamin B12, så bör du överväga att konsumera lamm om du har möjlighet till det. En portion lamm innehåller 100 procent av ditt rekommenderade dagliga intag av vitamin B12, vilket gör det här till en annan utmärkt källa.

Yoghurt

Det sista livsmedel som anges här är ett alternativ utan kött. Yoghurt är populärt att konsumera för dess proteininnehåll, såväl som för den probiotika det innehåller. Men yoghurt är också en bra källa till vitamin B12. En portion av yoghurt innehåller cirka 150 kalorier, men också ungefär 40 procent av ditt rekommenderade dagliga intag av vitamin B12.

Sammanfattning för vitamin B12

En vitamin B12-brist är något som kan orsakas av ett antal olika anledning, t.ex näringsbrist på grund av olika dieter,  liksom andra hälsoförhållanden. Nyckeln till att upptäcka om vitamin B12-bristen är på grund av kost, är att värdera de olika symptom du har.  Även om ökad konsumtion av vitamin B12 kan hjälpa till att minska din brist, är det viktigt att du rådgör med din läkare för korrekt behandling. Se informationen ovan som en guide till vitamin B12, samt vilken mat du bör konsumera för att lindra eller motverka dina besvär.

Få en skräddarsydd diet helt gratis

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis.

Vill du uppnå varaktig viktminskning? Klicka nedan och få en kostplan.

Få din gratis dietplan

Testa vår nya app

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis!

Få din gratis dietplan