Vad är detox dieten?

Skriven av Anne Christensen
Dietist 12. maj 2021
 

En detox diet är en populär metod som många vuxna väljer för att hjälpa kroppens naturliga sätt att få bort gifter ur kroppen. Den här dieten har väckt stor uppmärksamhet, och har både blivit hyllad och kritiserad. Informationen nedan är till för att sätta dig i rätt riktning, och den kan mycket väl hjälpa dig med viktminskning om du så önskar.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Vad är en Detox diet?

En avgiftande diet som hjälper dig att rensa din kropp från giftigt avfall. Den hjälper dig att förbättra effektiviteten av din lever, njurar och matsmältningssystem. Teorin bakom denna diet är att hjälpa kroppen att rensa sig från giftiga avfall, och därmed leda till hälsoförbättringar och viktkontroll. Det finns massvis med hälsofördelar med denna diet, och nedan listar vi några av dom i detalj. 

Vad kan en detox diet göra för dig?

Förbättrad matkvalité

En fullständigt avgiftande diet är designad för att eliminera gifter från din kropp. Den här dieten är utformad för att ta bort ohälsosamma och skadligt livsmedel från din kost. Det betyder att organiska livsmedel är nödvändiga för att denna diet ska fungera. Du kommer även att äta hälsosamma frukter, grönsaker, och livsmedel som inte är raffinerade eller bearbetade livsmedel.  

Viktminskning

En av de mest vanliga anledningar till att starta en detox diet är för att hjälpa kroppen att förlora vikt. Eftersom att man konsumerar bättre mat så har kroppen en bättre chans att vara effektiv i det dagliga livet, vilket  betyder att det är lättare att förlora vikt. Även om en detox diet inte nödvändigtvis leder till att man går ner i vikt, så ökar det chanserna för att det ska hända. Se detta som ett bra alternativ om du letar efter en diet som gör att man går ner i vikt.

Mer energi

Den kanske bästa fördelen med en renande diet är att man får mycket mer energi. Det verkar som att jobbet och det dagliga livet tar mycket energi från kroppen, och istället för att fylla på med koffein och kaffe så kan en detox diet gå till grunden av problemet. Tanken bakom detox dieten är att ta bort gifter som finns i ditt blod och dina organ, vilket leder till bättre effektivitet för organen, och därmed mer energi. Det krävs mer forskning inom ämnet, men det visar redan positiva effekter av förhöjda energinivåer.

Bättre hy

En väldigt vanlig anledning till att man testar den här dieten är för att förbättra funktionen av kroppens största organ. Din hy är utsatt för många föroreningar på en regelbunden basis, och det verkar som att detox dieten främjar dess hälsa. Om du vill förbättra din hys kvalité och hälsa, testa då denna diet.

Finns det några restriktioner om vad man får och inte får äta?

När man går på en diet så finns det oftast restriktioner om vad man får och inte får äta. Hela grejen med detox dieten är att försöka att undvika att utsätta kroppen för gifter, vilket betyder att man måste konsumera 100% organiska livsmedel. Det finns massvis med olika livsmedel, och det är ett måste att endast konsumera dessa om man vill gå på denna diet.

Är det effektivt för viktminskning?

Det korta svaret på den frågan är ja, det är effektivt för viktminskning. Men det rätta svaret är egentligen att det beror på. En viktminskning beror främst på hur stort underskott av kalorier ens diet och fysiska aktiviteter skapar. När detta kombineras på ett bra sätt, att man blandar en bra mängd fysisk aktivitet tillsammans med ett litet underskott av kalorier, det är då det är som effektivast. En detox diet kan mycket väl orsaka att man går ner i vikt i det långa loppet, men det har inte riktigt gjorts tillräckligt många studier för att säkerställa dess effekter av kroppsmassan.

Många säger att dom går ner i vikt när dom går på denna diet. Detox dieten kan skapa viktnedgång eftersom att man oftast byter ut de livsmedel man brukar konsumera, mot helt andra. Av denna anledning så kan viktminskning inträffa när man är klar med denna diet, och den här dieten är ett bra alternativ att testa innan man går på en riktig viktminskningsplan.

Kroppen är väldigt duktig och effektiv på att driva ut gifter från kroppen, men det diskuteras fortfarande om denna diet faktiskt förbättrar organens funktionalitet eller inte. Mer forskning krävs för att ge ett säkert svar på om den här dieten faktiskt främjar kroppens generella hälsa.

Är den rätt för mig?

Den här dieten är en kostplan där man tar bort livsmedel som tillför gifter till kroppen. Den har fått stort genomslag tack vare sin potentiella viktminsknings-förmåga, men dieten är egentligen skapad som en diet man ska gå på innan viktminskning. Eftersom att denna diet uppmuntrar till att man bara ska konsumera ett få antal livsmedel under hela dieten, så kan en sidoeffekt bli att man går ner i vikt, antingen under eller efter dieten. Att testa detox dieten kan hjälpa dig att eliminera de livsmedel som för närvarande skapar problem i din livsstil. Detox dieten innehåller fasta, drinkar som snabbar upp din matsmältning, och innehåller bara livsmedel som renar din kropp från gifter. Är denna diet för dig? Överväg all den information du läst i den här texten innan du testar denna diet.

Få en skräddarsydd diet helt gratis

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis.

Vill du uppnå varaktig viktminskning? Klicka nedan och få en kostplan.

Få din gratis dietplan

Testa vår nya app

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis!

Få din gratis dietplan