Rengöringskur | Hur man gör det på rätt sätt! - 2023

Skriven av Anne Christensen
Dietist 03. apr 2023

I den här artikeln kan du läsa allt om reningskurer och hur denna typ av kur skiljer sig från traditionell diet. Du behöver inte använda en reningskur för att gå ner i vikt. Det primära syftet med avgiftning är att avgifta kroppen så att den blir friskare och mer motståndskraftig.

Vi guidar dig till olika detoxkurer, fördelarna med detox, vilka livsmedel du ska hålla dig borta från under en rening och mycket mer.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Vad är en rening/avgiftning?

En rening, även kallad detox, är ett sätt att rensa kroppen från de element som förorenar den. Kroppen är mycket bra på att rengöra sig själv, men det är inget fel att ge den en hjälpande hand då och då.

Sammantaget säkerställer en reningskur att kroppen har bättre förutsättningar att göra sig av med olika avfall och gifter. Dessa byggs upp i kroppen om du fortsätter att tillsätta fler skadliga ämnen utan att låta kroppen bekämpa dem ordentligt.

Det är mycket svårt att undvika dessa föroreningar i vardagen. Det beror på att de finns i luften och i de flesta livsmedel. Det finns till exempel gifter i maten i form av färgämnen, bekämpningsmedel, konserveringsmedel och så vidare.

De flesta av oss märker kanske inte att dessa gifter kommer in i kroppen, eftersom levern och njurarna till exempel är bra på att rensa blodet från avfallsprodukter, medan olika enzymer och näringsämnen bekämpar avfallsprodukter på andra ställen i kroppen.

5 fördelar med en rening

Det finns flera fördelar med att regelbundet genomföra en avgiftningskur. De beror alla på att kroppen rensas från avfallsprodukter som annars skulle samlas tills kroppen själv kan neutralisera dem. En avgiftning hjälper dig bland annat:

 • Få mer energi och bekämpa trötthet: Du kommer snabbt att märka att du har mer energi kvar efter en rening. Du kan läsa mer om detta i ett senare avsnitt.
 • Få en snyggare hud: Avfallsprodukter kan också påverka ditt utseende, till exempel i form av fläckar eller andra hudförändringar. En detox är därför det självklara valet om du vill ge din hud en frisk fläkt.
 • Minskar förstoppning: Rengöringar kan också hjälpa till med olika tarmproblem. Detta beror på att rening har en positiv effekt på dina tarmar och gör det lättare för dem att bearbeta maten efteråt.
 • Detblir lättare att hålla sig borta från ohälsosamma mellanmål: en detox är praktiskt taget en sockerrensning. Kroppen behöver inte socker i sig, men det kan vara svårt att hålla sig borta från det när man är van vid att äta det. När du har gjort en 3- eller 7-dagarsdiet är det lättare att hålla dig borta från socker och andra ohälsosamma mellanmål när du börjar äta "normalt" igen. Därför är en rening också idealisk för dem som har svårt att hålla sig borta från sötsaker.
 • Kickstart viktminskning: en rensning är inte nödvändigtvis ett sätt att gå ner i vikt, men om du vill gå ner i vikt kan den hjälpa dig att få en bra start. Det beror på att du har lättare att hålla dig borta från ohälsosamma livsmedel, har neutraliserat mer avfall i kroppen och i så fall inte konsumerar lika många kalorier under de första dagarna av viktnedgången.

Ovanstående exempel är bara några av fördelarna med en rening. I allmänhet kommer du att må bättre, din kropp kommer att vara i balans och du kommer att känna dig mer nöjd.

En avgiftning kan ge dig mer energi och energi i din vardag.

Det kan låta konstigt att tro att en avgiftning ger dig mer energi, men det är en bra sak. Det är inte nödvändigtvis så att du upplever detta när du är på kur - särskilt inte om du gör en snabb avgiftning på bara några dagar. De är faktiskt lite svårare att genomföra eftersom du skär ner helt och hållet på ditt födointag.

Men under kurens gång, om den är lång, eller efter att den är över, om den är kort, kommer du att märka att du har mer energi. Detta beror till stor del på att du har gjort dig av med ett antal gifter som har tyngt din kropp.

Vem behöver en rening?

Faktum är att de flesta människor kan dra nytta av en rensning - just för att den har en positiv effekt på hela kroppen. Så håll dig inte tillbaka om du vill prova en rening. Du kan alltid börja med en kortare period för att se om det är rätt för dig.

Om du upplever ett eller flera av nedanstående problem rekommenderas särskilt att du försöker rensa din kropp från avfall och gifter.

 • Överdriven trötthet eller låg energinivå i vardagen
 • Svårt att få uppblåsthet
 • Förstoppning eller diarré
 • Huvudvärk (inte migrän)
 • Beroende av socker och andra sötsaker
 • Smärta i muskler och leder - men prata alltid med din läkare eftersom detta kan bero på andra faktorer.
 • Upplever vita avlagringar på tungan
 • Sura uppstötningar (dvs. problem med magsyra)

Har alla nytta av en rening?

Rengöringar är inte skadliga. I många fall består de endast av naturliga och hälsosamma ingredienser. Det är dock inte alla som har lika stor nytta av en rening. Du bör till exempel hålla dig borta från rensningar om du:

 • Har ett medicinskt tillstånd, t.ex. diabetes, hjärtproblem osv.
 • Ta mediciner - prata alltid med din läkare innan du påbörjar en avgiftning om du tar mediciner.
 • Har nyligen genomgått en operation eller är på väg att genomgå en operation.
 • Är gravid eller ammar
 • Är över 60 år, eftersom din kropp kanske inte klarar av det.
 • Är underviktig, eftersom det är osannolikt att din kropp gynnas.
 • är under 18 år

Dessutom bör du alltid lyssna på din kropp när du gör en avgiftning. Det är därför viktigt att du väljer en avgiftning som passar din kropp, till exempel när det gäller varaktighet. Om du inte gör det kommer du inte att få en rening som fungerar.

Om du inte är säker på vad din kropp klarar av rekommenderar vi att du börjar med några få dagar. Sedan kan du alltid öka antalet dagar när du har fått reda på hur du reagerar.

Vilken avgiftning ska jag välja?

Det finns en mängd olika detoxkurer, så du har många möjligheter att hitta den som bäst passar dina behov. Alla avgiftningar bygger på samma princip: din kropp ska bara äta livsmedel som är bra för den.

Kuren kan dock lätt ha andra syften än att bara rena kroppen, till exempel för att få igång en viktminskning. Läs mer om 5 fantastiska reningskurer nedan:

 • Rengör 3 dagar: Du kan välja en allmän rening som varar i tre dagar. Med den här typen av botemedel måste du bara se till att du är försiktig med vad du äter under tre dagar. Läs mer om vilka livsmedel du kan äta i ett senare avsnitt.
 • Detox 7 dagar: En tredagars och en sjudagars detox är mycket lika varandra. Vi rekommenderar dock att du äter mycket mer mat om du planerar att hålla på med detoxen i en hel vecka (eller längre). På så sätt kan du se till att din kropp inte går miste om viktiga näringsämnen.
 • Liver Cleansing Diet: Denna diet tar 8 veckor. Det är alltså ingen snabb lösning. Under de åtta veckorna får du bara äta råa frukter och grönsaker samt vissa proteiner. Rengöringskost har en positiv inverkan på din lever
 • Juicediet: Juicediet är mycket populärt, framför allt för att du kan anpassa det till dina egna behov. Du kan till exempel välja hur länge du vill att bantningen ska pågå. Dessutom är det lätt att skala innehållet av frukt och grönsaker. Och det finns en mängd läckra och naturliga recept som innehåller just de vitaminer och mineraler som din kropp behöver.
 • Äppelcidervinägerrengöring: Den här typen av rengöring är idealisk för dem som är trötta och behöver mer energi och ork, men som inte känner för att gå på en rening i sju dagar eller att skära bort en massa livsmedel i perioder. Häll i stället en tsk. av äppelcidervinäger i ett glas vatten, juice etc. Dessutom bör du dricka mycket vatten och äta mycket frukt och grönsaker.

Vad man ska äta under en avgiftning

I de flesta fall kan du äta alla grönsaker du vill när du gör en avgiftning. Men om du följer en särskild diet, se till att du följer rekommendationerna. Det rekommenderas att du äter ekologiska grönsaker så att de innehåller så lite gifter som möjligt.

För vissa reningsdieter är det dessutom acceptabelt att äta en god mängd frukt, som också bör vara ekologisk, och en del fullkornsprodukter.

Kom särskilt ihåg att dricka mycket vatten under hela dagen när du är på avgiftningskur. Det rekommenderas att du dricker minst 2 liter vatten. Detta gäller oavsett vilken typ du väljer. Du kan välja att ersätta några glas vatten med kaffe eller grönt te. De ska dock helst vara utan mjölk och socker.

Det rekommenderas också att börja dagen med en kopp kokt vatten med citron.

Vad ska man undvika när man avgiftar sig?

Du bör hålla dig borta från följande livsmedel när du vill genomföra en avgiftning:

 • Alkohol
 • Socker
 • Transfetter
 • Snabbmat av alla slag
 • För mycket koffein - lite är okej
 • För många kolhydrater

Ingen av ovanstående livsmedel är idealiska när du renar din kropp. Detta gäller dock särskilt alkohol, som både innehåller många kalorier och kan göra dig riktigt berusad när du inte har tillräckligt med mat i magen för att motverka det.

Du bör också avstå från att röka under denna period. Cigaretter tillför också mycket avfall och gifter till din kropp. Du kanske vill se reningen som ett sätt att sluta röka helt och hållet.

Ät superfoods under hela dagen

Det rekommenderas särskilt att äta olika typer av superfoods när du vill genomföra en rening. Superfoods är livsmedel som innehåller extra vitaminer och mineraler. Denna typ av livsmedel bidrar därför till att öka din hälsa genom att ge kroppen bra näring.

Du kan dra nytta av följande hälsosamma superfoods när du vill rensa kroppens organ.

Grönsaker och växter

Ett stort antal grönsaker och växter räknas som superfoods. Det handlar bland annat om broccoli, vattenkrasse, rödbetor, olika sorters kål, spenat och bönor. Dessa kan ätas för att stärka och rena kroppen.

Frukt och bär

Var försiktig med hur mycket frukt och bär du äter, eftersom de flesta innehåller mycket fruktsocker. Olika frukter och bär som jordgubbar, blåbär, ananas, avokado, äpplen, olika citrusfrukter etc. är dock idealiska för rengöring.

Nötter, frön och kryddor

Mandlar, pistaschmandlar, chiafrön, valnötter etc. räknas också som superfoods. Dessutom är olika typer av kryddor som chili, ingefära och vitlök utmärkta för att öka ämnesomsättningen. Dessa ingredienser kan du lägga till i dina smoothies, juicer etc. när du vill gå ner i vikt under din detox.

Detox cure måltidsplan

Har du problem med att slutföra din avgiftning? Om så är fallet rekommenderar vi att du gör upp en måltids- eller kostplan så att du vet vad du ska äta vid de olika måltiderna. Det kan också vara tillrådligt att följa ett recept för avgiftningskost, åtminstone i början. På så sätt vänjer du dig långsamt vid vilka recept som är bra för en rening - och eventuellt viktnedgång.

Hur din kropp reagerar på en rening

Som vi nämnde tidigare är det viktigt att lyssna på din kropp när du gör en rening. Det beror på att vi alla reagerar olika. Vissa människor har inga problem med att hålla en diet eller rensning i flera veckor, medan andra mår bättre efter bara några dagar.

I de flesta fall kommer du att uppleva en reaktion från din kropp när den sätts under "press" när kroppens organ, inklusive lever, tarmar, njurar och så vidare, behöver rensas från gifter.

Följande biverkningar kan uppstå under rengöringsbehandlingen:

 • Humörsvängningar är ett särskilt besvär som många upplever. Därför är det en bra idé att planera rensningen under en period då du inte är stressad, pressad eller har planer. Det kan också vara en bra idé att varna dina nära och kära.
 • Kraftigare kroppslukt kan uppstå i vardagen och under träning. Se till att du duschar varje dag och använder en bra deodorant för att bli av med "problemet".
 • Dålig andedräkt beror till stor del på att du inte äter lika ofta. Du kan alltid försöka äta lite mer tuggummi under denna period - men det ska vara sockerfritt.
 • Utslag eller fläckar på huden är hudens reaktion på att avfallsprodukterna nu lämnar kroppen. Efter behandlingen får du ofta en finare och fräschare hud, så håll ut!
 • Förstoppning eller diarré kan tyckas vara en märklig biverkning, men det är just en av de saker som rensningen är utformad för att göra sig av med. Men i början av rensningen äter du inte lika mycket mat, så det kan påverka ditt tarmsystem.
 • Huvudvärk är en naturlig bieffekt av att vara på en rening. Du får främst huvudvärk om du inte dricker tillräckligt med vatten.

Obehaget uppstår främst för att kroppen utsätts för något som den inte är helt van vid - och som en del av att göra sig av med gifter. Bli inte orolig om du upplever ovanstående symtom. De bör försvinna av sig själva när kroppen är renad.

Hur länge måste man vara på en rening för att se resultat?

Hur länge du stannar på reningen beror på vilka resultat du vill se. Om du vill gå ner i vikt är det uppenbart att du måste hålla dig till kosten längre - eller åtminstone vara i kaloriunderskott efter att rensningen är avslutad.

De flesta får goda resultat genom att hålla på med en rening i två till tre dagar. Om du är van vid att rengöra din kropp regelbundet kan du lätt göra det i fem till sju dagar i stället. Vi rekommenderar dock inte att du håller på med avgiftning i mer än 10 dagar om du inte vet vad du gör - och ser till att du får i dig tillräckligt med näringsämnen på vägen. Om du vill fortsätta med en avgiftning under en längre tid kan det vara bra att söka professionell rådgivning.

Vanliga frågor

En avgiftning kan hjälpa kroppens organ att bekämpa olika avfall och gifter. Detta håller kroppen frisk och ser till att den fungerar fullt ut. Läs mer om rengöring här.

Du behöver inte rengöra din kropp hela tiden, eftersom den gör det mesta av arbetet själv. Det kan dock vara bra att tänka på att rensa regelbundet om du vill förbättra din hälsa. Läs mer i artikeln.

Nej, tvärtom, det är hälsosamt att rena kroppen. Men du måste göra det på rätt sätt så att din kropp får rätt näringsämnen. Undvik rengöring om du lider av sjukdom, är äldre osv.

Du bör framför allt äta grönsaker, frukt och mycket vatten när du vill rensa din kropp. Undvik socker, fett, alkohol, ohälsosam mat etc. Protein kan gå om du renar under en längre tid.