Hur många kalorier är i banan

Skriven av Anne Christensen
Dietist 08. jun 2021

Du har säkert hört berättelsen. Att du bör undvika bananer om du försöker gå ner i vikt. Att bananer - trots att de är en frukt - innehåller otroligt många kalorier. Att bananer är rent socker. Men ta inte detta för givet.

Bananer är faktiskt en supergod frukt i de flesta sammanhang, och antalet kalorier i bananer är faktiskt relativt lågt.

Bananer är en frukt som du lätt kan lägga till i din kost, som du lätt kan blanda i kakdeg och som du lätt kan äta som mellanmål under dagen.

Hitta hälsosamma recept med banan
Prova Arono och få tillgång till över 300 recept!

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Men först och främst: Vad är "kalorier"?

Kalorier (kcal) är termen för den energi som kroppen använder. Men det omfattar också den energi som vi tillför kroppen genom maten. Kroppen förbrukar ständigt kalorier eftersom den alltid gör något.

Kalorierna kommer från maten. När du till exempel äter en banan får du i dig en viss mängd kalorier. Du kan ta reda på hur mycket det är genom att titta på baksidan av varje livsmedel.

Du kan läsa mycket mer om kalorier i vår detaljerade guide här:

Hur många kalorier finns det i bananer?

När det gäller antalet kalorier i banan är det faktiskt inte så illa.

Med en normal, medelstor banan kan du räkna med cirka 105 kalorier. Med en av de riktigt stora får du upp till 121 kalorier. Av ett dagligt kaloriintag på i genomsnitt 2000-2500 kalorier är det alltså bara cirka 5 %.

Så var inte rädd för att äta bananer om du försöker gå ner i vikt. I många fall är bananer faktiskt en ganska bra frukt eftersom de är fulla av bra näringsämnen och vitaminer.

Vad innehåller en banan?

Bananer består av kostfiber, vilket är bra om du försöker gå ner i vikt. Det beror på att de får dig att känner dig mätt längre.

Bananer innehåller nästan inga fetter eller proteiner. Å andra sidan finns det mycket kolhydrater, varav en stor del är socker. Oroa dig inte, bananer kan vara ett ganska bra alternativ till kakor och godis - om du känner att du får ett sug efter socker sent på kvällen.

En bit banan hjälper dig dessutom att få B6-vitamin, C-vitamin och magnesium.

Ät bananer före träning

Det är en bra idé att ta en banan innan du går till gymmet. Bananer har ett högt kolhydratinnehåll och ger musklerna den energi de behöver för att träna.

Andra fördelar med bananer

Bananer är inte bara bra för viktminskning och styrketräning.

Andra fördelar med bananer är bland annat:

Lär dig mer om ett hälsosamt liv med Arono

Om du vill veta mer om hur du kan sätta ihop den perfekta lågkaloridieten kan du läsa vidare på Arono.co.uk. Här hittar du massor av artiklar och guider som hjälper dig med kost, motion och balans. Du kan också enkelt registrera dig som användare och vår app skräddarsyr den perfekta kostplanen för dig så att du kan uppnå dina personliga mål.

Få en kostnadsfri personlig kostplan!

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis.

Vill du uppnå varaktig viktminskning? Klicka nedan och få en kostplan.

Få din gratis dietplan

Testa vår nya app

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis!

Få din gratis dietplan