Är GI-metoden rätt val för dig?

Skriven av Anne Christensen
Dietist 12. maj 2021

 

Känner du att det är dags att testa någon ny metod för att nå dina hälsorelaterad mål? Det finns många metoder och dieter som hjälper dig att nå dina mål beroende på vad dom är, men GI-metoden är ett val som bäst passar de som söker bantning. GI-metoden handlar om att äta livsmedel med så lågt GI som möjligt. Med andra ord så betyder att man bör dra ner på de snabba kolhydraterna, och istället välja mer långsamma kolhydrater. Den här typen av diet bidrar med många hälsofördelar, och nedan hittar du all den information du behöver för att besluta om denna metod är något som du vill testa.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Vad är GI-metoden för något egentligen?

Ja, vad är GI-metoden för något? GI-metoden är en diet som togs fram för ungefär 30 år sedan, och då var syftet att hjälpa de med diabetes att reglera sitt blodsocker. Numera används dock denna metod även för ett antal andra anledningar. Idag används främst denna metod för bantning. Metoden går ut på att man ska konsumera livsmedel med så lågt GI som möjligt. Man byter alltså ut de vanliga snabba kolhydraterna mot långsamma, och detta bidrar till en jämnare kurva av blodsocker. Alla vet väl hur bra det känns när man är på toppen av sitt blodsocker, och hur trött och hängig man blir när det sedan sjunker som en sten i vattnet.

Vilka är fördelarna med GI-metoden?

Det finns väldigt många fördelar med att följa GI-metoden. Hälsofördelarna är breda, och denna metod kan medföra allt från viktminskning till att humöret är mer balanserat under dagen. Nedan listar vi några av de fördelar som GI-metoden medför, och vi tar även med några nackdelar.

Stabilare blodsocker

GI-metoden har länge använts som ett sätt att reglera sitt blodsocker. Eftersom att hela GI-metoden går ut på att konsumera livsmedel med lågt GI som möjligt så får man även en jämnare blodsockernivå. Under ämnesomsättningen så omvandlas kolhydrater till glukos (blodsocker), och GI är det mått på hur snabbt blodsockret stiger när man konsumerat kolhydraterna. Snabba kolhydrater pumpar ur blodsocker, och långsamma kolhydrater bidrar till en mycket jämnare och fin kurva, och därmed ett mer jämnt flöde av energi. Detta medför att ens energinivå inte dalar och toppar lika mycket som det annars brukar göra.

Balanserat humör

Det här går lite hand i hand med ovanstående. Eftersom att blodsockret blir jämnare, så blir även humöret det. Att ha ett stigande och fallande humör är något vi alla någon gång varit med om, många säkert på regelbunden basis. En anledning till det kan faktiskt vara dieten. Ett obalanserat blodsocker medför ofta också ett obalanserat humör. Om du vill få ordning på ditt humör och energi så bör du överväga att testa GI-metoden.

Viktminskning

Den vanligaste anledningen till att använda sig av GI-metoden numera är för att gå ner i vikt. Eftersom att GI-metoden förespråkar hälsosammare livsmedel som gör att man blir mätt på färre kalorier så kan denna diet medföra viktminskning. Om du känner att du behöver gå ner i vikt, överväg då att testa GI-metoden för att ta dig mot dessa mål.

Minskat socker och sötsug

Även den här går lite hand i hand med de två översta exemplen. Ett jämnare blodsocker gör att man även får minskad socker och sötsug. Att sedan GI-metoden förespråkar nyttigare livsmedel gör att denna metod är riktigt bra om man vill få kontroll på sin sockerkonsumtion. Känner du att du konsumerar för mycket socker så kan denna diet vara precis den hjälp du behöver för att nå dina mål.

Ökat konsumtion av nyttiga livsmedel

Hela den här dieten går ut på att man ska konsumera livsmedel med så lågt GI som möjligt. Detta betyder att man i princip måste ta bort alla onyttiga livsmedel som man konsumerar, också istället lägga till nyttigare alternativ. Detta är en väldigt stor hälsofördel då detta bidrar till att främja den övergripande hälsan. Många av dagens sjukdomar och hälsoproblem är starkt associerade med diet, och många av de farliga livsmedel som man konsumerar på daglig basis finns inte med i GI-metoden. Vill du bara äta nyttigare och öka dina chanser för ett långt och välmående liv, då kan GI-metoden vara det val du ska välja för att börja din resa mot välmående.

Nackdelar med GI-metoden

Det finns egentligen inte så många nackdelar med denna diet. Det enda vi kan komma på är att det kan vara svårt att ta bort så många av de livsmedel som man normalt sett konsumerar i den genomsnittliga dieten. Vi kan även tänka oss att det är möjligt att det är svårt att minnas vad man faktiskt får och inte får konsumera. Utöver det så bidrar denna diet bara med positiva fördelar vad gäller hälsan och välmående.

Vad får man äta och inte äta?

Som sagt så ska man konsumera livsmedel med så lågt GI som möjligt, och detta innebär att man ska konsumera långsamma kolhydrater snarare än snabba. Detta betyder att man bör undvika allt det som de flesta konsumerar på regelbunden basis. Det är läsk, godis, kakor, vitt bröd, potatismos, makaroner och all den typ av mat som ligger varmt hos hjärtat hos de flesta människor. Istället ska man fokusera på livsmedel av fullkorn, quinoa och liknande livsmedel. Som tur är finns det riktigt smaskiga alternativ för dessa livsmedel också, så att göra en långsam men stadig utväxling av dessa livsmedel bör inte vara några problem, speciellt inte om man är fokuserat på att nå sina mål. GI-metoden sätter inte heller några restriktioner vad gäller intaget av näringsämnen som fetter och proteiner, utan de är de fritt fram att konsumera dessa näringsämnen så länge man får de från rätt typ av livsmedel. Man bör helst undvika grädde, smör och andra mejeriprodukter. Man ska istället fokusera på att använda olivolja, nötter och andra liknande livsmedel för att få i sig fetter och proteiner.

Slutsats

GI-metoden är ett bra alternativ för att nå många olika hälsorelaterade mål, oavsett om det är för att må bra, eller om det är för att gå ner i vikt. Metoden är som sagt främst inriktad till de som vill gå ner i vikt, men det går även utmärkt att använda till andra ändamål också. Testa denna diet om du vill testa en diet som både ger positiva resultat på vågen, men även på den övergripande hälsan.

Få en skräddarsydd diet helt gratis

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis.

Vill du uppnå varaktig viktminskning? Klicka nedan och få en kostplan.

Få din gratis dietplan

Testa vår nya app

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis!

Få din gratis dietplan