En Y-platta är ett enkelt sätt att leva hälsosammare.

Skriven av Anne Christensen
Dietist 08. jun 2021

Vill du leva hälsosammare? Kanske antingen ner i vikt eller se till att du får i dig rätt näringsämnen för att bygga muskler?

Då måste du ha rätt diet till hands. Men om du också känner att det kan kännas övermäktigt att skaffa dig en överblick över kost och näring, behöver du inte oroa dig.

Det finns en mycket enklare lösning:

En Y-platta.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Vad är en Y-platta?

En Y-tallrik är en enkel modell för att välja rätt mat till dina måltider. Tänk dig att din tallrik är uppdelad i olika delar i en Y-form.

På en Y-platta bör fördelningen vara:

  • I den stora vänstra delen har du kolhydrater - ris, potatis, bröd och pasta.
  • I den stora högra delen finns grönsaker och frukter.
  • Och i den lilla övre delen finns proteiner och fetter - kött, fisk och ägg.

Den här Y-plattan ser till att du får rätt mängd näringsämnen, vitaminer och mineraler.

Vad består en hälsosam kost av?

Idén med en Y-platta bygger på vanliga kostråd som näringsforskare och forskare är överens om. Om du vill leva hälsosammare och/eller gå ner i vikt kan du dra nytta av följande Kalorierna på Y-plattan så här:

  • 45-65 % av kolhydrater: Du bör välja komplexa kolhydrater eftersom de tar längre tid för kroppen att smälta och därför ger en längre mättnadskänsla. Du hittar dem i grönsaker, havregryn, ris, potatis och bönor. Undvik stärkelse och vitt socker.
  • 10-25 % från proteiner: Proteiner är kroppens byggstenar. En proteinrik kost är nödvändig om du vill gå ner i vikt eller öka din muskelmassa. Bra proteiner finns framför allt i kyckling, fisk, ägg, bönor och nötter.
  • 20-35 % från fett: Men bara det "goda fettet". Undvik transfetter till varje pris och satsa på det fett som finns i fisk, fiskolja, nötter, avokado och olivolja.

Få Arono att skräddarsy den optimala kostplanen

Om du drömmer om att leva hälsosammare måste du ha rätt kunskap och verktyg till hands.

Arono kan hjälpa dig att göra just det.

Du kan snabbt och enkelt registrera dig som användare, och vår app skräddarsyr en läckra diet plan för att du ska kunna uppnå ditt personliga mål, till exempel viktminskning.

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis.

Vill du uppnå varaktig viktminskning? Klicka nedan och få en kostplan.

Få din gratis dietplan

Testa vår nya app

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis!

Få din gratis dietplan