Spenat → 10 goda skäl att äta mer spenat i vardagen

Skriven av Anne Christensen
Dietist 08. jun 2021

Spenat är en superfood, vilket gör den till en av de grönsaker du kan äta mer av varje dag.

Spenat innehåller också ett stort antal vitaminer, mineraler, antioxidanter osv. som kroppen (nästan) alltid kan behöva mer av. Du kommer därför att förbättra din hälsa om du äter bra med spenat.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Vad är spenat?

Spenat, latin: Spinacia oleracea, är en växt och grönsak som har sitt ursprung i Persien. Du kan känna igen växten på dess gröna blad, som är antingen släta eller lockiga.

Bladen är fulla av nyttiga näringsämnen som kroppen behöver, bland annat vitamin A, C och K samt mineralerna kalium, kalcium, fosfor och magnesium.

Spenat är mild i smaken och innehåller bara 24 kalorier per 100 gram, vilket gör den till ett självklart val för viktminskning.

Näringsinnehåll i spenat

I tabellen nedan kan du se näringsinnehållet i rå spenat per 100 gram. Siffrorna kommer från DTU Food Institute. Om du vill se innehållet i fryst spenat kan du gå till följande sida.

Näringsinnehåll i rå spenat per 100 gram

Kalorier

24 kcal / 102 kJ

Protein

2,6 gram

Fett

0,6 gram

Kolhydrater

1,3 gram

Kostfiber

1,9 gram

Vatten

91,8 gram

Vitamin A

349 RE

E-vitamin

2,9 α-TE

vitamin K1

560 µg

Vitamin B2 (riboflavin)

0,240 mg

C-vitamin

54 mg

Natrium

41 mg

Kalium

449 mg

Kalcium

129 mg

Fosfor

41,3 mg

Magnesium

26 mg

Tabellen ovan är bara ett urval av näringsinnehållet i spenat. Du kan se hela listan här.

10 fördelar med att äta spenat

Vet du inte varför du ska förvara denna gröna växt i kylskåpet? I så fall kan du läsa vidare om 10 goda skäl att prioritera spenat i din kost.

1) Spenat är full av goda näringsämnen

Först och främst måste vi nämna att spenat innehåller ett hav av goda näringsämnen och antioxidanter. Spenat innehåller till exempel A, C, E, K och flera B-vitaminer. Dessutom är grönsakerna rika på kalcium, kalium, zink, järn, magnesium och andra.

Alla dessa mineraler och vitaminer bidrar till en friskare kropp, så att den fungerar bättre.

För att få ut det mesta av näringsämnena i spenat bör du äta den tillsammans med lite fett och en mejeriprodukt. Fettet gör att vitaminerna tas upp bättre, medan mjölkprodukten neutraliserar oxalsyran som finns i spenat, vilket gör att kroppen bättre kan ta upp kalcium och järn från grönsaken.

2) Stärker ditt immunförsvar

Med sitt höga innehåll av antioxidanter, vitaminer och mineraler är det inte konstigt att denna grönsak är bra för din hälsa. Spenat bidrar alltså till att stärka ditt immunförsvar så att det bättre kan stå emot infektioner, bakterier, fria radikaler osv.

Generellt sett får du bättre hälsa och motståndskraft om du äter spenat regelbundet. Flera studiervisar också att spenat hjälper till att bekämpa cancer och förbättrar synen.

(Källa: Healthline.com)

3) Antiinflammatoriska egenskaper

Spenat kan hjälpa till att minska inflammation och bakterier eftersom den har en antiinflammatorisk effekt. Detta innebär att grönsaken hjälper till att bekämpa inflammationer i kroppen.

Just på grund av denna egenskap kan spenat också minska smärta i samband med till exempel artrit eller muskelsmärta.

4) Spenat är bra för musklerna

Tro inte på myten om att spenat gör dina muskler enorma. Skipper Horror är trots allt bara en tecknad figur.

Men grönsakerna kan göra att musklerna behöver mindre syre under träning, vilket gör att du kan se resultat snabbare. Särskilt magnesiuminnehållet är perfekt för dem som tränar mycket.

5) Få starkare ben genom att äta spenat

K-vitamininnehållet i spenat bidrar till starkare ben, vilket innebär att du löper mindre risk att drabbas av frakturer. Det är alltså bra att äta spenat om du har svaga ben.

Detsamma gäller för dina tänder och naglar.

6) Spenat minskar risken för hjärtsjukdomar

Spenatens vitamin- och mineralinnehåll bidrar till att stärka hjärtat och cirkulationen. Detta minskar risken för olika hjärtsjukdomar, t.ex. kardiovaskulära sjukdomar, blodproppar, högt blodtryck osv.

Den gröna växten ger dig också bättre möjligheter att bekämpa högt kolesterol.

7) Spenat håller hjärnan frisk

Antioxidanterna i spenat bidrar till det normala underhållet av neuronala och kognitiva funktioner i hjärnan. Du kommer alltså att få bättre minne och koncentration om du äter bra med spenat.

Innehållet i spenat kan alltså också bidra till att minska risken för hjärnsjukdomar.

8) Minskar rynkor och fina linjer

Förutom att förbättra din allmänna hälsa kan spenat också hjälpa dig att bekämpa ålderstecken. Detta beror till stor del på antioxidanternas förmåga att minska mängden fria radikaler i kroppen.

9) Ät spenat om du lider av astma

Om du lider av astma kan spenat också vara ett optimalt alternativ för dig att inkludera mer i din kost. Detta beror främst på dess innehåll av betakaroten och magnesium, men även på andra näringsämnen.

Om du inte tror oss kan du prova att äta lite extra spenat ett tag och se om det gör någon skillnad.

10) Öka din viktminskning med spenat

Spenat hjälper till att förbättra matsmältningen och ämnesomsättningen. Det ger kroppen viktiga näringsämnen samtidigt som det är kalorisnålt. Därför är spenat ett perfekt livsmedel när du vill gå ner i vikt.

Du kan lätt äta spenat tillsammans med andra grönsaker, till exempel i sallader. Du kan också använda mycket spenat i juice, smoothies, soppor, fiskrätter osv.

Få inspiration till matlagning med spenat med Arono

Om du letar efter goda recept med spenat kan du ladda ner Arono-appen. Den ger dig tillgång till över 800 läckra recept.

Den hjälper dig att hitta rätt maträtter för dig, oavsett om du föredrar färsk spenat eller om du föredrar stuvad eller ångad spenat. Spenat har en mycket svag smak, så du kan äta den till praktiskt taget alla typer av mat.

Biverkningar av spenat

Spenat har alltså inga biverkningar. Du bara äter det.

Det är dock viktigt att du alltid sköljer färsk spenat innan du använder den. Färsk spenat innehåller ofta sand och jord.

Du kan äta spenat rå, men se till att du köper en bra portion, helst ekologisk, så att du inte riskerar att få koliforma bakterier i ditt system. Om du vill undvika detta kan du i stället servera spenaten stuvad eller ångad.

Vanliga frågor

Spenat är otroligt hälsosamt. Du kan därför äta mycket av den i både sallader, smoothies, varma rätter etc. Det är förmodligen en av de bästa ingredienserna när maten ska bli lite nyttigare.

Spenat är full av vitaminer och mineraler som kroppen behöver för att upprätthålla ett gott immunförsvar och bekämpa olika sjukdomar. Läs mer om fördelarna med spenat här.

Du kan äta spenaten rå, men risken för att den innehåller koliforma bakterier är mindre. Dessa försvinner om spenaten kokas eller ångas. Kom också ihåg att skölja spenaten.

Spenatblad är milda i smaken och kan därför ätas till allt. Det är självklart att äta mejeriprodukter och fett med spenat, eftersom det neutraliserar oxalsyra och hjälper till att absorbera näringsämnen.