Kostplan på 1200 kalorier per dag för att gå ner i vikt

Skriven av Anne Christensen
Dietist 08. jun 2021

 

Om du som så många andra har svårt att gå ner i vikt, kan du ha stor nytta av att följa en kostplan. Beroende på ditt utgångsläge och dina målsättningar kan det vara så att du, för en riktig kickstart, kan prova en kost på 1200 kcal!

I den här korta guiden till en kostplan på 1200 kalorier per dag får du lära dig grunderna och hur du kan börja på rätt sätt för att gå ner i vikt.

Om du vill veta mer om kostplaner kan du läsa vår artikel om att göra en kostplan. Där får du en riktigt bra överblick över fördelarna med att följa en kostplan och annat smått och gott kopplat till det och näringsintag!

Du kan också läsa vår artikel om en kostplan på 1 500 kcal per dag, som ger dig ett något långsammare men stabilt alternativ till en tuffare kostplan på 1200 kcal per dag. Båda alternativen är dock en väg till att kunna gå ner i vikt!

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Vad innebär en kost på 1200 kcal?

Så vad är hemligheten? Varför väljer så många människor att hoppa på en kostplan på 1200 kalorier om dagen? Det är trots inte många kalorier alls man då äter.

Svaret är inte svårare än att:

Det är enkelt.

En 1200 kcal-kost innebär just, självklart nog, att du äter 1200 kalorier per dag. När allt kommer omkring är det som sagt inte särskilt mycket alls du då äter, men man kan se det lite som att ju mindre du får - desto mindre vill du har, om du hänger med? Fokus kan flyttas till annat än att äta.

Men, varför just denna siffra? Jo, för att det är en snabb, och därmed ofta motiverande, väg till en efterlängtad viktnedgång. Det är ju trots allt ungefär så mycket som 500-1000 kalorier mindre än vad du normalt äter per dag. Om du äter färre kalorier varje dag börjar din kropp bränna bort överflödigt fett på kroppen - det som vi kallar viktminskning eller att du går ner i vikt.

Så hur beräknar jag mitt kaloriintag?

Den här guiden till kalorier besvarar alla dina frågor om kalorier. Du lär dig också att beräkna din egen kaloriförbrukning.

En typisk kvinna mellan 19 och 30 år har en kaloriförbrukning på 1800 kcal per dag, medan siffran för en man är cirka 2400 kalorier. Detta kan givetvis skilja sig åt beroende på hur kroppen man utgår från är byggd och så vidare, men det kan ge dig något av en fingervisning kring hur många kalorier man kan äta för viktminskning.

Detta innebär alltså att om du äter en diet med 1200 kcal kan det leda till en stor viktminskning utan att du svälter dig själv.

Grunderna i en kost på 1200 kalorier per dag 

Du kan hitta en hel del kostplaner på nätet som ser till att du bara kommer att äta 1200 kalorier per dag. Du kan även utgå från vår kostplan på 1500 kcal men äta lite mindre mat vid din frukost, lunch och middag. 

Dessutom bör du följa dessa grundläggande tips för viktminskning:

 • Håll ett ständigt öga på ditt BMI och kaloriförbrukning - det kan ändras en hel del, vilket påverkar hur mycket du ska äta
 • Drick mycket vatten - din kropp är ibland törstig snarare än hungrig
 • Överdriv inte - ät inte för lite och svält dig själv, eller träna för mycket och vila för lite. Det är inte hållbart!
 • Känn efter när du är som mest hungrig - du behöver förmodligen mest energi mitt på dagen.
 • Ät minst 3 måltider på 400 kalorier.
 • Undvik raffinerade kolhydrater, transfetter, och tillsatt socker. Satsa på mat med mycket volym, t.ex. grönsaker, så att du blir mätt!
 • Din kalorier, oavsett diet, bör komma från: 15-20 % protein, 45-65 % kolhydrater och 25-35 % fett. 
 • Tänk på att “optimera” mättnaden då du vill gå ner i vikt. En diet, t.ex. på 1200 kcal, med mycker frukt och grönt snarare än o-mättande vitt ris är ett tips.
 • Mycket grönsaker med lite kalorier och mycket vatten (gärna med citron för en god friskhet) kan hjälpa dig att hålla hungern borta under en diet!

För att ändå bli lite mer specifika, vilket kan vara hjälpsamt oavsett om det handlar om att du ska börja i vecka 1, eller om du är inne på vecka 3 av din diet kan vi här ge lite inspiration på vad de 1200 kcal du kommer att äta kan bestå av:

 • Frukost: Ägg (gärna kokt ägg för att hålla onödigt fett som krävs då du steker ägg nere) och keso toppat med bär
 • Lunch: Fisk, t.ex. torsk, tonfisk eller lax, och en matig sallad (både fet fisk och vit fisk bör ingå åtminstone någon gång i din vecka för fin näring)
 • Middag: Magert kött och ångkokta grönsaker
 • Mellanmål: Yoghurt (tips - droppa i några droppar citron i yoghurten för att göra den riktigt fräsch) och frukt

Hur många gram du bör äta av allting vid frukost, lunch, middag och mellanmål beror lite på. Det kan vara svårt att säga exakt såhär, och istället för att vi ska säga cirka 100 gram här och 3 dl där för var och en av måltiderna i veckan kan vi i det närmaste garantera att du får bra resultat av att följa en mer specifik kostplan för veckan som vi har på Arono, eller som finns på nätet.

Vill du ha en personlig kostplan? Låt då Arono göra jobbet åt dig

Om du vill veta mer om hur du kan leva ett hälsosamt liv kan du läsa vidare på Arono.se. Här hittar du många guider och artiklar som hjälper dig med kost, motion och den rätta balansen.

Om du inte har tid eller ork att göra en egen kostplan behöver du inte oroa dig - vi finns här för dig! Du kan snabbt registrera dig som användare i Arono-appen för iPhone och Android. Sedan skräddarsyr appen en hälsosam, inspirerande och näringsrik kostplan som ger dig en stabil och hållbar viktminskning.

Få en kostnadsfri personlig kostplan!