Tycker du om att träna rumpan?

Skriven av Anne Christensen
Dietist 12. maj 2021

Att träna rumpan har blivit en växande trend de senaste decenniet. Tjejer fokuserar nu på att träna rumpan mer än någon annan kroppsdel. Att träna rumpan medför inte bara att man får en rund och fin bakdel, utan en vältränad rumpa är grunden för en stark rygg och bra hållning. Många tycker dock att det är svårt att aktivera rumpan på ett bra sätt, men det finns så klart många bra övningar som gör detta på ett utmärkt sätt. Nedan listar vi några av de övningar som vi tycker ger bra resultat, och även är roliga att utföra.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Vilka övningar finns det

Det finns massor med övningar som är effektiva för att bygga en större och starkare rumpa. En stark rumpa är som sagt grunden för en bra hållning, och detta är en faktiskt en del som många glömmer bort att träna överhuvudtaget, men det ska vi ändra på! Det finns så klart bättre och sämre, men här listar vi våra favoriter.

Squat

Den kanske mest klassiska och även bästa övningen för att träna rumpan kan mycket väl vara squats. Squats är en av de absolut vanligaste och bästa övningarna man kan utföra på ett gym överhuvudtaget. Denna basövning tränar en stor del av kroppen, där rumpa och benmuskulatur främst aktiveras. Squats tränar man bäst med en skivstång och vikter, men om du inte tränar med en fast ställning så bör du se till att du har någon som står bakom ifall att det blir för tungt för dig, eller att du tappar balansen. Det går även utmärkt att genomföra denna övning utan vikter om man hellre vill det. Testa denna övning om du vill få en starkare och större rumpa.

Höftlyft

Ett annat väldigt bra alternativ för att få en fast och fin rumpa är höftlyft. Det bästa med den här övningen är att den är så enkel att utföra, och man behöver heller inga vikter om man inte vill. Ett tips är att ha en kudde eller liknande objekt mellan benen för att underlätta övningen. Den här övningen är lite mindre intensiv än de andra vi listar här, så detta är en utmärkt övningen att börja med om man är nybörjare.

Kissande hunden

Den här övningen må ha ett roligt och nästan lite löjligt namn, men den är faktiskt väldigt effektiv om man vill träna rumpan. Här är det viktigt att man gör rätt och fokuserar på teknik snarare än att försöka göra många antal repetitioner. Gör man rätt så tränar man även hela magmuskulaturen, och det rejält. Får man inte träningsvärk i både rumpa och mage efter denna, då är det ett tecken på att man inte har gjort rätt. Den här övningen är en av våra absoluta favoriter av många olika anledningar. Den är inte bara väldigt effektiv för att främja det som faktiskt är målet med den, men den är även väldigt rolig att utföra, speciellt om man är flera som tränar tillsammans.

Squat med 1 ben

Den här övningen är en av våra absoluta favoriter, men den kräver att man redan är ganska vältränad sedan innan, samt att man är villig att pressa sig själv till det yttersta. Den går ut på att man gör en squat fast med bara ett ben. Man bör ha en pall eller liknande under sig, fast den får inte vara för hög, man ska helst kunna komma ner tills benet är i 90 graders vinkel. Den här övningen bör man vänta lite med om man är nybörjare, för annars är det väldigt enkelt att man skadar sig. I denna övningen är även teknik väldigt viktigt, då denna övningen kräver mer än styrka. Man tränar nästan balans lika mycket som man tränar styrka i denna övning faktiskt. Om du känner att du verkligen vill testa dig själv och dina färdigheter, då tycker jag att du ska ge denna övningen en chans.

Slutsats

Det finns många olika övningar och sätt att få en starkare och rundare rumpa. Vi har listat våra favoriter, och de är även bland de mest populära övningar som finns när det gäller att träna rumpan. Testa övningarna ovan om du vill få bättre styrka i rumpan, eller om du vill få rundare eller större rumpa. Att träna rumpan är ett bra sätt att förbättra hållningen och en stark rygg, så det finns egentligen ingen anledning till att inte träna rumpan. Var försiktig så att du inte skadar dig, se till att du värmer upp ordentligt innan varje övning, och börja gärna med lätta vikter om du tänker använda dig av det. Det är ofta just ryggen man skadar när man utför någon av dessa övningar, så att ta det försiktigt är något som måste poängteras flera gånger om.

Få en skräddarsydd diet helt gratis

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis.

Vill du uppnå varaktig viktminskning? Klicka nedan och få en kostplan.

Få din gratis dietplan

Testa vår nya app

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis!

Få din gratis dietplan