Lär dig mer om smoothiekur och viktminskning

Skriven av Anne Christensen
Dietist 27. okt 2021

Fler danskar har tagit de flytande frukterna och de hälsosamma grönsakerna på allvar, som aldrig förr. I en hektisk vardag har 'lätt hälsa på språng' blivit en trend, vilket också förklarar varför smoothies och smoothiekurer har blivit så populära. Populariteten beror på goda skäl att smoothies smakar gott, har hälsosamma perspektiv och även kan göras i otaliga varianter, beroende på vad du stoppar i mixern.

Färgspektrat sträcker sig brett från grönt till rött och allt däremellan, alternativen är många och smakerna varierande. Dessa färgglada smoothies har verkligen fått fäste i danskarnas hem och erbjuds i mängder i olika stormarknader. Förutom den fräscha smaken anses de generellt vara bantande och ha hälsofördelar.

I det följande ska vi titta närmare på om smoothies kan ingå som en del av en hälsosam och bantande kost. Dessutom kommer vi att prata om huruvida du kan gå ner i vikt genom att dricka nyttiga smoothies, och om det finns några så kallade 'smoothie traps' som du behöver vara särskilt uppmärksam på.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Vad är en smoothie?

En smoothie görs genom att blanda och använda olika alternativ inom både grönsaks- och fruktsortimentet. Smoothies innehåller typiskt sett både vitaminer, mineraler och fibrer, som kommer från yttre växtdelar och fiberkött – just för att den har en tjockare konsistens än till exempel juice.

Just för att fiberdelarna bevaras ger det en större mättnadskänsla som smoothies kan bilda en mättande måltid med. Fiber är ett oerhört viktigt och hälsosamt inslag i vår kost, och bidrar bland annat till god matsmältning och tarmfunktion. Smoothies görs därför bäst i en kraftfull mixer, som klarar av att blanda såväl frysta bär som isbitar.

Mjölk och yoghurt används ofta för att ge mer fyllighet åt smoothies och här måste du vara medveten om hur mycket fett dessa innehåller. Dessutom bör du hålla koll på varudeklarationen när du köper färdiga smoothies i snabbköpet om du vill undvika ett för högt innehåll av socker och/eller juicekoncentrat.

Fördelar med att dricka smoothies

Det är oundvikligt att vi lever i en tid där en stressig vardag präglar många danskars liv. Ofta blir detta en ursäkt för att ta till enkla lösningar som kan innebära snabbmat, färdigrätter samt ohälsosamma mellanmål på språng.

Smoothies erbjuder en bekväm lösning på detta problem! På mindre än 5 minuter kan du göra en näringsrik och nyttig smoothie som du kan fylla i en termos när du är på språng – då är problemet löst och du kan äntligen komma före den ohälsosamma kosten. I det följande får du lära dig mer om fördelarna med att dricka smoothies.

Matsmältningen påverkas

Smoothies är lättare att smälta eftersom cellväggarna i frukt och grönsaker har brutits ner. Näringsämnena tas lätt upp och dina organ behöver inte arbeta lika hårt för att bearbeta maten. Detta påverkar din matsmältning såväl som mättnad, och dessutom kommer din energinivå att höjas. När vi dricker en smoothie får vi de naturliga växtfibrerna i en lättsmält form.

Ett välkänt ordspråk säger "Du är vad du äter", men i verkligheten är du vad du konsumerar. Därför kan maten vara ganska näringsrik och nyttig, men fungerar inte matsmältningen optimalt får du inte en hel smäll för slanten.

Studier visar att 40 % av den vuxna befolkningen lider av för låg magsyraproduktion, inklusive förstoppning och diarré, och det är här hälsosamma smoothies kommer in i bilden. De är självklara för personer med stressad matsmältning, då de levererar näringen direkt till kroppens alla celler på några minuter, då de inte behöver smältas på samma sätt som vanlig mat. De kommer med andra ord i flytande form i en lättupptagbar konsistens.

Stabilt blodsocker

En stor mängd socker och raffinerade kolhydrater, som rivas för någon form av näring, har en negativ inverkan på ditt blodsocker. För många börjar denna berg-och-dalbana redan på morgonen.
Energin vi får från socker är kortlivad och vi behöver därmed snabbt äta mer och så fortsätter det i en ond cirkel.

Väljer du däremot att dricka smoothies får du med dig 'allt' - inkl. fibrerna, som hjälper till att stabilisera ditt blodsocker, vilket ger dig en helt annan start på dagen. Du kommer faktiskt att ha energi i flera timmar eftersom ditt blodsocker inte har gått till spillo som om du hade ätit en ohälsosam frukost.
Om du gör smoothies är det också vettigt att tillsätta proteinpulver då det stabiliserar blodsockret och ökar ämnesomsättningen.

Fylld med vitaminer

Om du gör din smoothie fylld med grönsaker så innehåller den mer näringsämnen än om de värmebehandlats, vilket beror på att när grönsaker värms upp så försvinner en del av de hälsosamma vitaminerna. Upp till 60 procent av B- och C-vitaminerna kan t.ex. gå vilse i det kokande vattnet, och det påverkar särskilt de grönsaker som har mycket yta, som broccoli.

Förutom att använda mixern för att göra din smoothie kan du med fördel använda en juicecentrifug för att göra fruktjuice som du kompletterar grönsakssmoothien med. På så sätt utnyttjar du det mesta av de mättande kostfibrerna och vitaminerna som sitter under skalet, som blandas i drycken.

Många grönsaker är rika på vitamin A, vilket är viktigt för din ämnesomsättning, är avgörande för din syn och är en effektiv antioxidant som skyddar kroppen. Den enda "curl" som är med vitamin A är att det är ett fettlösligt vitamin, och av den anledningen krävs det lite fett för att absorbera det optimalt. Ett gott råd är därför att blanda en halv avokado, lite nötter eller lite olivolja i din smoothie – det smakar bättre än det låter!

Gör man en smoothie är det lätt att variera sitt intag av frukt och grönt och det har stor betydelse för hälsograden eftersom man får täckt in alla olika, hälsosamma ämnen. Men självklart är det också viktigt att poängtera att dina tänder, din mage och din matsmältning också behöver fast föda att jobba med.

Går du ner i vikt genom att dricka smoothies?

Med tanke på ovanstående tyder det på att smoothies är hälsosamt och bantande, men i vilken utsträckning kan det hjälpa dig med en viktminskning?
Ett minskat kaloriintag kombinerat med en ökad kaloriförbränning är ett enkelt recept för en lyckad viktminskning.

Om du dricker en proteinrik smoothie får din kropp de näringsämnen den behöver, med ett minimum av kalorier och fett. Dessutom kommer en smoothie fylld med grönsaker att hålla ditt blodsocker stabilt samt öka dina energinivåer så att du kan bränna ännu fler kalorier under dagen.

Om du har problem med att gå ner i vikt kan lösningen vara att "dricka dig smal", genom att byta ut några av dina vanliga måltider med en smoothie. Förutom att de mättar och har ett lågt kaloriinnehåll kan de även öka din ämnesomsättning så att du förbränner fler kalorier på en dag. Tanken på att bara leva på smoothies under en period är lite som olika juicekurer.

En drastisk minskning av det dagliga kaloriintaget kan inte rekommenderas under lång tid, eftersom kroppen därmed bryter ner ännu mer muskelprotein. Muskler kan betraktas som vårt kraftpaket för att bränna kalorier, och därför kan smoothies mycket väl ingå som en del av en lågkaloridiet, men bör inte användas som en vanlig måltidsersättning. Du bör därför betrakta din smoothie som en hälsosam del av den hälsomedvetna livsstilen.

Ett typiskt misstag som många som vill tappa kroppsfett gör är att hoppa över frukosten. Men det har rakt motsatt effekt eftersom det saktar ner din ämnesomsättning och förbränner därigenom färre kalorier under en dag. Därför bör du istället dricka en proteinrik smoothie på morgonen, eftersom den är lätt, enkel och hälsosam samt en idiotsäker metod som ser till att du inte äter för mycket resten av dagen.

Smoothies för hälsosam viktminskning

Anledningen till att smoothies kan hjälpa dig med viktminskning är för att du kan få all din nödvändiga näring i ett glas, utan att lägga till extra eller tomma kalorier. I det följande får du lära dig om ingredienserna som kan hjälpa dig att skapa en balanserad smoothie som innehåller en bra blandning av proteiner, nyttiga fetter, vitaminer, näringsämnen och komplexa kolhydrater. Naturligtvis finns det vissa ingredienser som är hälsosammare och bättre än andra, medan vissa saker du kan få i din smoothie kommer att främja en viktminskning. Dessa är:

  • Avokado: Den mest populära smoothien för smoothies som främjar viktminskning är avokado, eftersom dessa ger den välbekanta krämiga konsistensen och konsistensen. De ger även hälsosamma fetter och innehåller ett antal hälsofrämjande vitaminer och mineraler som håller dig mätt och vältränad till nästa måltid.
  • Chiafrön: Ett annat bra botemedel för viktminskning är chiafrön, som är fulla av fibrer och protein, vilket hjälper dig att hålla dig mätt och nöjd. Chiafrön innehåller också många hälsosamma näringsämnen, bland annat t.ex. kalcium, antioxidanter och omega-3-fettsyror.
  • Färska eller frysta bär: Olika bär, t.ex. jordgubbar, björnbär, hallon och blåbär ger din smoothie massor av smak, utan att tillsätta ganska mycket kalorier och socker. Dessutom innehåller de många fibrer som hjälper till att hålla dig mätt samt antioxidanter för din allmänna hälsa.
  • Kanel: Denna krydda kan hjälpa till att reglera blodsockernivån genom att förbättra glukosmetabolismen. Detta resulterar i en minskning av mängden extra blodsocker som kan lagras som fett. En tumregel är att lägga till ½ tsk. kanel till din smoothie.
  • Hälsosamma fetter: Hälsosamma fetter är oumbärliga för din allmänna hälsa och dessa kan hålla dig mätt i timmar. Det är inte sättet att gå ner i vikt att vägra äta fett – tvärtom! Hälsosamt fett är faktiskt en integrerad del av alla dietplaner. Fetter i form av t.ex. avokado, kokosolja, nötter eller nötsmör, är därför nyttigt att lägga till din smoothie.
  • Grekisk yoghurt: Jämfört med andra typer av yoghurt har grekisk yoghurt ett mycket högre proteininnehåll. Det gör att du kommer att kunna hålla dig mätt längre.
  • Nötkött: Har du en juicepress så vet du att du förutom juicen får en bunt fruktkött som du ofta bara slänger. Istället för att slänga ut det här kan det läggas till din smoothie – det är här alla fibrer ligger.
  • Bladgrönsaker: Det är alltid bra att ha bladgrönsaker som grönkål, spenat, romansallad etc i kylen då dessa innehåller fytonäringsämnen som har en antioxidant effekt. Dessutom har mörka bladgrönsaker också en hög fiberhalt.
  • Te/vatten/glass: Många smoothiesrecept kräver mjölk eller fruktjuice för att få precis rätt konsistens. För att slippa de extra kalorierna kan du med fördel byta ut dessa mot till exempel te, vatten eller glass. Grönt te innehåller hälsosamma näringsämnen, inklusive en som anses främja viktminskning. För att få rätt konsistens i din smoothie kan du använda isbitar.

Detta bör du undvika i din smoothie

Som nämnts ovan finns det massor av fantastiska livsmedel och kosttillskott som du kan få i dina smoothies som ger dig smak, utan extra kalorier. Men det finns också några fallgropar! Många antar att vilken smoothie som helst är ett bra val, men om du vill gå ner i vikt finns det vissa ingredienser du bör undvika. Det viktigaste är att du begränsar sockerhalten så mycket som möjligt.

Det är alltid bäst att använda färska grönsaker och frukter istället för konserverade, eftersom dessa ofta tillsätts med konserveringsmedel eller sötningsmedel, vilket ökar kaloriantalet.
Mejeriprodukter, t.ex. Mjölk, grädde eller yoghurt är vanliga ingredienser i smoothies, men de är packade med extra kalorier. Vissa former innehåller dock mer protein och väldigt lite socker – t.ex. grekisk yoghurt. Många tillsätter även juice i sin smoothie, men innehållet av socker och kalorier är ofta högt, speciellt om det är förköpt.

Det är också ett typiskt misstag att lägga till för mycket frukt till din smoothie eftersom detta kan få ditt blodsocker att stiga samt orsaka matsmältningsproblem. En bra tumregel är att hålla sig till avokado och bär, men små mängder av t.ex. banan, äpple, mango och ananas är okej i måttliga mängder. Smoothies med hög sockerhalt får dig att gå upp i vikt!

Smoothiekurer

Om du gör dina smoothies med omsorg kommer de att förse dig med många av de näringsämnen du behöver, inklusive protein, kolhydrater, bra fetter, vitaminer och mineraler. Det är dock viktigt att klargöra att bestämda "smoothiekurer" inte är att föredra då dessa inte kan betraktas som ett substitut för vanlig mat. Därmed inte sagt att du inte kan ersätta en måltid med en smoothie då och då eller ta en efter träningen.

Det är mycket möjligt att man kan gå ner i vikt på en smoothie eller detoxkur, men det är oftast bara tillfälligt. På lång sikt går det dock upp i vikt igen, och kanske mer. Det är inte bra om du fastnar med den här jojovikten. Därför rekommenderas det att gå på en "riktig kur", baserad på normal mat, och till detta kan smoothies ingå som ett trevligt tillskott. Vår app kan hjälpa dig med just det.

Få en gratis personlig dietplan!