Hur man väljer en perfekt personlig tränare

Skriven av Anne Christensen
Dietist 08. jun 2021

Vi känner alla känslan. Vi kämpar och svettar (och gråter ibland) i gymmet dag in och dag ut, men det är tydligt efter några veckor att inga synliga förändringar händer. Det är frustrerande. Speciellt för att sommaren är precis runt hörnet.

Men bara lugna ner dig. Alla kan komma i god form . Det kräver bara att du har rätt kunskap om kroppen, träningen och kosten. Men verkar det för förvirrande?

Tja, kanske borde du skaffa dig en personlig tränare!

En personlig tränare kan hjälpa dig till ett hälsosammare liv, och detta görs genom att organisera ett träningsprogram, hjälpa till att utföra övningarna och en uppmuntrande hand när skivstången blir för tung.

I den här guiden lär du dig hur du hittar den perfekta personliga tränaren, liksom:

  • Vad en personlig tränare är
  • Varför du kan behöva en personlig tränare
  • Hur man får hjälp med att sätta ihop ett träningsprogram
  • Och hur man hittar rätt personlig tränare i Köpenhamn, till exempel
Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Vad är en personlig tränare då?

En personlig tränare är - som namnet antagligen antyder - en professionell tränare som du kan anställa för att hjälpa dig med din träning. Istället för att gå ensam i gymmet varje dag eller bara vara en av 50 andra i ett träningsteam får du en en-mot-en-träning med en personlig tränare.

Under den tid du har anställt tränaren blir det hans / hennes primära uppgift att se till att du når dina personliga mål. Oavsett om det handlar om att bygga muskler, kasta bort dessa extra pund eller bli bättre på en viss fysisk disciplin.

För att bli en certifierad personlig tränare måste du ha genomgått rätt utbildning, och många har en bakgrund som antingen sjukgymnast, dietist eller kandidatexamen / sport.

Vem kan behöva en personlig tränare?

Ärligt talat kan alla dra nytta av en personlig tränare. En sak är att gå till gymmet och träna efter bästa kunskap. En helt annan sak är att ha en professionell tränare som berättar vad du behöver och om du utför övningarna korrekt.

Och tro inte att bara desperata människor söker denna hjälp. Under de senaste åren har det bara blivit mer och mer populärt att skaffa en personlig tränare. Allt från kändisar till toppledare och till dig och mig - alla kan dra nytta av en personlig tränare.

Vilket också är vettigt, eftersom nästan alla andra danskar är antingen i form eller bestämt överviktiga.

Hur fungerar det så praktiskt med en personlig tränare?

Det finns många olika sätt att arbeta med en personlig tränare.

Ett sätt är att anställa en personlig tränare som visar hur du använder ett gyms utrustning och maskiner. Den här personen är vanligtvis ansluten till det specifika gymmet och på det sättet kan du få en bra introduktion till allt. Efter denna enda session är du redo att stå på egna ben.

Det mer klassiska sättet är att ha 2-3 sessioner i veckan med en personlig tränare, som sedan följer dig från början till slut. Denna person behöver inte nödvändigtvis vara ansluten till någon större kedja eftersom många personliga tränare arbetar självständigt.

En session varar vanligtvis en timme. Priset är också ofta cirka 500 DKK för en session, men det kan naturligtvis förändras beroende på vem du går till och vilka mål du har.

En personlig tränare sätter ihop ett träningsprogram

En av de tydliga fördelarna med en personlig tränare är att han eller hon kan sätta ihop det perfekta träningsprogrammet för dig.

Ett träningsprogram är - som en dietplan - en hanterbar plan för hur du bäst når dina mål. Du får en detaljerad guide till vilka träningsövningar du ska utföra, i vilken utsträckning och när i veckan du ska kasta dig över dem.

Tränaren kommer att arbeta med dig för att ta reda på hur ditt träningsprogram ska se ut, och sedan kommer han eller hon att se till att du faktiskt kommer igenom det.

Om du vill veta mer om hur du skapar ett träningsprogram, läs vår guide här.

Därför bör du ha en personlig tränare

En personlig tränare ger dig:

  • Ett organiserat träningsprogram : En personlig tränares huvuduppgift är att ta reda på vad du behöver och hur du bäst kan uppnå det. En personlig tränare kan sätta ihop det perfekta träningsprogrammet som passar dig - och då måste han eller hon förmodligen se till att du slutför det.
  • Ett objektivt och kritiskt utseende : Du bör inte förvänta dig att en personlig tränare slår in något i bomullsull. Personens jobb är att hjälpa dig, att trycka på dig, att berätta sanningen. Så om du är osäker på om det finns något på din kropp som bör förbättras eller om du gör något fel, förvänta dig ett ärligt svar från din personliga tränare.
  • En titt på form : Det kan inte betonas tillräckligt hur viktigt det är att ha rätt form när du tränar. Du kanske tror att dina rörelser ser rätt ut när du tittar på dig själv i spegeln, men du bör alltid ha en partner - eller en professionell - vid din sida så att du undviker skador och får ut det mesta av övningarna.
  • Ett motiverande tryck : Precis så lite som en personlig tränare packar något i bomullsull, lika lite låter personen dig gå om du faktiskt kunde prestera lite mer. Bäst eftersom du tror att armarna inte kan skjuta skivstången upp en i taget, kommer tränaren att övertyga dig om något annat.

Andra goda skäl att ha en personlig tränare

Så det finns många bra skäl att söka hjälp från en personlig tränare. Både det officiella men också det inofficiella. Här är några exempel på fördelarna som inte annonseras, men som oftast ingår i paketet:

  • Du lär dig: Hela idén med en personlig tränare är att personen vet mer än någon annan. Om du får hjälp av en personlig tränare kommer du inte bara att skräddarsy det perfekta träningsprogrammet utan du kommer faktiskt också att lära dig hur kroppen fungerar och hur alla maskiner / övningar ska utföras.
  • Du blir mer social: Med en personlig tränare får du inte bara en tränare, du får också en kompis. Även om det är meningen att du bara ska ha ett professionellt samarbete, är det nästan oundvikligt att inte bilda någon form av vänskap. Det betyder också att du har en partner när du hämtar på gymmet, och det är ofta bekvämare än att vara ensam.
  • Du blir bättre på att hålla möten: Tid är pengar. Speciellt om du spenderar pengar i tid som du faktiskt inte använder. En sak är att hoppa över en resa till gymmet eftersom du inte känner för det. Något helt annat är att behöva redovisa din personliga tränare, som du har betalat för att vara närvarande i centret med dig.
  • Du kommer att älska att träna: Det här är kanske en av de mest överraskande fördelarna med en personlig tränare: Du tycker faktiskt att det är kul att träna! Vild, eller hur? Men du förstår, det är personens jobb. För att göra ditt träningspass intressant, underhållande, experimentellt, utmanande, effektivt och ... ja, till och med roligt.

Hur man väljer en personlig tränare

Om du har modet att pröva på en personlig tränare, bör du också ha modet att välja rätt. Du bör inte bara ta det första och det bästa som visas i din Google-sökning. Spendera nödvändig tid på att ta reda på vem som passar dig och dina behov bäst.

Gå igenom dessa steg en efter en så får du en personlig tränare som är perfekt för dig:

  • Definiera specifika mål
  • Känn dina begränsningar och utmaningar
  • Bestäm hur och var det ska ske
  • Undersök potentiella tränare
  • Ge feedback och omvärderingar

Och då är det bara att skrapa tills du en dag har nått dina mål - eller helt enkelt har fått så mycket ut av din personliga tränare att du kan fortsätta träna på egen hand.

1. Definiera specifika mål

Det första du bör göra är att ställa dig själv frågan: Vad vill du ändra - och varför?

Det kan finnas många skäl att söka hjälp från en personlig tränare. De "klassiska" målen är vanligtvis antingen att bygga större muskler, gå ner i vikt eller bli bättre på en viss disciplin. Men du borde vara ännu mer specifik än så.

Berätta till exempel för dig själv att du antingen vill:

  • gör dina muskler mer tonade
  • kan du lyfta din egen kroppsvikt
  • bygg större styrka
  • få en tydlig tvättbräda
  • ser bra ut naken
  • tabe 10 kilo
  • bli av med magefett
  • kunde sprint ännu längre
  • eller springa 5 kilometer på 25 minuter

Du kan också använda SMART-metoden för att definiera dina mål:

  • Det borde vara S- specifikt : I stället för "starkare", gå till "att kunna lyfta min egen kroppsvikt med en pull-up".
  • Det borde vara ålbart M: Det måste vara möjligt för dig att hålla ett öga på om du har förbättrats.
  • Det bör vara re ballistiskt A: Det är viktigt att ett mål inte är för svårt att uppnå eller för lätt att uppnå. Det måste vara både utmanande men också uppnåbart.
  • Det måste vara R elevant : Har du för mycket magefett? Så gå för att förlora x kilo. Är dina armar för tunna? Så gå för att kunna lyfta x kilo.
  • Det borde vara T idsbegrænset: Sätt dig en deadline och håll dig till den.

2. Känn dina begränsningar och utmaningar

Innan du letar efter potentiella tränare bör du också ha det praktiska på plats.

Du måste bland annat ta hänsyn till hur mycket tid du kan avsätta till ditt träningsprogram. Den önskade längden kan variera kraftigt och det finns inte en idealisk tid att träna i. Flera studier tyder dock på att du inte nödvändigtvis får ut så mycket mer av din träning när den första timmen har gått . Ett träningsprogram kan dock också vara mycket kortare än en timme - titta bara på den populära "7-minuters träningen".

Och sedan finns det de fysiologiska utmaningarna. Är du allvarligt överviktig? Då borde du förmodligen inte be en personlig tränare att fokusera på din "kärna" (magmuskler) direkt i början. Eller om du lider av en skada bör du förmodligen vara beredd på att det kommer att kräva mer svett och viljestyrka än de flesta.

Men låt dig inte vara begränsad - du måste bara vara realistisk.

3. Hemmaträning eller i gymmet?

Du måste också själv bestämma om din personliga tränare ska träffa dig på gymmet eller hemma. Båda har sina fördelar och nackdelar.

Den tydliga fördelen med gymmet är att du och din personliga tränare har alla slags verktyg att använda. Detta gör att din tränare kan sätta ihop ett mycket mer varierat träningsprogram åt dig. Meeeen. Ett gym kan också snabbt fyllas med en massa människor, och det kan göra det obekvämt om du inte når rätt maskiner.

Hemträning, å andra sidan, tillåter dig inte att träna med så många maskiner och verktyg. I gengäld har du mer lugn och ro att arbeta med din personliga tränare, och det kan vara avgörande för dina resultat om du befinner dig i en miljö du är bekväm med.

4. Forska potentiella tränare

Du har nu alla praktiska saker på plats och nu måste du ta reda på vem din tränare behöver vara. Det måste vara en personlig tränare som matchar dina mål, begränsningar, prisklass och tid.

Du har inte tid att intervjua alla tränare i hela Danmark, men du har förmodligen tid att googla danska tränare och ta reda på vem som kan vara potentiella kandidater. De flesta har webbplatser där de klargör vem de är och vad de kan göra.

Ring sedan de 3-5 styckena som du tycker kan passa bra. En konversation borde räcka för att bedöma om du kan titta på en match eller inte. Om det behövs, försök hitta en tränare som kan relatera till den situation du befinner dig i. Om du alltid har haft problem med att få större muskler, sök hjälp av en personlig tränare som har provat detsamma och faktiskt övervunnit det.

Du kan också gå ner till dina lokala gym och prata snabbt med deras tränare. De kommer alltid vara glada att visa vad de kan göra!

Här hittar du en personlig tränare i Köpenhamn

Du kommer förmodligen inte bli förvånad över att du lättast kan hitta en personlig tränare i Köpenhamn. Här har vi valt ut olika kandidater, som alla erbjuder sina egna fokusområden:

  • Sebastian Lundbergs (http://www.sebastianlundberg.dk) kärnområde är styrketräning, och som personlig tränare i Köpenhamn kan du träffa honom både i gymmet Repeat eller i hans eget privata träningscenter.
  • Anja Maxmiling (http://anjamaxmiling.dk) har erfarenhet av konditionsträning och varaktig viktminskning, och hon har också öppnat sitt eget gym.
  • Mette Lyngholm (http://mettelyngholm.com) förstår tävlingsgymnastik, så om du vill bli vägledd i teknik och styrka är hon ett bra exempel på en personlig tränare i Köpenhamn.

5. Ge löpande feedback

Grattis! Du har nu hittat en personlig tränare som passar dina behov perfekt. Fet man!

Så nu handlar det bara om träning. För att följa instruktionerna. Och för att uppnå dina mål.

Men medan din personliga tränare håller dig motiverad och på rätt väg måste du också ständigt ge honom / henne feedback. Tänk på om du får ut det du vill ha av träningen. Kan du känna att du och din tränare passar bra tillsammans? Finns det något som bör göras bättre?

Det är helt okej om du efter en tid inte längre tycker att samarbetet är optimalt. I så fall gör du dig själv och din personliga tränare en tjänst genom att hitta en ny tränare.

Det är din tid, dina pengar och din kropp - så få ut det mesta!

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis.

Vill du uppnå varaktig viktminskning? Klicka nedan och få en kostplan.

Få din gratis dietplan

Testa vår nya app

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis!

Få din gratis dietplan