Hur kan en kaloritabell hjälpa till med viktminskning?

Skriven av Anne Christensen
Dietist 12. maj 2021
 

En av de största ämnena inom viktminskningsindustrin är hur många kalorier man ska konsumera varje dag, och en kaloritabell kan hjälpa dig med detta. När man går på en diet så är det viktigt att äta med måtta, och det betyder ofta att man måste dra ner på sin konsumtion. Vad är då för mycket, och vad ska man dra ner på? Dessa frågor får du svar på senare i texten, men först ska vi ta en titt på vad det innebär att räkna kalorier, och varför man ska göra det.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Varför räkna kalorier?

Fetma och övervikt är vanligare än någonsin i Sverige, och siffran blir bara större och större för varje år som går. Med det sagt så är dieter och kontroll av vad man äter en del av våra vanliga liv. Många har på senare år vänt sig mot dieter för att dra ner på de antal kalorier de konsumerar, vilket faktiskt är den viktigaste parametern när det gäller viktminskning.

Det uppskattas att nästan varannan svensk lider av fetma eller övervikt, vilket starkt tyder på att nästan 50% av hela befolkningen äter för mycket på en stadig basis. Hur många kalorier ska man då äta varje dag, och hur håller man koll på hur mycket man får i sig?

Hur många kalorier ska man äta?

Detta är en av de stora debatterna i viktminskningsindustrin, och svaret är inte lika enkelt som man kan tro. Nedan listar vi några av de variabler som man måste beakta vid viktminskning.

Vad har du för kroppsstorlek?

Det verkar konstigt att säga att större människor behöver mer mat, eftersom att de som lider av fetma faktiskt måste dra ner på sin konsumtion för att gå ner i vikt. De som är längre och har större benstruktur kräver så klart mer kalorier än de som är korta och taniga. Om du är 1,85 så behöver du äta mer kalorier än någon som är 10 cm kortare än dig. Det är viktigt att tänka på när man skapar sin kostplan.

Ålder

Ålder är en annan variabel man måste kolla på när man räknar på viktminskning. För unga vuxna så är ämnesomsättningen som högst, vilket betyder att de mål av 1000 kalorier som du äter till lunch eller middag inte påverkar dig så mycket. Men allt eftersom att man blir äldre så saktar ämnesomsättningen ner, och därmed kan man inte längre äta lika mycket. Om man fortsätter att äta på samma sätt trots att man blir äldre, så är det inte konstigt att man går upp i vikt. Att ämnesomsättningen förändrats, men kosten är likadan, resulterar tyvärr i viktuppgång. Se därför till att du tar med ålder som en parameter när du räknar ut hur många kalorier du behöver.

Aktivitet

En annan sak man måste ta med i uträkningen är hur aktiv man är. Om man tränar en timme varje dag, undviker att sitta ner, eller att deltar i någon sport på en regelbunden basis, så kommer man att behöva mer kalorier. Men om man är raka motsatsen mot vad som beskrivs ovan, så är det självklart att man behöver färre kalorier än de som utför någon typ av fysisk aktivitet. Detta är viktigt att tänka på när man räknar ut hur många kalorier man behöver.

Dilemmat av 2000 kalorier

Att man behöver ca 2000 kalorier per dag är något som marknadsförts sedan etiketts-kravet infördes på livsmedel. Anledningen till detta var att man skulle kunna räkna på hur mycket man behövde, och därmed välja hur mycket man skulle stoppa i sig. Idag finns det dock elektroniska applikationer som räknar ut hur mycket man behöver. Av denna anledningen så kan man, och bör man ta med ovanstående faktorer i beräkningen när man räknar ut hur många kalorier man behöver.

Hur man räknar ut hur många kalorier man konsumerat

Att beräkna sitt dagliga kaloriintag var en gång i tiden en svår process. Det gamla sättet var genom att skriva en matjournal, räkna ut de näringsämnen man konsumerat, sedan räkna ut kaloriintaget för hand. Varje gram av kolhydrater innehåller ca fyra kalorier, en gram av fett innehåller ca nio kalorier, och en gram av protein innehåller ca 4 kalorier. På det här sättet kan man plussa ihop varje näringsämne man konsumerade under dagen, för att sedan multiplicera det med de kaloriinnehåll som varje näringsämne innehåller. Det låter väl ganska enkelt, eller hur? Jag vet inte riktigt, men som tur är så har stora förbättringar tagits fram, och man kan nu övervaka sitt kaloriintag enkelt med hjälp av en smartphone. Nedan hittar du viktig information om kaloritabeller för viktminskning. 

Vad är det som gör en kaloritabell bra för viktminskning?

Att hitta en bra kaloritabell för viktminskning är en ganska enkel process om man har information som krävs för att hitta en bra applikation. De flesta kaloritabeller för viktminskning har den grundlägganden funktionaliteten av att lägga till dina näringsämnen och därmed ge dig den totalsumma av kalorier som man konsumerat för dagen. Utöver detta så tillåter många appar dig att lägga till ålder, aktivitet, din längd och vikt, och vissa tillåter till och med att man lägga in sina mål vad gäller viktminskning. Du bör leta efter en kaloritabell som innehåller samtliga av dessa parametrar. Listat nedan är några av de vanligaste kaloritabell-apparna som du kan välja mellan för dina viktminskingsplaner.

Vilka är de vanligaste kaloritabell-apparna?

MyFitnessPal

Om du vill hoppa på ett viktminskningsprogram och du söker en app som ger dig allt du behöver för att räkna kalorier, så kan MyFitnessPal app vara ett bra alternativ. Den är gratis, och när du registrerar dig så får du fylla i några frågor om din livsstil (det går även såklart att ändra dessa efter registreringen). Du skriver in ålder, längd, vikt, aktivitet och hur mycket vikt du vill gå ner, och så skapar appen ett perfekt värde för dig. Appen har en stor databas, och den är väldigt enkel att använda.

Cronometer

En annan populär kaloritabell-app som du kan använda på din smartphone är Cronometer. Den har många liknande funktioner som MyFitnessPal har, men den räknar automatiskt ut ditt kaloribehov efter att du skrivit in vad du äter och hur mycket du rör dig. Detta är en väldigt bra app som gör jobbet åt dig, så du slipper göra beräkningar för hand. Det enda negativa med denna utmärka kaloritabell-app är att den kostar ca 30kr att ladda ner, men det är absolut värt det.

Lose It!

Nästa kaloritabell-app är en av de absolut bästa när det gäller att uppmuntra din viktminskning och hjälper dig att nå dina mål. När du laddar ner appen, så får du skriva in din längd, vikt, ålder och dina mål. Du omdirigeras då till din målsiffra, och får sedan skriva in hur lång tid du vill att det ska ta.The Lose It! appen ger dig detaljerad siffror per måltid, det är riktigt hjälpsamt när det kommer till att skapa variation i kostplanen. Vissa tycker även att dessa siffror hjälper vid fastande kostplaner också. Appen är gratis att ladda ner, men den kostar ca 400kr per år om man vill ha premiumfunktionerna, som faktiskt är riktigt bra för att nå dina mål.

Fooducate 

En del av viktminskning handlar om att veta vilken typ av mat man konsumerar, tillsammans med kvantiteten. Det är här Fooducate hjälper dig; den informerar dig om kvalitéten av den mat som du konsumerar, samtidigt som den räknar dina kalorier. Det här är en riktigt bra kaloritabell-app, och det är riktigt bra att den är gratis. Överväg att använda denna app genom din viktminskningsresa för att hjälpa dig att göra bättre val vad gäller livsmedel, och samtidigt få feedback i realtid vad gäller den summa kalorier du konsumerar.

Övervaka vad du stoppar i dig, för att gå ner i vikt

Att räkna kalorier på en reguljär basis var tidigare en komplicerad process som krävde att man använde sina matematikkunskaper och skrev ner allting man konsumerade under dagen. Nuförtiden så hjälper teknologin till med att räkna kalorier. Denna användning av teknologi har gjort övervakningen av vad man konsumerar väldigt enkel, och har även blivit en viktig del i människor viktminskning. Fetma och övervikt är fortfarande alldeles för vanligt i Sverige, men kaloritabell-appar har absolut gjort det enklare att se och förstå vad som händer i kroppen, och hjälper därmed att bidra till bättre resultat. Ladda ner och använd någon av dessa appar för att hjälpa dig i din resa mot dina viktminskningsmål. 

Få en skräddarsydd diet helt gratis

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis.

Vill du uppnå varaktig viktminskning? Klicka nedan och få en kostplan.

Få din gratis dietplan

Testa vår nya app

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis!

Få din gratis dietplan